
Η θρησκεία θα αποτελεί παρελθόν σε μερικά χρόνια
Η θρησκεία όπως τη ξέρουμε, μάλλον θα εξαφανισθεί εντελώς σε εννέα τουλάχιστον χώρες, στις οποίες η θρησκευτικότητα ήδη βρίσκεται σε πτώση.
Αυτό υποστηρίζουν κάποιοι μαθηματικοί ερευνητές, που χρησιμοποιούν εξειδικευμένα μαθηματικά μοντέλα στις έρευνές τους.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν την αρχή της «μη γραμμικής δυναμικής», σε στοιχεία από απογραφές πληθυσμών στην Αυστραλία, την Αυστρία, τον Καναδά, τη Τσεχία, τη Φιλανδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, και την Ελβετία.
Με βάση λοιπόν τις έρευνές τους, προβλέπουν πως τουλάχιστον σε αυτά τα κράτη η θρησκεία θα σβήσει εντελώς, καθώς οι θρησκευτικές ομάδες συρρικνώνονται, και το να είναι κάποιος μέλος μιας θρησκευτικής ομάδας, δεν προσφέρει πλέον κοινωνικά οφέλη.
«Πρόκειται για μια πολύ απλή ιδέα» λένε οι ερευνητές. «Υποστηρίζουμε πως οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πολλά μέλη, είναι και οι πιο ελκυστικές για να ενταχθεί κάποιος. Παράλληλα, οι κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να προσφέρουν κάποια χρησιμότητα και κάποιο κοινωνικό κύρος… το μοντέλο που χρησιμοποιούμε είναι απλό και μας δείχνει το δρόμο του μέλλοντος».
Το ίδιο μαθηματικό μοντέλο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν προκειμένου να εξηγηθεί η σταδιακή εξαφάνιση κάποιων γλωσσών.
S.A.-BBC
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-12811197
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ




ΣΧΟΛΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .
Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Ακόμα κι αν κάποιες θρησκείες αποτελέσουν παρελθόν το θρησκεύειν θα υπάρχει πάντα μέσα στον άνθρωπο γιατί έχει ανάγκη να πιστεύει κάπου.Οι θρησκείες θα αλλάξουν, το θρησκεύειν θα παραμείνει.Άντε το πολύ πολύ να αναδειχθεί καμιά διαδικτυακή θεότητα!!
@Υψηλάντης
Εχει απαντήσει δηλαδή οριστικά η επιστήμη πως η θρησκευτικότητα είναι έμφυτη στον άνθρωπο και όχι κοινωνικό προϊόν;
Θραξ Αναρμόδιος
Από όσο μπόρεσα (διαβάζοντας χρόνια), να ψάξω την απάντηση στο ερώτημα σου Θράκα, η μόνη λογική εξήγηση που άκουσα για την έμφυτή μας θρησκευτικότητα είναι η εξής:
Όντας βρέφη, επειδή είμαστε τελείως αβοήθητα ως βιολογικά πλάσματα, έχουμε την απόλυτη και συνεχή ανάγκη κάποιας μητρικής (κλπ) φιγούρας για να μας καλύπτει όλες μας τις ανάγκες.
Πεινάμε; Κλαίμε και ως δια μαγείας εμφανίζεται φαγητό.
Πονάμε; Κλαίμε και ως δια μαγείας εμφανίζεται αγκαλιά.
Και ούτω καθ εξής.
Οπότε, η άμεση παρουσία κάποιας προστατευτικής φιγούρας μόλις την έχουμε ανάγκη ή την καλέσουμε, γίνεται δεύτερη φύση μας. Μπαίνει στο μυαλό μας. Καλοδιώνεται στο είναι μας.
Μεγαλώνοντας, η προστατευτική αυτή φιγούρα αντικαθίσταται υποσυνείδητα από μια ανώτερη ύπαρξη την οποία έχουμε βιολογική ανάγκη να επικαλούμαστε μόλις χρειαστούμε κάτι.
Εκεί λοιπόν μπαίνει η θρησκευτικότητα. Μας καλύπτει.
Η θρησκεία δηλαδή αποτελεί βιολογική ανάγκη για τον άνθρωπο.
πολύ cool άποψη. και η απομάκρυνση από τον παράδεισο και την προστασία του θεού μπορεί να παραλληλιστεί με την απομάκρυνση από το σπίτι των γονιών.
Χμμμμ, και το μήλο να θεωρηθεί συμβολισμός του απογαλακτισμού, της ενηλικίωσης.
Θράκα,
η θεοποίηση της επιστημονικής μεθόδου και γνώσεως , και η ονείρωξη περί του υπερανθρώπου που θα προκύψει εξ αυτής , είναι ένα ακόμη παυσίπονο μπροστά στα υπαρξιακά ερωτήματα που παραμένουν ίδια κι απαράλλαχτα από τον καιρό που ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του...
Κατα τον Γιουνγκ η θρησκεια ειναι η ψυχολογικη αναγκη του ανθρωπου να αισθανθει σιγουρια σε καταστασεις που δεν επιδεχονται του δικου του ελεγχου. Και αυτο συμβαινει σε δυο επιπεδα: στο ανεξελεγκτο εξω κοσμο και στο ανεξελεγκτο υποσυνειδητο του ιδιου του ανθρωπου. Ειναι η πρακτικη αναγκη να αισθανθει βεβαιοτητα για καταστασεις που ειναι αδυνατον να ελεγξει και να προδικασει. Η δε αναγκη να συμμετασχει στην διαδικασια μιας τελετης ικανοποιει την αισθηση οτι "επραξε το καθηκον του" και να μπορει να πιστευει οτι με ντετερμινιστικο τροπο τα πραγματα πλεον θα εξελιχθουν θετικα για εκεινον.
"Υποστηρίζουμε πως οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πολλά μέλη, είναι και οι πιο ελκυστικές για να ενταχθεί κάποιος...". Άρα, οι πιθανότητες "προσδέσεως" είναι αυξημένες εν συγκρίσει με ολιγομελείς ομάδες;
Το μοντελο δεν εξηγεί πως οι ολιγομελεις αρχικα ομάδες, όπως ήταν οι χριστιανοι αρχικα, πολλαπλασιάζονται κάτω απο αντίξοες συνθήκες.
Σημασία δεν έχουν τα μαθηματικά αλλά η υποκείμενη λογική των πειραματικών δεδομένων. Το ξέρετε ότι με στατιστική μπορούμε να αιτολογήσουμε τα πάντα.
Άσε ρε man, παπαριές του BBC, τόσο επιστημονικού περιεχομένου η είδηση του όσο και το 1821 του ΣΚΑΙ. Άλλο ένα απογοητευικό δείγμα μιας τάσης που το δέρνει τα τελευταία χρόνια. Κρίμα γιατί κάποτε ήταν η κορυφαία πηγή παγκόσμιας ενημέρωσης.
Το πρόβλημα, πράγματι, είναι η θρησκεία-ιδεολογία.Σε μια τέτοια περίπτωση οι άνθρωποι αναζητούν άλλες θρησκείες και τις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στη Δύση, αλλά και στην Ανατολή, στον χώρο εκείνο της εξατομικευμένης θρησκείας...
Κι αυτός είναι, πλέον, ο Οικουμενικός ρόλος της Ορθοδοξίας, να λειτουργήσει σαν Εκκλησία ( γιατί αυτή είναι η φύση της, ο χαρακτήρας της ) και να δώσει την εσωτερική ψυχική γαλήνη και ηρεμία στους λαούς μέσω του ησυχασμού ( Γρηγόριος Παλαμάς ) και της Μυστηριακής ζωής, καθώς και να μεταδώσει το μήνυμα της Ανάστασης, της Ελπίδας.
Οι δυτικές εκκλησίες πάσχουν από τον ορθολογισμό και τη ρηχότητα, οι άλλες θρησκείες προβάλλουν το εγώ του πιστού, λειτουργούν ατομικά. Εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία ( ξανα) μετατρέψει τις ενορίες της σε εκκλησιαστικές κοινότητες αγάπης και αλληλεγγύης, τότε θα είναι η λύση σε πολλά κοινωνικά και ατομικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, πέρα από τη μεταφυσική ή παραδοσιακή της διάσταση.
Παραθέτω μερικά άρθρα για το χαώδη θεολογική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, για να αντιληφθούμε το πρόβλημα του δυτικού χριστιανισμού, που γίνεται και πρόβλημα της Ορθοδοξίας όταν μιμείται δυτικόφερτες συμπεριφορές ή διακατέχεται από εσωστρέφεια και ανούσια διοικητικά προβλήματα.
( http://www.oodegr.com/oode/biblia/kritiki/grig_palamas_1.htm )
Η θρησκεία είναι νευροβιολογική ασθένεια, η δε Ορθοδοξία η θεραπεία της
( http://www.oodegr.com/oode/psyxotherap/nevrobiolog1.htm )
Το πρόβλημα του κακού από τον Αυγουστίνο στη σύχγρονη Γενετική
( http://www.antibaro.gr/node/2233 )
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Petro!!!!
Eξ αλλου η θρησκεια δεν χρειαζεται.Η θρησκεια ειναι η προσπαθεια του ανθρωπου να βρει τον Θεο.
Ο Χριστος δεν ειναι θρησκεια,αλλα η Αποκαλυψη του Θεου στον ανθρωπο.
Η θεολογία γενικά έχει σκοπό την αυτοκατάργηση της με την θεραπεία της αστοχίας!!!! Αυτος ειναι ο σκοπός και της Ορθοδοξιας να αυτοκαταργηθεί με την θεραπεία όλων!!!!
Νασαι καλά βρε άρχοντα για την παρηγοριά που μου δωσες να μην είμαι μόνος σ αυτα τα δύσκολα μονοπάτια των ημερών!!! Απο τότε που φωλιαστήκαμε με τις ιδέες του διαφωτισμού και εισχώρησε η προτεσταντική σκέψη στα βαθύτερα του Ειναι μας με ύπουλους τρόπους και κυρίως πιθηκισμούς της "φωτισμένης Εσπερίας" και απο τότε που στήσαμε αγάλματα στους Κοραήδες και σε όλα τα πρακτόρια του διαφωτισμού και των ιδεολογιών, και κυρίως με τον εξωβελισμό απο την ιστορική μας μνήμη 2151 χρόνων λαμπρής ιστορίας, επιχειρώντας το ιστορικό άλμα στο απόλυτο κενό, (απο τον Μεγα Αλέξανδρο στο ηρωικό 21) όλα γινήκανε ένα και άιντε να τα ξεχωρίσεις!! Και αναρωτιέμαι πως η θεραπεία και ο θεραπευτικός σκοπός της Ορθοδοξίας των νηπτικών θα καταφέρει να τα γυρίσει όλα τούμπα, όταν παντού πια η προδοσία βασιλεύει και η ισοπεδωτική νεωτερικότητα προστάζει πειθήνια υπακοή στα κελεύσματα του μηδενισμού; Οταν η νηψις ισοπεδωθηκε και απαξιώθηκε απο προτεστάντες ιερείς ντυμένους ορθόδοξη αμφίεση, λύκοι με προβιά προβάτων, όταν η κάθαρση και ο φωτισμός ειδωλολοποιήθηκαν και προσκυνήθηκαν στο όνομα της απόλυτης παράκρουσης των άγευστων απο Παλαμά και π Γιαννη Ρωμανίδη και επιβλήθηκε η ψυχονευρωτική ασθένεια σε χιλιάδες βαρεμένους θεούσους και θεούσες κατα παράβαση της θεραπευτικής αγωγής που ευαγγελίζονται οι Πατέρες;;; Ουαί Ημιν τοις Ορθοδόξοις!!!!Αλλά είπαμε είναι οι καιροί που επιβάλλουν πια ΣΙΩΠΗ, ΠΙΣΤΗ και κυρίως ΥΠΟΜΟΝΗ
ε το πολυ πολυ να γυρισουμε πισω και να πιστευουμε στον Δια.
Να υποθέσω ότι οι "μαθηματικοί" είναι επιπέδου Αργυρόπουλου (ροδα+τσαντα=888)? Αλλά ακόμα και καλύτεροι να είναι, η βαρύτητα του αποτελέσματος τους συναγωνίζεται του κενού. Εδώ κοτζάμ Τέσλα, υπερνους για πολλούς, και προφήτευε ότι μέχρι το 2020 δεν θα υπήρχε η έννοια "μολυσμένο" νερό. Ποντάρει κανείς σε αυτό?
και το Πατερας-Μανα... θα γινουν.. θελουν δηλαδη... Γονεας 1 και Γονεας 2.
χαχαχαα
παρτε νουμερα και στην ουρα...
Δε μασαμε εδω στον Αιμο...
ΠΠ
ΥΓ...ο Αίμος ήταν βασιλιάς της Θράκης, γιος του Βορέα και της νύμφης Ωρείθυιας.
Γυναίκα του ήταν η αδελφή του Ροδόπη. Το ζευγάρι είχε την αλαζονεία να συγκρίνει τους εαυτούς τους με τον Δία και την Ήρα. Έτσι, οι θεοί τους τιμώρησαν μεταμορφώνοντάς τους σε βουνά τα οποία φέρουν τα ονόματά τους. Στα ελληνικά, η χερσόνηστος των Βαλκανίων είναι γνωστή και ως Χερσόνησος του Αίμου.
Κοινωνική,επιστημονική,πολιτιστική πρόοδος και θρησκεία είναι ποσά αντιστρόφως ανάλογα.
Οπου αυξάνεται ο παράγοντας θρησκεία, υποβαθμίζονται οι άλλοι τομείς.
Αρκει μια ματιά στους παραπάνω δείκτες των χωρών της έρευνας (Αυστραλία, Αυστρία,Καναδά,Τσεχία,Φιλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, και Ελβετία) για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματα του.
Οσο δε μια κοινωνία είναι περισσότερο φονταμενταλιστική τόσο πιο οπισθοδρομικές και μεσαιωνικές συνθήκες επικρατούν σε αυτήν.
Και το αντίστροφο.
Δεν ισχυει αυτο παντα.Οι ΗΠΑ ειναι εντονα θρησκευομενη χωρα και πρωτοπορια στη τεχνολογια.
Κάποιε, για κάποιες χώρες δεν ξέρω να πώ. Αλλά η Αυστρία έχει θρησκευόμενο λαό, τουλάχιστον περισσότερο από τις υπόλοιπες. Η Ιρλανδία είναι κάργα καθολική. Κι αν το δείγμα της όλης έρευνας είναι μερικές δυτικές χώρες, εξ' ορισμού είναι περιορισμένα τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει, από όποιες υποθέσεις κι αν ξεκινά.
Όσο για τις δύο πρώτες προτάσεις σου, μάλλον είναι αποτέλεσμα παραθεώρησης της ιστορίας. Αν η έλλειψη θρησκευτικότητας ήταν μέτρο ή προϋπόθεση επιστημονικής προόδου, τότε η κομμουνιστική Αλβανία και η Β.Κορέα θα έπρεπε να είναι στην παγκόσμια κορυφή της επιστημονικής καταξίωσης.
Άστο, δεν πάνε έτσι τα πράγματα για την επιστήμη..
Ψάξε μόνος σου, ποια κράτη βρίσκονται στην κορυφή των πρότυπων διαβίωσης και κοινωνικής υγείας, ποια έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα αναλφαβητισμού και την μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και θα διαπιστώσεις ότι είναι οι ίδιες χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στο κατάλογο των χωρών που οι θρησκευόμενοι μειοψηφούν ή τουλάχιστον δεν είναι φανατικοί.
Οσον αφορά τις κομμουνιστικές χώρες που ανέφερες, εκεί ο κομμουνισμός είναι το ακριβές υποκατάστατο της θρησκείας, οπότε και αυτές συγκαταλέγονται στο γκρουπ των φονταμενταλιστικών χωρών.
Συνεχίζεις να υιοθετείς μονομερή στάση. Δε βάζεις στην κουβέντα ότι από τα πολιτισμένα δυτικά έθνη, τα περισσότερα προοδευμένα βάσισαν την μακροχρόνια πρόοδο τους στην άθλια αποικιοκρατία που εξάσκησαν σε βάρος του υπολοίπου κόσμου. Αποδεσμευμένες από τις ανάγκες που τους εξυπηρετούσαν οι δούλοι εκτός και εντός συνόρων, οι δυτικές κοινωνίες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και τις συζητήσεις περί προόδου και θρησκείας μεταξύ κύκλων διανοουμένων τους, να προοδεύουν σε τεχνολογία και επιστήμη με βάση τις πρώτες ύλες των υπόδουλων περιοχών, να κοιτούν αλαζονικά τους περιφρονημένους υπόδουλους και τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Το χρήμα είναι η κυρίαρχη θρησκεία τώρα πια στη Δύση, μή μου λές ότι προοδεύουν λόγω επιστημονικής πρωτοπορείας. Στην ομάδα αυτή βάζω και την ΕΣΣΔ που αφαίμαξε μέσω της εσωτερικής αποικιοκρατίας ολόκληρους λαούς, του ρωσικού συμπεριλαμβανομένου, και σε καθεστώς αθεϊας προχωρούσε προς την αταξική κοινωνία.
Στα οξύμωρα του κόσμου που αναιρούν όσα λές:
1) Στο Ιράν, πριν την θεοκρατία των μουλάδων, ο δυτικόφιλος Σάχης είχε αμόρφωτο το λαό του. Με τους νέους τυράννους του Χομεϊνι, όχι μόνο καταπολεμήθηκε αλλά οι γθναίκες μπαίνουν μαζικά στα ΑΕΙ της χώρας. Με του καταδικαστέους μουλάδες και σε ανελευθερο καθεστώς αναπτύχθηκε η τεχνολογία και η βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Τρελές αντιφάσεις ε;
2) Από τα καλύτερα ΑΕΙ διοίκησης επιχειρήσεων της υφηλίου είναι αυτά της Ισπανίας. Από αυτά κορυφαίες είναι οι Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων της Καθολικής Εκκλησίας.
3) Στην Ινδία, που αναζητεί εδώ και 60 χρόνια την πρόοδο παράλληλα με την ελευθερία της, υπάρχει ένα μωσαϊκό θρησκειών.΄Οι Ινδοί είναι πολύ θρήσκοι, όπως τους έχω γνωρίσει. Δεν τους εμποδίζει αυτό να μπορούν πλέον να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν τα δικά τους αυτοκίνητα, πακέτα λογισμικού, να αναπτύσσουν τις δικές τους εταιρίες τηλ/ων, δικές τους αεροπορικές εταιρίες κτλ.
Δες το και αλλιώς, με μια άλλη μονομερή οπτική: η θρησκευτικότητα που διατήρησαν και ακόμα αναπτύσσουν "τριτοκοσμικοί λαοί" ήταν και είναι μορφή διαφοροποίησης απέναντι στους καταπιεστές και άθεους δυτικούς.
Να το συνοψίσω κι όλας: Το δίλλημα πρόοδος και επιστήμη εναντίον θρησκείας είναι ψεύτικο. Και η "έρευνα" που καλύπτει το BBC παιδαριώδης στην υπόθεση και το δείγμα της.
Άστο σου λέω, δε πάει έτσι απόλυτα που το παίρνεις. Εδώ είμαστε για να τα λέμε
Δεν μίλησα μόνο για επιστήμη, αλλά
και για πρότυπα διαβίωσης και κοινωνικής υγείας, επίπεδα αναλφαβητισμού και ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.
Μην απομονώνεις ένα παράγοντα μόνο για να επιχειρηματολογήσεις.
Απάντησε συνολικά σε αυτούς τους δείκτες που ανέφερα.
Θεωρώ πως δεν είναι άσχετο ότι στις προηγμένες κεντροευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Φιλανδία, τις οποίες και καλύπτει η έρευνα, το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι από τα χαμηλότερα μέν, τα ποσοστά αθτοκτονιών δε είναι ταμεγαλύτερα στον κόσμο. Αν για την "ερευνα" και to BBC σε αυτές εντοπίζεται πρόοδος και αθεϊα, εγώ διαβάζω ότι εντοπίζεται και απόγνωση, απουσία ελπίδας σε ανθρώπους που τα έχουν όλα.
Αν εξαφανιστεί μια θρησκεία, θα εμφανιστεί κάποια άλλη.
Σιγά το πράγμα.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν και θρησκευόμενοι και άθεοι και απ'όλα.
Σίγουρα πάντως δεν την χαρακτηρίζεις συνολικά ως φονταμενταλιστική χώρα.
Τα όποια φαινόμενα κοινωνικής και πολιτιστικής παρακμής παρατηρούνται στην κοινωνία της συνήθως εκπορεύονται από διάφορες θρησκευτικές σέχτες.
Μάλλον ήταν τα καλοσπουδαγμένα golden boys που έχουν οδηγήσει σε ηθική και οικονομική αποδυνάμωση τη χώρα. Ανήθικα άτομα που χρησιμοποίησαν τις επιστημονικές τους γνώσεις για ιδιοτελείς σκοπούς. Και ομοίως τα τραστ, οι επενδυτικές τράπεζες και οι οίκοι αξιολόγησης χρησιμοποιούν τα μαθηματικά και τις αναλύσεις για να επιλέγουν στρατηγικές, "πείθουν" πελάτες και κυβερνήσεις και εν τέλει μας έχουν φέρει στην παρούσα κρίση του καζινοκαπιταλισμού. Ξεδιάντροπα άτομα που δεν πιστεύουν παρά μόνο στο χρήμα. Από τέτοιους ανθρώπους, "επιστήμονες" χωρίς αρχές κινδυνεύει η ίδια η επιστήμη και η κοινωνία. όχι από το καλλιεργημένο ή μη θρησκευτικό συναίσθημα του καθενός.
@Θραξ Αναρμόδιος Έχει αποφανθεί η επιστήμη πως η κοινωνικότητα είναι έμφυτη στον άνθρωπο;Αν ναι τότε και το θρησκεύειν είναι έμφυτο κοινωνικό προϊόν.
@Υψηλάντης
Μην παίρνεις όρκο σ' αυτό. Οι θρησκειολόγοι ακόμη δεν συμφώνησαν επ' αυτού. Υπάρχουν ακόμη άγριες φυλές χωρίς στοιχεία θρησκευτικότητας.
Η κοινωνικότητα είναι ανάγκη του είδους μας. Η θρησκεία έχει πιθανότητες να είναι επίκτητη κοινωνικά. Οριστικά δεν είμαστε, δεν είναι δηλαδή οι ειδικοί, σίγουροι και μονοιασμένοι επί του προβλήματος. Δεν ξέρω αν είναι κανένας θεολόγος εδώ να μας πληροφορήσει πιο υπεύθυνα, επί του θέματος... Εγώ από βιβλία και άρθρα είμαι ενημερωμένος και μάλιστα ερασιτεχνικά.
Θραξ Αναρμόδιος
Από όσο μπόρεσα (διαβάζοντας χρόνια), να ψάξω την απάντηση στο ερώτημα σου Θράκα, η μόνη λογική εξήγηση που άκουσα για την έμφυτή μας θρησκευτικότητα είναι η εξής:
Όντας βρέφη, επειδή είμαστε τελείως αβοήθητα ως βιολογικά πλάσματα, έχουμε την απόλυτη και συνεχή ανάγκη κάποιας μητρικής (κλπ) φιγούρας για να μας καλύπτει όλες μας τις ανάγκες.
Πεινάμε; Κλαίμε και ως δια μαγείας εμφανίζεται φαγητό.
Πονάμε; Κλαίμε και ως δια μαγείας εμφανίζεται αγκαλιά.
Και ούτω καθ εξής.
Οπότε, η άμεση παρουσία κάποιας προστατευτικής φιγούρας μόλις την έχουμε ανάγκη ή την καλέσουμε, γίνεται δεύτερη φύση μας. Μπαίνει στο μυαλό μας. Καλοδιώνεται στο είναι μας.
Μεγαλώνοντας, η προστατευτική αυτή φιγούρα αντικαθίσταται υποσυνείδητα από μια ανώτερη ύπαρξη την οποία έχουμε βιολογική ανάγκη να επικαλούμαστε μόλις χρειαστούμε κάτι.
Εκεί λοιπόν μπαίνει η θρησκευτικότητα. Μας καλύπτει.
Η θρησκεία δηλαδή αποτελεί βιολογική ανάγκη για τον άνθρωπο.
Αυτή είναι και η πιο λογική απάντηση απ όσες βρήκα.
Παράξενε στο φροϋδικό το πας και με μπερδεύεις
Και παρ' όλα αυτά δεν καταφέραμε αυτές τις χιλιάδες χρόνια να "απαλλάξουμε" τα ανθρώπινα βρέφη από αυτήν την επίκτητη ανάγκη? Πάντως μου κάνει εντύπωση ρε Ατράκτορα, κάποτε κατάπιες αμάσητο το παραμύθι του Αντρέα και ψήφισες ΠΑΣΟΚ χωρίς τόσο ενδελεχή εσωσκόπηση, αλλά στη θρησκεία έβγαλες όλο σου το αναζητησιακό σου άχτι?
Όταν τότε ψήφιζα Ανδρέα, όπως και οι περισσότεροι, εσύ ήσουν δεν ήσουν 5-6 χρονώ. Αν ήσουν ενήλιξ εκείνη την εποχή θα μπορούσες να με κρίνεις.
Όσο για τα άλλα όλα, τα παραέψαξα. Τι να κάνω;
Δεν είναι τυχαίο SA ότι οι χριστιανοί αποκαλούν τον θεό, "πατέρα", όπως και τους εκπροσώπους του (εκκλησιαστικοί πατέρες, πάτερ τάδε κτλ) και την Παναγία την παρουσιάζουν και την λατρεύουν ως μητέρα (θεοτόκο).
Συγκλονιστικο !
Επαψα κιολας να πιστευω λιγο πριν τελειωσω το αρθρο..
Για συνέχεια, συνιστώ να ασχοληθείς με τα μαρξιστικά μαθηματικά. Θα σου δώσουν αλγόριθμο υπολογισμού της εποχής που θα έχουμε επιτέλους αταξική και χωρίς Θεό κοινωνία.
Α, ρε έχουμε λαλήσει με αυτά που διαβάζουμε από κάποια άρθρα
Πως μπορεις να βαλλεις στο κουτακι μια θρησκεια?
Δηλαδη εννουν οτι ο ανθρωπος δεν θα πιιστευει στο ανωτερο ον?
μόλις βγήκε απόφαση στο Ε. Δικαστήριο, που θεωρεί ότι ο σταυρός μέσα στις αίθουσες διδασκαλίες ΔΕΝ αποτελεί σύμβολο θεοκρατικού κράτους, αλλά δηλώνει την ιστορικότητα του κράτους, ως χριστιανικού τέτοιου. Αυτό το Δικαστήριο, έφεση, συνεστήθη για να αποφασίσει σε αγωγή που υπέβαλε φιλανδη που διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη σταυρών μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας.
Μάλιστα πρωτόδικα κέρδισε η φιλανδή.
Δηλαδή, μάλλον πίσω θα πάμε και όχι εκεί που λένε οι μαθηματικοί.
Εξ άλλου, η θρησκεία δεν θα πάψει να αποτελεί την μόνη παρηγοριά στην θάλασσα των δακρύων που μεγαλώνει όλο και πιο βίαια, για την πλειονότητα της ανθρωπότητας.
Μπούρδες!
Η θρησκεία πάντα νεκρή ήταν ουσιαστικά.
Και δεν καταλαβαίνω τι ανοησίες λένε τα διάφορα μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα.
Πώς είναι δυνατόν να πεθάνει κάτι που είναι ΉΔΗ - και ήταν από πάντα - νεκρό;
Η Πίστη στον Έναν Τριαδικό Θεό και η εν Χριστώ Ιησού βιωματική εμπειρία του άκτιστων ενεργειών του Θεού και του ακτίστου φωτός ΔΈΝ θα εξαφανιστεί ΠΟΤΈ! ούτε όταν εξαφανιστεί οριστικά και διά παντός ο παρών κόσμος και το σύμπαν ολόκληρο!
Και αυτό επειδή «Χριστός ο αυτός χθές ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΟΝ αυτός ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΏΝΑΣ!»
+10000
Μ' αρέσεις
A.M,
Eτσι ακριβως ειναι!
Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού...
Και δεν πρόκειται για ψεύδος!
Η παραποίηση, βρίσκεται στη ''θρησκειοποίηση'' της αλήθειας.
Κατά τη γνώμη πολλών επιστημόνων (όχι καθηγητίσκων ή περιπλανόμενων ''μαϊντανών'' της επιστημοσύνης), υπάρχει μια απαραίτητη -Θεία- θα έλεγε κανείς νομοτέλεια, για αυτό το πάνσοφο συμπαντικό δημιούργημα.
Υπάρχουν φυσικά και οι αλλαζόνες, που αγνοούν την έννοια του απείρου και της συμπαντικής δημιουργίας στην πλήρη ανάπτυξή της, και όχι μόνο δεν αφήνουν το παραμικρό ερωτηματικό στα πλαίσια εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης και της συνεπακόλουθης συστηματικότητας/κανονικότητας που τη διέπει, αλλά ...ειρωνεύονται κάθε τι ξένο προς τη δική τους τεκμηριωμένη-προσωρινή αλήθεια.
Απόλυτα εσφαλμένη και αντι-επιστημονική λογική.
Η εμφάνιση Του Χριστού στη γη ήταν ένα ''παραμυθάκι'' για όλους αυτούς, και όταν πλέον αποδείχθηκε η ιστορικότητά Του, παρασύρθηκαν σε άλλες φαιδρότητες, του στυλ: η σχέση με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, οι μαθητές που μετακίνησαν τη τεράστια πέτρα του τάφου και πάει λέγοντας...
Αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας την έννοια του φτηνού κλουτσομπολιού, επιχρυσωμένο με το κατάλληλο κοσμικό κύρος.
Όσο κακό κάνουν οι σταυροφορίες και οι εκάστοτε θρησκειοκάπηλοι στη τεράστια σημασία του χριστιανικού μηνύματος, άλλο τόσο καλό κάνουν οι επιπόλαιοι κήρυκες του αντι-χριστιανισμού, έστω και άθελά τους!
Σε ό, τι αφορά τις θρησκείες, εκτιμώ πως πρόκειται για συγγενικά αποτυπώματα των πολιτικο-κοινωνικών κινημάτων που έδρασαν και εξελίχθηκαν στον ιστορικό χρόνο, και τίποτα περισσότερο.
Συγγνώμη, αλλά καμιά ιστορικότητα του δεν έχει αποδειχθεί.
Το γεγονος ότι πιθανόν να υπήρξε ένας ραββίνος με το όνομα Ιησούς δεν σημαίνει ότι ήταν και θεάνθρωπος.
Αυτό καμιά ιστορική και αρχαιολογική μελέτη δεν το έχει αποδείξει.
Κάποιε, δυστυχώς είσαι βαθιά νυχτωμένος.
Καληνύχτα
+1000
Από τα αγαπημένα μου μπλουζάκια, μπροστά να γράφει "Ο Θεός πέθανε" - Νίτσε και πίσω "Ο Νίτσε πέθανε" - Θεός.
Πάντως, η μοναδική μου απάντηση στους διαφόρους άθεους είναι ότι θα "τα πούμε" όταν πεθάνουμε, αν έχω δίκιο εγώ, κερδίζω, αν έχουν δίκιο αυτοί, χάνουμε και οι δύο, ή αν προτιμάτε, κερδίζουν αυτοί, αλλά δεν θα υπάρχουμε για να μου την πούνε, ούτως ή άλλως δλδ lose-lose κατάσταση για αυτούς.
Άλλη μία απόδειξη ότι η πλειοψηφία των πιστών μιας θρησκείας, αδυνατούν να ξεφύγουν από τον οίστρο της κερκίδας των γηπέδων. "δεν θα μπορέσουν να μου την πούνε", "loose-loose κατάσταση" και δεν συμμαζεύεται. Και τολμάτε να θεωρείτε πως έχετε το ανάστημα να συμμετέχετε ως σοβαροί συνομιλητές σε τέτοιες συζητήσεις.
Ποτέ μου δεν ονειρεύτηκα να συμμετέχω σε ομάδες συζητήσεων ως σοβαρός συνομιλητής καλέ μου φίλε.
Μου αρκούσε η συζήτηση, ακόμα και αν διαφωνούσαν μαζί μου.
Από εκεί και ύστερα, δεν πιστεύω Στον Θεό, λόγω αυτού του ..οπαδικού προσανατολισμού, αλλά για πολύ πιο ουσιαστικούς λόγους.
Απλά, ανέφερα το σχήμα του Πασκάλ, που είναι όντως ενδιαφέρον και υποβόσκει κάποιου είδους χιούμορ.
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα!
Top Gunz
To σχετικό αντεπιχείρημα των άθεων δεν είναι χωρίς ερείσματα.
Σού λένε: αν δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή, εσύ παιδεύτηκες τζάμπα , με περιττούς κανόνες, λειτουργίες, προσευχές που και χρόνο σου έφαγαν και απολαύσεις σού στέρησαν.
Ενώ εκείνοι έκαναν του κεφαλιού τους ....
Αν πάλι υπάρχει μετά θάνατον ζωή , παράδεισος κατά τη χριστιανική παράδοση, σίγουρα εκεί δε θα έχει χώρο για τους χαιρέκακους ,για όσους περιμένουμε να δούμε αυτούς που δηλώνουν άθεοι ή αιρετικοί να βασανίζονται...
«Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε...»
Δεν κατάλαβες, μέχρι πρότινος υποστήριζαν πως δεν υπήρχε καν, αυτός ο ''άσημος'' κατά πολλούς ραββίνος, ονόματι ''Ιησούς'', όπως -ανθρωπολογικά τουλάχιστον- περιγράφεται και από τις Γραφές.
Από εκεί και ύστερα άρχισε η μυθοπλασία και από τους μισούντες ή δογματικά απορρίπτοντες Τον Χριστό, και από τους φανατικούς -γνωστούς και ως ζηλωτές- υποστηρικτές Του, που το μήνυμα της αγάπης το μετέτρεψαν σε ιμπεριαλιστικές ανησυχίες και πετρο-δόλλαρα.
Αν με ''πιάνεις'', τι θέλω να πω.
Καλό βράδυ
Το αποδεικνύει το αίμα των μαρτύρων και η θεοπνευστία των Πατέρων όπως κείμενα σαν την Α΄προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου για την Αγάπη...σε ποια άραγε εποχή?
Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. 2 καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι. 3 καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου, καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσωμαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι. 4 Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, 5 οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, 6 οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· 7 πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει. 8 Ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει. εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται· εἴτε γλῶσσαι, παύσονται· εἴτε γνῶσις, καταργηθήσεται. 9 ἐκ μέρους δὲ γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν· 10 ὅταν δὲ ἔλθῃ τὸ τέλειον, τότε τὸ ἐκ μέρους καταργηθήσεται. 11 ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου. 12 βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι' ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον· ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην. 13 νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.
Υπάρχουν πολλά εννοιολογικά και μεθοδολογικά ολισθήματα σε αυτές τις “μελέτες”.
Πρώτον. Η θρησκεία και τα θρησκευτικά πιστεύω δεν εκδηλώνονται διαχρονικά με τον ίδιο τρόπο, και μέσα στην ιστορική εξέλιξη λαμβάνουν διάφορες μορφές.
Δεύτερον. Η θρησκεία και το θρησκευτικό αίσθημα δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, αλλά ούτε και καλώς ορισμένο σύνολο δογμάτων ή αισθημάτων.
Τρίτον. Η υποχώρηση της θρησκευτικότητας όπως την ξέραμε σε μία σειρά από κράτη, συμβαδίζει με έξαρση του θρησκευτικού αισθήματος και φανατισμού στις μουσουλμανικές μάζες. Άρα σε πλανητικό επίπεδο μάλλον υπάρχει άνοδος της θρησκείας
Τέταρτον. Στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική, η υποχώρηση της θρησκείας, υποκαταστάθηκε από την επιστήμη και την τεχνολογία και τα τεχνοεπιστημονικά ιερατεία υποκατέστησαν σε κάποιο βαθμό τα παραδοσιακά ιερατεία. Επίσης, σε πολλές από τις χώρες όπου η παραδοσιακή θρησκεία δείχνει να υποχωρεί, ή και να εξαφανίζεται, εμφανίζονται άλλα οιονεί θρησκευτικά υποκατάστατα. Ο μαρξισμός-λενινισμός και ο διαλεκτικός υλισμός ήταν μία τέτοια “κοσμική” θρησκεία. Επίσης στην Δύση υπάρχουν κάτι περίεργα εκλεκτικιστικά μίγματα βουδισμού-βραχμανισμού-επιστημονισμού που έχουν μεγάλη διάδοση κυρίως σε διάφορες ελιτ. Δέστε και το παράδειγμα της σαϊεντολογίας. Η περιβαλλοντική “αλλαγή”, η οικοτεχνολογία και ο “πράσινος” πλανήτης είναι και αυτά μία οιονεί θρησκεία. Για τις μη προνομιούχες μάζες των Ασιατών και των Αφρικανών ο ισλαμισμός παραμένει μία επιλογή με μεγάλη δυναμική.
Η επιστήμη δεν συμβαδίζει με την αθεΐα ντε και καλά. Πολλές πολλές φορές συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ούτε και έχει αποδειχθεί επιστημονικά η μη ύπαρξη του Θεού.
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν μας είπαν πως, στις συγκεκριμένες χώρες που μελέτησαν, πάνε οι …άλλοι αριθμοί. Και πιο συγκεκριμένα ποια είναι τα ποσοστά των αυτοκτονιών επί του πληθυσμού των χωρών αυτών. Όσο να πεις, αριθμός δίπλα σε αριθμό δίνει άλλο αποτέλεσμα…
Θυμάμαι για παράδειγμα το 2000 κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στην τέως κομμουνιστική και μάλλον γι’ αυτό άθεη Τσεχία, η οποία είναι μια από τις χώρες που κάνουν πρόβλεψη οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, μια από τις τουριστικές ατραξιόν –τρόπον τινά- ήταν και μια γέφυρα σε έναν αυτοκινητόδρομο. Την προτιμούσαν οι αυτόχειρες για να πηδούν από εκεί και γι’ αυτό φυλασσόταν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Πληροφορήθηκα τότε γιατί μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η χώρα ήταν μέσα στην τριάδα παγκοσμίως σε ποσοστά αυτοκτονιών. Αν δεν κάνω λάθος και η Σουηδία και η Ελβετία είναι και αυτές μέσα στην τριάδα -και πάντως στις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη- σε ποσοστά αυτοκτονιών. Γιατί άραγε; Μήπως συνδέεται και με τα μεγάλα ποσοστά μηδενισμού; Τι λένε οι στατιστικές επ’ αυτού; Ή δεν συμφέρει –και ποιους- να λένε;
Πολύ σωστός!
Μπράβο TopGunZ.
Αυτό έχει υποστηρίξει άλλωστε και ο Μπλεζ Πασκάλ, ξέρεις...
αυτός ο απαίδευτος -θα μας πουν ίσως- θρησκομανής...
Επειδή η "θρησκεία", αν θέλουμε να μιλήσουμε πιό αυστηρά, ορίζεται από πολλούς ως το οργανωμένο σύστημα δογμάτων και τελετουργικού, σε αντιδιαστολή με την "θρησκευτικότητα" που είναι βιωματική, ίσως θα ήταν καλύτερα να αντικατασταθεί η λέξη "θρησκεία" σε κάποια σημεία του παραπάνω με την λέξη "θρησκευτικότητα".
Δεν έχεις και άδικο, σημαντική αυτή η επισήμανση.
Μάλλον πρέπει να ξαναδιαβάσεις την απάντηση μου τότε.
Υπάρχει στο Ιράν μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών απ'ότι στην Σουηδία,την Αυστραλία,την Νορβηγία ή τον Καναδά ;
Η Ισπανία επίσης του 21ου αι δεν έχει καμία σχέση σε επίπεδο θρησκευτικού φανατισμού με την Ισπανία των αιώνων της ιεράς Εξέτασης και της αποικιοκρατίας.
Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα είναι πολύ πιο κάτω στις θέσεις των παγκόσμιων δεικτων βιοτικού επιπέδου συγκριτικά με τις προαναφερθείσες χώρες.
Η δε Ινδία δεν είναι καν στις πρώτες 50.
Ούτε στο ελάχιστο δεν κατάλαβες την απάντηση.
Εγώ σου γράφω για το αντιφατικό αλλά πραγματικό γεγονός ότι οι μουλάδες οδήγησαν στην καταπολέμηση του αναλφαβιτισμού και την είσοδο των γυναικών στα ΑΕΙ τους ως διαφορά σε σχέση με το καθεστώς του Σάχη. Εσύ μου γράφεις για ισότητα των δύο φύλων και σύγκριση με Σκανδιναβία. Οι μουλάδες την ρίχνουν στην πυρά αλλά και με το Σάχη, τον δυτικότροπο, δεν ήταν πολύ καλυτερα τα πράγματα για τις γυναίκες. Το επιχείρημα σου για την Ισπανία είναι απλά άκυρο. Ανφέρθηκα στις καθολικές σχολές διοίκησης επιχειρήσεων ως κορυφαίες μεταξύ όλων των άριστων και ανταγωνιστικών σχολών του είδους στον κόσμο. Κι αυτό το κάνουν τώρα, με τα σύγχρονα δεδομένα, απέναντι στα σύγχρονα αντίπαλα ιδρύματα των ΗΠΑ, Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Σιγκαπούρης κτλ. Τί σχέση έχει το επιχείρημα σου με την ανταγωνιστική αγορά της υψηλού επιπέδου διδασκαλείας διοίκησης επιχειρήσεων; Δεν έκανα σύγκριση χωρών στο συγκεκριμένο επιχείρημα αλλά παρουσίασα θετικό παράδειγμα καταξίωσης με συγκεκριμένη ταυτότητα.
Όσο για την Ινδία, εκεί έδωσες πάλι ρέστα, δείχνεις σα να μην κατάλαβες. Τί σημασία έχει τί βλέπεις εσύ σε δείκτες και συγκρίσεις με άλλες χώρες, τη στιγμή που η Ινδία αρχίζει να κερδίζει το στοίχημα με τον εαυτό της και απελευθερωμένη από τους Βρετανους ξεκινά να αποκτά υποδομές, παραγωγική βάση και πραγματική οικονομία που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν φτωχά εκατομμύρια του πληθυσμού της. Τα οποία τόσα υπέφεραν από Άγγλους, Γάλλους και Πορτογάλους αποικιοκράτες (οι πολιτισμένοι που θαυμάζεις). Και μην ανησυχείς, σε λίγα χρόνια θα την δείς σε κάποιους δείκτες, που τόσο τους θεωρείς άξιους οδηγούς συμπερασμάτων.
Αν δε καταλαβαίνεις τί σου λέει κάποιος μη το βασανίζεις.
Εξαρχής η σύγκριση των δεικτών στην οποία αναφέρθηκα ήταν μεταξύ διαφόρων κρατών στην ίδια χρονική περίοδο και όχι διαχρονική σύγκριση διαφόρων επιστημονικών,κοινωνικών ή πολιτισμικών αλλαγών μέσα στα ίδια τα κράτη.
Επίσης δεν αναφέρθηκα σε ηθικά κριτήρια που θέτεις σχετικά με αποικιοκρατίες,εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών άλλων χωρών κτλ.
Αλλωστε ο υλικός πλούτος ενός κράτους δεν συμβαδίζει απαραιτητα με υψηλά πρότυπα διαβίωσης κοινωνικής υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες).
Η σύγκριση στην οποία αρχικά αναφέρθηκα δεν είναι δική μου ανακάλυψη ή διαπίστωση.
Δέχομαι τον αντίλογο σου και καταλαβαίνω την συλλογιστική που ακολουθείς, ωστόσο νομίζω ότι απλώνει αρκετά και αντί σχολίων θα αρχίσουμε να γράφουμε δοκίμια και στο τέλος ολοκληρο βιβλίο για το θέμα.
Ο Weber στο βιβλίο του "Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού" αφιέρωσε πολλές σελίδες για ένα ζήτημα σαν κι αυτό που προσπαθούμε να αγγίξουμε.
Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεις στατικά σε ένα χρονικό σημείο κοινωνίες/κράτη χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τις ιστορικές διεργασίες που τα οδήγησαν εκεί, τις αφετηρίες από τις οποίες ξεκίνησαν. Αυτά είναι κρίσιμα για να αντιληφθείς αν υπάρχει τάση ανάπτυξη και προόδου ή αντ΄θετα παρακμής.
Η αποικιοκρατία δεν είναι ηθικολογικό στοιχείο. Πρέπει να την αντιμετωπίσεις ως συστατικό στοιχείο της ιστορικής πορείας προς την ανάπτυξη για τις περισσότερες δυτικές οικονομίες/κοινωνίες και για την καταδίκη σε υπανάπτυξη πολλών άλλων. Ο πλούτος των πρώτων συμβάδισε με την τραγική πορεία των δεύτερων.
Για τον Βέμπερ, χτυπάς σε ανοιχτές θύρες.
Κουβέντα να γίνεται...
Τα θύματα αυτοκτονιών στις προοδευμένες "άθειστικές" ή ακραιφνώς κοσμικές κοινωνίες είναι κατά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερα από τα θύματα παιδικής θνησιμότητας και τα θύματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις θεοκρατούμενες κοινωνίες.
Υπερβάλλεις.
Κάποιε, γιατί στις οπισθοδρομικές κοινωνίες, όπως τις θές, είναι λιγότεροι οι αυτόχειρες από ότι σε Τσεχία, Σουηδία κτλ.;
Να μου επιτρέψεις επίσης να πώ ότι προοδευμένες αθεϊστικές ή ακραιφνώς κοσμικές κοινωνίες δεν υπάρχουν. Αυτόν το συνδυασμό προσπάθησαν να πετύχουν η κομμουνιστική Αλβανία, η Β.Κορέα και το κεμαλικό καθεστώς. Απέτυχαν παταγωδώς.
Πλάκα μας κάνεις κάποιε; Τι σχέση έχει το Ισλάμ με αυτά που γράφω εγώ; Οι χώρες που είναι αντικείμενο της περίφημης έρευνας που σχολιάζουμε εδώ είναι η «Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Τσεχία, Φιλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, και Ελβετία». Βλέπεις ανάμεσά τους καμία κατά πλειοψηφία μουσουλμανική; Όλες χριστιανικές είναι. Αν θες να κάνουμε σύγκριση γενικότερα του Ισλάμ με το Χριστιανισμό, δεν έχω αντίρρηση. Στις μουσουλμανικές χώρες τέτοια συμβαίνουν που γράφεις. Αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα και δεν αφορά την έρευνα των συγκεκριμένων επιστημόνων, οι οποίοι την περιόρισαν σε χώρες με κατά πλειοψηφία χριστιανικούς πληθυσμούς και με χριστιανική παράδοση γενικότερα.
Και μάλιστα, απ’ ότι παρατηρώ, στην πλειοψηφία τους είναι προτεσταντικές οι υπό έρευνα χώρες. Καθόλου τυχαίο το αποτέλεσμα λοιπόν. Κοινωνίες βασισμένες εδώ και κάμποσους αιώνες στον ορθολογισμό, τον οποίο τον εφαρμόζουν και στη θρησκεία. Για να πάνε και αλλού στη …γειτονιά οι ερευνητές να μας πούνε και από εκεί κανένα… άλλο μαντάτο. Όπως στη «καθυστερημένη» ορθόδοξη Ανατολή για παράδειγμα.
Άλλωστε με αυτό το τρόπο περιγράφει ο Βέμπερ τις αντίστοιχες χώρες στο πλαίσιο μιας ρασιοναλιστικού τύπου-άκρα καπιταλιστικής/ορθολογιστικής ανάπτυξης χώρες, περιγράφοντάς τες με το περίγραμμα του όρου ''απομάγευση'', ως έκφανση της μερικής ή ολικής απόρριψης του μυστικιστικού στοχασμού.
Εν ολίγοις, όπως πιο σωστά από όλους θαρρώ αναφέρθηκε ο Α.Μ., τα επιχειρήματα και οι θεωρητικές συζητήσεις νοσούν, μπροστά στα βιώματα που είναι έτσι και αλλιώς αμείλικτα και εκεί φανερώνεται -πάντα υπό τη πρϋπόθεση της ελεύθερης ανθρώπινης βούλησης- το μεγαλείο Του Θεού.
@Κάποιος, S.A
Ο Ιησούς Χριστός ΕΊΝΑΙ Πρόσωπο!
Είναι ΕΔΏ και ΤΏΡΑ! Πρόσωπο!
Και μπορεί όποιος θέλει δύναται να Τον γνωρίσει!
«Ιδού ίσταμαι επί την θύραν και κρούω» λέει ΣΉΜΕΡΑ, ΕΔΏ και ΤΏΡΑ ο Χριστός.
«Ίσταμαι» δηλ. ΤΏΡΑ ίσταμαι!
Στέκεται έξω απ την πόρτα της καρδιάς και χτυπάει.
Δεν μπαίνει αν δεν του ανοίξεις σεβόμενος την ελευθερία σου και το αυτεξούσιο του εαυτού σου.
Τι νόημα έχει να μιλάμε για ιστορικότητα ενός Προσώπου που είναι εδώ, τώρα παρόν;
Ένα ιστορικό πρόσωπο έτσι και αλλοιώς ΔΈΝ μπορείς να το γνωρίσεις και αναγκαστικά θα μείνεις στις πληροφορίες που θα σου μεταφέρουν κάποιοι άλλοι είτε αυτές είναι σωστές είτε λάθος.
Μπορείς να γνωρίσεις τον Μέγα Αλέξανδρο;
Όχι!
Γιατί;
Επειδή έζησε πριν δυό χιλιάδες τόσα χρόνια και πέθανε.
Όσον αφορά όμως τον Ιησού Χριστό δεν χρειάζεσαι κανέναν ιστορικό να στο βεβαιώσει ότι υπήρξε κάποτε και αυτό επειδή η απόδειξη για το ότι υπήρξε κάποτε είναι το ότι ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ! και μπορεί κάποιος να Τόν γνωρίσει!
Αν Τον γνωρίσει ΣΉΜΕΡΑ τότε ο ίδιος ο άνθρωπος γνωρίζει ότι υπήρχε το Πρόσωπο και πρίν 2.000 χρόνια αλλά και «πρό του Αβραάμ» υπήρχε και γνωρίζει - δεν πιστεύει απλώς, ΓΝΩΡΊΖΕΙ! - ότι θα υπάρχει το ίδιο το Πρόσωπο, ο Ιησούς Χριστός εις τους αιώνας των αιώνων.
Όποιος λοιπόν θέλει ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ για την ιστορικότητα του Προσώπου του Ιησού Χριστού δεν έχει παρά να Τόν γνωρίσει ο ίδιος προσωπικά
ΣΉΜΕΡΑ, εδώ και τώρα!
Όποιος θέλει ας κάνει το «πείραμα»!
Εξ άλλου και η επιστήμη δια του πειράματος αποδεικνύει τις θεωρίες.
«Ιδού! ίσταμαι επί την θύρα και κρούω» λέει ΣΉΜΕΡΑ ο Χριστός .
«Άνοιξε την πόρτα και θα Με γνωρίσεις.»
Το ζήτημα μας δεν είναι η ατομική θρησκευτικότητα και πίστη του καθενός, αλλά το πως αυτή η προσωπική "αποκάλυψη" μαζικοποιείται και γίνεται καθεστώς δηλαδή οργανωμένη θρησκεία δια της επιβολής ή του προσηλυτισμού.
Το τι πιστεύεις εσύ στηριζόμενος σε δικά σου βιώματα, είναι καθαρά προσωπικό σου ζήτημα και δεν μπορώ αλλά ούτε έχω δικαίωμα να το αμφισβητήσω.
Οταν όμως μιλάμε για ιστορικότητες, τεκμήρια, σημεία κτλ εκεί περνάμε από τον χώρο της πίστης στον χώρο του ορθολογισμού και άρα απαιτείται η προσέγγιση να γίνεται με λογικά και όχι με μεταφυσικά εργαλεία.
@Α.Μ.
Γεννήθηκε σ’ένα άσημο χωριό.
Το παιδί μιάς χωριατοπούλας.
Μεγάλωσε σ’ένα επίσης άσημο χωριό,
όπου εργάσθηκε ως ξυλουργός,
μέχρι τα 30 χρόνια του.
Και μετά επί 3 χρόνια, ήταν ένας
πλανόδιος ιεροκήρυκας.
Ποτέ δεν έγραψε βιβλίο.
Ποτέ δεν είχε γραφείο.
Ποτέ δεν είχε οικογένεια.
Ποτέ δεν είχε δικό του σπίτι.
Ποτέ δεν πήγε σε κολλέγιο.
Ποτέ δεν επισκέφθηκε μιά μεγάλη πόλη.
Ποτέ δεν ταξίδεψε διακόσια μίλια
μακρυά από τον Τόπο που γεννήθηκε.
Δεν έκανε τίποτε απ’ όλα αυτά που οι
άνθρωποι συσχετίζουν με την μεγαλοπρέπεια.
Δεν είχε διαπιστευτήρια,
παρά μόνο τον Εαυτόν του.
Ηταν μόλις 33 ετών, όταν το κύμα
της κοινής γνώμης εστράφη εναντίον του.
Οι φίλοι τον εγκατέλειψαν.
Παρεδόθη στους εχθρούς του και
καταδικάσθηκε σε μιά δίκη-παρωδία.
Σταυρώθηκε ανάμεσα σε δύο ληστές.
Την Ωρα που Eκείνος πέθαινε,
οι εκτελεστές του έπαιξαν στα ζάρια
τον ρουχισμό του, τη μοναδική
περιουσία του, επί της Γης.
Οταν απέθανε,
Τον έθαψαν σε δανεικό τάφο.
Eίκοσι αιώνες ήρθαν κι έφυγαν.
Και ο Ιησούς Χριστός παραμένει
η Κεντρική Μορφή, ο Ηγέτης,
του Ανθρωπίνου Γένους.
Ολοι οι Στρατοί της Γης.
Ολες οι Ναυτικές Δυνάμεις.
Ολα τα Κοινοβούλια.
Ολοι οι Αυτοκράτορες και Βασιλείς.
Ολοι αυτοί μαζί, δεν κατάφεραν
να επηρεάσουν την Ανθρωπότητα
τόσο πολύ, όσο αυτή η Μοναχική Ζωή.
Μπράβο βρε Dimi!!!
Σε έναν κόσμο επιφανειακό, ρηχό και σοβαροφανή σαν το δικό μας, το να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς ένας τόσο ταπεινός άνθρωπος με τα χαρακτηριστικά που -ορθά- περιέγραψες , είναι συνθήκη βαριά, ασύμφορη και ΑΣΗΚΩΤΗ στις συνειδήσεις των διαχρονικών φαρισαίων, που τους κάθεται στο λαιμό τη κήρυγμα Του.
Δεν μιλάμε για τους αμαρτωλούς, αλλά κυρίως για τους ηθικιστές ''πατριάρχες'' της γνώσης, που θεωρούν πως κατέχουν τα μυστικά του κόσμου, τρομάρα τους...
Έχω ενθουσιαστεί με αυτή τη σκηνή, που συμβολίζει πολλά πράγματα!
http://www.youtube.com/watch?v=D17ejHtRi_o&feature=related
ειδικά από 0.43 έως 4.15
@ Γιώργος Μεσσηνία
Ευχαριστώ πολύ. Και εύχομαι κυριολεκτικά και μεταφορικά, να έχουμε Καλή Ανάσταση, μετά από την μακράς διαρκείας Μεγάλη Παρασκευή, την οποία βιώνει η Ελλάδα μας, σήμερα.
Το να μπαίνει η επιστήμη ως αντίβαρο της σοφίας είναι λανθασμένο.
Δεν είναι η επιστήμη ή τα τεχνολογικά επιτεύγματα αυτά που φωτίζουν τον νου του ανθρώπου και τον κάνουν να μπορεί να διανοηθεί τις αντιφάσεις των θρησκειών και τα πνευματικά αδιέξοδα στα οποία τον οδηγούν.
Συνολικά η ανάπτυξη μιας κοινωνίας είναι αυτή που συμβάλλει στην αποτίναξη του θρησκευτικού ζυγού. Και η ανάπτυξη είναι και τεχνολογική, αλλα και καλλιτεχνική, και κοινωνική, και πάνω από όλα πνευματική, η οποία επέρχεται όταν το στομάχι είναι γεμάτο και οι υπόλοιπες βασικές ανάγκες καλυμμένες.
Συνεπώς, κοινωνίες στις οποίες η ανάπτυξη είναι γενική, καθολική, και όχι όσες πήγαν απλά στο διάστημα ή έχουν πυρηνικά εργοστάσια, είναι οι χώρες που είναι μαθηματικά σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν να θρησκεύονται αποζητώντας προστασία από κάποια ανώτερη δύναμη, εφόσον πια θα έχουν πίστη μόνο στις δικές τους δυνάμεις.
Μάλλον οι χρεωκοπημένες κοινωνίες, όπως τις βιώνουμε στις μέρες μας, ήταν εκείνες, που απέρριψαν Τον Θεό, την εποχή των ''παχιών αγελάδων'' και προοδευτικά κατάντησαν στην ανεπάρκεια και την εξιδανίκευση ανθρώπινων ειδώλων.
Άλλωστε από αυτές τις καταστάσεις τροφοδοτείται το star system της υποκουκλτούρας, αναδύονται λάθος μηνύματα και φυσικά συνδέονται αρμονικά με μια στρεβλή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, όπου ο κοινωνικός αποκλεισμός και το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, συνιστούν την πιο ''light'' ένδειξη της κατρακύλας του.
Μια συστηματική παρατήρηση θα ήταν αρκετή, σε διαβεβαιώ!
Νομίζω ότι επειδή γίνεται της μόδας η συζήτηση στην Αγγλία, γι' αυτό κι έβγαλε το bbc μπροστά αυτήν την κατά τα άλλα άγνωστη έρευνα. Πολύ κακό για το τίποτα φοβάμαι.
Οι σύνδεσμοι για την έρευνα παρατίθενται εδώ. Μιά από άπειρες έρευνες του Cornell, την οποία προφανώς πήρε το BBC και την πρόβαλε με προκλητικό τίτλο του στύλ "μοντέλο προβλέπει πότε θα πεθάνει η θρησκεία".
h--p://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1012/1012.1375v2.pdf
και
http://arxiv.org/abs/1012.1375
και αναφέρεται ως χρηματοδότης το James S. McDonnell www.jsmf.org/about/index.htm
Η βασική προϋπόθεση που θέτει η ίδια η έρευνα, τελικά παραγνωρίζεται από το άρθρο του BBC και αυτή είναι ότι σημασία έχει πόσο βαρύνει για το άτομο το ίδιο η σημασία του ανήκειν σε ένα "θρησκευτικό γκρούπ" και ότι η έρευνα αντιμετωπίζει τις όποιες τάσεις στις περιοχές και ομάδες υπό έρευνα ως μή αναστρέψιμες. Ποιός μας λέει όμως ότι δεν είναι;
Η έρευνα, άσχετα με τη μαθηματικά μοντέλα χρησιμοποιεί, μας λέει το λογικό και αυτονόητο, κάθε τι που δεν έχει χρησιμότητα φθίνει και εξαφανίζεται.
Όσοι νιώθουν ότι η θρησκεία κάτι προσφέρει ακόμα, τους είναι χρήσιμη και η ερευνά τους μοιάζει τουλάχιστον εξωπραγματική.
Σε οργανωμένες κοινωνίες η χρησιμότητα της θρησκείας φθίνει. Ο μεταφυσικός μύθος δεν είναι απαραίτητος για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της ζωής. Η κοινωνικότητα μπορεί να λειτουργήσει άριστα χωρίς Θεό.
Ο τόπος μας απέχει πολύ από το να θεωρηθεί οργανωμένη κοινωνία, άρα η Ορθοδοξία καλά κρατεί.
Η διαφορά είναι ότι η θρησκεία προσφέρει στον άνθρωπο μια ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΜΕΝΗ ηθική πυξίδα, ενώ οι άθρησκες κοινωνίες επιβάλλουν έναν ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΜΕΝΟ κώδικα κοινωνικής συνύπαρξης. Αν για κάποιο λόγο καταρρεύσει το κράτος στην άθρησκη Αγγλία να είσαι σίγουρος ότι την επόμενη μέρα θα γίνει το σώσε από ληστείες, βιασμούς, διαρρήξεις, και δεν συμμαζεύεται. Ενώ βλέπουμε ότι σε χώρες όπως η Τυνησία ή η Αίγυπτος, όπου οι άνθρωποι έχουν πίστη, επικράτησε κοινωνική ειρήνη παρά το ότι όλοι ήξεραν ότι δεν υπήρχε αστυνομία για τους συλλάβει αν παρανομούσαν.
Η ηθική πυξίδα είναι αποτέλεσμα της κοινωνικότητας του ανθρώπου από τότε που πρωτοοργανώθηκε. Οι θρησκείες σφετερίσθηκαν και στρέβλωσαν αυτή την ανθρώπινη ηθική.
Dyer
Ποιά ανθρώπινη "ηθική" διαστρέβλωσε το:
"ουκ έστι ελεύθερος ή δούλος".
Η διαφορά είναι ότι η θρησκευτική ηθική περνά από γενιά σε γενιά μέσω της οικογένειας... η γιαγιά σου που σου έλεγε όταν ήσουν μικρός "μη παιδάκι μου, δεν κάνει, αμαρτία είναι", ενώ η κοινωνική ηθική διδάσκεται στα σχολεία και στα κρατικά ιδρύματα κάθε είδους. Έτσι, όταν σε μια κοινωνία το σχολείο και το κράτος χάσουν την απολυταρχία τους, όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνία τώρα με το ίντερνετ ας πούμε, μπάι-μπάι κοινωνική ηθική! Όλα σχετικοποιούνται. Μακάριες οι κοινωνίες όπου οι γιαγιάδες ακόμη μαθαίνουν στα εγγονάκια τους πώς να ανάβουν το κεράκι στην εκκλησία και πώς να προσκυνούν την εικόνα τής Παναγιάς.
Ωραία κουβέντα έχετε πιάσει.
Κανείς όμως δεν έκανε τον κόπο να συνδέσει την έννοια της Θρησκείας με αυτή της Πίστης...
Πιστεύεις, σε ότι και αν είναι αυτό που πιστεύεις; Θρησκεύεσαι.
Δεν πιστεύεις ή στέκεσαι με κριτική διάθεση στην πίστη των άλλων; Την ψάχνεις σε θεωρίες, μοντέλα και αναλύσεις.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως, είναι αυτό που συμβαίνει καμιά φορά με τους "ψάχνοντες"...
Αν τύχει να δουν τον Χάρο με τα μάτια τους, τότε ως δια μαγείας, δεν επικαλούνται ούτε τον Μάρξ, ούτε τα κοινωνιολογικά μοντέλα ούτε τις μαθηματικές εξισώσεις...
Ένα "Βοήθα Παναγιά μου" λένε...
Μη σας πω ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το Σταυρό τους...
Αυτή η αντίδραση έχει να κάνει με ψυχολογικά και όχι θρησκευτικά αντανακλαστικά.
Ο πατέρας και η μητέρα κάθε ανθρωπου είναι παντοδύναμες παρουσίες κατά την βρεφική του και παιδική του ηλικία, όταν είναι αδύναμος να αυτοσυντηρηθεί, και συμβολοποιούνται αργότερα στον πατέρα Θεό και στην μητέρα Παναγία στα πλαίσια της χριστιανικής κοινότητας.
Μεγαλώνοντας κάποιος σε μια κοινωνία, όπου τα σύμβολα αυτά είναι πολύ ισχυρά λόγω της επικρατούσας θρησκείας, είναι λογικό σε στιγμές έντονου στρες και κινδύνου να επικαλείται την Παναγία (αντί την μαμά του) και ας είναι ολόκληρος άντρας.
Συχνά φυσικά λέμε και "μάνα μου, μαμά μου ή μανούλα μου" σε αντίστοιχες δύσκολες καταστάσεις.
Και οι Μωαμεθανοί που επικαλούνται τον Αληθινό Θεό, τον Αλλάχ και τον Προφήτη του, τον Μωάμεθ, να υποθέσω ότι δεν είχαν μητέρες κατά την βρεφική ηλικία τους...
Και οι χριστιανοί λένε επίσης πολύ συχνά "Θεέ μου ή Χριστέ μου".
Για την Παναγία σχολίασα απαντώντας στο συγκεκριμένο παράδειγμα που έθεσες.
Ρε συ Κάποιε, το ζήτημά μου δεν είναι τι λένε. Το ζήτημά μου είναι η Πίστη. Αυτό άλλωστε είπα και εξ αρχής.
Διότι αν πιστεύεις, είτε πιστεύεις στο Χριστό, είτε στον Αλλάχ, είτε στο Δία, είτε στο Βούδα είτε δεν ξέρω εγώ που, απλώς δεν σε απασχολεί η ορθολογική και επιστημονική εξήγηση του πράγματος.
Απλώς πιστεύεις.
Έχεις δηλαδή περάσει οικειοθελώς μια ενδιάθετη πνευματική κατάσταση που απλώς δεν εξηγείται, ιδιαίτερα δεδομένο ότι καθένας πιστεύει και εκφράζει αυτή του την πίστη, με τον ιδιαίτερο δικό του τρόπο.
Άλλοι εδηλώνουν την πίστη τους αυτομαστιγώνομενοι με φραγγέλιο, άλλοι ξενυχτάνε σε μετάνοιες, και άλλοι απλώς βάζουν ένα κερί, λένε μια προσευχή και τέλος.
Η Πίστη δεν εξηγείται. Τα άλλα, μπορεί.
Επίσης για τους Μουσουλμάνους δεν μου απάντησες...
Το ζήτημα μας δεν είναι η ατομική θρησκευτικότητα και πίστη του καθενός, αλλά το πως αυτή η προσωπική “αποκάλυψη” μαζικοποιείται και γίνεται καθεστώς δηλαδή οργανωμένη θρησκεία δια της επιβολής ή του προσηλυτισμού και διαμορφώνει τις κοινωνίες στις οποίες επικρατεί.
Το τι πιστεύει ο καθένας στηριζόμενος σε δικά του αποκαλυπτικά βιώματα, είναι καθαρά προσωπικό του ζήτημα και εμπειρία και δεν μπορώ αλλά ούτε έχω δικαίωμα να το αμφισβητήσω.
Οταν όμως μιλάμε για ιστορικότητες, τεκμήρια, σημεία κτλ εκεί περνάμε από τον χώρο της πίστης στον χώρο του ορθολογισμού και άρα απαιτείται η προσέγγιση να γίνεται με λογικά και όχι με μεταφυσικά εργαλεία.
Αυτήν την απάντηση περιπού έδωσα και λίγο πιο πάνω σε παρόμοιας φύσης σχόλιο του Α.Μ.
Οσον αφορά τους μουσουλμάνους θεωρώ ότι η χαμηλή θέση της γυναίκας στις κοινωνίες τους, αντανακλάται και στην χαμηλή θέση που κατέχει μέσα στην θρησκεία τους.
Της ατομικής πίστης σε μια Θρησκεία, προηγείται η υποκείμενη αιτία, που είναι εν προκειμένω η ίδια η Θρησκεία.
Οι Θρησκείες έχουν έναν γεννάρχη στις μονοθεϊστικές ή περισσότερους στις πολυθεϊστικές ή συνδυασμό τους, τα δε όρια μεταξύ του μεταφυσικού και του υπαρκτού είναι εντελώς ασαφή και ίσως επικίνδυνα να τα προσεγγίσει κανείς με τη λογική, χωρίς να κινδυνεύει να υποπέσει σε σφάλματα.
Μέχρι εδώ υποστηρίζω οτι τα πράγματα δεν εξηγούνται ορθολογικά.
Το πως όμως οι Θρησκείες διαχωρίστηκαν σε δόγματα, οργανώθηκαν σε μέσο άσκησης πολιτικής εξουσίας, έγιναν πεδίο ανθρώπινων συγκρούσεων, πολέμων, εξανδραποδισμού, επιβολής, επιθετικού ή μη προσυλητισμού, εγκλημάτων, παρερμηνειών, φανατισμών και μισαλλοδοξίας, αυτό μπορεί να τεθεί στη βάσανο της λογικής και της ανάλυσης.
Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με πράξεις, παραλείψεις ή παρερμηνείες ανθρώπων που λειτουργούσαν στο όνομα της εκάστοτε Θρησκείας.
Κατά συνέπεια, αυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι μπορεί να εξηγήσει κανείς και να αναλύσει τις ανθρώπινες διαστρεβλώσεις των Θρησκειών, με κάποια σχετική λογική και επιστημονική ασφάλεια, δεν μπορεί όμως το ίδιο εύκολα να εξηγήσει την γεννεσιουργό αιτία των Θρησκειών και την ατομική ενδιάθεση κατάσταση προσέγγισής τους, μέσω της πίστης.
Για τους μουσουλμάνους που λες φαίνεται λογικό το επιχείρημα. Όμως έχω επιφυλάξεις καθώς το Κοράνι δεν αναφέρεται επιτιμητικά για το γυναικείο φύλο. Ενδεχομένως, και αυτό να είναι στο πλαίσιο κάποιας παρερμηνείας του Βιβλίου αυτού, που ίσως υιοθετήθηκε στο πλαίσιο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων ή κοινωνικών αναγκών σε δεδομένη στιγμή, από ... ερμηνευτές του Κορανίου. Ποιος ξέρει...
Κάποιε
εσύ μπορεί να έχεις μείνει εκεί.
Στην παγανιστικού, αταβιστικού τύπου "θρησκευτικότητα".
Όμως χιλιάδες ορθόδοξοι, κοινωνούντες τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και τις μαρτυρίες των Πατέρων μας έχουν το Θεό μέσα στην καρδιά τους και συνομιλούν μαζί Του συχνότερα και εγγύτερα και από τα μέλη της οικογένειάς των.
Έχουν στη μύτη τους την ευωδία των ιερών λειψάνων και τη δόνηση από τις προσευχές των μοναχών από το Άγιο Όρος μέχρι την έρημο του Σινά.
Έχουν γνωρίσει πατέρες που στέγνωσαν τα δάκρυά τους προσευχόμενοι για όλους εμάς.
Και συναντούν τη Θεία ενέργεια στη ζωή τους καθημερινά.
Ετσι ειναι .
Αμετρητες οι μαρτυριες για οσους ενδιαφερονται αληθινα και ταπεινα για την Αληθεια.
Κάποιε,
Η ψυχαναλυτική ανάλυση της προσωπικότητας απέχει πολύ απο το να θεωρείται επιστημονική, καθώς στην επιβεβαίωση των θεωρηματων της δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αντικειμενικά επιστημονικά εργαλεία.
Η ίδια η ψυχολογία έχει ξεκάθαρα θρησκευτικά χαρακτηριστικά πλέον, με πρώτο την προσπάθεια παρηγοριάς των αδυσώπητων υπαρξιακών ερωτημάτων . Οι δε εκπρόσωποι της έχουν αντικαταστήσει , εν πολλοίς, τους παραδοσιακούς εκπροσώπους των θρησκειών , με τις , επ αμοιβή, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες.
Η ψυχολογία δεν προσπαθεί να επιλύσει τα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρωπου.
Γι' αυτό υπεύθυνη είναι η φιλοσοφία και φυσικά οι διάφορες θρησκείες.
Ο ρόλος της ψυχολογίας είναι η ψυχολογική υποστήριξη του ανθρώπου και η επίλυση ή αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων του, που σε διαβεβαιώ ότι έχει αποδειχθεί κλινικά πως δεν έχουν καμία σχέση με μεταφυσικούς ή υπερβατικούς παράγοντες.
Δεν σου είπα πως η ψυχολογία προσπαθεί να λύσει τα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου.Εγραψα πως προσπαθεί να ανακουφίσει την οδύνη που προκύπτει από την συνειδητοποίηση των υπαρξιακών προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει από τον Φρόυντ με τις περί έρωτος και θανάτου παρατηρήσεις του, μέχρι και τον πιο τρέντυ της ψυχοθεραπείας Ιρβινγκ Γιάλομ.
Εάν εμφανιστεί θρησκεία ΕΝΕΡΓΕΙΟΛΑΤΡΩΝ-ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ, όπου ο θεός (Ενέργεια) είναι πανταχού παρών, εξηγείται η ψυχή (Ζωική ενέργεια ή Πράνα Ινδών), Πνεύμα (Σιντοϊστών Ιαπώνων), Ζωικός Μαγνητισμός (Μέσμερ), Ying-Yang Κινέζων (φορτία + & - ενέργειας), καλό & κακό (Χριστιανών), μάχη καλού με κακό(μάρτυρες Ισλάμ), ώστε χωρίς παρωπίδες συγκλίνουν όλες οι θρησκείες και χάνουν τη δουλειά τους οι αστρολόγοι πλέον ιερείς, όπως οι πόρνες από τα φωτομοντέλα.....
Τι θα έλεγε άραγε ο Μαρξ για την μούμια του Λένιν η οποία γινόταν αντικείμενο θρησκευτικής λατρείας σαν τις μούμιες και τις κάρες των αγίων, και για τα εικονίσματα του Στάλιν και των ΓΓ του ΚΚΣΕ, του ΜάοΤσεΤουγκ, του Κιμ Ιλ Σουγκ και των λοιπών απελευθερωτών στο όνομα του μαρξισμού-λενινισμού;
Ο συγκριτισμός του υπαρκτού σοσιαλισμού!
Τα στοιχεία μπορεί να τα βρει ο οποιοσδήποτε με μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο.
Κάποιε, τα λέμε και τα ξαναλέμε, αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Στη Σουηδία, αυτόν τον παράδεισο τού κοινωνικού κράτους και της ευημερίας, μέχρι το 2000 κάθε νεογέννητο λογιόταν αυτομάτως Λουθηρανός εκτός κι αν δήλωναν οι γονείς του το αντίθετο. Ως το 2000, έτσι;
Η χρονολογία αυτή περιλαμβάνει τις "χρυσές" δεκαετίες τού 60, του 70 και του 80.
Για να μην πούμε για τα κρυφά και ρατσιστικά προγράμματα ευγονικής που εφαρμόζονταν στη Σουηδία ακριβώς αυτές τις δεκαετίες, ένα σκάνδαλο που τελευταία αποκαλύφθηκε... ή την περιφρονητική και αλλαζονική στάση των Σουηδών έναντι των νομάδων Σάμι του βορρά..
Εντυπωσιακή από πολλές απόψεις η Σουηδία, νιώθω μειονεκτικά όταν συγκρινόμαστε μαζί της αλλά έχει σαν κοινωνία και τα δικά της σκοτεινά μυστικά..
Τα οποία, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες κοινωνίες, τα θάβει όπως η γάτα τα σκατά της και δεν τα πολυμελετά.
Μπορεί εμείς να μη γίναμε η Δανία τού Νότου, αλλά η Σουηδία είναι το Κωσταλέξι τού Βορρά!
Σωστός!
@καλό - κακό, ασπτρο μαύρο, γιν και γιανγκ...βλακείες
πολύ σωστα, η ανώτερη δύναμη τους είναι τελείως άχρηστη
Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ φυλή χωρίς ίχνος θρησκευτικότητας. ΟΥΤΕ ΜΙΑ.
Έρχεσαι στα λόγια μου λοιπόν.
Να φοβάστε τον άθεο άνθρωπο.
Να φοβάστε τον άνθρωπο που αυτάρεσκα διαλαλεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί: "Εγώ είμαι το πιο σημαντικό ον στο σύμπαν".
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα για τους ανθρώπους από την οίηση και την αλαζονεία. Από την αίσθηση ότι είμαστε ανώτεροι, καλύτεροι , δυνατότεροι από όλους τους άλλους, ότι δικαιούμαστε πράγματα που οι άλλοι δεν δικαιούνται.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι μαζικοί δολοφόνοι και αιμοσταγείς δικτάτορες του κόσμου ήταν άθεοι: Στάλιν, Χίτλερ, Μάο, Πολ Ποτ, Ατατούρκ... όλοι άθεοι. Και πόσες δεκάδες εκατομμυρίων ανθρώπων πέθαναν άδικα εξαιτίας των πέντε αυτών τεράτων...
Δηλαδή ο θεοσεβούμενο Μπους σκότωσε λιγότερους.
Λάθος σκεπτικό.
Ποτέ κανένας άθεος δεν λέει ότι «είμαι το πιο σημαντικό ον στο σύμπαν». Απλά «δεν χρειάζεται ανώτερο ον το σύμπαν».
Σε σχέση με τους προανεφερθέντες, βασικά ναί σκότωσε ελάχιστους.
Ο Μπους δεν ήταν θεοσεβούμενος ο άνθρωπος, απλώς φρενοβλαβής ήταν, που τον έκαναν ότι ήθελαν κάποιοι νεοσυντηρητικοί φασίστες γύρω του, όπως ο Γούλβοβιτς ο Τσένι και κάποιοι άλλοι. (Περισσότερα στο βιβλίο του Γκρέι Μαύρη Λειτουργία, που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οκτώ.
Φρενοβλαβής είναι ο Καντάφι, φερνοβλαβής ήταν ο Σαντάμ που έριχνε χημικά. Φρενοβλαβείς είναι και όλοι οι παρανοϊκοί ιδεολόγοι με τον όπιο του λαού, τον μαρξισμό-λενινισμό.
Φρενοβλαβείς ήταν και αυτοί που έκαιγαν και σκότωναν αιρετικούς και αλλόθρησκους στο όνομα του Χριστού, φρενοβλαβείς και αυτοί που έριχναν τις ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία και σκότωναν γυναικόπαιδα στο Βιετνάμ, φρενοβλαβείς αυτοί που μολύνουν με καρκινογόνα και θανατηφόρα χημικά και ραδιενέργεια τον πλανήτη στο όνομα της ανάπτυξης και της οικονομίας, φρενοβλαβείς και αυτοί που μακελεύουν εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους σ' όλο τον πλανήτη στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, φρενοβλαβείς και αυτοί που τους υποστηρίζουν.
Ελα τώρα, αν ξεκινήσουμε από τους χριστιανούς βυζαντινούς αυτοκράτορες που ξεκλήριζαν από συγγενείς μέχρι ομοεθνείς τους, συνεχίσουμε με τους χριστιανούς σταυροφόρους, τους ιεροεξεταστές,τους ελέω θεού μονάρχες του μεσαίωνα, τους χριστιανούς αποικιοκράτες, θα φτάσουμε μέχρι τις μέρες μας και στην ίδια την χριστιανική χώρα μας.
Δεν υπάρχει σύγκριση Κάποιε. Τέτοιας έκτασης ξεκλήρισμα, τύπου Στάλιν, Χίτλερ, Ατατούρκ κ.λ.π. βυζαντινός αυτοκράτορας δεν έκανε. Αν και οι βυζαντινοί προηγήθηκαν αιώνες αυτών. Και τότε θεωρητικά ήταν και πιο άγρια τα ήθη. Επίσης δεν θυμάμαι να έχει κάνει βυζαντινός αυτοκράτορας γενοκτονία ολόκληρων λαών. Και είναι άλλο κάνω θηριωδίες -από τη φύση του πολέμου- στα πεδία της μάχης και άλλο στέλνω στα γκούλαγκ, στα κρεματόρια κ.λ.π. άλλους λαούς, πολιτικούς αντιπάλους ή μεγάλη μερίδα του ίδιου του λαού μου γιατί διαφωνούν μαζί μου ή ακόμα χειρότερα για να διασφαλίσω την εξουσία μου. Επαναλαμβάνω κρεματόρια, γκούλαγκ και ολοκαυτώματα δεν αφορούν το Βυζάντιο.
Ο Χίτλερ δεν είχε πάρει στα χέρια του μια ξιφολόγχη και έσφαζε ή ένα όπλο και σκότωνε εκατομμύρια.
Τα εκτελεστικά του όργανα ήταν μέλη του χριστιανικού προτεσταντικού γερμανικού λαού.Αλλωστε ο ίδιος ήταν δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης και όχι δικτάτορας.
Επίσης το ίδιο ισχύει και για τον Ατατούρκ.
Τα εκτελεστικά του όργανα ήταν επίσης τούρκοι ισλαμιστές.
Οσον αφορά το Στάλιν και τον κομμουνισμό γράφτηκε ήδη ότι ήταν ένα είδος "κοσμικής θρησκείας" με τον πρώτο να τον επικαλούνται ως "πατερούλη" όπως αντίστοιχα οι χριστιανοί τον θεό τους ως "πάτερ ημών".
Κάποιε, παραλογίζεσαι ΕΝΤΕΛΩΣ πια.
Προκειμένου να επιτεθείς εναντίον των θρησκειών φτάνεις στο σημείο να αθωώσεις μέχρι και τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Ατατούρκ, οι οποίοι -οι καημένοι- δεν σκότωσαν κανένα, "απλώς προήδρευαν".
Υπάρχουν οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί σ'ένα έγκλημα.
Τι είναι αυτό που δεν μπορείς να καταλάβεις σ' αυτά που γράφω και μιλάς για "αθωώσεις" ;
Σου συστήνω το βιβλίο -Inquisition, the reign of fear-, του Toby Green, (MacMillan Press 2008), για να πάρεις μια ιδέα του τι είναι ικανοί να κάνουν και οι θρησκευόμενοι άνθρωποι.
Και για τα καθ ημάς, συστήνω πάντα Κυριάκο Σιμόπουλο.
Υπάρχουν και άθεοι ολοκληρωτισμοί. Το ναζιστικό και το σταλινικό καθεστώς είναι καλά παραδείγματα. Κι έχασαν..
Παραξενο ρε ΝΙΚΟΛΑ εγω μια φορα τουλαχιστον για τους Ναζηδες μπορω να θυμηθω την εκφραση που ειχαν υιοθετησει τα SS "Gott ist mit Uns" (Ο Θεος ειναι μαζι μας).
Μπορει να κανω λαθος αλλα δεν μου κανει για παραδειγμα αθεου καθεστωτος αυτο....
Για ποιό Θεό μιλούσαν οι πιο φανατικοί των Ναζήδων πρέπει να το ψάξεις, αφού αναφέρεσαι σε "μια έκφραση". Σίγουρα όχι σε αυτόν που πιστεύω εγώ και οι υπόλοιποι λαοί τους οποίους μακελέψανε. Κι αν το ψάξεις λίγο περισσότερο θα δείς ότι οι ιδεολογικές βάσεις του τότε γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού έχουν ρίζα και σε μυστικιστικές δοξασίες σχετικές με τη γερμανική μυθολογία και τον αποκρυφισμό. Όλα αυτά από την ηγετική ομάδα, κατά τα άλλα στο πόπολο ρίχναν την ιδεολογική κόλλα της αρείας φυλής. Σκοτισμένα μυαλά, λυκόφιλοι κι εκμεταλλευτές οι οποίοι συμμάχησαν με το Γερμανικό ΚΚ για να ρίξουν μαζί τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, κι ύστερα αλληλοφαγώθηκαν. Το όλο παιχνίδι ήταν στρατιωτικοπολιτικό και το καθεστώς τους έμοιαζε σε πάρα πολλά με του Στάλιν. Εξ' ού και το σπίστευτο μίσος που έτρεφαν ο Στάλιν για τον Χίτλερ. Όλο αυτό το σκηνικό φρίκης δεν έχει καμμία σχέση με τους θεοσεβείς ανθρώπους. Το τσιτάτο που αναφέρεις κι απομονώνεις ως δήθεν κάτι αποκαλυπτικό εσύ για μένα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια όπως το Arbeit macht frei στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένα εργαλείο προπαγάνδας για εσωτερική συσπείρωση. Τα ίδια έκανε κι ο Στάλιν, προσπαθώντας σε δύσκολες στιγμές του πολέμου να κινητοποιήσει το πατριωτικό αίσθημα των Ρώσων προσεγγίζοντας τη ρωσική εκκλησία που ως τότε είχε διαλύσει εκτελώντας και βασανίζοντας χιλιάδες κληρικούς και λαό. Μή γελιέσαι λοιπόν αν οι ολοκληρωτικές κρεατομηχανές ενίοτε θέλουν να χρησιμοποιήσουν όπως νομίζουν το θρησκευτικό συναίσθημα.
Ο Χίτλερ δεν ήταν δικτάτορας.
Ο ίδιος ο γερμανικός λαός τον ανέδειξε με συντριπτικά ποσοστά ως ηγέτη του και στελέχωνε μαζικά την βέρμαχτ, τα ss και τα άλλα στρατιωτικά σώματα και οργανώσεις.
Μπορεί ο Χίτλερ και η ανώτερη ηγεσία να εντρυφούσαν σε μυστικιστικές δοξασίες, η πλειοψηφία όμως του γερμανικού λαού που τον στήριζε ήταν προτεστάντες χριστιανοί.
Λυπάμαι Κάποιε, πολλοστή φορά που ανταλλάσσουμε απόψεις αλλά δε μπορώ να μη στο πώ.. Δεν είναι επιχειρήματα αυτά βρε παιδί μου, δεν το καταλαβαίνεις;
Και ο εκάστοτε Γ.Γ. του ΚΚΣΕ με συντριπτική πλειοψηφία έβγαινε... Εδώ ο ΓΑΠ εκλέχτηκε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σχεδόν με ομοφωνία.. Κι ο Χίτλερ εκλέχτηκε αφού πέθανε η δημοκρατία της Βαϊμάρης, οπότε δε μιλάμε για δημοκρατία ούτε σε πνεύμα, ούτε κατά γράμμα. Εξάλλου η δημοκρατία ήταν κάτι που τον αηδίαζε και ήταν αντίθετη με τον εθνικοσοσιαλισμό....Ο τίτλος δικτάτορας σε χάλασε κατά τα άλλα..
όσο για αυτό που λές για Γερμανούς και τί δόγμα κυριαρχούσε στατιστικά, αυτούς τους Γερμανούς είχε, αυτούς φρόντισε να χρησιμοποιήσει. Τί σχέση έχει η στατιστική αποτύπωση του γεγονότος με την καταστροφή στην οποία έστειλε τους συμπατριώτες του και άλλους λαούς, διαφόρων δογμάτων, εσύ το ξέρεις...
Hint: Και στην Τσεχοσλοβακία η οποία πρώτη υπέστη τη ναζιστική επιβολή φυσικά κι εκεί θρησκεύονταν οι άνθρωποι και προφανώς είχαν παρόμοια με τη Γερμανία σύνθεση σε πιστούς. Φταίγαν κι αυτοί σε κάτι; που μόνο θύματα υπήρξαν;
Κάποιε, σου επαναλαμβάνω αν και δεν θες να το καταλάβεις: ο ολοκληρωτισμός και η καταπίεση δεν έχουν στη φύση τους ένα δόγμα ή ένα χρώμα. Όποτε όμως, στις ελάχιστες περιπτώσεις της Ιστορίας επιβλήθηκε αθεϊστικό καθεστώς, στην πράξη ή και τυπικά, επίσημα ή ανεπίσημα, ήταν ένα καθεστώς τυραννικό που έτρωγε τις σάρκες του.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία χριστιανοί να σφάζουν άλλους χριστιανούς.
Δεν πρωτοτύπησαν οι γερμανοί με τους τσέχους.
Οσον αφορά τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, πουθενά στα γραφόμενα μου δεν υποστήριξα ότι είναι αποκλειστικά θρησκευτικού τύπου.
Στους κοινωνικούς δείκτες ανάπτυξης και βιοτικού επιπέδου και στην αντιστρόφως ανάλογη σχέση που έχουν με το επίπεδο της θρησκευτικής επιρροής σε κάθε κοινωνία, αναφερόμουν.
Δες τα κράτη στην έρευνα, στα οποία διαφαίνεται μειούμενη η επιρροή της θρησκείας στις κοινωνίες τους, ψάξε στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τους παραπάνω δείκτες και θα δεις ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης.
Τόσο απλά!
Τόσο απλά, έχεις κολλήσει με τους δείκτες και τους αδικείς, γιατί επιμένεις σε δογματική ανάγνωση τους. Σου ξαναέγραψα ότι απλή στατική ανάγνωση των συγκεκριμένων στοιχείων δεν μπορεί να γίνει παραγνωρίζοντας ακριβώς πως κάποιες κοινωνίες έφθασαν σε ένα Α επίπεδο ευημερίας, κοινωνικής ειρήνης, προόδου κ.α., ποιες τάσεις εμφανίζουν τώρα, τί παράγοντες εξωγενείς ή μή τους επέτρεψαν αυτήν την πορεία, σε ποια ανταγωνιστικά πλαίσια, ποιές πραγματικότητες θα μπορούσαν να τις επηρεάσουν κτλ.
Η προσέγγιση σου είναι μονομερής και απλά εξυπηρετεί το μότο "πές μου τί αποτελέσματα θές να σου δώσω κάνω την κατάλληλη έρευνα και τα στατιστικά που επιθυμείς" την οποία ήδη εξυπηρετεί αυτή η έρευνα. Στην οποία θα πρέπει να ελεγχθεί γιατί οι ερευνητές διάλεξαν αυτές κι όχι άλλες χώρες, με ποιο σκεπτικό τις θεωρούν δείγμα, ποιους περιορισμούς αναγνωρίζουν στην ευρύτητα εφαρμογής των αποτελεσμάτων τους κ.α. Όσο τη διάβασα (όχι το άρθρο το bbc) δε βρήκα μια πειστική απάντηση για την επιλογή τους. Και αυτό είναι προϋπόθεση για μια έρευνα ώστε να θεωρηθεί έγκυρη.
Τώρα, αν θεωρείς κι εσύ ότι μαθηματικό μοντέλο προβλέπει τόσο το γεγονός, όσο και το πότε θα εξαφανιστεί η θρησκεία, τί να σχολιάσω πια, σηκώνω τα χέρια ψηλά..
Μη μπερδεύετε το σώβρακο με τη γραβάτα.
Τί σημαίνει θρησκευόμενο άτομο?
Τί σημαίνει πατριώτης?
Αυτό που εμπορεύεται τη θρησκεία ή την πατρίδα?
Οι κατά δήλωση πιστοί χριστιανοί είναι το παράδειγμα?
Υπάρχει στο μάταιο τούτο κόσμο Αξία που δεν εμπορευματοποιήθηκε?
Η Ορθοδοξία Υπάρχει στην ιερά παράδοση της Εκκλησίας και στο παράδειγμα των Πατέρων αλώβητη.
Υπάρχει στη ζωή και το παράδειγμα των Αγίων.
Στο παράδειγμα λίγων, ολίγιστων δυστυχώς σήμερα ανθρώπων.
Και αυτό φτάνει για όσους προσπαθούν να τους μιμηθούν έστω ανεπιτυχώς.
Ο δρόμος προς το Γολγοθά είναι ανηφορικός και δύσκολος.
Λίγοι πατούν την κορυφή.
Αξίζει όμως και η προσέγγιση στην πλαγιά.
Παπατζήδες...
Άκουγα λοιπόν, φίλοι συμφωνούντες και διαφωνούντες, τον κ. Σπανουδάκη σε μια συνέντευξη που έδωσε σε blog και πραγματικά χάρηκα, γιατί ένας τόσο δημιουργικός άνθρωπος, είπε το αυτονόητο..
Οι διάφοροι επί γης φωστήρες και οι κάθε είδους έξυπνοι μας έφτασαν στο χάλι που βρισκόμαστε.
Είναι εξαντλητικό να ψάχνει κανείς την αλήθεια σε επιχειρήματα και σοφιστείες, η ίδια η ζωή αποτελεί αρκετά ικανό παράδειγμα..
Βλέπω παραβολές Του Χριστου, σε μικρά και καθημερινά πράγματα, ή σε όσα θεωρούμε μείζονος σημασίας, αλλά πάντως διαπιστώνω, όχι λόγω κατήχησης ή προπαγάνδας, την αλήθεια που έφερε Ο Χριστός στη γη...
Κανείς δεν θα πειστεί με επιχειρήματα, αυτό είναι σίγουρο!
Και μιλάω σαν πρώην άθεος...
Άνθρωπος χωρίς θρησκεία είναι σαν ψάρι χωρίς ποδήλατο.
Θρησκευόμενος δεν χρειάζεται να είσαι πηγαίνοντας στας εκλησίας και κάνοντας αυτά που "πρέπει".
Η καρδιά σου τι λέει παίζει ρόλο και αυτή μπορεί να πιστεύει σε κάτι πιο καθαρό.
Τότε ούτε στο σχολείο χρειάζεται να πηγαίνουμε.
Τη γλώσσα τη μαθαίνουμε και στο σπίτι.
Πως γινεται παντα σε ολους μα σε ολους τους τοπους συζητησης να υπαρχει 50% 50% των υποστηρικτών της καθε "παραταξης" φιλοσοφιας σκεψης.
10 χρονια που παρακολουθω το ελληνικο ιντερνετ αυτο συμβαινει. Σε κοινωνικο θεμα προς συζητηση με εθμα τη θρησκεια παντα παρωντες οι αντι- με τα καλυτερα και σπουθαγμεα επιχειρηματα. what are the odds for that? καθε φορα?
Μαλλον πειραματοζωα ενος περιεργου cyber warfare εδω και χρονια το ελληνικο ιντερνετ. Ο ιδιος ο αθεος υιοθετει περσονα πιστου και σε ενευθετεο χρονο, "πετα" το θεμα προς συζητηση που θα προσελκυσει ως δια μαγειας τους υπολοιπος αθεους με τα τελεια επιχειρηματα.
Δεν αναφερωμαι σε αυτο το site γιατι αυτο το site ειναι προσφατο, απλα παρατηρω επι της εμπειριας που εχω αποκομισει απο τα ελληνικα φορα και τοπους συζητησης.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ....
Λές το antinews να έριξε αυτό το post για να γίνει τζερτζελές; Διόλου απίθανο, εξάλλου η πηγή του ζητήματος, το άρθρο του bbc για την έρευνα, της οποίας λινκ θα βρεις σε παραπάνω ανάρτηση, δεν είναι και τόσο σοβαρό. Αφορμή για κουβέντα.
σορρυ που κανω μονολογο.
προσεξτε επισης posters απ το πουθενα με παντελως αγνωστα nicks να κανουν προφανως copy paste επιχειρηματα.
I rest my case.
τα ρεστα μου.
Η Θέωση στην οποία περιήλθαν Άνθρωποι σαν τον Πατέρα Παίσιο τον Αγιορείτη, δεν έχει ανάγκη καμιάς επιστημονικής εξήγησης.
"Άλαλα τα χείλη των ασεβών".
Αλλωστε ΠΙΣΤΗ σημαινει ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, σημαινει ΑΙΣΘΗΜΑ, σημαινει ΒΙΩΜΑ, και τιποτε απο αυτα δεν ειναι μετρησιμο ουτε αποδεικτεο !!!
Αιωνες τωρα ψαχνουν ολοι οι αντιφρονουντες , ακομη και θεολογοι να βρουν μαθηματικους τυπους να αποδειξουν οσα δεν αντιλαμβανονται με την καρδια .
Αδικος κοπος .
Τους 'μωρους ' του κοσμου τουτου εχει διαλεξει για να καταλαβουν !!!
Αυτής της "προόδου" τα αποτελέσματα, γεύεται σήμερα όλη η Ανθρωπότητα.
@Αmi
Για την θρησκεία (Φεβρουάριος 1995).
Η αναφορά στη θρησκεία ως «Όπιο του Λαού», ανάγεται σε δυο διαφορετικές έννοιες.
Αν η θρησκεία, θεωρηθεί ως μια υπαρξιακή εγγενής τάση του εξελισσόμενου ανθρώπινου όντος, τότε η αναφορά στον όρο «όπιο» έχει την έννοια μέσου καταπράυνσης της υπαρξιακής ανησυχίας, που ελλοχεύει στον κάθε άνθρωπο.
Αν η Θρησκεία χρησιμοποιείται από το εκάστοτε κοινωνικό καθεστώς και το πολιτικό του κατεστημένο, τότε η αναφορά στον όρο «όπιο», μπορεί να εκληφθεί με την έννοια εσκεμμένης παραπλάνησης, που χρησιμοποιείται για την διατήρηση της «κοινωνικής ειρήνης».
Των Εκκλησιών, προηγούνται οι Θρησκείες, και των Θρησκειών, η θρησκευτική έφεση του Ατόμου.
Το εξελισσόμενο ανθρώπινο ον, σε μια πρώτη φάση, τρομαγμένο από το φυσικό του περιβάλλον, αναζητεί, αποδίδει σε εχθρικά «πνεύματα» και «δαιμόνια» τα δεινά να αντιμετωπίζει και αδυνατεί σε ορθολογικές εξηγήσεις.
Σε μια ανώτερη φάση εξέλιξής του, δημιουργεί τους ανθρωπόμορφους θεούς «Καλούς» και «Κακούς».
Σε μια ακόμα πιο εξελιγμένη φάση τους φτάνει στη μονοθεϊστική πιο εξαϋλωμένη αντίληψη.
Η όλη πορεία του ανθρώπινου όντος, όσο με την ορθολογική του σκέψη κατανοεί περισσότερο, «δαμάζει» την Φύση, τον εαυτό του, την κοινωνία του, προχωρεί προς τις Θρησκείες και τις Εκκλησίες, κοινωνικά χρησιμοποιημένες, χωρίς να πάψει να κατοικείται από μια ακατανίκητη θρησκευτική έφεση, τείνουσα να πηγάζει κυρίως από το ανικανοποίητο μυστήριο που ανακαλύπτει ορθολογικά αναπτυσσόμενος, γύρω από τα «υπαρξιακά» του: την αρχή του, το τέλος, το νόημα της ζωής του.
Ο ασίγαστος αυτός προβληματισμός του, είναι στο βάθος της «θρησκευτικότητάς» του, την οποία κάθε κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς, πρέπει να σέβεται και να της επιτρέπει την πιο ελεύθερη εκδήλωση, ως βασικής ατομικής ανάγκης και δικαιώματος.
Ο θρησκευτικός προβληματισμός δρα σαν καταπραϋντικό της εγγενούς υπαρξιακής ανησυχίας, του «μυστηρίου» που περιβάλλει την εφήμερη ζωή μας ένα απέραντο Σύμπαν.
Δρα επομένως υπό αυτή την έννοια σαν «όπιο».
Υπ’ αυτή την έννοια δεν πρέπει να θεωρηθεί η εγγενής θρησκευτική έφεση του Ατόμου καταδιώξιμη και η Θρησκεία σαν καταδιώξιμο «ναρκωτικό», όπως ορισμένοι εξέλαβον την ρήση και του Μαρξ* : «Η Θρησκεία όπιο του Λαού».
Είναι βέβαιο ότι όσο η Κοινωνία διατηρείται, συνολικά κρινόμενη, «προϊστορική» και «βάρβαρη» η θρησκευτική έφεση θα δυναμώνει, και περισσότεροι άνθρωποι θα καταφεύγουν στην Θρησκεία, ακόμα υπό την Εκκλησιαστική της περιβολή, ως καταπραϋντικό των βαθύτερων υπαρξιακών τους ανησυχιών.
Κανονικά όταν η θρησκευτική έφεση επικεντρώνεται στο «υπαρξιακό μυστήριο», θα 'πρεπε να οδηγεί σε μια μεγαλύτερη Αγάπη και Αλληλεγγύη των Ανθρώπων υποκείμενων στην ίδια «αδυσώπητη» όσο και «ανεξήγητη» «Ανάγκη», «Μοίρα», στην οποία και οι ίδιοι οι Αρχαίοι Θεοί υπέκειντο.
Η παρεκτροπή σε θρησκευτικούς φανατισμούς είναι ακραία νοσηρή παρεκτροπή προς κάτι το εντελώς αντίθετο από την ουσία της «θρησκευτικότητας» ως εγγενούς έφεσης του εξελισσόμενου Ανθρώπινου όντος.
Κάτω από ένα έναστρο ουρανό το Άτομο βουβό έχει τη τάση να αφουγκράζεται στη βαθειά Κοσμική σιγή, να προσπαθεί να διεισδύσει στο υπαρξιακό του μυστήριο.
Είναι τότε υπό την καταπραϋντική μαγεία της τέτοιας «θρησκευτικής» περισυλλογής του. Και η οποία βέβαια βρίσκεται στα αντίθετα άκρα θρησκευτικών φανατισμών που τους προκαλεί η κοινωνική του δυστυχία και αγανάκτηση και στον παρασυρμό των οποίων χάνεται οποιαδήποτε ανάταση του Ατόμου προς το «Ιερό Μυστήριο της ύπαρξής του», «Μυστήριο» που δεν έχει ανάγκη να λειτουργεί στα τεμένη των Εκκλησιών, αλλά στην αυτοσυγκέντρωση και αυτοπερίσκεψη του Ατόμου τις στιγμές που βρίσκεται αποδυόμενο από τις μικρότητες και ανοησίες της πεζής καθημερινότητάς του αντιμέτωπο με αυτό που θεωρεί το «υπαρξιακό του Μυστήριο».
*Αλλά ο Μαρξ δίδει σ’ αυτή τη ρήση μια ίσως μονόπλευρη ψυχο-κοινωνική εξήγηση, παραλείποντας την προερχόμενη από την υπαρξιακή ανησυχία και προβληματισμό του Ανθρώπου. Ο Μαρξ, επιμένει στην άποψη ότι η Θρησκεία είναι και διαμαρτυρία εναντίον της πραγματικής κοινωνικής απαθλίωσης του ανθρώπου, και επομένως ο Μαρξ δεν καταδικάζει ούτε την Θρησκεία, ούτε τον θρησκευόμενο άνθρωπο. Η Θρησκεία είναι ο αναστεναγμός του ανθρώπινου όντος, σ’ έναν κόσμο χωρίς καρδιά, αλλά και το βάλσαμό του, όχι μόνο απέναντι στην κοινωνική του δυστυχία και αλλοτρίωση, αλλά και απέναντι στα ανεξήγητα υπαρξιακά του προβλήματα.
Πάμπλο (Μιχάλης Ράπτης)
για να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να βγει άνθρωπος μέσα από ένα κρίνο, ή αγράμματος θα είναι ή θα έχει συμφέρον.
Έφτασε πλέον το λυκόφως των βιβλίων με τις Διαθήκες και το λυκαυγές πάλι με τα βιβλία του Ησίοδου, του Ηράκλειτου, του Θαλή και των άλλων. Βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε μιά εποχή που ξεψυχάει και σε μιά άλλη που θαμποχαράζει. Δεν υπήρξε ο Νώε, αλλά ο Δευκαλίωνας. Δεν υπήρξε η Μήριαμ αλλά η Αθηνά. Δεν υπήρξε ο άνθρωπος από λάσπη, αλλά η μεταφυσική που δίδαξε ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Ηράκλειτος και ο Θαλής πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια».
Bραγχιόσαυρε
Βρήκες αλήθεια αγραμματοσύνη σε όσους υπερασπίζονται εδώ μέσα το Θείο?
Αγραμματοσύνη είναι το απλό όνομα.
Πνευματική ένδεια βρήκα.
Η είδηση αυτή κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο.
Επίσης ποτέ η συζήτηση και ο δημόσιος διάλογος δεν κάνουν κακό σε αντίθεση με το ''πίστευε και μη ερεύνα'' των ιησουιτών.
Αν και δεν είμαι απλά άθρησκος αλλά και άθεος,
δεν είναι ”πίστευε, και μη ερεύνα”
αλλά ”πίστευε και μη, ερεύνα”
και σε αντίθεση με την τρομοκρατία των αθέων ¨αγωνιστών" της Γαλλικής Επανάστασης που δε δέχονταν άλλη γνώμη και φάγαν τις σάρκες τους στο τέλος, σε αντίθεση με την καταπίεση και την καταναγκασμό στα ατομικά και συλλογικά πιστεύω όπου επικράτησε ο ολοκληρωτισμός της ΕΣΣΔ, του άθεου μακελάρη Πολ Ποτ κ.α.
Άσε ρε κάποιε τα τσιτάτα, ο ολοκληρωτισμός και η επιβολή δογμάτων δεν είναι μονοπώλιο ούτε έχει χρώμα και θρησκεία. Εσύ όμως επιμένεις
Η γαλλική επανάσταση δεν είναι μόνο η περίοδος της τρομοκρατίας αλλά και το κίνημα του Διαφωτισμού που απελεύθερωσε την Ευρώπη από τον σκοταδιστικό χριστιανικό μεσαίωνα,αυτή που σηματοδότησε την μετάβαση από την ελέω θεού μοναρχία και το φεουδαρχικό σύστημα στην αστική δημοκρατία και τις κοινωνικές ελευθερίες.
Ηταν το τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» και το παράδειγμα πολλών λαών όπως ο Ελληνικός να επαναστατήσουν και να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της υποταγής τους.
Ηταν αυτή που οδήγησε στην Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, απελευθερώντας τον αμαθή,καταπιεσμένο,θρησκόληπτο και φοβισμένο μεσαιωνικό άνθρωπο, τοποθετώντας τον ως πρωταγωνιστή στην κοινωνική ζωή.
Για τα κομμουνιστικά καθεστώτα έχει γραφτεί επανειλημμένως στο συγκεκριμένο τόπικ ότι αποτελούσαν στην πράξη ένας είδος κοσμικής θρησκείας με τις πατερναλιστικού τύπου ηγεσίες τους στον ρόλο του τιμωρού και ευεργέτη Θεού, που κατακετραυνώνει τους ασεβείς και ευεργετεί τους πιστούς.
Κάποιε η μέρα με τη νύχτα οι απόψεις μας. Άσε τη δοξολογία για το Διαφωτισμό και τις φιλολογίες περί σκοταδισμού, η ίδια η γαλλική κοινωνία δεν ανέχτηκε τους άθεους τρομοκράτες. Κράτησε το τρίπτυχο που λές, οδηγήθηκε στο δικό της διαχωρισμό κράτους εκκλησίας αλλά ενδιάμεσα απέρριψε την επιβολή εθεϊας που τυραννικά επέβαλλαν για λίγο καιρό οι κάποιο από αυτούς που αποκαλείς φωτισμένους. Όχι κάποιε, η δογματική αθεϊα αποδοκιμάστηκε ως καθεστώς από την ίδια την γαλλική κοινωνία προκειμένου να απολαμβάνει στο ελάχιστο το τρίπτυχο που λες, όπως και στις άλλες περιπτώσεις ολοκληρωτισμού όπου δια της τρομοκρατίας "λύτρωσε τον κόσμο από τη θρησκοληψία". Σόρρυ αλλά το σκεπτικό που αναφέρεις είναι το ίδιο που αποτέλεσε δικαιολογητική βάση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Με ανθρωπιστικό μανδύα βέβαια. Εγώ σου λέω. Συνέχισε να δογματίζεις...
Καλή 25η Μαρτίου σε όλους
ας αποδειξει καποιος οτι υπαρχει θεος επιτελους για να κλεισουν τα στοματα των ασεβων!
Αλλιως θα αρχισουν να επιμενουν οτι υπαρχει κιλκοραμποτινιο φρολιμοπεριτο
Ευτυχώς που δεν μπλέξαμε στη συζήτηση το χρηματιστήριο _ την εκκλησία με τους ρασοφόρους, γιατί θα έπεφτε το επίπεδο στο δάπεδο.
ΓΚΕΜΜΑ σελίδα 62
Φίλοι μου είναι ανθρώπινη ψυχολογική ανάγκη η αναζήτηση μεταφυσικής και θεικής ,συνήθως μέσω μιάς θρησκείας,βοήθειας,και αυτό γιατί ο μέσος άνθρωπός,νιώθει μικρός και κατατρομαγμένος, λόγω του ότι είναι το μόνο πάνω στη γή πλάσμα, που γνωρίζει ότι είναι φθαρτό και κάποια στιγμή θα αποβιώσει,με συνέπεια να αναζητεί εναγωνίως αποδείξεις για μεταθάνατον ζωή..Δηλαδής τον μέσο άνθρωπο,τον τρομοκρατεί η ιδέα της πλήρης μετάθανάτου ανυπαρξίας,όπως ήταν λόγου χάρη 4 έτη πρίν την γέννησή του..ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ…Το κυριότερο είναι αυτό... Κοντολογίς...ο μέσος άνθρωπος προσπαθεί μέσω της όποιας θρησκείας,να δώσει απαντήσεις σε μεταφυσικές και υπαρξιακές ανησυχίες του,ιδίως αυτήν της..., πέραν του τάφου ζωής[Τρόπος του λέγειν]... ΌΣΟ υπάρχει η ανθρωπότητα,θα υπάρχουν και οι θρησκείες....απλά στο μέλλον ίσως,κάποιες θρησκείες,αντικατασταθούν από άλλες....Να εκλείψουν;;ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ...... Και όλα αυτά σας τα λέει ένας συνειδητοποιημένος άθρησκος...γι αυτό παραπάνω είπα τρόπος του λέγειν..Το έχω κάπως ψάξει το θέμα...