#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2010 23:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΘΥΣΙΑ OFFRET

Την ημέρα των γενεθλίων του ένας σημαντικός άνθρωπος της διανόησης, ηθοποιός, φιλόσοφος, κριτικός της Τέχνης και καθηγητής Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο, μαθαίνει ότι ξέσπασε πυρηνικός πόλεμος και η ολική καταστροφή είναι πλέον θέμα ωρών.

Ενώ λίγο μόλις νωρίτερα έχει δηλώσει πως η σχέση του με τον Θεό είναι «ανύπαρκτη», το άκουσμα του φρικτού αυτού τέλους, τον κάνει αυθόρμητα να ζητήσει μέσα στην προσευχή του με τον πλέον δραματικό τόνο να θυσιάσει ό,τι έχει και δεν έχει, ό,τι αγαπάει και του δίνει ζωή, αρκεί να αποφευχθεί η ολέθρια αυτή καταστροφή.

Λίγους μήνες πριν πεθάνει από καρκίνο, ο Αντρέι Ταρκόφσκι προσφέρει μία από τις πιο μεγαλειώδεις κινηματογραφικές σπουδές πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και σφραγίζει οριστικά τη θέση του στο πάνθεον των κορυφαίων δημιουργών.

Η «Θυσία» είναι το κατ’ εξοχήν θρησκευτικό έργο που ιχνηλατεί το βαθύτερο νόημα της ζωής στη γη μέσα από έναν καμβά που εμπλουτίζεται από τον Νίτσε, τον Μάρξ, τον Φρόυντ και τον Άμλετ, μέχρι το Γιν-Γιανγκ και την Ορθοδοξία.

Οράματα και υποσυνείδητο, Αρχέτυπα και η υπαρξιακή αγωνία ενσαρκώνονται στον κοσμικό πίνακα του σκηνοθέτη που με όρους καθαρά θεατρικούς οδηγεί τον θεατή σε έναν βαθύτερο αποσυμβολισμό του αιωνίου ερωτήματος επάνω στην σκηνή ενός Θεού που ενώ είπε πως «εν αρχή ην ο Λόγος» τελικά πάντα «μένει σιωπηρός σαν το ψάρι».

Ο ίδιος ο Ταρκόφσκι βέβαια δήλωνε πως τα σύμβολα τα απεχθάνεται, αλλά η παρουσία τους καθίσταται κάτι παραπάνω από ζωντανή. Σχεδόν μοιραία, θα έλεγε κανείς.

Η ταινία είναι ο ορισμός του σινεφίλ και αν κάποιος δεν είναι «μαθημένος», είναι βέβαιο πως θα κουραστεί από το πρώτο κιόλας μέρος καθώς η διάρκειά της σε συνδυασμό με την αργή και τόσο βαθειά της αφήγηση, μπορούν να έλξουν μόνο τους πλέον απαιτητικούς θεατές αυτού του συγκεκριμένου ύφους.

Πλάνα που μπλέκουν το πραγματικό με τον υπερρεαλισμό, ψυχαναλυτική εικαστική και χριστιανικές μεταφορές, ήχοι φυσικοί όπως οι γλάροι ή το σπαρακτικό κλάμα που όμως ισοδυναμεί με έναν πραγματικό μονόλογο αλλά και ήχοι απόκρυφοι, παιχνίδια με τα χρώματα και το μεταφυσικό, δημιουργούν ένα αληθινό αλλά και πολύ δύσκολο «χάσιμο».

Έτσι ακριβώς, ως χάσιμο, θα μπορούσε κι ο άνθρωπος που ψάχνει απαντήσεις να χαρακτηρίσει τον κόσμο μας, του οποίου το κλειδί και ο χάρτης βρίσκονται στην ίδια μας την φύση, την ανώτερη, που σαν μοναδικό προορισμό και πεμπτουσία έχει σύμφωνα με τον Ταρκόφσκι, την υπέρτατη «Θυσία».

Ο δημιουργός στη θέση του Δημιουργού.

Τέσσερα βραβεία στις Κάννες, και BAFTA καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ.

Παραγωγή: Σουηδία-Γαλλία-Ηνωμένο Βασίλειο (1986)

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Andrei Tarkovsky

Ηθοποιοί: Erland Josephson, Susan Fleetwood, Allan Edwall, Guðrún Gísladóttir, Sven Wollter, Filippa Franzén, Valérie Mairesse, Tommy Kjellqvist

Διάρκεια: 149 λεπτά

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.