18/11/2009 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αναζήτηση του «σωματιδίου του Θεού» συνεχίζεται προσεχώςΟι επιστήμονες του CERN επιδιόρθωσαν επιτέλους τον μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου,  και  τώρα σχεδιάζουν  να επαναλάβουν το πολύκροτο πείραμα που απέτυχε πέρσι, λόγω μιας ελαττωματικής ηλεκτρικής σύνδεσης.

Αυτή τη φορά, το CERN βαδίζει προσεκτικά, μη θέλοντας να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα με το υπερεξελιγμένο μηχάνημα, που κόστισε περίπου $10 δισ. από εισφορές και επιδοτήσεις πολλών κρατών, αλλά και πανεπιστημίων όλου του κόσμου.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξαπολύσουν ακτίνες πρωτονίων γύρω από τη μήκους 27 χιλιομέτρων, κυκλική σήραγγα που στεγάζει τον επιταχυντή LHC (Large Hadron Collider), αλλά δεν έχουν ορίσει ακόμη κάποια ημερομηνία.  Αυτή τους  η στάση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη τεράστια διαφήμιση που είχε προηγηθεί της 10/9/08, οπότε και το σχεδιαζόμενο για εκείνη την ημέρα πείραμα μεταδόθηκε  τηλεοπτικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μερικοί επιστήμονες απέδωσαν τη τελική αποτυχία, που ήρθε 9 μέρες μετά την έναρξη του πειράματος, στο σφιχτό τότε χρονοδιάγραμμα, που δεν τους είχε επιτρέψει τις απαραίτητες και πλήρεις προπαρασκευαστικές δοκιμές. Η πρώτη ημέρα του πειράματος είχε πάει πολύ καλά, εκπλήσσοντας όλους τους επιστήμονες του κόσμου, που φοβόντουσαν για τις συνηθισμένες αστοχίες και καθυστερήσεις σε πειράματα τέτοιου βεληνεκούς. Όμως 9 ημέρες αργότερα, μια άσχημα κολλημένη ηλεκτρική σύνδεση βραχυκύκλωσε, και το πείραμα τυλίχτηκε στην καταστροφή. 53 από τους συνολικά 1.624 πελώριους υπεραγωγούς μαγνήτες, μερικοί με μήκος 15 μ., καταστράφηκαν και έπρεπε να αντικατασταθούν. Μια ηλεκτρική αψίδα τρύπησε τη δεξαμενή που εμπεριείχε το υγρό ήλιο που κρατάει τον επιταχυντή σε χαμηλή θερμοκρασία. Τέλος, 6 τόνοι υγρού ήλιου διέρρευσαν, καταστρέφοντας τις βαλβίδες εκτόνωσης και προσθέτοντας επιπλέον σημαντικές βλάβες στο μηχάνημα.

Όπως λέει ο καθηγητής φυσικής του Michigan State University, Chip Brock, «Ήταν μια καταστροφή, χωρίς καμιά αμφιβολία… όμως το Cern έχει προχωρήσει σε καινοτόμες λύσεις ώστε να μην επαναληφθεί».

Η σημερινή ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται για την ομαλή διεξαγωγή του πρωτοπόρου πειράματος, δίνει χρόνο στον κύριο αντίπαλο του Cern, το αμερικανικό εργαστήριο Tevatron στο Σικάγο, να κερδίσει τον αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του μυθικού μποζόνιου του Higgs, του αποκαλούμενου και σωματιδίου του Θεού. Ο νικητής της επιστημονικής αυτής κούρσας, θα είναι βασικός υποψήφιος, αν όχι σίγουρος νικητής του επόμενου βραβείου Νόμπελ στη φυσική.

 The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ

  1. αλλενάκι avatar
    αλλενάκι 19/11/2009 09:17:52

    Δεν το πάνε για recycling για να τελειώνουμε και μ' αυτό;
    Κρίμα το παραφλου που ξοδεύτηκε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.