#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα πάμε στον Άρη τελικά;Η ΝΑΣΑ σκέφτεται να προχωρήσει σε  επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη  Άρη, με σκοπό την εξερεύνηση της δυνατότητας εποίκησης του.

Το φιλόδοξο  πρόγραμμα ονομάζεται the Hundred Years Starship, και η μόνη αδυναμία του είναι πως αυτοί που θα πάνε, δεν θα γυρίσουν πίσω. Θα εφοδιάζονται από τη γη, αλλά το οικονομικό κόστος της επιστροφής τους σε αυτήν θεωρείται δυσβάσταχτο.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της ΝΑΣΑ Pete Worden, το κέντρο ερευνών της υπηρεσίας του Ames Research Centre, έχει ήδη εισπράξει μια χορήγηση £1 εκατομμυρίου προκειμένου  να ξεκινήσει τις έρευνες. «Ελπίζουμε να πείσουμε και μερικούς δισεκατομμυριούχους, ώστε να συνεισφέρουν κι`αυτοί στο πρόγραμμα», λέει. «Το σημερινό διαστημικό πρόγραμμα στοχεύει στην εγκατάσταση μας σε άλλους κόσμους. Αν το έλεγα αυτό πριν 20 χρόνια, θα με απέλυαν».

Σύμφωνα με τον Worden, το πιθανό κόστος για μια τέτοια αποστολή μονής διαδρομής, αγγίζει τα $10 δισεκατομμύρια. Μάλιστα το συζήτησε με τον συνιδρυτή της Google  Larry Page, ο οποίος δήλωσε πως θα το σκεφτεί σοβαρά να συμμετάσχει, αν πέσει το κόστος στα $2 δισ.

Ανάλογα με την θέση του Άρη στην εκάστοτε  τροχιά του πέριξ του ήλιου, η απόστασή του από τη γη κυμαίνεται μεταξύ 34 και 250 εκατομμυρίων  μιλίων! Η πιο πρόσφατη αποστολή ήταν αυτή του Phoenix lander το 2007, που προσεδαφίστηκε στον βόρειο πόλο του Άρη μετά από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας πύραυλος με πυρηνικά καύσιμα, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό μέσα σε 4 μήνες.

Από το σύνολο των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα, ο Άρης είναι ο μόνος που πιθανόν να διαθέτει σημαντικές ποσότητες ύδατος, κάτι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου. Είναι όμως γενικά, ένα απαγορευτικό μέρος. Οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το Ο σε μερικά σημεία του. Η αραιή ατμόσφαιρα είναι και αυτή ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, άρα θα χρειαστεί και οξυγόνο.

Όπως είπε ο Worden, θα χρειαστεί εντατική έρευνα σε νέες τεχνολογίες όπως είναι η συνθετική βιολογία και η επέμβαση στο γονιδιακό μας δικτύωμα πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι. Επίσης, μάλλον θα πρέπει να πάμε στους δορυφόρους του πρώτα παρά στον ίδιο τον Άρη. Από εκεί, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κάνουν εκτενείς τηλε-ρομποτικές εξερευνήσεις του πλανήτη. Τέλος, όπως είπε, ο άνθρωπος θα βρίσκεται στον Άρη, έως το 2030. Η εκδοχή μιας αποστολής μονής διαδρομής κάνει το όλο όραμα σαφώς πιο προσιτό, επειδή έτσι μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα έξοδα.

Οι επιστήμονες Dirk Schulze-Makuch και  Paul Davies γράφουν στο Journal of Cosmology ότι μια τέτοια αποστολή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην ανθρώπινη εποίκηση του κόκκινου πλανήτη. Όπως λένε, υπάρχουν πάμπολλοι λόγοι γιατί μια ανθρώπινη αποικία στον Άρη θα ήταν επιθυμητή, τόσο πολιτικά όσο και επιστημονικά. Η πιθανότητα της μονής διαδρομής αποστολής καθιστά το όλο πρόγραμμα σαφώς πιο ελκυστικό και οικονομικά προσιτό.

«Παρόλα αυτά θα χρειαστεί μια γιγάντια  διεθνής συνεργασία, και μια επιστροφή στο ήθος της εποχής των μεγάλων εξερευνήσεων, όπως επί Κολόμβου και Αμούντσεν, και όχι  μια κουλτούρα όπως αυτή που επικρατεί σήμερα, της ασφάλειας και της πολιτικής ορθότητας».

Όπως λένε οι επιστήμονες, μια τέτοια αποστολή θα προκαλέσει και  πολλά ηθικά ζητήματα, ειδικά όταν το κοινό αντιληφτεί πως οι πρωτοπόροι αστροναύτες θα εγκαταλειφτούν στη μοίρα τους ή απλά θα θυσιαστούν.

«Όμως οι πρωτοπόροι αυτοί θα βαδίσουν στα ίχνη αυτών που πρωτό-εγκαταστάθηκαν στο νέο κόσμο, ταξιδεύοντας στο άγνωστο και μη γνωρίζοντας αν θα επιστρέψουν», λένε.

S.A. Daily Mail

ΣΧΟΛΙΑ

 1. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 31/10/2010 12:05:22

  Ας καταφέρουν πρώτα να κάνουν βάση στην Σελήνη οι φαντασμένοι και μετά το συζητάμε για τον Άρη. Γιατί όλο αυτό είναι σαν να θες να στείλεις το παιδί σου στο Berkley για μεταπτυχιακό χωρίς πρώτα να έχει τελιώσει το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο! Για τέτοιου μεγέθους χάσμα και προφανώς αποτυχία μιλάμε. Γιατί εντάξει τεχνογνωσία υπάρχει για να πας (αφήστε που και αυτή πρέπει να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα) αλλά για να μείνεις; Πως; Με την τεχνογνωσία και τα δεδομένα που απέκτησες στις αστείες δοκιμές στην έρημο Νεβάδα με τα project Θόλος 1 και 2; Μάλλον όχι. Άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα της NASA για να μας πείσει ότι ακόμα υπάρχει στο τεχνολογικό στερέωμα και ότι οι ιδιωτικές εταιρίες δεν την έχουν εξαφανίσει τελείως.

 2. χρηχα avatar
  χρηχα 31/10/2010 17:05:57

  ευσεβείς πόθους ,τελικά , παρά πραγματικές προοπτικές εκφράζει ο συγκεκριμένος κύριος.....

 3. A.M. avatar
  A.M. 31/10/2010 21:58:35

  Εγώ είχα πάει το καλοκαίρι για διακοπές.
  Δε λέει πάντως..
  ...μην το προγραμματίσετε.
  Καλύτερα Ικαρία ή Παξούς.

 4. Greg avatar
  Greg 31/10/2010 22:43:34

  Με τη σημερινή τεχνολογία αποκλείεται να πάει άνθρωπος στον Άρη. Όχι γιατί δεν είναι εφικτό -που και αυτό παίζεται- αλλά γιατί το όφελος θα είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος της αποστολής.

  • Greg avatar
   Greg @ Greg 31/10/2010 22:46:45

   Στο άγνωστο μέλλον, η αποστολή στον Άρη θα είχε νόημα μόνο ως δοκιμή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για κάτι πιο μακρινό..

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 31/10/2010 22:55:34

  Δει δη χρημάτων.

 6. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 02/11/2010 22:32:54

  Μια αποικία έστω και προσωρινή απαιτεί ένα σύστημα που θα έχει τους κύκλους του στις πηγές ενέργειας και πηγές ζωής αλλιώς πρέπει να μιλάμε για τόνους και τόνους αποθεμάτων που ανεβάζουν το κόστος μεταφοράς σε απαγορευτικό επιπέδο.
  Ο Άρης σε αντίθεση με τη Σελήνη είναι πιο ρεαλιστικός για αποίκηση λόγω πλησιέστερων συνθηκών με τη γη, ενώ η απόσταση επηρεάζει το κόστος και όχι την αποίκηση.
  Το νερό που είναι το πρωταρχικό κλειδί για τη μόνιμη αποίκηση υπάρχει σε μορφή πάγων μερικές δεκάδες εκατοστά κάτω από το έδαφος καθώς και στους πόλους του πλανήτη.
  Τα φυτά με γενετική τροποποίηση μπορούν να καλλιεργηθούν στο έδαφος του Άρη.
  Η βαρύτητα είναι κάτι που δε διορθώνεται. Η ψυχαγωγία μέσω internet είναι απεριόριστη. Η κοσμική ακτινοβολία κάνει περίπλοκα τα πράγματα. Η ψυχολογία είναι το παν.
  Η όλη άποψη είναι ενδιαφέρουσα αλλά φαίνεται πολύ ελλιπής σαν πρόταση διότι δεν μας παρουσιάζει και τις άλλες παραμέτρους του εγχειρήματος όπως μερικές που προανέφερα εκτός και αν είμαστε ικανοποιημένοι με το να στείλουμε ανθρώπινα κουφάρια που θα τη βγάλουν καθαρή άντε κάνα εξάμηνο.
  Αποστολές τύπου αιωνίων εξερευνητών είναι καταδικασμένες στην αποτυχία διότι μία σίγουρη επιτυχία απαιτεί πολλές δοκιμές, προετοιμάσιες και.. αποτυχίες.
  Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι το κίνητρο. Η κούρσα του διαστήματος τα 60s ήταν ένα κασκαντεριλίκι της εποχής που στηρίχθηκε στην κοινή γνώμη στο πλαίσιο ενός ψυχρού πολέμου και η τεχνογνωσία που έχουμε τώρα για τον Άρη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε τότε για τη Σελήνη. Δεν υπάρχει θέληση για τον Άρη όπως δεν υπήρξε πραγματική θέληση για τη Σελήνη. Επιπλέον το κόστος είναι απαγορευτικό για να ενταχθεί στον προϋπολογισμό γι'αυτό και τη χρήμα διοχετεύεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (βλέπε πόλεμοι).
  Μόνο οι Ινδοί και οι Ιάπωνες και κυρίως οι Κινέζοι μπορούν να αλλάξουν τα τωρινά δεδομένα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.