Η συζυγική γκρίνια σκοτώνει τους άντρες
11/05/2014 10:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συζυγική γκρίνια σκοτώνει τους άντρες

Οι διαφωνίες με μια απαιτητική σύντροφο συνδέονται με εκατοντάδες επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο

Για τους περισσότερους άνδρες μια γκρινιάρα γυναίκα μπορεί να είναι απλά μια ενόχληση. Οι διαφωνίες όμως με μια απαιτητική σύντροφο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμα και επικίνδυνες για την υγεία. Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι αυτό το… βαρύ φορτίο συνδέεται με εκατοντάδες επιπλέον θανάτους κάθε χρόνο.

Οι άνδρες που υποβλήθηκαν σε «γκρίνια», συνεχή αιτήματα και τις ανησυχίες από τους συντρόφους τους, ήταν 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα σε δέκα χρόνια, σε σχέση με εκείνους που έχουν λιγότερο αγχωτικές σχέσεις. Η επίδραση είναι τόσο έντονη, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει εκατοντάδες θανάτους ετησίως, είπαν οι ερευνητές. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανοσία στη γκρίνια, καθώς υπήρξε μικρή επίδραση στα ποσοστά θανάτου τους, όπως διαπιστώθηκε.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου 315 επιπλέον θάνατοι ανά 100.000 άτομα το χρόνο θα μπορούσαν να προκληθούν από τα συζυγικά αιτήματα και τις ανησυχίες, είπαν. Το άγχος είναι γνωστό ότι έχει σωματικές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ενθαρρύνει επίσης κακές συνήθειες όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και η έλλειψη άσκησης που επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνδρες τείνουν να ανταποκρίνονται στην πίεση με υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την κακή υγεία. Ο συγγραφέας της μελέτης δρ Rikke Lund, από τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Οι άνδρες έχουν επίσης λιγότερους ανθρώπους στο κοινωνικό τους δίκτυο από τις γυναίκες, που έχουν την τάση να μοιράζονται τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους με περισσότερους ανθρώπους.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι η εργασία θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση και άμβλυνση των επιπτώσεων από μια αγχωτική σχέση, καθώς οι άνδρες που ήταν άνεργοι και συχνότερα θύματα γκρίνιας είχαν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν. Ο συνδυασμός των συχνών απαιτήσεων από έναν σύντροφο με την ανεργία θα μπορούσε να ευθύνεται για επιπλέον 462 θανάτους ανά 100.000 άτομα ετησίως, είχε υπολογιστεί.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισχυρή συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι καλή για την υγεία και αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που ασχολείται με το αντίστροφο.

Οι δανοί ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 10.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 36 έως 52 ετών, ρωτώντας τους για τις καθημερινές κοινωνικές τους σχέσεις, ποιος είχε υπερβολικές απαιτήσεις, ανησυχίες ή ήταν πηγή σύγκρουσης και πόσο συχνά συνέβαιναν αυτές οι καταστάσεις. Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί δέκα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 196 γυναίκες (το τέσσερα τοις εκατό) έχασαν τη ζωή τους και 226 άνδρες (έξι τοις εκατό). Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους ήταν από καρκίνο, ακολουθούμενοι από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του ήπατος, ατυχήματα και αυτοκτονίες.

Περίπου ένας στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσε ότι η σύντροφος ή τα παιδιά τους ήταν συχνά μια διαρκής πηγή υπερβολικών απαιτήσεων και ανησυχιών. Επίσης, το έξι τοις εκατό είχαν συχνές διαφωνίες με τον σύντροφο ή τα παιδιά τους. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η παραδοχή πως οι άνδρες είναι πιο ανθεκτικοί στο στρες είναι εσφαλμένη» σχολιάζει ο δρ Lund.

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10815810/Nagging-could-cost-the-lives-of-hundreds-of-men.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 11/05/2014 13:38:31

  Γιατί να αφήνουμε τη συζυγική γκρίνια να μας σκοτώνει αφού υπάρχει τρόπος να συμβιβάζεται πολύ εύκολα το αντρόγυνο: Όταν ο άντρας παραδέχεται πάντα οτι κάνει λάθος,η σύζυγός του πάντα θα συμφωνεί...

  • gikon avatar
   gikon @ Κυθήριος 11/05/2014 13:59:25

   Α-Π-Ο-Κ-Λ-Ε-Ι-Ε-Τ-Α-Ι Ο Άντρας είναι η κεφαλή της οικογένειας και η γυναίκα είναι απλά ο λαιμός. Α, ξέχασα! Ο λαιμός στρίβει την κεφαλή όπου θέλει. Αφιερωμένο: https://www.youtube.com/watch?v=iwtEs_NGQ-I

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ gikon 11/05/2014 19:48:30

    Ναι, αλλά αν το παρακάνει ο λαιμός με τα στριψίματα υπάρχει κι αυτή η λύση: https://www.youtube.com/watch?v=yMz5_CaMldk

    • gikon avatar
     gikon @ Κυθήριος 11/05/2014 21:25:05

     Σωστά, αν όμως σε πιάσει το παράπονο, παίζεις αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=Lwmu8NK0STY

     • gikon avatar
      gikon @ gikon 11/05/2014 22:02:52

      Το ρεφραίν, ως επί το πλείστον.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ gikon 11/05/2014 22:27:10

      Μέσα είσαι,χωρίς αμφιβολία!

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ gikon 11/05/2014 22:21:58

      Τεράστιο το κομμάτι !!!

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 11/05/2014 22:21:07

  Γκρινιάζουν και οι άντρες.. Μην το παραβλέπουμε... Η έρευνα μεροληπτεί υπέρ των αντρών... Η χαμηλόφωνη μουρμούρα που δεν σταματά (σαν προσευχή κάπως) και ανεξαρτήτως φύλου είναι το χειρότερο..

 3. Λύσανδρος avatar
  Λύσανδρος 12/05/2014 14:56:35

  Ἐγὼ πάντως ἔσκισα τὴ γάτα ἀπὸ τὴν ἀρχή: κάνω ὅ,τι μοῦ λέει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.