
Η τιμή του «π»
Ένας Γιαπωνέζος κατάφερε να υπολογίσει την αξία του «π», σε δέκα τρισεκατομμύρια ψηφία, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος, όταν τον Αύγουστο του 2010 είχε υπολογίσει την αξία του «π» σε πέντε τρισεκατομμύρια ψηφία.
Ο 56χρονος Shigeru Kondo υπολόγισε τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου ως προς την διάμετρό του, χρησιμοποιώντας έναν αυτοσχέδιο υπολογιστή με δίσκο 48-terabyte, που ο ίδιος κατασκεύασε.
Η προσπάθειά του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010, και ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή.
Όπως λέει, το εγχείρημα του σημαδεύτηκε από πολλές δυσκολίες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχε να κάνει με την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύχθηκε στον χώρο του κομπιούτερ, και που μερικές φορές έφτανε τους 104 βαθμούς Fahrenheit.
Το δε κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε ήταν επίσης ιδιαίτερα υψηλό.
Μάλιστα, η όλη προσπάθεια παραλίγο να αποτύχει, όταν σημειώθηκε βραχυκύκλωμα εξαιτίας … του σεσουάρ της κόρης του.
The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/8834265/Japanese-mathematician-breaks-record-for-determining-the-value-of-pi.html
S.A.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ



ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
"η τιμή του π"
...την τιμή του "π" (value)
104 Fahrenheit = 40 Κελσίου = Σιγά τα Ωά!
Τι κοινό έχουν ο αριθμός π και το ελληνικό δημόσιο χρέος?
Είναι και τα δύο άρρητα μεγέθη...
Και τι διαφορά έχουν?
Το π δεν κουρεύεται...
e^(i*π)=(-1)
Συντομότερη περίληψη των μαθηματικών δεν υπάρχει!
Π οπως πυθαγορας και e όπως Euler
Το άρθρο λέει ότι η θερμοκρασία του δωματίου μέσα στο οποίο ήταν ο υπολογιστής έφτασε μέχρι τους 104 F. Ασφαλώς οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Όσο για τον "αυτοσχέδιο" υπολογιστή, ήταν ένας πολύ καλός server με 2 επεξεργαστές Xeon X5680 @ 3.33 GHz, δηλ. με 6 φυσικούς πυρήνες, και 12 threads. Το ότι τον μοντάρισε μόνος του δεν ειναι τίποτε περίεργο. Κι εγώ τους υπολογιστές μου μόνος τους μοντάρω (εκτός από έναν αρχαίο με τον οποίο γράφω σχόλια στα blogs, χα-χαα)
... σύνολο, δηλ, 12 φυσικοί πυρήνες και 24 threads (όποιος θέλει να δει και πόσο κοστίζει ένα τέτοιο μηχάνημα δεν έχει παρά να δεί την τιμή ενός από αυτούς τους επεξεργαστές).
Αν η προσπάθειά του ξεκίνησε Οκτώβριο ‘08 και ολοκληρώθηκε τη περασμένη Κυριακή, συμπίπτει με τη προσπάθεια του ΓΑΠ, με μια βδομάδα διαφορά
Τη Κυριακή που έρχεται, θα έχει ολοκληρώσει
Τώρα για τη τιμή του “π”, απ’ότι βλέπω ακι μαθαίνω, έχει πέσει σε επίπεδα διατίμησης. Στα εισαγώμενα οι τιμή είναι πιο σταθερή, λόγω ποιότητας
Ότι και να κάνει κανείς, η τιμή του "π" δέν μετριέται ακριβώς. Κι ο λόγος είναι, γιατί δέν μπορείνα μετρηθεί.
Και ο λόγος που δέν μπορείνα μετρηθεί, είναι οτι ο "στρογγυλός" και ο "τερτράγωνος" κόσμος, είναι διαφορετικοί. Τα μεγέθη μέτρησης του ενός δέν μετράνε και τον άλλον. Το "π" είναι η απόδειξη πως το τετράγωνο και ο κύκλος δέν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν το ίδιο εμβαδόν - ο μόνος που τα κατάφερε είναι ο Σεμτέλος, ο καθηγητής του Σουρή !
"όστις με πλήρην έξαψη και ενθουσιασμόν
του κύκλου ανακάλυψε τον τετραγωνισμόν !"
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ: e^(i*π)+1=0
Πάντως, ή εξίσωση που διατυπώνει την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής πολιτικής τάξης είναι:
1+(-1)=0
1-5=(-4)
Νίκο η αριθημτική τους είναι επέκταση της Μπουλιανής:
1+1 =0
1+0 =0
0+0 = 0
Μηδέν εις το πηλίκιον, που λέει και ο Γιώργος ή αλλιώς σωστό κουλουρτζίδικο που είπε ο αείμνηστος Νικολαΐδης (αν θυμάμαι καλά) στον Βέγγο για τη βαθμολογία του πράκτορα ΘΒ.
" η τιμή τιμή δεν έχει, και χαρώ τον που την έχει"