Η σοκολάτα φέρνει Νόμπελ!
20/04/2014 20:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σοκολάτα φέρνει Νόμπελ!

Ένα διάγραμμα που δείχνει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας μιας χώρας και τις βραβεύσεις Νόμπελ κάνει το γύρο του Διαδικτύου –ίσως λόγω Πάσχα.

Θα υπέθετε κανείς ότι είναι ένα ακόμα ευφυολόγημα του Internet, αλλά είναι απολύτως σοβαρό. Το διάγραμμα της σοκολάτας προέρχεται στην πραγματικότητα από ένα έγγραφο της New England Journal Of Medicine που δημοσιεύθηκε το 2012 με τίτλο: «Κατανάλωση σοκολάτας, γνωστική λειτουργία και νομπελίστες».

Ο συγγραφέας της έρευνας δρ Franz Η. Messerli, γράφει: «Δεδομένου ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε υποθετικά να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία, όχι μόνο σε άτομα αλλά και σε ολόκληρους πληθυσμούς, αναρωτήθηκα αν θα υπάρξει συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου κατανάλωσης σοκολάτας μιας χώρας και της γνωστικής λειτουργίας του πληθυσμού της. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα στο κοινό σχετικά με τη συνολική εθνική γνωστική λειτουργία. Θεωρητικά, όμως, ο συνολικός αριθμός των βραβευμένων με Νόμπελ κατά κεφαλήν θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αντιπροσωπευτικό τελικό σημείο που αντικατοπτρίζει την αναλογία με την ανώτερη γνωστική λειτουργία και ως εκ τούτου να μας δώσει κάποιο μέτρο της συνολικής γνωστικής λειτουργίας μιας χώρας […]

Το κύριο συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι μια εκπληκτικά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης σοκολάτας κατά κεφαλήν και του αριθμού νικητών Νόμπελ σε διάφορες χώρες. Φυσικά, ένας συσχετισμός μεταξύ του Χ και Ψ δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια, αλλά υποδηλώνει ότι είτε το Χ επηρεάζει το Ψ, είτε το Ψ επηρεάζει το Χ, ή τα Χ και Ψ επηρεάζονται από έναν κοινό υποκείμενο μηχανισμό. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατανάλωση σοκολάτας έχει τεκμηριωθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, φαίνεται πιο πιθανό ότι με έναν δοσο-εξαρτώμενο τρόπο, η πρόσληψη σοκολάτας παρέχει το άφθονο γόνιμο έδαφος που απαιτείται για την άνθηση βραβευμένων με Νόμπελ. Προφανώς, αυτά τα ευρήματα είναι μια υπόθεση που παράγει μόνο και θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μια μακροπρόθεσμη, τυχαιοποιημένη μελέτη».

Αν λοιπόν το Πάσχα φάγατε πολύ σοκολάτα, μην αισθάνεστε τύψεις!

http://www.businessinsider.com/chocolate-consumption-vs-nobel-prizes-2014-4

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 21/04/2014 00:23:04

    "Eίμαι άτομο με καλές διαθέσεις και όλες απαιτούν σοκολάτα" ~chocoholic anonymous http://www.zchocolat.com/#/business_gifts

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.