#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέλετε φίλο; Πάρτε σκύλο!Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι θεωρούσαν τους σκύλους κυρίως ως χρήσιμα ζώα και σε αρκετές περιπτώσεις τους απέδιδαν ακόμη και πνευματικούς ρόλους.

Ο τρικέφαλος Κέρβερος ήταν ο φρουρός του κάτω κόσμου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ενώ ο σκύλος  Ανούβις, με κεφάλι τσακαλιού, ήταν θεός για τους Αιγύπτιους. Οι Μάγιας πίστευαν πως οι σκύλοι είναι αυτοί που οδηγούν τους νεκρούς στην άλλη ζωή. Στο Νεπάλ, στη διάρκεια του φθινοπωρινού πανηγυριού του Τιχάρ, μια ολόκληρη μέρα είναι αφιερωμένη στα σκυλιά, τα οποία ταΐζονται και στολίζονται με λουλούδια και στεφάνια.

Σήμερα, τα σκυλιά αποτελούν κατοικίδιους συντρόφους και όχι θρησκευτικές φιγούρες. Όμως ο κόσμος συνεχίζει να είναι παθιασμένος με αυτά.

Σύμφωνα με έρευνα του 2010 της αμερικανικής ένωσης παραγωγών προϊόντων για κατοικίδια (American Pet Products Manufacturers Association), το 39% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει ένα τουλάχιστον σκυλί, ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 77 εκατομμύρια σκυλιά στα αμερικανικά σπίτια.

Σε μια πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 80% των κατόχων σκύλων ανέφερε πως ασχολείται με τον σκύλο του για περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα. Πολλοί μάλιστα θεωρούν τα σκυλιά ως παιδιά τους!

Παράλληλα, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου βοηθά σε πολλούς να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπινων φιλιών τους. Σε μια επιστημονική εργασία του 2000, που πραγματοποιήθηκε από την βρετανική Ψυχολογική Εταιρία, το συμπέρασμα ήταν ότι κάποιος που κάνει περίπατο με τον τετράποδο φίλο του, τριπλασιάζει τις γνωριμίες του! Ακόμη κι αν ο σκύλος μοιάζει άγριος, ή ο ιδιοκτήτης είναι ντυμένος φτωχά, οι κοινωνικές επαφές  στη διάρκεια του περιπάτου  συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Σύμφωνα με συμπεράσματα εργασιών που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της αμερικανικής ένωσης ψυχολόγων το 2009, τα σκυλιά έχουν την νοημοσύνη δίχρονου παιδιού.

Τα πιο έξυπνα σκυλιά ανήκουν στη ράτσα border collie, με μερικά από αυτά να καταλαβαίνουν έως και διακόσιες λέξεις. Οι υπόλοιπες πιο έξυπνες ράτσες είναι τα κανίς, τα γερμανικά αλσατικά, τα golden retrievers και τα  doberman. Η πιο δημοφιλής ράτσα σκύλων της Αμερικής, τα labrador retrievers, κατατάσσονται στην έβδομη θέση της λίστας με τις πιο έξυπνες ράτσες.

Κάποιες παλαιότερες ράτσες, όπως είναι τα κυνηγόσκυλα γενικά, τα bulldog και τα beagles, είναι αυτές που δεν φημίζονται για την εξυπνάδα τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.  Σε αντίθεση με τις πιο καινούργιες ράτσες, που σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν συντροφιά και κοινωνικότητα, οι παλιές ράτσες ήταν σχεδιασμένες κυρίως για το κυνήγι, οπότε αυτό συνετέλεσε στο να διαθέτουν περισσότερο θάρρος παρά μυαλό.

livescience.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. cv avatar
  cv 06/09/2012 09:43:07

  Ο σκύλος σου σε αγαπά πιο πολύ απ'ότι εσύ τον εαυτό σου...

 2. Ελενα Κανελοπούλου avatar
  Ελενα Κανελοπούλου 06/09/2012 11:00:13

  Από προσωπική πείρα λόγω της μακρόχρονης στενής μου σχέσης με ζώα μπορώ να βεβαιώσω οτι έχουν μια ἑξωαισθητική (πέρα και πάνω από τις γνωστές 5 αισθήσεις) αντίληψη για αυτο και πιστεύω οτι είναι δύσκολο να μετρηθεί η νοημοσύνη τους . Δεν ξἐρω τι μεθόδους χρησιμοποίησε η Ενωση Αμερικανών ψυχολογων αλλά μου φαίνεται σαν έμμεση προώθηση (marketing) για συγκεκριμένες ράτσες .Βρίσκω βλακώδες και " σουσουδίστικο το "Κάποιες παλαιότερες ράτσες, όπως είναι τα κυνηγόσκυλα γενικά, τα bulldog και τα beagles, είναι αυτές που δεν φημίζονται για την εξυπνάδα τους..."

 3. occultist avatar
  occultist 06/09/2012 11:09:29

  Ο σκύλος σου ειναι το μοναδικό πλάσμα στον πλανήτη, που θα δώσει την ζωή του για να σώσει την δική σου.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/09/2012 12:20:14

  κουκλάκια ροτβαϊλεράκια

 5. Darki avatar
  Darki 06/09/2012 12:49:36

  Νεμο.Πομερανιαν με πεκινουα ,διασταυρωση.Το πεμπτο μελος της οικογενειας μου τα τελευταια 12 χρονια.

 6. panos avatar
  panos 06/09/2012 13:38:07

  Οπως επίσης και τα doberman είναι ίσως απ'τα πιο ευαίσθητα και τα πιο κατάλληλα σκυλιά στην περίπτωση που υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Αλλά το ζώο ότι ζώο και ναναι είναι πως θα το μεγαλώσεις, πως θα το μάθεις κλπ.
  Και όπως σωστά λένε, ο σκύλος θα γίνει όπως και το αφεντικό του._

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.