Η ιστορία του «μπλα, μπλα, μπλα»
08/05/2014 21:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ιστορία του «μπλα, μπλα, μπλα»

Προεκλογική περίοδος είναι και το «μπλα, μπλα, μπλα» έχει την τιμητική του. Από πού προήλθε όμως αυτή η διεθνής έκφραση;

Είναι απλά μία από τις πολλές λέξεις, που χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες για να υποδηλώσει την ανόητη ή άχρηστη φλυαρία. Κατά την Deborah Tannen, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο Georgetown, «υπάρχουν αρκετές φράσεις που έχουν την ίδια σημασία και συχνά έρχονται σε τριάδες. Τo «γιάντα, γιάντα, γιάντα», είναι ένα άλλο παράδειγμα.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο όρος ήταν «βαρ βαρ βαρ». Προέρχεται από την ίδια ρίζα με το βάρβαρος, υπονοώντας ότι οι λέξεις ήταν «θόρυβοι χωρίς νόημα», λέει ο Geoff Nunberg , γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley. Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης πιστώνει την πρώτη τεκμηριωμένη χρήση του «μπλα» στον αμερικανό δημοσιογράφο Howard Vincent O’Brien, από τα απομνημονεύματά του «Wine, Women & War» του 1918 («[He] pulledoldblahaboutservice’» ήταν η ακριβής έκφραση). Τρία χρόνια αργότερα, το αμερικανικό περιοδικό Collier’s: The National Weekly χρησιμοποίησε ένα διπλό μπλα: «Τότε ένας ειδικός εκφωνητής ξεκίνησε μια μακρά συζήτηση με τον εαυτό του που ήταν ως επί το πλείστον μπλα μπλα».

Ο Nunberg υποστηρίζει ότι πιθανότατα η έκφραση να χρησιμοποιούταν πριν από αυτό και να είναι μια εξέλιξη του «μπλαμπ, μπλαμπ, μπλαμπ», μια φράση που εμφανίστηκε στα βιβλία του 19ου αιώνα. «Το ‘blab’ μπορεί να σημαίνει αποκαλύπτω ένα μυστικό, δεν σταματάω να μιλώ, ή κάνω θορύβους, μιλώ άσκοπα και ανούσια, όπως το φλυαρώ», λέει. Η χρήση του «μπλα μπλα μπλα» πραγματικά εμπλουτίστηκε στη μεταπολεμική περίοδο, σύμφωνα με το πρόγραμμα NGram της Google, το οποίο μετρά τη συχνότητα χρήσης στη συλλογή των ψηφιακών βιβλίων του. «Μεταξύ του 1960 και του 2000, αυξήθηκε 50 φορές», λέει ο Nunberg. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εν μέρει επειδή χρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη στην έντυπη διαφήμιση για να αποδείξει ότι το μήνυμα της εταιρείας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Ή ίσως απλά επειδή αυξήθηκε η φλυαρία…

http://www.bbc.com/news/blogs-magazine-monitor-27300184

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.