Η Apple φτιάχνει αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα
15/02/2015 17:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Apple φτιάχνει αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

Η Apple φαίνεται πως δεν αρκείται σε φορητές συσκευές. Ο τεχνολογικός κολοσσός, σύμφωνα με πηγή της αυτοκινητοβιομηχανίας, μελετά τη δημιουργία αυτο-οδηγούμενων αυτοκινήτων, έχοντας αρχίσει ήδη τις επαφές με ειδικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές. Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο, στην Καλιφόρνια, μετά τα τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και, σύντομα, τα ρολόγια διερευνά πώς θα κατασκευάσει ένα ολόκληρο όχημα, και όχι μόνο το λογισμικό ή τα επιμέρους στοιχεία. «Δεν φαίνεται να χρειάζονται και πολλή βοήθεια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες» σχολίασε η πηγή.

Η Apple συγκεντρώνει συμβουλές σχετικά με τα κομμάτια και τις μεθόδους παραγωγής, με έμφαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε όσα έχουν ενσωματωμένες τεχνολογίες, ενώ μελετά τη δυνατότητα και για αυτό-οδηγούμενα οχήματα. «Η πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση είναι μια εξέλιξη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χτίσουν σιγά-σιγά την αγορά για αυτόνομα αυτοκίνητα, κυκλοφορώντας πρώτα μερικώς αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα», δήλωσε η πηγή της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Η Apple ενδιαφέρεται για όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να εξελίξει ένα αυτοκίνητο. Αυτό περιλαμβάνει και την αυτόνομη οδήγηση».

Απομένει να δούμε αν θα κατασκευάσει και θα κυκλοφορήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα πιο εξελιγμένο αυτόνομο όχημα, είπε η πηγή. Αλλά είναι σαφές ότι η Apple έχει αυξήσει δραστικά τις φιλοδοξίες της στην τεχνολογία αυτοκινήτων. Η τεχνολογία των αυτοκινήτων έχει γίνει ένας σημαντικότατος τομέας ενδιαφέροντος για τις εταιρείες της Silicon Valley, όπως η Google Inc (GOOGL.O), που έχει κατασκευάσει ένα πρωτότυπο αυτο-οδηγούμενο αυτοκίνητο, ως την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors Inc (TSLA.O).

Ένας εκπρόσωπος της Apple στο Λονδίνο το Σάββατο αρνήθηκε να σχολιάσει τις «φήμες και τις εικασίες». Η προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικού αυτοκινήτου θα σηματοδοτήσει μια δραματική αλλαγή για την κατασκευάστρια του iPhone και του iPad. Η Apple ερευνά συχνά έργα τα οποία στη συνέχεια απορρίπτονται, αλλά έχει κολλήσει μέχρι στιγμής κυρίως στην βασική της τεχνογνωσία στον τομέα των κινητών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Παρασκευή ότι η Apple έχει δημιουργήσει ένα μυστικό εργαστήριο στο οποίο εργάζονται για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα. Το εργαστήριο ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, αμέσως μόλις η Apple αποκάλυψε το επικείμενο «έξυπνο» ρολόι της και τα τελευταία iPhone, αναφέρουν οι Financial Times. Η εφημερίδα γράφει ότι το σχέδιο της Apple, με την κωδική ονομασία «Τιτάν», απασχολεί πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τα κεντρικά γραφεία της Apple στο Κουπερτίνο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στελέχη της Apple συναντήθηκαν με εταιρείες όπως η Magna Steyr στην Αυστρία, μια μονάδα της Magna International (MG.TO). Εκπρόσωπος της Magna αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο δρόμος προς τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα

Η αυτόνομη οδήγηση είναι πιθανό να αναδειχθεί σταδιακά, καθώς τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού γίνονται πιο πολύπλοκα. Ήδη, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Daimler, η BMW και η Volkswagen έχουν αποκαλύψει αυτοκίνητα που μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι αναλυτές της Exane BNP Paribas έχουν δηλώσει ότι «βλέπουν» μια αγορά 25 δις δολαρίων στην αυτοματοποιημένη τεχνολογία οδήγησης ως το 2020, με τη νοημοσύνη του οχήματος να αποτελεί τον «παράγοντα-κλειδί της διαφοροποίησης». Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι τα πλήρως αυτοματοποιημένη αυτοκίνητα θα βγουν στην αγορά μετά το 2025 ή το 2030, εν μέρει λόγω νομικών εμποδίων.

Εκτός από την κατασκευή ολόκληρων αυτοκινήτων, υπάρχουν πολλές οικονομικές προοπτικές και στο λογισμικό που θα εκτελεί την αυτο-οδήγηση του οχήματος, καθώς και στις υπηρεσίες που συνδέονται με την αυτόνομη οδήγηση, όπως η χαρτογράφηση και η επαναφόρτιση των αυτοκινήτων. «Είναι ένα παιχνίδι λογισμικού. Όλα αφορούν την αυτόνομη οδήγηση» δήλωσε η πηγή της βιομηχανίας.

Η Apple μπορεί να επιδιώκει να ασχοληθεί μόνη της με την τεχνογνωσία στην αυτοκινητοβιομηχανία και όχι με συνεργασίες πλήρους κλίμακας με καθιερωμένες εταιρείες αυτοκινήτων. Με το ρολόι της, που θα λανσαριστεί σύντομα, η εταιρεία είχε περιορισμένες συζητήσεις με ελβετικά ωρολογοποιεία, και δεν προέκυψε καμία ευρεία συνεργασία από τις συνομιλίες. Αντί των εταιρικών σχέσεων, η Apple επιδίωξε να ακολουθήσει έναν δικό της δρόμο, "κλέβοντας" ταλέντα από κορυφαίες εταιρείες ρολογιών. Δύο διαφορετικές πηγές είπαν στο Reuters ότι η Apple προσπάθησε να προσλάβει εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας αυτοκινήτων σε τομείς όπως η ρομποτική.

www.reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. 04/09/2015 10:29:38

    Apple: Έρχεται το iPad Pro http://tinyurl.com/nnr8g97 MSN Tech&Science |Skai.gr, Πάνος Σακκάς|15 ώρες πριν Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, η Apple αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο "επαγγελματικό" iPad στην προγραμματισμένη εκδήλωση της εταιρείας για το λανσάρισμα του iPhone 6s. Το νέο tablet θα είναι υπολογιστικά ισχυρότερο και σημαντικά μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα iPad της σειράς. Με διαγώνιο 12,9 ιντσών, η νέα τεμπλέτα θα διαθέτει περισσότερες θύρες εισόδου και θα συνοδεύεται από stylus για την διευκόλυνση και των πιό απαιτητικών γραφιστικών εργασιών. Στην εκδήλωση, δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και το νέο iPad Mini 4, μεταδίδει ο Independent, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το iPad Pro θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστή εκδήλωση, στα μέσα Οκτωβρίου, μαζί με τις καθιερωμένες αναβαθμίσεις του iOs.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.