Θα μας «κατακτήσουν» τα ρομπότ;
05/02/2014 21:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα μας «κατακτήσουν» τα ρομπότ;

Τρίβοντας το λυχνάρι του, ο Αλαντίν μπορούσε να διατάξει κάποιον να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες του. Το τζίνι ήταν ένα πνεύμα. Αλλά το όνειρο των ισχυρών και έξυπνων τεχνητών υπηρετών συμπεριλαμβάνει επίσης και φυσικά όντα. Τώρα, αυτό γίνεται πραγματικότητα κατασκευασμένη από πυρίτιο, μέταλλο και πλαστικό

Η άνοδος της έξυπνης τεχνολογίας μπορεί να μας κοστίσει ακριβά - αν δεν κατανοήσουμε τους κινδύνους, γράφει ο Martin Wolf.


Τρίβοντας το λυχνάρι του, ο Αλαντίν μπορούσε να διατάξει κάποιον να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες του. Το τζίνι ήταν ένα πνεύμα. Αλλά το όνειρο των ισχυρών και έξυπνων τεχνητών υπηρετών συμπεριλαμβάνει επίσης και φυσικά όντα. Τώρα, αυτό γίνεται πραγματικότητα κατασκευασμένη από πυρίτιο, μέταλλο και πλαστικό. Αλλά είναι ένα όνειρο ή ένας εφιάλτης; Θα αποδειχθούν ευεργετικές οι έξυπνες μηχανές; Ή θα είναι τερατώδεις σαν το Φράνκενσταϊν;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το The Second Machine Age, ένα νέο βιβλίο των Erik Brynjolfsson και Andrew McAfee του Massachusetts Institute of Technology. Όπως προβλέπει, θα βιώσουμε «δύο από τα πιο καταπληκτικά γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία: τη δημιουργία μηχανών με αληθινή νοημοσύνη και τη σύνδεση όλων των ανθρώπων μέσω ενός κοινού ψηφιακού δικτύου, που θα μετατρέψει την οικονομία του πλανήτη. Καινοτόμοι, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πειραματιστές και πολλά άλλα είδη ειδικών θα επωφεληθούν από αυτό το κέρας της Αμάλθειας, κατασκευάζοντας τεχνολογίες που θα μας εκπλήξουν, θα μας ευχαριστήσουν και θα εργαστούν για εμάς».

Αυτό που διακρίνει τη δεύτερη εποχή των μηχανών από την πρώτη είναι η ευφυΐα. Τα μηχανήματα της πρώτης εποχής αντικατέστησαν και πολλαπλασίασαν την σωματική εργασία των ανθρώπων και των ζώων. Τα μηχανήματα της δεύτερης εποχής θα αντικαταστήσουν και θα πολλαπλασιάσουν τη νοημοσύνη μας. Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την επανάσταση είναι, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, η αντιπροσωπευτική αύξηση της ισχύος (ή η αντιπροσωπευτική μείωση του κόστους) των υπολογιστών. Το διάσημο παράδειγμα είναι ο Νόμος του Moore, που πήρε το όνομά του από τον Gordon Moore, έναν από τους ιδρυτές της Intel. Για μισό αιώνα, ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ ημιαγωγών διπλασιάζεται, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Παρόμοια πρόοδος έχει συμβεί και αλλού.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μετά από μισό αιώνα προόδου βλέπουμε άλματα στην νοημοσύνη των μηχανών. Καθώς η υπολογιστική ισχύς αυξάνεται χαρακτηριστικά, οι υπολογιστές διαχειρίζονται εργασίες που θεωρούσαν ανέφικτες πριν από λίγα χρόνια. Σύντομα, προβλέπουν, οι έξυπνες μηχανές θα είναι παντού. Δίνουν ως παράδειγμα, την ιστορία του εφευρέτη του σκακιού, ο οποίος ζήτησε να ανταμειφθεί με έναν κόκκο ρυζιού στο πρώτο τετράγωνο του σκακιού, δύο στο δεύτερο, τέσσερις στο τρίτο και ούτω καθεξής. Η ανταμοιβή που ήταν διαχειρίσιμη στο πρώτο μισό του παιχνιδιού, έφτασε σε τεράστιες αναλογίες στο δεύτερο. Η ανταμοιβή μας θα αυξηθεί παρομοίως.

Ωστόσο, για να παραφράσουμε μια περίφημη σπόντα για τους υπολογιστές που πέταξε το 1987 ο Robert Solow, ένας νομπελίστα οικονομολόγος του ΜΙΤ, βλέπουμε την τεχνολογία πληροφοριών παντού, εκτός από τις στατιστικές παραγωγικότητας. Οι τάσεις της παραγωγής ανά ώρα στις ΗΠΑ είναι αρκετά μέτριες. Πράγματι, μετά από μια ενθαρρυντική αύξηση στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει και πάλι. Οι πρόσφατες επιδόσεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες υψηλού εισοδήματος είναι χειρότερες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο αντίκτυπος αυτών των τεχνολογιών υπερπροβλήθηκε. Δεν αποτελεί έκπληξη, διαφωνούν οι συγγραφείς. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες: «η ψηφιοποίηση καθιστά διαθέσιμα μαζικά σώματα στοιχείων, σχετικών με σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση, και αυτή η πληροφορία μπορεί να αναπαραχθεί απείρως και να επαναχρησιμοποιηθεί».

Αν ναι, γιατί οι μετρήσεις στην αύξηση της παραγωγής είναι τόσο μέτριες; Οι απαντήσεις που προσφέρονται είναι: η πληθώρα των φθηνών ή δωρεάν υπηρεσιών (Skype ή Wikipedia), η κλίμακα της «do -it –yourself» ψυχαγωγίας (Facebook) και η αποτυχία να δίνουν αναφορά πλήρως για όλα τα νέα προϊόντα ή υπηρεσίες. Πριν από τον Ιούνιο του 2007, το iPhone ήταν μακριά ακόμα και για τον πλουσιότερο άνθρωπο στη γη. Η τιμή του ήταν άπειρη. Η πτώση από ένα άπειρο σε μια συγκεκριμένη τιμή δεν αντανακλάται στους δείκτες τιμών. Και πάλι, το «πλεόνασμα του καταναλωτή» σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες - η διαφορά μεταξύ της τιμής και της αξίας για τους καταναλωτές - είναι συχνά τεράστιο. Τέλος, τα μέτρα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος υποτιμούν επίσης τις επενδύσεις σε άυλα στοιχεία ενεργητικού.
Φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η διάδοση των νέων gadgets και η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας με το μοναδικά χαμηλό οριακό κόστος της, είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευημερία, ακόμα και στο ΑΕΠ, από ό,τι δείχνουν τα σημερινά μέτρα. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν. Η εποχή της πληροφορίας έχει συμπέσει με - και πρέπει, σε κάποιο βαθμό, να έχει προκαλέσει - δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις: τη στασιμότητα του μέσου πραγματικού εισοδήματος, την αυξανόμενη ανισότητα του εισοδήματος της εργασίας και την κατανομή του εισοδήματος μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου και την αυξανόμενη μακροχρόνια ανεργία.

Ανάμεσα στις εξηγήσεις είναι οι εξής: η γρήγορη αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της μεταποίησης, οι βασισμένες στις δεξιότητες τεχνολογικές αλλαγές, η άνοδος των παγκόσμιων «νικητριών» αγορών και ο ρόλος των εσόδων από μισθώματα, ιδίως από την πνευματική ιδιοκτησία. Σκεφτείτε τη διαφορά μεταξύ του κόστους της ανάπτυξης του αλγόριθμου αναζήτησης της Google και της αξίας του. Η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική απελευθέρωση παίζουν, επίσης, ρόλο, ενώ και οι δύο ενισχύονται από τις νέες τεχνολογίες.
Πάνω απ 'όλα, επιμένει το βιβλίο, αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλή από τη συνηθισμένη εργασία του εγκεφάλου θα γίνεται μέσω υπολογιστών, όπως συνέβη με τις διοικητικές δεξιότητες. Οι θέσεις εργασίας μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο πολωμένα εισοδήματα, με μια μικρή ομάδα των νικητών στην κορυφή και μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα να αγωνίζεται στη βάση. Το 2012, για παράδειγμα, η κορυφή του 1 τοις εκατό των Αμερικανών κέρδισε 22 τοις εκατό του συνόλου των εισοδημάτων, περισσότερο από το διπλάσιο του μεριδίου τους στη δεκαετία του 1980.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θα πρέπει να ενοχληθούν από αυτό. Πρώτον, οι ζωές εκείνων στη βάση μπορεί να έχουν χειρότερη έκβαση: οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το προσδόκιμο ζωής μιας αμερικανίδας λευκής γυναίκας χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου μειώθηκε πέντε έτη μεταξύ του 1990 και του 2008. Δεύτερον, εάν το εισόδημα γίνει πάρα πολύ άνισο, οι ευκαιρίες για τους νέους λιγοστεύουν. Τρίτον, οι πλούσιοι γίνονται αδιάφοροι για την τύχη των υπολοίπων. Τέλος, προκύπτει μια τεράστια ανισότητα της εξουσίας, γελοιοποιώντας το ιδανικό της δημοκρατίας.

Στο μακρινό μέλλον, οι σκεπτόμενες μηχανές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και την αίσθηση του εαυτού μας, όπως ακριβώς και οι καλύτεροι άνθρωποι- παίκτες σκάκι γνωρίζουν πλέον ότι δεν είναι οι καλύτεροι στον κόσμο. Αλλά πολύ πριν από αυτό, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η εισοδηματική ανισότητα είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω, αμαυρώνοντας την ασημένια εποχή των ευκαιριών που το βιβλίο υπόσχεται επίσης.

Μεγάλες προκλήσεις προκύπτουν, λοιπόν, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα νέα μηχανήματα δεν θα γίνουν οι Φρανκενστάιν μας. Αυτά έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, την εκπαίδευση, τη φορολογία και άλλα κυβερνητικά μέτρα που αποσκοπούν στην προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.