#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2009 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρυφή γοητεία του φασισμού


Του Δημήτρη Δανίκα στα ΝΕΑ
Γίνεται καλός κινηματογράφος με φασιστικό περιεχόμενο; Γίνεται!

Παράδειγμα το αμερικανικό θρίλερ τρόμου «Οrphan» του τριανταπεντάχρονου Ισπανού σκηνοθέτη Ζομ Κόλε Σέρα με ένα σενάριο που αστράφτει από ύπουλη σημειολογία γραμμένο από μια ταλεντάρα με το όνομα Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον.
 
Διχασμένος από το πρώτο ημίωρο. Τώρα τι να κάνω; Να το γιαουρτώσω ή να το αποθεώσω; Κομμένος στα δύο και ζαλισμένος σαν κοτόπουλο. Από εδώ κεντάει η σημειολογία του Τζόνσον. Κάθε πρόσωπο, κάθε χαρακτήρας και κάθε πράξη η αντίδραση αναφέρεται σε μια ιδεολογική κατηγορία. Απίστευτα πράγματα. Από εκεί το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιδεολογίας. Θεοσκότεινη, φοβική, ρατσιστική, μουχλιασμένη, ακόμα και παιδοκτονική. Θεέ μου. Μεγάλα, νοσηρά ταλέντα στην υπηρεσία του Αντίχριστου. Επικίνδυνοι, οργανωμένοι, ευφάνταστοι εγκέφαλοι.

Τέσσερα πράγματα μαζί σε σύνθεση με ομοιογένεια μοναδική. Το πρώτο η εισβολή ενός ξένου σώματος σε μια υποδειγματική οικογένεια του Αmerican dream. Αυτό ας πούμε αναφέρεται στην «Ολέθρια σχέση».

Πλήθος αμερικανικών θρίλερ της δεκαετίας του ΄80 τρομοκρατούσαν τους θεατές με την είσοδο ενός τρίτου που όχι μόνο ανέτρεπε τις υπάρχουσες ισορροπίες αλλά από πάνω απειλούσε ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των ιδιοκτητών. Το επιμύθιο κατέληγε στην απόλυτη εσωστρέφεια. Κλείσε την πόρτα. Μέσα ευτυχία. Έξω ο Σατανάς και δυστυχία.

Ο καθρέφτης μιας κλειστής, σφραγισμένης κοινωνίας. Είναι Αμερική. Αλλά ο τρόμος για το «ξένο», το απροσδιόριστο και το άγνωστο. παραπέμπει στην Αλβανία του Χότζα. Το δεύτερο, παρεπόμενο του πρώτου, η καταστροφή. Από ποιον; Από μια ξένη που θα σου αρπάξει τον άντρα μέχρι τους καρχαρίες που θα καταβροχθίσουν τα παιδιά σου.

Όλα μέσα. Φίδια, μετανάστες, ο γείτονας-βομβιστής, οι εξωγήινοι, οι πάντες. Η τρομοκρατία ήταν και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής ιδεολογίας. Το τρίτο η Ρωσία. Από εδώ αρχίζει το πανηγύρι. Εδώ η πρωτοτυπία.

Εδώ η ύπουλη προπαγάνδα. Εδώ και το μεγιστοτεράστιο ταλέντο του σεναριογράφου αλλά και του Ισπανού σκηνοθέτη. Ξεφλουδίστε τα χαρακτηριστικά του απροστάτευτου «ξένου» σώματος που υιοθετείται απ΄ αυτή την αμερικανική οικογένεια.

Μια ορφανή Ρωσίδα μόλις δώδεκα χρονών με το όνομα Έστερ. Με απίστευτη καλλιέργεια, με τρόπους, ευγένεια, πολιτισμό. Με εγκέφαλο ενήλικα τριάντα χρονών. Με αγγλικά σαν τη μητρική της γλώσσα. Παρεμπιπτόντως, ρεσιτάλ ερμηνείας από την δωδεκάχρονη Ιζαμπέλ Φούρμαν. Από τώρα εγγράφει υποθήκες για καριέρα Μέριλ Στριπ.

Έχουμε και λέμε. Και σας βεβαιώ τίποτα, μα τίποτα δεν είναι τυχαίο και συμπτωματικό. Ορφανή, γιατί κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Μικρομέγαλη, γιατί μεγάλωσε και ανατράφηκε σε μια κοινωνία στρεβλή, εχθρική, απάνθρωπη και εγκληματική. Μορφωμένη αλλά ταυτόχρονα ύπουλη, παρανοϊκή και διαβολική, όπως ακριβώς η Ρωσία του Στάλιν. Η παιδεία και η γνώση στην υπηρεσία μιας μονολιθικής κομματικής νομενκλατούρας. Περίπου η Έστερ- και ας γελάτε εσείς- αναφέρεται στον Στάλιν. Ο ηγέτης με το απόλυτο ρεκόρ ανάγνωσης και μελέτης είκοσι χιλιάδων βιβλίων. Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το σφυροδρέπανο.

Η κομμουνιστική Ρωσία με αμερικανικό, αξονικό τομογράφο made by Μακάρθι. Καλλιεργημένοι οι κομμουνιστές αλλά ταυτόχρονα παράφρονες και σατανικοί. Γοητευτικοί, γι΄ αυτό επικίνδυνοι εχθροί. Αθώοι εξωτερικά, απροστάτευτοι σαν παιδιά. Χαλασμένοι εγκέφαλοι με σχέδια σατανικά. Η αναγωγή ακόμα πιο ψηλά. Στην πολιτική. Κλείστε την πόρτα της Αμερικής σ΄ αυτούς τους μορφωμένους αλλά επικίνδυνους διαβόλους της ρώσικης πολιτικής. Μιλάνε τέλεια τα αγγλικά, παίζουν πιάνο και είναι μορφωμένοι εξαιρετικά. Μοιάζουν αλλά δεν είναι σαν κι εμάς. Κατά βάθος σχεδιάζουν να μας υπονομεύσουν, να μας διαφθείρουν να καταστρέψουν.

Το τέταρτο στοιχείο η επώαση του αυγού του φιδιού. Το «Μωρό της Ρόζμαρι». Το κορυφαίο horror thriller όλων των εποχών. Ποιος ανοίγει την πόρτα, ποιος ο εσωτερικός εχθρός; Στην περίπτωση της «Ρόζμαρι» ο Τζων Κασσαβέτης.

Και μάλιστα εκ προμελέτης. Πουλάει την ψυχή του στον Διάβολο, προσφέρει το έμβρυο στον Σατανά, δηλητηριάζει τη γυναίκα του και όλα αυτά για να αναρριχηθεί ως πρωταγωνιστής. Εδώ, στο «Ορφανό» δούρειος ίππος του θηλυκού Αντίχριστου είναι πάλι το αρσενικό.

Ο πατέρας (Πίτερ Σάρσγκαρντ) αυτής της υποδειγματικής οικογένειας. Από αφέλεια, αθωότητα, νωθρότητα, άγνοια. Αυτός γοητεύεται πρώτος από τα ιδιαίτερα προσόντα της Έστερ. Αυτός κλείνει τ΄ αυτιά του στους φόβους της γυναίκας του (Βέρα Φαρμίγκα).

Αυτός προστατεύει, χωρίς να ξέρει, τον μικρομέγαλο, θηλυκό, γοητευτικό δολοφόνο. Είναι παράδοση του αμερικανικού προτεσταντισμού. Το Άρρεν για την αναπαραγωγή. Η Γυναίκα, η μήτρα της Αμερικής. Οκτώ στα δέκα θρίλερ ανάλογης κοπής ενοχοποιούν τον Άνδρα.

Η σημειολογία του «Ορφανού» έχει βάθος. Απροσμέτρητο. Η γυναίκα το σύμβολο της αμερικανικής κοινωνίας. Το μητρικό ένστικτο. Η ασπίδα προστασίας. Μόνη εναντίον όλων. Κανείς δεν την πιστεύει. Όμως εκείνη ξέρει. Από κοντά και η μικρή της κορούλα. Η συντριπτική σιωπηλή πλειοψηφία. Γι΄ αυτό είναι κωφάλαλη. Βλέπει, ξέρει αλλά από τον τρόμο της δεν αποκαλύπτει και δεν παρεμβαίνει. Η συγκεκριμένη οικογένεια είναι η επιτομή της φιλελεύθερης αμερικανικής κοινωνίας. Είμαστε ανοικτοί.

Γι΄ αυτό υιοθετούμε ξένους μετανάστες. Είμαστε καλών προθέσεων. Γι΄ αυτό τους εμπιστευόμαστε. Είμαστε αδύναμοι και επιρρεπείς στα ξένα, εχθρικά, ρεύματα. Γι΄ αυτό ο άντρας ανοίγει την πόρτα στην Έστερ. Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε μέχρις εσχάτων τον εισβολέα και να πεθάνουμε για την οικογένεια.

Έτσι, στο τέλος, με συστηματική, υπόγεια κορύφωση από την αρχή συγκροτείται η μονομαχία η θηλυκή. Η μικρομέγαλη, παρανοϊκή Ρωσία και η γενναία μητέρα της Αμερική. Ένα από τα πιο ύπουλα προπαγανδιστικά θρίλερ όλων των εποχών. Από τη μια υποκλίνομαι, από την άλλη κλείνω την πόρτα σ΄ αυτό το αληθινά ύπουλο, σατανικό μυαλό!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NICK avatar
  NICK 24/09/2009 16:12:34

  ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΑΝΙΚΑΣ.ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ.
  ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ
  ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΡΙ.ΠΟΛΥ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΤΣΙ
  ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ.Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ "Ψ".
  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΘΑΜΠΩΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ.

 2. thouthou avatar
  thouthou 25/09/2009 07:38:38

  Γεια σου ρε Αρτέμη! (..εε... Δανίκα ήθελα να πώ...)
  Και γώ μαζί σου να'ούμε!

 3. ανώνυμος εχθρός avatar
  ανώνυμος εχθρός 25/09/2009 09:19:55

  αν δεν κάνω λάθος, το "Εσθήρ" ή "Έστερ" είναι εβραϊκό όνομα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.