Η γαλοπούλα των Ευχαριστιών, η Τουρκία και η ανακάλυψη της Αμερικής
27/11/2014 16:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η γαλοπούλα των Ευχαριστιών, η Τουρκία και η ανακάλυψη της Αμερικής

Πώς φτάνουμε από τον Χριστόφορο Κολόμβο στις γαλοπούλες, μέσω Κωνσταντινούπολης; Ο Nick Danforth, υποψήφιος διδάκτωρ τουρκικής ιστορίας στο Georgetown University, απαντά…

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο, όταν ισχυρίστηκε ότι οι μουσουλμάνοι ναυτικοί «ανακάλυψαν την Αμερική» και ότι όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Κούβα το 1492 βρήκε ένα τζαμί, χτισμένο εκεί από τους ντόπιους, οι οποίοι ήταν επίσης μουσουλμάνοι. Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά αυτό λέει πολλά για τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Ισλαμικό σοβινισμό που κάνει τη «νέα Τουρκία» του Ερντογάν τόσο διαφορετική από τα κοσμικά ιδεώδη του ιδρυτή της χώρας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Ατατούρκ είχε μια παρόμοια εφευρετική άποψη της ιστορίας. Όπως εξηγεί η τουρκική Ιστορική Εταιρεία που ίδρυσε, οι ιθαγενείς Αμερικανοί ήταν Τούρκοι, και όχι μουσουλμάνοι. Και, επίσης, ήταν ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις ο οποίος σχεδίασε τον αρχαιότερο χάρτη της Αμερικής. Αντί να υιοθετεί μια θρησκοκεντρική κακή ιστορία, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους είδε τον κόσμο μέσα από τους θριάμβους των Τούρκων.

Η ισλαμιστική έμφαση του Ερντογάν μπορεί να είναι νέα, αλλά η χώρα του έχει μια σεβάσμια παράδοση στη φανταστική χρήση αξιώσεων μη-δυτικών επιστημονικών επιτευγμάτων για να αντικρούσει την αυτο-συγχαρητήρια ευρωκεντρική ιστορία. Υπό αυτό το πρίσμα, οι παράλογες αξιώσεις του προέδρου μπορεί να ερμηνευτούν ως μια λαϊκίστικη παρωδία όλων των σοβαρών μελετητών που επιδιώκουν να μας θυμίζουν τα πολύ πραγματικά και συχνά παραβλεπόμενα, επιτεύγματα του Μουσουλμανικού κόσμου στην επιστήμη. Εξάλλου, ποιος μπορεί ειλικρινά να προσποιηθεί ότι η σάλτσα κράνμπερι έχει καλύτερη γεύση από το γιαούρτι - ή ότι έχει συνεισφέρει περισσότερα στην ανθρωπότητα;

Ως ηγέτης της Τουρκίας το 1930, ο Ατατούρκ κέρδισε τη διεθνή προσοχή για τις δικές του εκκεντρικές ιστορικές θεωρίες. Ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι είχαν αναπτύξει έναν εξελιγμένο μη νομαδικό πολιτισμό στην Κεντρική Ασία κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα π.Χ. Όπως και οι ιθαγενείς Αμερικανοί, αυτοί οι πρώιμοι Τούρκοι θεωρούσαν τη φύση ιερή και ήταν πραγματικά καλοί στην τοξοβολία. Αλλά τελειοποίησαν επίσης και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η μεταλλουργία και η κτηνοτροφία πολύ πριν από τον υπόλοιπο κόσμο. Μερικά από αυτά τα τουρκικά φύλα περιπλανήθηκαν στην Αμερική, είπαν οι ιστορικοί του Ατατούρκ, ενώ άλλα διέδωσαν τα φώτα της επιστήμης προς τους πρωτόγονους ακόμη κατοίκους στην Κίνα, την Ινδία, την Εγγύς Ανατολή και την Ευρώπη. Πλαστά γλωσσικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Χετταίοι και οι Σουμέριοι ήταν πραγματικά Τούρκοι. Τούρκοι μελετητές προχώρησαν στο να αποδείξουν ότι όλη η ανθρώπινη γλώσσα προήλθε αρχικά από τους Τούρκους.

Συνεργός του Ατατούρκ στο ξαναγράψιμο της ιστορίας ήταν η υιοθετημένη κόρη του Αφέτ Ινάν. Μετά την εμφάνιση ενός πρώιμου ναυτικού χάρτη που έδειχνε την Αμερική να υπάρχει στα αρχεία του Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη, η Ινάν υποστήριξε ότι ο Οθωμανός ναύαρχος του 16ου αιώνα Πίρι Ρέις είχε ξεπεράσει τον Κολόμβο και άλλους Ευρωπαίους Χαρτογράφους μέσω της ανώτερης τεχνικής με την οποία χαρτογράφησε την νέα ήπειρο. Ο χάρτης είναι αρκετά εντυπωσιακός και ένα αδιαμφισβήτητα λαμπρό σημείο στις οθωμανικές χαρτογραφικές δεξιότητες. Αλλά δεν υπήρχε τίποτα εκτός από τον εθνικιστικό ενθουσιασμό της Ινάν που να δικαιολογεί το συμπέρασμα της ότι «σε σύγκριση με άλλους χάρτες της περιόδου, αυτό του Πίρι είναι ο πιο τέλειος και πρωτότυπος».

Και εδώ είναι σαφές ότι όλο αυτό έγινε εξαιτίας του τουρκικού εθνικισμού: άλλη μία από τις πιο γνωστές προσπάθειες της Ινάν αφορά την εκταφή του σώματος του Οθωμανού αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν, προκειμένου να αποδείξει, με τη χρήση της τότε ευρέως αποδεκτής τεχνικής μέτρησης του κρανίου, ότι η ιδιοφυΐα πίσω από μερικά από τα πιο διάσημα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης ήταν ένας Τούρκος και όχι ένας Αρμένιος. Κάτι που προσφέρει μια πολύ καλή υπενθύμιση του από πού προερχόταν όλη αυτή η τρελή ιστορία. Σε κάποια απομνημονεύματα του 1939, η Ινάν σχετίζει κάτι που διάβασε σε ένα γαλλικό βιβλίο γεωγραφίας, πως ως μέλη της «κίτρινης φυλής», οι Τούρκοι είχαν έναν γονότυπο που τους είχε υποβιβάσει σε μια «δευτερεύουσα θέση» στην ευρωπαϊκή σκέψη. Αναστατωμένη, ρώτησε τον Ατατούρκ αν αυτό ήταν σωστό. «Όχι», απάντησε, «αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Πρέπει να το επεξεραγστούμε».

Ενώ οι Δυτικοί ιστορικοί της εποχής και αργότερα επέκριναν τους ισχυρισμούς του Ατατούρκ, συχνά έδειξαν συμπάθεια στα κίνητρα, αν όχι και στο περιεχόμενο, της ιστορίας του. Πολλοί θεώρησαν τις αφηγήσεις του για το τουρκικό επιστημονικό μεγαλείο ως απαραίτητο μέρος της οικοδόμησης εθνικής υπερηφάνειας και ενότητας μετά από έναν αιώνα στρατιωτικής ταπείνωσης στα χέρια της Δύσης.

Αλλά εκτός από το να είναι απλά ένα εργαλείο για την εθνική ανάπτυξη της χώρας, η ιστορία του Ατατούρκ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη δυτικοποίηση. Αν οι Τούρκοι πίστευαν ότι ο λαός τους εφηύρε την επιστήμη, δεν υπήρχε καμία ντροπή στο να δεχτούν την δυτική τεχνολογία. Και αν τουρκική ήταν η αρχική γλώσσα της ανθρωπότητας, δεν θα ήταν κακό να δανειστούν και μερικές γαλλικές λέξεις.

Ο Ερντογάν μπορεί να θέτει τη θρησκεία στο κέντρο της εφευρεμένης ιστορίας του, αντί του τουρκισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το είδος του ισλαμικού σοβινισμού του απορρίπτει τη «δυτική» ή «χριστιανική» επιστημονική παράδοση που ο Ατατούρκ τόσο επιθετικά αποδέχτηκε. Αντ 'αυτού, οι Ισλαμιστές όπως ο Πρόεδρος προσπαθούν να κάνουν σκόπιμα κατάλληλη αυτή την κληρονομιά - εκτός, φυσικά, από την εξέλιξη - ενώ συνεχώς επαίρονται για το άνοιγμα νέων τεχνικών σχολών και κολεγίων. Και είναι ευνόητα πρόθυμοι να αμφισβητήσουν μία τόσο κοινή αφήγηση, στην οποία πράγματα όπως η βιομηχανική επανάσταση ή η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου χρησιμεύουν ως απόδειξη της μοναδικής ικανότητας της χριστιανικής Δύσης για περιέργεια, λογική, και άλλες προϋποθέσεις για την πρόοδο.

Οι πηγές, όπως αυτές, για τον ισχυρισμό του Ερντογάν σχετικά με τη μουσουλμανική ανακάλυψη της Αμερικής, αντιπροσωπεύουν τις παράλογες παρυφές μιας σημαντικής επιστημονικής απάντησης στην ιδέα ότι το Ισλάμ και η επιστήμη βρίσκονται σε σύγκρουση, ή ότι ο ισλαμικός σκοταδισμός προκάλεσε την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για να αμφισβητήσουν αυτή την αμφίβολη ιστορία, τούρκοι και δυτικοί ιστορικοί - συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου που ο Ερντογάν νίκησε στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, του Εκμελεντίν Ιχσάνογλου - έχουν συσσωρεύσει σημαντικά στοιχεία της τεχνολογικής επινόησης των Οθωμανών. Οι προσπάθειες αυτές κυμαίνονται από σοβαρές μελέτες σε Οθωμανικά εργοστάσια μπαρουτιού, ως μελέτες, παρότι κάπως απελπισμένες, για έναν οθωμανό ωρολογοποιό του οποίου το έργο ήταν τόσο πρωτοποριακό, που εντυπωσίασε ακόμη και έναν Ελβετό που επισκέφθηκε την χώρα.

Η εγκατάλειψη της αφήγησης για την πτώση του Ισλάμ αποκαλύπτει πραγματικά έναν εντυπωσιακό παραλληλισμό μεταξύ της ιστορικής πορείας της Τουρκίας και της Ισπανίας, μιας άλλη μεσογειακής δύναμης, της οποίας όμως οι εξερευνητές όντως διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό για να φτάσουν στην Αμερική. Και οι δύο ήταν ασύγκριτα πλούσιες υπερδυνάμεις του 15ου και 16ου αιώνα, εξαθλιωμένες δεύτερης κατηγορίας δυνάμεις κατά το περισσότερο του 19ου και 20ου αιώνα, και στη συνέχεια, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, δυναμικές βιομηχανικές οικονομίες που αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, παρά τα σύννεφα στον ορίζοντα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η δήλωση του Ερντογάν για τον Κολόμβο που βρήκε ένα τζαμί στην Κούβα ήταν πιθανόν εμπνευσμένη από την υπέρ το δέον κυριολεκτική ανάγνωση ενός ισλαμιστή μελετητή, από ένα σημείο από το ημερολόγιο του Κολόμβου στο οποίο ο εξερευνητής συγκρίνει το σχήμα ενός όμορφου λόφου στην ακτή της Κούβας με εκείνο ενός μικρού τζαμιού που κοσμεί ένα ισπανικό βουνό.

Ένας πολιτικός με μεγαλύτερη εκτίμηση της μεταφοράς - ή της πραγματικότητας - θα μπορούσε να έχει πάρει ένα πιο μετριοπαθές μάθημα από αυτήν την ισλαμική ιστορία. Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα χρηματοδότησαν το ταξίδι του Κολόμβου στο Νέο Κόσμο σχεδόν αμέσως αφού έδιωξαν τους μουσουλμάνους από την Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τον αιματηρό φανατισμό του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας Ρεκονκίστα, ο Κολόμβος είδε το περίγραμμα ενός τζαμιού ως ένα καθοριστικό στοιχείο της ισπανικής υπαίθρου - και κάτι όμορφο.

Είναι μια προσέγγιση του παρελθόντος που ο Ερντογάν κάποτε εκτιμούσε. Το 2005, η Τουρκία του Ερντογάν, μαζί με την Ισπανία, υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας των Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία που σχεδιάστηκε για να γιορτάσουν την διαθρησκευτική ανοχή στην ιστορία και των δύο χωρών. Ο Ερντογάν, βέβαια, επιμένει ότι η ισλαμική ανοχή ενέπνευσε την πεφωτισμένη πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ η εθνικιστική ιστορία του Ατατούρκ την απέδωσε στον παραδοσιακά ανεκτικό τουρκικό πολιτισμό. Δεν έχει σημασία που πολλοί Τούρκοι θα συμφωνήσουν και με τους δύο, συνδυάζοντας τον εθνικισμό και τη θρησκεία για να υποστηρίξουν ότι η τουρκική εκδοχή του Ισλάμ είναι μοναδικά ανεκτική.

Κατά το σχηματισμό της Συμμαχίας των Πολιτισμών, τόσο η Τουρκία όσο και η Ισπανία ήταν στην ευχάριστη θέση να παραβλέψουν το γεγονός ότι το Ουμαγιάντ και η Οθωμανική εποχή κατέληξαν σε έναν σαφή παροξυσμό σεκταριστικής βίας. Και ακριβώς όπως πολλοί Αμερικανοί είναι ευτυχισμένοι που γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών και την Ημέρα του Κολόμβου, χωρίς να σκέφτονται πάρα πολύ το τι συνέβη στους ιθαγενείς Αμερικανούς στη συνέχεια, οι τούρκοι πατριώτες βιάζονται να ρωτήσουν σχετικά με την τύχη των αυτοχθόνων της Αμερικής κάθε φορά που κάποιος αναφέρει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι Δυτικοί, οι Τούρκοι και οι Ισλαμιστές σωβινιστές έχουν προσπαθήσει να περάσουν τον τρόπο τους στα ιστορικά αρχεία τον τελευταίο αιώνα, καθιστώντας την εξερεύνηση του Νέου Κόσμου μια απόδειξη για τη δική τους υπεροχή. Έτσι, σήμερα, γιατί να μην τελειώσουμε με μία όμορφη ιστορική μεταφορά που έχει κάτι για όλους, και, ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, θα μπορούσε ακόμη και να είναι αλήθεια;

Μια εύλογη εξήγηση - αν και μειοψηφία – σχετικά με το γιατί η χώρα του Ερντογάν και το θύμα της αμερικάνικης Ημέρας των Ευχαριστιών έχουν το ίδιο όνομα (Turkey), είναι ότι όταν οι πρώτοι εξερευνητές έφεραν ένα αδέξιο πουλί στην Ευρώπη από τον Νέο Κόσμο, οι καλοφαγάδες της ηπείρου άργησαν να καταλάβουν την γαστρονομική αξία του. Το να ονομάσουν την γαλοπούλα «Turkey fowl» (πουλερικό από την Τουρκία) ήταν ένα τέχνασμα μάρκετινγκ που είχε σκοπό να εκμεταλλευτεί τη φήμη της Οθωμανικής Τουρκίας του 16ου αιώνα στον πλούτο, τον εξωτισμό και την πολιτιστική πολυπλοκότητα. Η Αμερική έδωσε το πουλί, η Τουρκία το όνομα, και οι συζητήσεις σχετικά με το ποιανού η θρησκεία έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα για τα πολιτιστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα αναβλήθηκε για μετά το γεύμα.

www.foreignpolicy.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 27/11/2014 18:17:16

  Αν "οι ιθαγενείς Αμερικανοί ήταν Τούρκοι" ,τότε ο στρατηγός Κάστερ ,που καθάρισε περισσότερους "ιθαγενείς Αμερικάνους" απο οποιονδήποτε άλλον ,ήταν ευεργέτης της Ανθρωπότητας!

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 27/11/2014 21:50:46

  Η καθιερωμένη Γιορτή των Ευχαριστιών στην Αμερική, έχει ρίζα Ευρωπαϊκή. Και αυτό επειδή, οι Ευρωπαίοι νόμιμοι μετανάστες της Αμερικής, στις 27 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, Ευχαριστούσαν τον Θεό για την ασφαλή άφιξή τους, τη πλούσια σοδειά τους και τη προκοπή τους, στο Νέο Κόσμο. Ευτυχισμένη Ημέρα των Ευχαριστιών! Με μία γλυκιά, κινουμένων σχεδίων ηλεκτρονική κάρτα: “Η Άνεση της Κουζίνας” / Περιλαμβάνονται οι εκτυπώσιμες συνταγές / Μουσική: Rossini – "A ma chère Nini (Les Noisettes)" from "Péchés de vieillesse" / http://bit.ly/1vPXsXd © JackieLawson.com

 3. roadrunner avatar
  roadrunner 27/11/2014 23:45:33

  Υπάρχει και δημοφιλέστερη ερμηνεία αναφορικά με τη συνωνυμία της χώρας με το πουλί των ευχαριστιών. Πιστεύεται, ότι η μεταφορά των πουλιών από την Αμερική προς την Ευρώπη, δεν γινόταν απευθείας, αλλά μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και μετά πίσω προς την Αγγλία. Τα αποκαλούσαν αυτά "Τούρκικο εμπόρευμα (Turkey merchant)", ονομασία που μετεξελισσόταν στην Αγγλία σε "turkey birds" και σκέτο "turkeys" αργότερα, από τους τοπικούς αγοραστές τους.

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 28/11/2014 00:05:49

  Αν συνεχίσουν έτσι οι τούρκοι σε λιγο θα ξεπεράσουν ακόμη και τους σκοπιανούς ή την θεωρία της μαύρης αθηνάς. Για να σοβαρευτούμε ο Κολόμβος καταγόταν από την ιταλία κι όχι την ισπανία, τουλάχιστον εκεί γεννήθηκε. Επίσης πρωτοπαλίκαρο του ηταν ο Pedro di Cantia, o πέτρος ο κρητικός (πιθανόν να ήταν λατίνος της κρήτης κι όχι έλληνας, δεν ξέρουμε) και λίγο πριν φύγει είχε επισκεφτεί την Χίο από την οποία ίσως καταγόταν. Η Χίος, η πορτογαλία και η αραγωνία είναι οι επικρατέστερες πατρίδες του γεννημένου στην γένοβα κολόμβου. Να σημειώσουμε ότι το όνομά του, Cristóbal Colón είναι ίσως ενδεικτικό αξιώματος κάποιου προγόνου του, που υπήρξε συνταγματάρχης (colonel στα αγγλικά). Αυτό το ενδεχόμενο ενισχύει την θεωρία της ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, οι πρόγονοί του ήλθαν μαζί με πολλούς άλλους επιφανείς έλληνες στην ιταλία μετά την πτωση του βυζαντίου και το colon υποκρύπτει το πραγματικό "ξενικό" του όνομα. Τα περί της καταγωγής τους είναι θεωρίες βέβαια που δεν γίνεται να αποδειχθούν. Το βέβαιο είναι ότι πήγε στην χίο λίγο πριν φύγει για την αμερική και είχε μαζί του τον πέτρο από την κρήτη.

  • KM avatar
   KM @ Άπαντα Επιστάμενος 29/11/2014 06:45:00

   Το ειρωνικό (ή τραγικό) είναι ότι όντως οι σημερινοί Τούρκοι είχαν προγόνους που ήταν θαλασσοπόροι, επιστήμονες, φορείς υψηλού πολιτισμού και συνεισέφεραν σημαντικά πράγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Μόνο που δεν ήταν Τούρκοι! Αυτό που ήταν, το αφάνισε σχεδόν ολοκληρωτικά η «πεφωτισμένη πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και ο «παραδοσιακά ανεκτικός Τουρκικός πολιτισμός». (Έφριξα όταν τα διάβαζα αυτά γραμμένα στο κείμενο!) Όμως ακόμα και τώρα διασώζονται ψήγματα της παλιάς εκείνης ταυτότητας και οι πιο «ψαγμένοι» Τούρκοι, που δεν χάφτουν τα παραμύθια του Τουρανισμού ή του Ισλαμισμού, όσο σκαλίζουν το παρελθόν τους, βρίσκουν ίχνη...

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ KM 29/11/2014 11:12:00

    Όντως η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε καλούς ναυτικούς (το "Μάλτα Γιόκ" είναι βέβαια παραμύθι) , αλλα ήταν κυρίως Ελληνικής ή Αλγερινής καταγωγής (Μπαρμπερίνοι). Ο μόνος αξιόλογος Τουρκος ήταν ο Πίρι Ρέις, αλλα και αυτός περισσότερο σαν χαρτογράφος. Κανένας Τούρκος δεν είχε βγει ποτέ έξω απο τη Μεσόγειο , άλλωστε αν το επιχειρούσαν θα εξοντώνονταν αμέσως απο τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους.

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ Άπαντα Επιστάμενος 29/11/2014 09:12:32

   Ο Κολόμβος ήταν Έλληνας, απο τη Χίο ,και αυτό δεν είναι παραμύθι.... Ερντογανικού τύπου. Πρώτον ,είναι γνωστό πως μιλούσε Ελληνικά , κρατούσε το μυστικό ημερολόγιό του στα Ελληνικά, και υπάρχουν σημειώσεις του πάνω σε βιβλία που μελετούσε ,στα Ελληνικά. Με δεδομένο πως δεν είχε κλασσικές σπουδές - είχε μπαρκάρει απο μικρό παιδί- που τα έμαθε? Άλλωστε μιλούσε τα σύγχρονα -τότε- Ελληνικά. Δεύτερον, είναι γνωστό πως είχε ζήσει στη Χίο. Στα ημερολόγια του συχνά αναφέρεται στα Χιώτικα μαστιχόδεντρα, καθώς στις εξερευνήσεις του έψαχνε για κάτι αντίστοιχο. Η παραδοσιακή εκδοχή βέβαια είναι πως είχε επισκεφθεί τη Χίο σαν ναυτικός. Αλλά τον καιρό εκείνο οι ναυτικοί επισκέπτονταν τις ταβέρνες και τους "οίκους" των λιμανιών, δεν έκαναν... οικολογικές περιηγήσεις στα Μαστιχοχώρια ,που τότε ήταν ολόκληρο ταξίδι απ' την πόλη της Χίου! Τρίτο και κυριότερο, η Χίος την εποχή εκείνη ανήκε στην Γένοβα! Και ο Κολόμβος δεν αναφέρει πουθενά πως κατάγεται απ' την Γένοβα, αλλά μιλάει για την "Δημοκρατία της Γένοβας" , τμήμα της οποίας ήταν και η Χίος! (προφανώς δεν το διευκρίνιζε για να μην θεωρηθεί επαρχιώτης) Και τέλος ,το οικογενειακό όνομα "Κολόμβος" υπήρχε και υπάρχει ακόμα στη Χίο!

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 29/11/2014 19:05:46

  O Ιταλός από τη Φλωρεντία, Amerigo Vespucci ή, Americo Vespuccio ή, Americus Vespucius, είναι ο περίφημος κοσμογράφος-θαλασσοπόρος ο οποίος, μεταξύ 1499-1500 μ.Χ., χάρισε το όνομά του, στη Νέα Γη (Αmerica). Έλαβε την Ισπανική Ιθαγένεια το 1505. Μαγγελάνος, Κολόμβος, Βάσκο ντα Γκάμα και διάσημοι Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ολλανδοί κ.α. θαλασσοπόροι, εξερευνητές, αστρονόμοι, χαρτογράφοι, άφησαν το ευρωπαϊκό, ιστορικό τους αποτύπωμα στη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Τα Ευρωπαϊκά Εδάφη (Αποικίες) στην Αμερική το 1750 http://bit.ly/11BKQWH (el.wikipedia.org/wiki) Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Κολόμβος, ΔΕΝ είναι ο πρώτος ο οποίος ανακάλυψε την Αμερική. Έπεται των Βίκινγκς, των Κινέζων, των Ρώσων. Σύμφωνα δε με ανθρωπολόγους και αρχαιολόγους, η Αμερική επί χιλιετίες, υπήρξε “η παρθένα γη του κανενός” (a pristine – no man’s land). Και είναι επίσης ευρέως αποδεκτό ότι, πριν από περίπου 14 χιλιετίες, άνθρωποι ΑΠΟ τη Σιβηρία διέσχισαν τον Βερίγγειο Πορθμό, τη πιό άγρια “θαλασσοπνίχτρα” και βαθύπλουτη σε αλιεύματα “Θάλασσα Baring” του κόσμου, ΠΡΟΣ την Αλάσκα. Για εκπαιδευτικούς σκοπούς, το θρυλικό και άριστα συντηρημένο Ιταλικό ιστιοφόρο “ΑmerigoVespucci” κατέπλευσε στο λιμάνι του Split της Κροατίας, στις 12-9-2007. http://youtu.be/zc5XJxHrQjA

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ η Dimi 29/11/2014 23:01:16

   Καλά του έκατσε του αμέρικο! Άλλος ανακαλυψε την αμερική αλλά το δικό του όνομα πήρε! Όσο καλός χαρτογράφος και ναυτικός κι αν ήταν ήλθε δεύτερος, τρίτος τέταρτος... παντως όχι πρώτος! Άλλη θεωρία είναι ότι η οδύσσεια περιγράφει ταξίδι στην αμερική. Υπάρχει στο κείμενο αναφορά για ήλιο που δεν έδυε ολοκληρωτικά αλλά αφού πλησίαζε τον ορίζοντα ξαναανέβαινε. Αυτό δεν υπάρχει στην Μεσόγειο μέσα. Επίσης υπάρχει αναφορά στο "ποτάμι που ρέει μέσα στον ωκεανό" δηλαδή το golf stream. Ακόμη και τα εκατομμύρια βόδια του ήλιου, τα εκατομμύρια βουβάλια που σκότωνε ο Μπαφαλο Μπιλ, είναι μέσα. Ενριέτα Μέρτζ "Οίνοψ Πόντος". Σίγουρα πάντως δεν πηγε από τα παράλια της Μ. Ασίας στο νησί του. Ακόμη και κολυμπώντας να πηγαινε θα έφτανε σε 1 μήνα μέσα (αν για παράδειγμα τον ακολούθοούσε μία βάρκα για να του προσφέρει τροφή και ξεκούραση όταν χρειαζόταν), κι όχι σε 10 χρόνια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.