#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/04/2011 12:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παραπαίουσα βρετανική μοναρχία
Με το σημερινό πομπώδη γάμο, η βρετανική μοναρχία ανανεώνεται, καλωσορίζοντας στους κόλπους της μια ακόμη «κοινή θνητή». Το νέο μέλος της αναμένεται να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των υπηκόων για το στέμμα.

Πέρα όμως από τη χαρούμενη αυτή παραμυθένια ατμόσφαιρα, ένα κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Χρειάζεται να υπάρχει αυτός απαρχαιωμένος θεσμός, και αν ναι, υπό ποίες προϋποθέσεις;

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το 70% των Βρετανών να μην ενδιαφέρονται για τους γάμους. Πόθεν όμως προέρχεται αυτή η αδιαφορία, σε μια χρονική συγκυρία που η βασίλισσα Ελισάβετ είναι πιο δημοφιλής από ποτέ, ενώ το δημοκρατικό κίνημα της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ του;

Όλες οι απόπειρες εκσυγχρονισμού του βασιλικού θεσμού, που μπήκαν σε εφαρμογή μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταιάνα  το 1997, δεν έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Οι εθνικές μειονότητες και οι νέοι άνθρωποι δεν ταυτίζονται με τη μοναρχία, ακόμη κι αν αυτή δείχνει περισσότερο «μεσαία τάξη» παρά αριστοκρατική. Ο κόσμος σοκάρεται από την απόλυτη απουσία αξιοκρατίας, που χαρακτηρίζει τον θεσμό. Μάλιστα, όλοι οι συνδεόμενοι θεσμοί, η αριστοκρατία, ο στρατός, η Αγγλικανική εκκλησία, η κεντρική διοίκηση, έχουν πάψει να επηρεάζουν όπως παλιά. Τα ΜΜΕ έχουν από καιρό  εξουδετερώσει τον σεβασμό προς τη μοναρχία.

Οι υπήκοοι της αυτής μεγαλειότητας είναι πλέον πολίτες της Βρετανίας και της ΕΕ. Η βρετανική κοινοπολιτεία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απολίθωμα του παρελθόντος, που επηρεάζεται περισσότερο από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, και τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Το βασίλειό της έχει υποστεί μεγάλες διαφοροποιήσεις από την εποχή που η Ελισάβετ ΙΙ ανήλθε στο θρόνο το 1952. Η σημερινή μοναρχία συνεχίζει να εκπροσωπεί ένα λευκό , διαμαρτυρόμενο, και αυτοκρατορικό Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια ώρα όμως, το κράτος γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμικό, και λιγότερο χριστιανικό. Η βρετανική δυναστεία συνεχίζει να εκπροσωπεί μια Αγγλία που δεν υπάρχει πλέον, κολλημένη στις συντηρητικές αξίες, στην ιεραρχία, στο διαχωρισμό των τάξεων, και στα προνόμια της αριστοκρατίας.

Χάρη στη φοβερή δυνατότητα της βασιλικής οικογένειας να προσαρμόζεται στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, η ισχύς της παραμένει αμετάβλητη, παρά τα δυνατά χτυπήματα που της δόθηκαν στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Θάτσερ και του Μπλέρ. Όπως όμως πολύ σωστά είπε κάποτε ο βασιλικός σύζυγος Φίλιππος, η επιβίωση της μοναρχίας εξαρτάται αποκλειστικά από την επιδοκιμασία ή μη των υπηκόων της.

Στη διάρκεια του 20ου αιώνα εξαφανίστηκαν για τα καλά μια σειρά από βασιλικές δυναστείες. Η μόνη εξαίρεση βασιλικής παλινόρθωσης είναι αυτή της Ισπανίας. Η βασιλική «ράτσα» δεν είναι αιώνια. Ο θεσμός θα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό του. Το γεγονός ότι το μοναρχικό σύστημα περιλαμβάνει στις τάξεις του μέθυσους, απατεώνες, και έκφυλους, χωρίς να θιγεί, δεν σημαίνει τίποτα. Εκεί όμως έγκειται η διαφορά του βασιλικού από το δημοκρατικό πολίτευμα. Για αυτό και η Βρετανία χρειάζεται να αναμορφώσει τους θεσμούς της, να εφαρμόσει περισσότερη δημοκρατία, να έχει ένα γραπτό Σύνταγμα, να διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος, να καταργηθούν οι περιορισμοί εναντίον των Καθολικών, και να εκλέγονται τα μέλη της Βουλής των Λόρδων απευθείας από τον λαό.

 

 

Le Monde

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 29/04/2011 13:28:49

  Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί η αυθεντική αγγλική λέξη "CommonWealth" πρέπει να μεταφράζεται ως "ΚοινοΠολιτεία". Αφού περί "κοινού ΠΛΟΥΤΟΥ" πρόκειται. Και για να είμαστε ακριβέστεροι, περί "τα εμά, εμά και τα εσά, εμά" πρόκειται. Ευφημισμός της λεηλασίας του εθνικού πλούτου των αποικιών από την Αυτοκράτειρα.

 2. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 29/04/2011 14:41:06

  Ρε γιατί φοράνε την στολή του πανιώνιου;
  πωπω καραγκιοζλίκια...

 3. Tonia G avatar
  Tonia G 29/04/2011 14:41:23

  Ο συγγραφέας του άρθρου το έγραψε από το μυαλό του. Δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στην άποψη των Βρετανών για το πολιτειακό τους σύστημα. Οι Βρετανοί στην συντριπτική πλειονότητα τους δεν συζητούν καν περί αλλαγής... Δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα... Και όχι μόνο αυτοί...
  Οι Αυστραλοί για παράδειγμα πριν 10 χρόνια είχαν δημοψήφισμα αν θα εξακολουθήσουν να έχουν την Ελισάβετ Βασίλισσα και Αρχηγό του κράτους τους ή να γίνουν Republic (και όχι Δημοκρατία, όπως έχουμε ευτελίσει στην Ελλάδα αυτή τη λέξη) και αποφάσισαν με διαφορά να παραμείνουν υπό την Ελισάβετ.
  Αυτή είναι η πραγματικότητα καλώς ή κακώς στη Βρετανία κυρίως, αλλά και στην Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Καναδά.

  • pater avatar
   pater @ Tonia G 29/04/2011 15:36:23

   θα έρθω να συμφωνήσω. Εξάλλου η εφημερίδα είναι γαλλική...

  • Loretta avatar
   Loretta @ Tonia G 29/04/2011 15:52:47

   Στα διαβατηρια τους αναγραφει every Canadian citizen is a British subject!

   • Loretta avatar
    Loretta @ Loretta 29/04/2011 15:55:18

    και στα καινουργια διαβατηρια εχει αντικατασταθει η φραση με το Commonwealth citizen.!!

    • Αγροφύλακας avatar
     Αγροφύλακας @ Loretta 30/04/2011 07:29:27

     And, we have no problem with that. They do not bother us, we do not bother them! Κοιτάξτε τα χάλια σας! Ο κόσμος καηγετάει και το μοηνί κτενιζετάει! Με εκείνη την βασιλική περιουσία που κάναμε τόσο ντόρο να την αγοράσουμε και πληρώσαμε με δανικά τι γίνεται. Πότε θα αξιοποιηθεί και θα ανοίξει τις πύλες του το Τατοι να το απολαύσει ο ‘κυρίαρχος’ λαός.

    • Νικόλας avatar
     Νικόλας @ Loretta 30/04/2011 10:50:17

     Αυτό τώρα εσύ που το είδες;;;
     Εγώ έχω το καναδικό διαβατήριο μπροστά μου και δεν λέει κάτι τέτοιο. Οι καναδοί British subject ήταν μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου μετά ψηφίστηκε νόμος για ξεχωριστή υπηκοότητα. Ούτε Commonwealth λέει κάπου.

     O Καναδάς δικό του Σύνταγμα έχει από την δεκαετία του 80 χάρη στις προσπάθειες του μεγάλου Τρυντό (για χρόνια πρωθυπουργός και Γάλλος φυσικά από το Κεμπέκ, μάλιστα όταν η βασίλισσα Υπόγραφε το σχετικό διάταγμα ο Τρυντό έκανε κάτι σαν χορευτική κίνηση από πίσω της σαν να λέει πλέον δεν μπορείτε να παρεμβαίνετε στα εσωτερικά μας.

     Η Βασίλισσα λέγεται βασίλισσα του Καναδά και όχι της Αγγλίας στον Καναδά.

 4. Αργυρης avatar
  Αργυρης 30/04/2011 11:03:19

  Μου κανει εντυπωση ο κομπλεξισμος του Ελληνα για το θεσμο της μοναρχιας. Δεν συζητω για την Ελλαδα που παροδικός ηταν και εληξε αλλα ο καθε δημοσιογραφίσκος με υφος ΕΓΚΥΡΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ αποφασίζει να ονομασει βλακες τους λαούς που διατηρουν την μοναρχία ( Αγγλία, Σουηδία, Δανία κλπ).
  Συμπτωματικά μοναρχία έχουν οι πιο προδευμενες χώρες της Ευρώπης αλλα εμεις τους αντιμετωπιζουμε το γνωστο απαξιωτικό ύφος σαν "κουτοφραγκους".

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 01/05/2011 08:50:16

  Μόνο το 13% των Βρεττανών επιθυμεί την κατάργηση τής μοναρχίας, η οποία σε αντίθεση με τη μοναρχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, κλπ), ΔΕΝ είναι διακοσμητική, αλλά παίζει έντονα πολιτικό ρόλο μέσω τής επιρροής της στους θεσμούς: ο εκάστοτε μονάρχης είναι αρχηγός τής αγγλικανικής εκκλησίας, οι αριστοκράτες συναποφασίζουν αυτοδικαίως για όλους τους νόμους μαζί με τη βουλή των αντιπροσώπων, δεν υπάρχει σχολείο, νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, που να μην ελέγχεται εν μέρει από την αριστοκρατία και, τέλος, η αριστοκρατία έχει στην αναπαλλοτρίωτη ιδιοκτησία της τη συντριπτική πλειοψηφία τής βρεττανικής γης.

  Η Βρεττανία είναι μια ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ κοινωνία, και η επίπλαστη ευμάρεια τού λονδρέζικου Σίτυ δεν μπορεί να κρύψει μια βαθύτατα συντηρητική και οπισθοδρομική κοινωνία όπου τίποτα δεν αλλάζει ποτέ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.