05/08/2009 02:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα σωθεί το ηλεκτρονικό βιβλίο από την τελευταία του μετενσάρκωση;Είστε περισσότερο τύπος του Kindle,  ή του Reader ( ηλεκτρονικά προγράμματα και συσκευές για την ανάγνωση βιβλίων  και άλλων κειμένων σε ηλεκτρονική μορφή); Ούτε το ένα ούτε το άλλο; Δεν ξέρετε γιατί πράγμα μιλάμε. Είστε σκεπτικιστές σχετικά με την αξία του ηλεκτρονικού βιβλίου;

Όπως ο Steven Levy, δημοσιογράφος που ειδικεύεται στην πληροφορική και ο οποίος εκτιμά στο Wired του Αυγούστου πως τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν μπορούν ακόμη να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν δημιουργήσει.

Ένας νεοεισερχόμενος μπορεί όμως, να κάνει τη διαφορά: η αμερικανική εταιρία Plastic Logic αναμένεται να λανσάρει στις αρχές του 2010 ένα προϊόν με μεγάλη οθόνη (21,5x28 εκατοστών, βάθους 6 χιλιοστών), εξαιρετικά φωτεινή και με αυτονομία αρκετών ημερών.

Η παρουσίαση του προϊόντος ήταν αρκετά πειστική: βέβαια δεν θα αποφύγουμε τη μαύρη οθόνη κάθε φορά που αλλάζουμε σελίδα αλλά ο νεοεισερχόμενος έχει έναν αέρα πιο εύχρηστου προϊόντος από τα προγενέστερά του. Μπορείτε να κρίνετε οι ίδιοι. (Δείτε το βίντεο)

[youtube v226DYqlbHQ&feature=player_embedded]

Το προϊόν αυτό θα διανέμεται αποκλειστικά από τα μεγαθήρια των εκδόσεων βιβλίων Barnes & Noble και θα έρθει σε ευθύ ανταγωνισμό με το Reader της Sony και το Kindle της Amazon.

Πόλεμος Περιεχομένων

Στην ουσία ο ανταγωνισμός υφίσταται σε όλα τα μέτωπα: το θέμα δεν είναι μόνο στο ποιος θα προσφέρει το πιο στιλάτο προϊόν, αλλά θα πρέπει επίσης να κερδίσει τη μάχη των περιεχομένων.

 Στο 2009, που η Amazon προσφέρει περισσότερους από 300.000 τίτλους αποκλειστικά στους κατόχους του Kindle και σε κάποια άλλα προϊόντα όπως το i-pod Touch και το i-phone, η Barnes & Noble άνοιξε πρόσφατα μία πλατφόρμα με περισσότερους από 700.000 τίτλους-και το πιο σημαντικό- προσβάσιμους σε όλους μέσω Η/Υ, smartphones κτλ. Εκτός από τους ανταγωνιστές αναγνώστες-Reader & Kindle-φυσικά.

Η Sony απάντησε ταχύτατα, ανακοινώνοντας στα τέλη Ιουλίου την προσβασιμότητα μέσω του Reader της σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο τίτλους. Έτσι οι ιάπωνες αποκτούν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων στον κόσμο. Μέχρι την επόμενη απάντηση της Amazon βεβαίως….

  Χωρίς παράνομα downloads

 Όλες αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν προφανώς στο να κατακτήσουν το κοινό. Όμως το παιχνίδι έχει δρόμο ακόμη μέχρι να κερδηθεί. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρθρογράφος του Guardian Bobbie Johnson, εξήγησε πως το μεγαλύτερο εμπόδιο ώστε να γίνει επιτυχία το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ότι σε αντίθεση με τη μουσική, δεν υπάρχει παροχή παράνομων τίτλων για «κατέβασμα» από το διαδίκτυο.

« Ο μέσος αναγνώστης για να αποκτήσει τα δοκίμιά του δε θα ψάξει σε αμφισβητούμενης ποιότητας πηγές ούτε θα αγοράσει το νέο μπεστ σέλερ από τον παράνομο διακινητή βιβλίων στη γωνία.

Εάν επιθυμεί να μοιραστεί αρχεία, τότε βρίσκει κάποιον να του δανείσει ένα αντίγραφο ή ταξιδεύει σε ένα μέρος όπου η ανταλλαγή πληροφοριών έχει την επίσημη υποστήριξη της βιομηχανίας (αυτό που λέμε βιβλιοθήκες!).

Στο βάθος όμως, το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ απλά ότι, οι πελάτες δεν αγοράζουν και τόσα πολλά βιβλία….για να μην πούμε και κανένα.»

 rue89.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. nyfitsa avatar
    nyfitsa 05/08/2009 08:14:59

    Πολύ ωραίο. Μ’αρέσει που είναι στενό και ελαφρύ. Θα με ενδιέφερε και η τιμή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.