#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2012 17:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση

Το πρόσωπο της βιομηχανίας έχει αρχίσει να ψηφιοποιείται και θα αλλάξει καθοριστικά, υποστηρίζει ο Paul Markillie. Και κάποιοι από τους κλάδους της μεταποίησης θα επιστρέψουν στις ανεπτυγμένες χώρεςΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ Messe Frankfurt, έδρα αμέτρητων γερμανικών εμπορικών εκθέσεων, στέκεται αγέρωχο το “Hammering Man”, ένα κινούμενο άγαλμα 21 μέτρων που υψώνει και χαμηλώνει σταθερά το χέρι του χτυπώντας ένα κομμάτι μετάλλου με ένα σφυρί. Ο Jonathan Borofsky, ο καλλιτέχνης που το κατασκεύασε, υποστηρίζει ότι το άγαλμα τιμά τον εργάτη που χρησιμοποιεί το μυαλό και τα χέρια του, για να δημιουργήσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Πρόκειται για μία οικεία ιστορία. Τώρα, όμως, τα εργαλεία αλλάζουν με πολλούς, εκπληκτικούς τρόπους, οι οποίοι θα μεταμορφώσουν το μέλλον της μεταποίησης.

Μία από τις μεγάλες εμπορικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στη Φρανκφούρτη είναι το EuroMold. Στο πλαίσιό της, επιδεικνύονται μηχανήματα που κατασκευάζουν πρωτότυπα προϊόντα, εργαλεία που είναι απαραίτητα για την παραγωγική διαδικασία, καθώς και όλος ο σχετικός εξοπλισμός. Οι μηχανικοί της παλιάς σχολής δουλεύουν με τόρνους, τρυπάνια, πρέσες και άλλα βαριά μηχανήματα. Ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται ακόμη, αλλά η EuroMold δεν έχει την πρόθεση να τον προβάλει. Ολες οι αίθουσες είναι γεμάτες με καλογυαλισμένες αμερικανικές, ασιατικές και ευρωπαϊκές εργαλειομηχανές που είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Οι περισσότεροι χειριστές τους -άνδρες και γυναίκες- κάθονται μπροστά σε οθόνες υπολογιστών. Σφυρί δεν θα βρείτε πουθενά.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση EuroMold που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάστηκε και μία άλλη κατηγορία μηχανών: οι τρισδιάστατοι (3D) εκτυπωτές. Αντί να σφυρηλατούν, να λυγίζουν και να τεμαχίζουν το υλικό, όπως συνηθιζόταν, οι 3D εκτυπωτές κατασκευάζουν πράγματα αποθέτοντας υλικό σε αλλεπάλληλα στρώματα. Για το λόγο αυτό, η σχετική διαδικασία είναι γνωστή ως προσθετική παρασκευή (additive manufacturing). Η αμερικανική εταιρεία 3D Systems χρησιμοποίησε έναν από τους 3D εκτυπωτές της, για να εκτυπώσει ένα σφυρί με ξύλινη λαβή και μεταλλική κεφαλή για τον συντάκτη του παρόντος άρθρου.

Κάπως έτσι θα μοιάζει η παραγωγική διαδικασία του μέλλοντος. Αν ζητήσετε σήμερα από ένα εργοστάσιο να κατασκευάσει για λογαριασμό σας ένα σφυρί δικού σας σχεδιασμού, ο λογαριασμός θα ανέλθει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να δημιουργήσει ένα καλούπι για την κεφαλή, να κατασκευάσει ξεχωριστά την ξύλινη λαβή και έπειτα να συναρμολογήσει τα δύο κομμάτια. Το κόστος, επομένως, από τη δημιουργία ενός μόνο σφυριού έπειτα από όλη αυτή τη διαδικασία θα ήταν απαγορευτικό. Αν πάλι θέλατε την παραγωγή χιλιάδων σφυριών, καθένα από αυτά θα ήταν πολύ φτηνότερο, χάρη στις οικονομίες κλίμακας. Από την άλλη πλευρά, για έναν 3D εκτυπωτή, οι οικονομίες κλίμακας δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Το software τους μπορεί να αναπροσαρμοστεί κατά το δοκούν, επιτρέποντάς τους να κατασκευάσουν σχεδόν τα πάντα. Το κόστος της παραμετροποίησης του μηχανήματος είναι το ίδιο είτε θα κατασκευάσει ένα πράγμα, είτε περισσότερα. Οπως, δηλαδή, συμβαίνει με ένα συμβατικό εκτυπωτή, ο οποίος μπορεί να εκτυπώσει είτε μία σελίδα, είτε πολλές περισσότερες (όσες του επιτρέπουν το μελάνι και οι λευκές σελίδες που διαθέτει), έτσι και ο 3D εκτυπωτής θα συνεχίσει να παράγει, με το κόστος ανά προϊόν να παραμένει σχεδόν το ίδιο.

Η προσθετική παρασκευή δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε σημείο που να μπορεί να δημιουργεί αυτοκίνητα ή iPhone, όμως χρησιμοποιείται ήδη για να κατασκευάσει ειδικά ανταλλακτικά για αυτοκίνητα ή κατά παραγγελία θήκες για τα iPhone. Αν και πρόκειται για σχετικά νέα τεχνολογία, ο περισσότερος κόσμος πιθανώς να έχει ήδη στην κατοχή του ένα προϊόν που κατασκευάστηκε από ένα 3D εκτυπωτή ή με τη βοήθεια αυτού. Μπορεί να είναι ένα ζευγάρι παπούτσια, το οποίο «εκτυπώθηκε» σε τρισδιάστατη μορφή ως ένα πρωτότυπο σχέδιο, προτού διατεθεί μαζικά. Θα μπορούσε να είναι ένα ακουστικό, το οποίο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία, προκειμένου να είναι προσαρμοσμένο στο σχήμα του αυτιού του πελάτη. Ή θα μπορούσε να είναι ένα κόσμημα, του οποίου το καλούπι κατασκευάστηκε από ένα 3D εκτυπωτή ή παρήχθη άμεσα από αυτόν με τη χρήση ενός αριθμού «εκτυπώσιμων» υλικών.

Εντούτοις, η προσθετική παρασκευή αποτελεί μόνο ένα κεφάλαιο από μία σειρά σημαντικών ανακαλύψεων, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο εργοστάσιο του μέλλοντος. Παράλληλα, ο συμβατικός εξοπλισμός παραγωγής καθίσταται ολοένα και πιο έξυπνος και πιο ευέλικτος. Η Volkswagen ανέπτυξε μία καινούργια στρατηγική παραγωγής, γνωστή ως Modularer Querbaukasten, ή απλά MQB. Με την τυποποίηση των παραμέτρων συγκεκριμένων εξαρτημάτων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ελπίζει να είναι σε θέση να κατασκευάζει όλα τα μοντέλα της στην ίδια γραμμή παραγωγής. Η διαδικασία άρχισε να εισάγεται φέτος, αλλά θα επιταχυνθεί καθώς λανσάρονται νέα μοντέλα κατά την προσεχή δεκαετία. Εντέλει, η MQB θα επιτρέψει στα εργοστάσια της εταιρείας στην Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα να παράγουν μόνα τους οποιοδήποτε μοντέλο επιθυμεί η τοπική αγορά.

 

Δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά

Τα εργοστάσια καθίστανται πολύ περισσότερο αποδοτικά, χάρη σε αυτοματοποιημένες μηχανές που μπορούν να εναλλάσσουν μόνες τους τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και να «αντιληφθούν», αν κάτι από τη διαδικασία πάει στραβά, αλλά και χάρη σε ρομπότ που είναι εξοπλισμένα με δυνατότητες όρασης και με άλλα συστήματα αισθητήρων. Το εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ της Βρετανίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1986, είναι πλέον ένα από τα πιο παραγωγικά σε όλη την Ευρώπη. Το 1999 κατασκεύασε 271.157 αυτοκίνητα, διαθέτοντας ανθρώπινο δυναμικό 4.594 εργαζομένων. Πέρυσι κατασκεύασε 480.485 οχήματα (περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο εργοστάσιο αυτοκινήτων στην ιστορία της Βρετανίας) με μόλις 5.462 εργαζομένους.

Ο Colin Smith, διευθυντής του τμήματος Μηχανικής και Τεχνολογίας της βρετανικής Rolls-Royce, δηλώνει σχετικά: «Δεν μπορείς να κατασκευάσεις ορισμένα από τα σύγχρονα προϊόντα χρησιμοποιώντας παλιά εργαλεία. Οι ημέρες των τεράστιων εργοστασίων που ήταν γεμάτα από εργαζομένους έχουν παρέλθει».

Καθώς φθίνει ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται άμεσα στη διαδικασία κατασκευής, το κόστος της εργασίας ως ποσοστό του συνολικού κόστους παραγωγής θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αυτό θα ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να επιστρέψουν ένα μέρος των εργασιών τους πίσω στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς οι νέες τεχνικές παραγωγής θα καταστήσουν φτηνότερη και ταχύτερη την ανταπόκρισή τους στη μεταβολή των προτιμήσεων των καταναλωτών στις τοπικές αγορές.

Αλλαγές παρατηρούνται, επίσης, και στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων. Τα εξαρτήματα από ανθρακονήματα, για παράδειγμα, αντικαθιστούν το χάλυβα και το αλουμίνιο ως πρώτη ύλη σε μία σειρά αγαθών, από mountain bikes μέχρι αεροσκάφη. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, στην παραγωγή των προϊόντων δεν θα συμμετέχουν μηχανές, αλλά μικροοργανισμοί που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για αυτό το σκοπό.

Στα εργοστάσια του μέλλοντος, τα πάντα θα ελέγχονται από ένα πιο έξυπνο λογισμικό. Η ψηφιοποίηση της μεταποίησης θα την επηρεάσει στην ίδια έκταση που επηρεάστηκαν οι κλάδοι του εξοπλισμού γραφείου, των τηλεπικοινωνιών, της φωτογραφίας, της μουσικής, των εκδόσεων και του κινηματογράφου, όταν στράφηκαν προς την ίδια κατεύθυνση. Οι επιπτώσεις, άλλωστε, δεν θα περιοριστούν μόνο στους μεγάλους κατασκευαστές. Οι τελευταίοι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βγουν ενισχυμένες από αυτή τη διαδικασία. Το λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων θα καταστεί ευκολότερο και φτηνότερο. Ηδη διαμορφώνονται online κοινότητες που προσφέρουν τρισδιάστατες εκτυπώσεις και άλλες υπηρεσίες παραγωγής, και οι οποίοι προσιδιάζουν κατά τι στο Facebook -ένα νέο φαινόμενο που θα μπορούσε να ονομαστεί κοινωνική παρασκευή (social manufacturing).

Το παρόν αφιέρωμα υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις όλως αυτών των αλλαγών ισοδυναμούν με μία τρίτη βιομηχανική επανάσταση. Η πρώτη ξεκίνησε στη Βρετανία κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, με την εκβιομηχάνιση της κλωστοϋφαντουργίας. Η δεύτερη ξεκίνησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, με τη γραμμή παραγωγής, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της περιόδου της μαζικής παραγωγής.

Καθώς η μεταποίηση έχει αρχίσει να ψηφιοποιείται, μία τρίτη μεγάλη αλλαγή έχει αρχίσει να συγκεντρώνει δυναμική. Θα επιτρέπει τη φτηνή παραγωγή προϊόντων σε μικρότερους αριθμούς, μεγαλύτερη ευελιξία και πολύ μικρότερη ανάγκη σε εργασία. Και όλα αυτά χάρη σε καινούργια υλικά, εντελώς νέες διαδικασίες, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, εύχρηστα ρομπότ και νέες, online υπηρεσίες παραγωγής που βασίζονται στη συνεργασία. Η ιστορία είναι σχεδόν έτοιμη να ολοκληρώσει τον κύκλο της, καθώς απομακρύνεται από τη μαζική παραγωγή και στρέφεται προς μία πιο εξατομικευμένη μορφή της. Αυτό, με τη σειρά του, θα φέρει πίσω στις ανεπτυγμένες χώρες ορισμένες από τις θέσεις εργασίας που είχαν μεταφερθεί στον αναδυόμενο κόσμο.

Από τον Economist και την Καθημερινή

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 12/06/2012 20:12:28

  3D Printing και τα μυαλά στα κάγκελα. Η σημασία των logistics έκανε την αρχή και η αυτοματοποίηση της παραγωγής θα καταστήσει αναγκαία την επαναφορά μεγάλου μέρους της παραγωγής σε ανεπτυγμένα κράτη, δίνοντας ίσως και την ευκαιρία σε αναπτυσσόμενα και του τρίτου κόσμου κράτη να αναπτυχθούν πραγματικά στο να γίνουν κάτι πέρα από sweat-shops των Δυτικών.

 2. Red avatar
  Red 12/06/2012 21:45:33

  Άντε, πιο συχνά τέτοια ή άλλα θέματα, να ξελαμπηκάρουμε λιγάκι και να μη ξεχνάμε ότι υπάρχει ζωή και δημιουργία εκεί έξω. Τρία χρόνια Goldman Sachs, τρόικα, μνημόνιο, αντιμηνόνιο και PSI, έχουμε πάθει πνευματική δηλητηρίαση, πέραν των άλλων.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Red 12/06/2012 23:59:16

   Για να ξελαμπικάρεις λίγο
   h--p://www.youtube.com/watch?v=8aghzpO_UZE

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.