#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/04/2012 10:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση οφείλεται στην τεστοστερόνη;Υπάρχει τελευταία μια επίμονη άποψη που κυκλοφορεί, και που θέλει την οικονομική κρίση να οφείλεται στην… τεστοστερόνη. Όπως πιστεύουν κάποιοι, η τεστοστερόνη αγριεύει τους χρηματιστές όταν ανεβαίνουν οι μετοχές, αναγκάζοντας τους να ρισκάρουν περισσότερο, μέχρι να συμβεί μια περίπτωση τύπου Lehman Brothers, και κάποιοι να αρχίσουν να πηδούν από τα παράθυρα.

Η άποψη αυτή θέλει τις γυναίκες να είναι πιο ασφαλείς και πιο μετρημένες όσον αφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, οπότε όπως καταλήγουν, θα πρέπει να γεμίσουμε τα χρηματιστήρια με γυναίκες. Αν, λένε, διοικούσαν οι γυναίκες τον κόσμο, δεν θα υπήρχαν καταρρεύσεις των αγορών, και πολύ πιθανόν να μην υπήρχαν και πόλεμοι.

Η άποψη αυτή είναι καθαρά υπέρ των γυναικών, αλλά είναι και φεμινιστική; Μάλλον όχι.

Οι γενικεύσεις όσον αφορά συμπεριφορές, που βασίζονται στην βιολογία, σπάνια κάνουν καλό. Η αποφυγή ρίσκων συμβαδίζει με την μειωμένη ανταγωνιστικότητα και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Και μπορεί ο τραπεζικός τομέας να χρειάζεται αυτού του είδους τα χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους εργοδότες. Και δεν θα πρέπει να φορτώνουμε  ολόκληρο το γυναικείο φύλο με αυτού του είδους τις ιδιότητες.

Συνεπώς, η άποψη που κυκλοφορεί για τις γυναίκες και τη κρίση, δεν είναι φεμινιστική και μάλλον δεν είναι καν  πραγματικότητα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους νευροφυσιολόγους.

Όπως όλα δείχνουν, η αποφασιστικότητα και τα ρίσκα που παίρνει κάποιος οφείλονται περισσότερο στην αυτοπεποίθηση του, παρά στο φύλο του. Έτσι, το να είσαι γυναίκα επηρεάζει την συμπεριφορά σου στο χρηματιστήριο, επειδή έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση. Αν σου πουν ότι το φύλο σου αποφεύγει τα ρίσκα, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτή την εικόνα, και να αρχίζεις να παίζεις εκατομμύρια, παίρνοντας ρίσκα.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Stanford, εξέτασε 53 άνδρες και γυναίκες, μερικοί τραπεζίτες και μερικοί φοιτητές, δίνοντας τους 14 επιλογές γεμάτες από ρίσκα. Σε κάθε ερώτηση, ο συμμετέχων μπορούσε ή να ποντάρει σε υψηλό ποσό, με μεγάλο ρίσκο αποτυχίας, ή να επιλέξει μικρότερο ρίσκο και μικρότερο κέρδος. Όσες περισσότερες ασφαλείς αποφάσεις έπαιρνε κάποιος, τόσο πιο ασφαλής κρίνονταν, αφού απέφευγε τα ρίσκα.

Όταν οι ερευνητές ανέφεραν τα στερεότυπα που ισχύουν για τα δυο φύλα, πριν από την εξέταση, οι γυναίκες γίνονταν πολύ πιο προσεκτικές, ενώ οι άνδρες πολύ πιο ριψοκίνδυνοι.

Όταν δεν αναφέρονταν τα στερεότυπα, τότε οι άνδρες και οι γυναίκες απέδιδαν σχεδόν το ίδιο.

Για τους άνδρες, και μόνο που ήξεραν ότι οι γυναίκες κρίνονται ως πιο συντηρητικές στα ρίσκα, τους «ανάγκαζε» να γίνονται πιο ριψοκίνδυνοι.

Στις δε γυναίκες, αποδείχτηκε ότι και μόνο το γεγονός ότι τις θίγεις την αυτοπεποίθηση, αυτό τις κάνει να δρουν με ιδιαίτερη προσοχή, αποφεύγοντας τα ρίσκα.

Πως θα μπορούσαν οι γυναίκες να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα; Είναι πολύ δύσκολο. Οι ερευνητές πιστεύουν πως ακόμη και η διαδικασία απόρριψης των στερεοτύπων, και μόνο το γεγονός ότι κάποια γυναίκα θα μπορούσε να σκεφτεί μέσα της «τι βλακείες είναι αυτά», αρκεί για να μεταβάλλει την συμπεριφορά της, προς το πιο συντηρητικό. Οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο «εξάντληση του εγώ».

Πρόκειται για μια πολύ προβοκατόρικη έρευνα, κυρίως επειδή προκαλεί παρέκταση. Άλλωστε, αποτελεί μεγάλη σύμπτωση, το γεγονός ότι οι «φυσικές» ιδιότητες των γυναικών, όπως είναι η θέληση να ευχαριστούν, η τάση να αποφεύγουν τις συγκρούσεις, το χαμηλό προφίλ, όλα αυτά είναι παράλληλα και φυσικές ιδιότητες οποιασδήποτε ομάδας με χαμηλή αυτοπεποίθηση.

www.newstatesman.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 13/04/2012 10:43:53

  Όπως λένε και στο "χωριό" μου, τη Νέα Υόρκη, sorry to rain on your parade "Πάραξενε", αλλά υπάρχει σχεδόν απόλυτη συσχέτιση μεταξύ των τιμών του ψωμιού στο Λονδίνο και των παλιρροϊκών κυμμάτων της θάλασσας της Βενετίας. Παραμένει αδιευκρίνιστο άν οι μεταβαλλόμενες τιμες προκαλούν την παλίρροια ή αν η παλίρροια προσδιορίζει τις τιμές...

  Καλή Ανάσταση!

  • Εγώ avatar
   Εγώ @ Νίκος Αργεάδης 13/04/2012 11:53:08

   Νίκο, +1000000!
   Επίσης, υπάρχει απόλυτη σχέση ανάμεσα στην αύξηση της κατανάλωσης κοκακόλας και στη μακροζωία στην Ελλάδα. Όσο πιο πολλή κοκακόλα πίνουμε τόσο πιο πολλά χρόνια ζούμε. Πόση κοκακόλα πίναμε το 1920, όταν ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 45 χρόνια και μας θέριζε η ελονοσία;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Εγώ 14/04/2012 16:35:23

    Με το κρέας να δεις άμεση σχέση...

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 13/04/2012 11:05:14

  “There should never be too much testosterone in one room”

  ~Madame Christine LaGarde, IMF Head
  (Independent.co.uk, Μonday, 07 February 2011)

  H μεγαλοκυρία ΔΝΤ μαζί με την άλλη πανίσχυρη Νεοναζί,
  έχουν τεράστιο θέμα με τη τεστοστερόνη, κι αυτό, είναι πασίδηλο.
  Κι αυτό, το πληρώνουν πανάκριβα οι έρμοι λαοί του πλανήτη!

  • Εγώ avatar
   Εγώ @ η Dimi 13/04/2012 11:53:44

   Και οι γυναίκες έχουν τεστοστερόνη.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ η Dimi 13/04/2012 11:56:32

   Τον εαυτό της εννοούσε η Λαγκάρντ;
   Καλή Ανάσταση Dimi!

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ ΕΥΑ 13/04/2012 15:17:49

    Καλή Ανάσταση! κυριολεκτικά και μεταφορικά, να έχουμε Εύα μου. Εμείς πάντως στη Λαυρεωτική, σε πείσμα της μιζέριας που πασχίζουν (μάταια!) να μας επιβάλουν, αποφασίσαμε φέτος να γιορτάσουμε το πιο χαρούμενο, το πιο αισιόδοξο, το πιο πλούσιο, το πιο σπάταλο Πάσχα! Φέτος, εκτός της θαλασσινής αύρας, τις πασχαλιές και της ευωδιές της Ελληνικής Γης, διάχυτο παντού είναι το άρωμα Βανίλιας (Θετική Ενέργεια!) επειδή, εκτός των φούρνων των αρτοπωλείων και οι σπιτικοί φούρνοι παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά ψήνοντας κουλούρια, τσουρέκια, χωριάτικες κοκόνες, πίττες, σιροπιαστά γλυκά, πατάτες με αρωματικά χόρτα, σούπες, τηγανητά, ψητά... αυγά κόκκινα βαμμένα με φυλλαράκια λεμονιάς σε τούλι τυλιγμένα. Ολα του Θεού τα Αγαθά που Εμείς αγοράσαμε, ο καθένας με τις δυνατότητές του, και συλλογικά ετοιμάζουμε για να μοιραστούμε με τους συνέλληνες της περιοχής μας που ποικιλότροπα δοκιμάζονται σήμερα. Και μετά την Ανάσταση, στη φωτισμένη με δάδες παραλία μας, που Εμείς καθαρίσαμε, θα μας περιμένουν Πασχαλινά τραπέζια, καλαίσθητα στολισμένα με υπερεπάρκεια Αγαθών. Αυτό το Πάσχα, είναι συγκλονιστική η προθυμία και η συμμετοχή όλων στο υπέρτατο Δώρο της Προσφοράς. Αυτό το Πάσχα, με αυτό τον τρόπο, Εμείς ξορκίζουμε τη πράσινη μούχλα. Εύα μου, αυτά τα οποία κατ’ επανάληψη έχει πει περί τεστοστερόνης και libido η madame ΔιΝεΤου, σε διεθνείς εφημερίδες και δημοσιογράφους, όπως η Christiane Amanpour, προφανώς τα πιστεύει για τον εαυτό της και τη χαρακτηρίζουν και την εκφράζουν. Μακρυά από εμάς αυτά.

    • ΕΥΑ avatar
     ΕΥΑ @ η Dimi 13/04/2012 17:36:12

     Αγάπη κι αλληλεγγύη Dimi..το κάνετε πραγματικότητα και μπράβο σας!
     Χίλιες ευχές σε όλους και ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες..

  • franc avatar
   franc @ η Dimi 13/04/2012 12:43:04

   Και τι να πούμε με την άλλη συμφορά Μάργκαρετ Θάτσερ που ξεκίνησε όλη αυτή την καταστροφή μετατρέποντας τον καπιταλισμό σε καζίνο, δήθεν στο όνομα της "απελευθέρωσης των αγορών" με αποτέλεσμα σήμερα κάθε τράπεζα (μέ πρώτες τις Εγγλέζικες τύπου Northrock) που "σκάει" να ζητάει την κρατικοποίησή της γιατί μόνο το κράτος είναι άξιο και ικανό να εχει πραγματικό χρήμα?

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 13/04/2012 15:19:53

  @Εγώ @franc Θα επαναλάβω αυτό που έχει πει ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Ψυχολογίας, Dr. Timothy Leary, Ph.D (1920-1976), ο αποκαλούμενος “Ο Γαλιλαίος της Συνείδησης”:

  “Women who seek to be equal with men obviously lack ambitions as women”
  “Οι γυναίκες που επιδιώκουν να είναι ίσες με τους άντρες, προφανώς δεν έχουν φιλοδοξίες ως γυναίκες”

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ η Dimi 14/04/2012 16:37:15

   Έχουν χάσει το μπούσουλα δηλαδή. Πολύ σωστό. Και μπράβο σου που το αναφέρεις.

 4. sawas avatar
  sawas 13/04/2012 16:16:22

  Δεν ξέρω αν στην έρευνα υπήρχε διαχωρισμός φύλου αλλά τα συμπεράσματα είναι άκρως ενδεικτικά για τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως τον σκοπό που ακολουθούν, ο οποίος αποτελεί κινητήριος δύναμη...........καταστροφής.

  h**p://www.forbes.com/sites/chrisbarth/2011/09/26/new-study-old-news-stock-traders-are-psychopaths/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.