«Η συμμαχία του διαβόλου: Το Σύμφωνο του Χίτλερ με τον Στάλιν»
19/08/2014 12:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η συμμαχία του διαβόλου: Το Σύμφωνο του Χίτλερ με τον Στάλιν»

Ήταν η συμμαχία ναζισμού και σταλινισμού αναπόφευκτη; Το νέο βιβλίο του ιστορικού Roger Moorhouse, στο οποίο κάνει κριτική ο Nigel Jones, απαντά στην ερώτηση.

«Το απόβρασμα της Γης, να υποθέσω;» ρώτησε ο Χίτλερ τον Στάλιν τον Σεπτέμβριο του 1939. «Ο αιμοσταγής δολοφόνος των εργαζομένων, να υποθέσω;» απάντησε ο προσηνής Γεωργιανός, καθώς έβγαζαν τα καπέλα τους για τις συστάσεις. Αυτό, φυσικά, συνέβη στο περίφημο σκίτσο του David Low «Ραντεβού», που συνόψισε την άποψη του κόσμου για την προφανώς αφύσικη συμμαχία ανάμεσα στις δύο ολοκληρωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, μια συμμαχία η οποία επέτρεψε την εισβολή στην Πολωνία και έτσι ξεκίνησε το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πριν από 75 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, οι δύο δικτάτορες δεν συναντήθηκαν ποτέ και η επίσημη υπογραφή της Συνθήκης μη επίθεσης στη Μόσχα, υπό την έγκριση του Στάλιν, πραγματοποιήθηκε από τους υπουργός Εξωτερικών τους και πιστά τσιράκια τους: τον Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, έναν αποτυχημένο πωλητή σαμπάνιας και τον Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, τον «Πετρωμένο» όπως ήταν το παρατσούκλι του, επειδή καθόταν ακίνητος στις ατέλειωτες συσκέψεις του Πολιτικού Γραφείου.

Αλλά, όπως αποδεικνύει περίτρανα στο σχολαστικά και ιδιαίτερα ευανάγνωστο νέο του βιβλίο ο Roger Moorhouse, η παράνομη σχέση μεταξύ ναζισμού και σταλινισμού κάθε άλλο παρά αφύσικη ήταν. Πράγματι, εκ των υστέρων φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. Γιατί λοιπόν, αναρωτιέται ο Moorhouse, έχει λάβει τόση λίγη προσοχή από τους ιστορικούς; (Το βιβλίο του είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη στα αγγλικά, για περισσότερα από 25 χρόνια). Μια απάντηση είναι ότι το Σύμφωνο είναι και ήταν έντονα ενοχλητικό σε όλους σχεδόν. Ενοχλητικό για τους Ναζί και τους κομμουνιστές που είχαν - όπως παρατήρησε ο Στάλιν – «πετάξει κουβάδες με σκατά ο ένας στο κεφάλι του άλλου, για πολλά χρόνια», και τώρα έπρεπε να εξηγήσουν τη δραματική μεταστροφή στις σχέσεις τους, στους σαστισμένους και συχνά θυμωμένος οπαδούς τους. Ενοχλητικό επίσης και για τις δυτικές δημοκρατίες, τις οποίες αφορούσε η συμφωνία. Ήταν η Βρετανία και η Γαλλία, που είχαν ξεπεραστεί από το διπλωματικό πραξικόπημα του αιώνα. Και υπήρχε περισσότερη ντροπή στο Λονδίνο, όταν, μόλις 22 μήνες μετά την υπογραφή του Συμφώνου, ο Χίτλερ το έσκισε και επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ. Τα φιλαράκια του στο Πολιτικό Γραφείο του Στάλιν ξαφνικά έγιναν «γενναίοι ρώσοι σύμμαχοί μας», ενώ τα κομμουνιστικά κόμματα παντού εκτελούσαν μια κομψή στροφή 180μοιρών και ο κακός «ιμπεριαλιστικός πόλεμος» έγινε «ηρωικός αγώνας ενάντια στο φασισμό».

Ο Moorhouse μας καθοδηγεί μέσα από αυτές τις περιπλοκές με επιτήδειο και σίγουρο τρόπο. Γράφει καλά και δεν φοβάται να φέρει σε δύσκολη θέση εκείνους τους παλαιότερους ιστορικούς, όπως ο Eric Hobsbawm και άλλοι λιγότερο στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι επαίσχυντα - μια αγαπημένη λέξη του Moorhouse – ήταν μαλθακοί με τον Στάλιν και το καθεστώς του. Επανειλημμένα, ο Moorhouse προσπαθεί σκληρά να αποδείξει τις ισοδυναμίες μεταξύ του Τρίτου Ράιχ του Χίτλερ και της Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν, που τους έκαναν τόσο φυσικούς συμμάχους: ο κοινός κυνισμός, η υποκρισία και η βάναυσα αποτελεσματική σκληρότητα.

Υπάρχουν ακόμα διαφορές σχετικά με το ποιο καθεστώς δολοφόνησε περισσότερους. Τέτοιες διακρίσεις θα φαινόταν σχεδόν άσεμνες στα αδέρφια και πολωνούς αξιωματικούς του στρατού Γιακούμπ και Μπόλεσλαφ Φνουκ, ο ένας από τους οποίους δολοφονήθηκε από τους Ναζί και ο άλλος από τους Σοβιετικούς. Και η γερμανίδα κομμουνίστρια Μαργκαρέτε Μπούμπερ-Νόυμαν, η οποία είχε διαφύγει από τους Ναζί αναζητώντας την ασφάλεια στη Μόσχα, δεν είχε και πολλούς λόγους να ευχαριστήσει το σύντροφο Στάλιν, ο οποίος είχε ήδη δολοφονήσει τον άντρα της Χάινς: σύμφωνα με τους όρους του Συμφώνου, η NKVD την παρέδωσε πίσω στα SS και αντάλλαξε το διαβόητο σοβιετικό στρατόπεδο Καραγκάντα με το Ράβενσμπρουκ των Ναζί.

Η φθίνουσα ομάδα των ηλικιωμένων «προοδευτικών» ιστορικών που εξακολουθούν να δικαιολογούν τον κομμουνισμό θα πρέπει να σκύψει το κεφάλι της από ντροπή μετά την ανάγνωση των αποπνικτικών περιγραφών του Moorhouse για τις σφαγές, τις απελάσεις, τα βασανιστήρια και τη δυστυχία που προκλήθηκε σε ολόκληρους πληθυσμούς από αυτές τις δύο τερατώδεις δεσποτείες, καθώς μοίραζαν μεταξύ τους την Ανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι άξιο απορίας ότι ήταν όλο χαμόγελα στο Κρεμλίνο, καθώς ύψωναν τα ποτήρια για να ευχηθούν για το σύμφωνο. Κατά την εύστοχη παρατήρηση του Moorhouse, ήταν όμοιοι. Τα πήγαιναν περίφημα μέχρι που ο Χίτλερ πρόδωσε τον συνεργό του στο έγκλημα. Σε μια εποχή που οι εντάσεις σιγοβράζουν και πάλι στα ίδια χωράφια της Ανατολικής Ευρώπης όπου η «διαβολική συμμαχία» δημιουργήθηκε, το ζοφερό και συναρπαστικό βιβλίο του Moorhouse δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο.

Το βιβλίο «The Devil's Alliance- Hitler's Pact With Stalin, 1939-1941» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις The Bodley Head, στις 21 Αυγούστου.

http://www.telegraph.co.uk/culture/books/bookreviews/11035193/The-Devils-Alliance-Hitlers-Pact-With-Stalin-1939-1941-by-Roger-Moorhouse-review-meticulous-and-readable.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aegean Light avatar
  Aegean Light 19/08/2014 13:04:25

  Δε γνωρίζω τι αναφέρει στο βιβλίο του ο Moorhouse , και πόσο ψυχροπολεμικό είναι, εκείνα που ξέρω και τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα γεγονότα είναι πρώτον το σύμφωνο Molotov Ribbentrop ήταν σύμφωνο μη επίθεσης (Non-Aggression Pact) και όχι συμμαχία όπως προβοκατόρικα επιγράφει το βιβλίο του ο Moorhouse και δεύτερον ήταν ο Σοβιετικός Στρατός ο οποίος «τσάκισε» τη ραχοκοκαλιά της Wehrmacht συμβάλλοντας αποφασιστικά στην νίκη των Συμμάχων εναντίον των Γερμανών (ο πόλεμος και η νίκη ήταν εναντίον των Γερμανών και όχι μόνο εναντίον των ναζί). Τέλος για να μην παρεξηγηθώ γνωρίζω ότι ο Joseph Vissarionovich Stalin ήταν ένας αιμοσταγής δικτάτορας. Αυτό όμως δε μειώνει ούτε κατ' ελάχιστο τη μεγάλη συμβολή αυτού και του Σοβιετικού Λαού, με τα 20.000.000 νεκρούς, στη νίκη κατά των δυνάμεων του άξονα.

  • ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ avatar
   ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ @ Aegean Light 19/08/2014 20:18:42

   Στην πρώην ΕΣΣΔ μόνο ο λαός υπέφερε, μόνο ο λαός θυσιάστηκε και έγραψε ηρωικές σελίδες στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Η κομμουνιστική ηγεσία και τα τσιράκια τους συνέβαλαν στην εξόντωση εκατομμυρίων Ρώσων, Πολωνών, και ΕΛΛΗΝΩΝ , κάτι που το ΚΚΕ κάνει πως δεν το θυμάται και εξημνεί ΑΚΟΜΑ την ΕΣΣΔ. Αλλωστε όλοι οι αντικειμενικοί ιστορικοί παραδέχονται οτι ο Στάλιν δεν είχε κανένα σκοπό να κρατήσει την "συμμαχία", απλά ήθελε να κερδίσει χρόνο. Πιό έξυπνος όμως ο Χίτλερ του την έφερε αιφνιδιαστικά, σε τέτοιο βαθμό που όταν οι επιτελείς του Στάλιν ανέφεραν τον βομβαρδισμό των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνος δεν το πίστεψε και άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος....

   • Aegean Light avatar
    Aegean Light @ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 19/08/2014 20:46:58

    Σίγουρα ο λαός υπέφερε όμως σου διαφεύγει κάτι. Ο ίδιος λαός δεν ξεσηκώθηκε εναντίον της ηγεσίας του και δεν «είδε» τους Γερμανούς ως «απελευθερωτές» όπως είχε υπολογίσει η Γερμανική ηγεσία.Το ίδιο λάθος έκαναν και οι Αμερικάνοι στην εισβολή στο Ιράκ και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Όσο για την υποτιθέμενη εξυπνάδα του Χίτλερ την είδαμε με τη κατάληξη της επιχείρησης Barbarossa δηλαδή τη συντριβή του Γερμανικού στρατού.

  • Χαβιάρης avatar
   Χαβιάρης @ Aegean Light 20/08/2014 08:56:08

   Κι ο Σοβιετικός στρατός όμως βοηθήθηκε αποφασιστικά από το Νόμο δανεισμού και εκμίσθωσης (ή αλλιώς δανεικών κι αγύριστων) του Ρούσβελτ. Εφόδια σημερινής αξίας πάνω από 110 δις $ παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένων 400,000 οχημάτων, 12,000 τεθωρακισμένων, 11,400 αεροσκαφών κλπ.

 2. George N avatar
  George N 20/08/2014 16:07:11

  Ήταν απρόσμενη τύχη που οι αιρέσεις της ίδιας θρησκείας έβγαλαν τα μάτια τους. Οι αρνητές του Διαφωτισμού αντί να σβήσουν το φως που τρεμόσβηνε αρπάχτηκαν μεταξύ τους με μίσος και κακουργία που μόνο αιρετικοί έχουν φυλαγμένα ο ένας για τον άλλο. Ήταν απίστευτη ατυχία όμως που δυο τόσο προικισμένοι λαοί γίνανε τα θύματα και οι θύτες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η πορεία που ξεκίνησε από την αγαπημένη Αθήνα, πέρασε από τη Ρώμη, πήρε δυνάμεις διαβάζοντάς την Magna Carta, περπάτησε το Glorious Revolution, τον American Revolutionary War και το Revolution Francaise όμως δεν σταμάτησε από την Αντίδραση. Για την ανθρωπότητα και το μέλλον της είναι και το μόνο που έχει σημασία.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ George N 20/08/2014 18:23:07

   Η θρησκεία της οποίας οι αιρέσεις αλληλοφαγώθηκαν, όπως γράφεις στο σχόλιο σου, δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον «Διαφωτισμό» της Γαλλικής Επανάστασης (που ενώ στην ίδια τη Δύση δεν είναι υπεράνω κριτικής, εντός Ελλάδος οι assimilados τον έχουν αναγάγει σε τοτέμ). Οι δυο -ισμοί παιδιά του «Terreur» του Ροβεσπιέρρου είναι.

   • Φίλτατος Αγαπητός avatar
    Φίλτατος Αγαπητός @ ΚΜ 20/08/2014 18:41:40

    Η λατρεία των ανοιχτών κοινωνιών κατά τα πρότυπα Πόπερ ως φορέας πολιτειακής συγκρότησης, εκπορεύεται ακριβώς από αυτή τη «θρησκεία» που περιγράφεις. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο οπισθοδρομικές και ηθικά αισχρές κοινωνίες σήμερα είναι όσες ενστερνίστηκαν το δυτικότροπο μοντέλο εταιρισμού επί κοινώ συμφερόντι. Σε αντίθεση με τα κράτη εκείνα που απηχούν μέχρι και σήμερα μια περιφανή και παραδοσιακή πρόταση βίου η οποία αντλεί παράδειγμα από τα χρόνια προ γαλλικής ανταρσίας, στα οποία αυτά κράτη άλλωστε καταγράφεται σε σταθερή άνοδο ένα κύμα μετανάστευσης από όλο τον κόσμο, αφού πλέον όλοι θέλουν να γίνουν κομμάτι τους και να συμμετάσχουν στο κοινό άθλημα του «κοινωνείν δια του αληθεύειν» κόντρα στην ατομοκεντρική νοησιαρχία της Δύσης. Είναι μάλλον σαφές πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί η Ρωσία να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια (μαζί με την Κίνα) είναι αυτό της αθρόας μετανάστευση, λαθραίας ή μη. Ειδικά από χώρες που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πολιτισμική τους κατάρρευση όπως η Ελβετία, η Δανία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία και πολλές πολλές άλλες.

    • Ζαχαριας avatar
     Ζαχαριας @ Φίλτατος Αγαπητός 20/08/2014 22:11:24

     Μαλλον πλακα κανεις, αλλα ας μιλησουν και τα νουμερα: Σουηδια και Δανια εχουν Gini index περιπου 24, ενω η Ρωσσια εχει 40, και η Κινα 47. Η Δανια και Σουηδια ειναι μακραν σοσιαλιστικοτερες απο την Ρωσσια των ολιγαρχων και την "κομμουνιστικη" Κινα.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Ζαχαριας 20/08/2014 23:06:13

      Πέστα Χρυσόστομε. ΟΙ αριθμοί δεν λένε ψέματα. Στην Ελλάδα χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψουμε τροχό, πυρίτιδα και Αμερική.

     • Φίλτατος Αγαπητός avatar
      Φίλτατος Αγαπητός @ Ζαχαριας 20/08/2014 23:28:33

      Δεν ξέρω τι λένε τα Gini index και λοιπά νεοταξικά, αυτό που ξέρω είναι πως το πολιτισμικό παράδειγμα της Ρωσίας και το ηγετικό προφίλ του Πούτιν αποτελούν μοναδικό φάρο υγιούς κοινωνικής οργάνωσης απ’ άκρου εις άκρο της γης σαν διαμάντι μέσα σε έναν τεράστιο βούρκο. Οι εκτρωματικές κοινωνίες της Εσπερίας βρίσκονται στην αρχή της παρακμής τους και είναι θέμα χρόνου μέχρι η Ρωσία παρέα με την Κίνα να γίνουν οι νέες Υπερδυνάμεις που θα εμπνέουν τον κόσμο να μεταναστεύσει σε αυτές και να ζήσει σύμφωνα με τις εκεί προσταγές συλλογικής βιοτής. Η αρχή έχει γίνει ήδη από τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες που αργά αλλά σταθερά ξεκινούν να σχηματίζουν τις πρώτες ουρές στα σύνορα της Ρωσίας του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι και του θεάτρου Μπολζόϊ για ένα καλύτερο αύριο γυρίζοντας την πλάτη στην Δύση της κόκα-κόλας, του χάμπουργκερ και του ανούσιου καταναλωτισμού που θέλει τον άνθρωπο λοβοτομημένο υποχείριο. Στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν και όλες οι σημερινές δήθεν «ανεπτυγμένες» που πνίγονται στην αισθητική της Κονσίτα, των μαλακών ναρκωτικών, των ευθανασιών μέχρι και σε ανήλικους καθώς και της παιδεραστίας. Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Λατινική Αμερική, ίσως και το Ιράν αν σοβαρευτεί, θα αποτελέσουν πόλο έλξης εντός τεράστιου υγιούς κομματιού της σημερινής ανθρωπότητας που αρνείται να υποκύψει στα κελεύσματα της νέας τάξης πραγμάτων και έχει σιχαθεί τα έργα των θαυμαστών του Πόπερ, της Σχολής του Σικάγο και της Τριμερούς.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Φίλτατος Αγαπητός 21/08/2014 09:15:02

      Μη βάζετε τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι και τα Μπολσόϊ κοντά στους πετρελαιάδες, τον Ριμπολόβλεφ της Τράπεζας Κύπρου και των Παρθένων Νήσων και τους Σοβιετικούς μάνατζερς που έγιναν καπιταλιστές. Τα Άγια τοις κυσί. Δεν το καταλαβαίνετε ότι διαπράττετε ιεροσυλία;

     • Ζαχαριας avatar
      Ζαχαριας @ Φίλτατος Αγαπητός 21/08/2014 13:21:46

      Ξεχασες την Βορεια Κορεα και το Αφγανισταν στον καταλογο με τους "φωτεινους φαρους" που παραθετεις. Επειδη η δυση βουλιαζει στην παρακμη, αυτο δεν σημαινει οτι εξιλεωνονται φασιστικα κρατη σαν την Κινα και την Ρωσσια.

   • βαγγέλας avatar
    βαγγέλας @ ΚΜ 20/08/2014 19:38:29

    Δηλ. ισχυρίζεσαι ότι ναζισμός και σταλινισμός είναι παιδιά του ...διαφωτισμού ε; ...Μάλιστα...

    • George N avatar
     George N @ βαγγέλας 21/08/2014 09:26:10

     Η Γαλλική Επανάσταση είχε πολλά παιδιά. Αυτά που εξυμνούμε αλλά και τον εθνικισμό, τον ολοκληρωτικό πόλεμο και σε συνδυασμό με την βιομηχανική επανάσταση και την επιστημονική πρόοδο, γέννησε και εκτρωματικά παιδιά που θέλανε να βιάσουν την ιστορία και κατέληξαν να την βιάσουν. Πιστεύανε οι οπαδοί τους ότι μηχανιστικοί νόμοι έχουν εφαρμογή σε χαοτικά συστήματα όπως οι ανθρώπινες κοινωνίες. Κάθε δράση γεννά αντίδραση και υπό αυτή την έννοια έχει ένα δίκιο ο ΚΜ. Αφού την σκαπουλάραμε όμως από τον κομμουνισμό και τον φασισμό και κάτι κάναμε για να τιθασεύσουμε τον εθνικισμό, είμαστε ακόμα ζωντανοί για να αποπειραθούμε να φτιάξουμε κάτι καλύτερο αντί να το παίζουμε Σίσυφοι.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ George N 21/08/2014 09:38:05

      Δίκαιη αξιολόγηση. Έτσι είναι. Είχε και Μοντεσκιέ και Ροβεσπιέρο. Και γκρεμισμένη Βαστίλλη και λαιμητόμο. Και αντιμοναρχική ανάταση, και ζόφο της Τρομοκρατίας. Στο πίσω δωμάτιο της Συντακτικής Συνέλευσης προβάριζε ήδη τις μπότες του ο Βοναπάρτης, για την ερήμωση όλης της Ευρώπης. Έτσι είναι όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας: Διαμάντια και ματωμένες στάχτες ένα κουβάρι. Η πιό λαμπρή ιστορία και η "πρόοδος" είναι πάντα και καταστροφή, ένας ματωμένος σωρός ερειπίων (Βάλτερ Μπένγιαμιν).

   • George N avatar
    George N @ ΚΜ 20/08/2014 19:59:24

    Συνολικά αποτιμώ πολύ θετικά την συνεισφορά της έστω και με τις πολλές ακρότητες της. Άλλωστε δεν θα ήταν Γαλλική αν δεν είχε. Όχι μόνη της και ξεκομμένη αλλά ως συνέχεια μιας πορείας. Μέσα της είχε και την άρνησή της, συμφωνώ. Για αυτό αναφέρω την Αντίδραση. Το ευτύχημα είναι ότι αυτή δεν επικράτησε. Θα μας πήγαινε πιο πίσω κι από τον απολυταρχισμό σε ένα νέο Μεσαίωνα. Η απολυτότητα ήταν έκδηλη και στις δύο εκφάνσεις της τον Κομμουνισμό και τον Φασισμό. Τέτοια δύναμη η Βαρβαρότητα είχε να δει από την πτώση της Ρώμης, στον Δυτικό τουλάχιστον κόσμο.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΚΜ 20/08/2014 23:11:56

    Μάλλον φταίει πιο πολύ η Αμερικανική επανάσταση, που προηγήθηκε της Γαλλικής. Άν είχαμε ελέω Θεού μοναρχίες και αποικιοκρατία παντού, όχι μόνον θα είχαμε γλυτώσει πολλά κεφάλια απο τη γκιγιοτίνα του Ροβεσπιέρου, αλλά ίσως θα είχαμε την τύχη εδώ στην Ελλάδα, αντί να μας κυβερνουν "οι Μπούτο, οι Γκάντι και οι Νεχρού", να μας κυβερνά ένας πιο παραδοσιακός και σοβαρός δυναστικός οίκος: Ο αυτοκρατορικός οίκος των Οθωμανών.

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Uncle Stgm 20/08/2014 23:41:34

     Η δικιά μας η επανάσταση, κακόβουλε μπουρδουκλωματία, ήταν ξεκάθαρα εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση, κάτι που η Αμερικανική δεν ήταν. (Ξεκίνησε ώς ένοπλη εμφύλια ανταρσία με κύριο ζήτημα την ... φορολογία.) Και, καθόλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας προηγήθηκαν τουλάχιστον καμιά 35αριά εξεγέρσεις κόντρα στον «οίκο των Οθωμανών» και τον λαό τους ΠΡΙΝ την Αμερικανική επανάσταση. Οπότε τί κάθεσαι και μας λες; Αλλά ξέχασα, μέλι ανέκαθεν το στόμα σου εδώ μέσα για το σκουπίδι του Κουβέλη που στεγάζει τη Ρεπούση (την οποία ουδέποτε θυμάμαι να έχεις ψέξει). Όλα στο τραπέζι του Προκρούστη τα περνάς για να σου βγούνε. Κι όποτε δεν σου βγαίνουν, πηδάς σε άλλο θέμα. ΥΓ: Η Αμερικανική επανάσταση δεν έχει να επιδείξει τα φαινόμενα ολοκληρωτισμού της Γαλλικής. Γι'αυτό και παραπάνω ανέφερα συγκεκριμένα την Γαλλική Επανάσταση, ως μήτρα των δυο εν λόγω νοσηρών ψευδομεσσιανικών ολοκληρωτισμών (και μερικών άλλων επίσης).

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 20/08/2014 23:49:44

      Άσε τον Κουβέλη, πιάσε και διάβασε Ρήγα Βελεστινλή και δές τι γράφει για τους σκοπούς της Επανάστασης. Η να πάει κι αυτός στον Καιάδα, μαζί με τον Λαφαγιέτ, τον αββά Σιεγιές και τον "ένοπλο αντιφορολογικό αντάρτη" Τζώρτζ Ουάσινγκτων;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 21/08/2014 00:04:38

      Ο Ρήγας δεν έχει καμία σχέση με τις ακρότητες της Γαλλικής Επανάστασης (ολοκληρωτισμό, αντικληρικαλιοσμό, μεσσιανισμό). Και ό,τι στοιχεία αφομοίωσε, τα αφομοίωσε επιλεκτικά και κριτικά, συμφώνως προς τη ρωμαίικη παράδοση - σε αντίθεση με όλους εσάς τους ιθαγενείς assimilados cargo cult «διαφωτιστές» που όλα τα πιθηκίζετε και τα ανάγετε σε τοτέμ.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ ΚΜ 20/08/2014 23:57:58

      Απεταξάμην τον Σατανά, αλλά μου ζητάς να βάλω δίπλα, στους αποταχθέντες, και την κα Ρεπούση, άν κατάλαβα καλά... Κι άν δεν "κάνω δήλωση" τι θα γίνει; Θα απολαύσω ένα ποτήρι ρετσινόλαδο;

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 21/08/2014 00:10:50

      Όπερ έδει δείξαι...

 3. Lamda avatar
  Lamda 24/08/2014 14:25:31

  Δεν χρειάζεται αυτό το βιβλίο για να μάθουμε ότι Ναζισμός-Κομμουνσιμός/Λένιν-Στάλιν είναι αδέλφια, στον οκλοκληρωτισμό, μεσσιανισμό, χρήσης προπαγάνδας/συμβόλων, σε δολοφονίες αντιπάλων. Αυτό το βιβλίο να διαβάσουν οι Ευρωβουλευτές μας που ψήφισαν εναντίον της καθιέρωσης Ευρωπαϊκής ημέρας θυμάτων Ναζισμού-Σταλινισμού. Καιρός είναι και όλοι οι πολιτικοί της ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΛΑΟΣ να καταδικάσουν δημόσια εκτός απο τον Ναζισμό και τον Σταλινισμό, ας σταματήσει η δειλία και υποκρισία επιτέλους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.