Η Σουηδία εφαρμόζει την εξάωρη εργασία
01/10/2015 13:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Σουηδία εφαρμόζει την εξάωρη εργασία

Οι εργοδότες σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να υλοποιήσουν την αλλαγή

Η Σουηδία εφαρμόζει τις έξι ώρες εργασίας ανά ημέρα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγικότητα και να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Οι εργοδότες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ήδη κάνει την αλλαγή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Science Alert, η οποία ανέφερε ότι ο στόχος είναι να γίνονται περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να εξασφαλιστεί ότι τα άτομα θα έχουν στη συνέχεια την ενέργεια για να απολαύσουν την ιδιωτική τους ζωή.

Τα κέντρα της Toyota στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έκαναν αυτή την αλλαγή πριν από 13 χρόνια, με την εταιρεία να αναφέρει ότι πλέον το προσωπικό της είναι πιο ευτυχισμένο αλλά παράλληλα έχει σημειωθεί και αύξηση των κερδών σε αυτό το διάστημα. Η εταιρεία Filimundus, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές και έχει έδρα τη Στοκχόλμης, εισήγαγε το εξάωρο το περασμένο έτος. «Η εργάσιμη ημέρα με οχτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα νόμιζε κανείς», σχολιάζει ο Linus Feldt, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Το να παραμείνεις εστιασμένος σε ένα συγκεκριμένο έργο εργασίας επί οκτώ ώρες είναι μια τεράστια πρόκληση. Για να αντεπεξέλθει κάποιος, μπερδεύει την εργασία με τα διαλείμματα, για να γίνει η εργάσιμη ημέρα πιο υποφερτή. Την ίδια στιγμή, είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την ιδιωτική μας ζωή εκτός δουλειάς».

Ο Feldt έχει πει στο προσωπικό του ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα social media, οι συναντήσεις περιορίζονται στο ελάχιστο, και ότι οι άλλες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να εξαλειφθούν - αλλά ο στόχος είναι το προσωπικό να είναι πιο πρόθυμο να εργαστεί πιο εντατικά, ενώ είναι στο γραφείο. Όπως υποστηρίζει, το νέο ωράριο θα εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα έχουν αρκετή ενέργεια για να συνεχίσουν την ιδιωτική τους ζωή, όταν φεύγουν από την εργασία τους - κάτι το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο μετά από μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα. «Η εντύπωσή μου είναι ότι τώρα είναι πιο εύκολο να επικεντρωθεί κάποιος περισσότερο έντονα στο έργο που πρέπει, να έχει την αντοχή και εξακολουθεί να έχει ενέργεια φεύγοντας από το γραφείο» προσθέτει ο Feldt. Σύμφωνα με το Science Alert, γιατροί και νοσηλευτές σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας έχουν εφαρμόσει την εξάωρη εργασία. Ένα γηροκομείο στο Γκέτεμποργκ έκανε την αλλαγή προ μηνών και διεξάγει ένα πείραμα, μέχρι το τέλος του 2016, για να καθορίσει αν το κόστος της πρόσληψης νέων υπαλλήλων για την κάλυψη των ωρών που χάνονται αξίζει τις βελτιώσεις στη φροντίδα των ασθενών και την ενίσχυση του ηθικού των εργαζομένων.

independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 01/10/2015 15:28:58

  Από τη μια περιορίζουν το ωράριο εργασίας και από την άλλη εισάγουν αθρόα μωαμεθανούς, γιατί δήθεν η αγορά και η αύξηση της παραγωγικότητας απαιτούν εργαζομένους. Όταν έρθει η ώρα για το σουνέτι, να δούμε πόσο ευτυχισμένοι θα είναι... Ήδη υπάρχουν στη Σουηδία 150 «πόλεις-κράτη» με de facto ισλαμική κυριαρχία. Ούτε περιπολικό, ούτε ασθενοφόρο (!) μπαίνει εκεί μέσα. Το δε Μάλμοε είναι η ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια πόλη στους βιασμούς.

 2. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 01/10/2015 22:41:42

  To βορειότερο Βασίλειο της Ευρώπης, η πετρελαιο-παραγωγός Νορβηγία. Η Σκανδιναβική χώρα-πρότυπο στους τομείς της παιδείας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της κοινωνικής πρόνοιας, των οικονομικών δεικτών οι οποίοι την κατατάσσουν στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου: κινδυνεύει με διάλυση, από τον εσωτερικό της εχθρό, τους ισλαμιστές, γεννημένους στη Νορβηγία. Οι οποίοι, αρνούνται να ενσωματωθούν και απειλούν με απόσχιση! Απαιτούν Ισλαμικό Κράτος, ΜΕΣΑ στη καρδιά της Νορβηγίας, στη πρωτεύουσα Oslo. Και προειδοποιούν, καίγοντας τη Νορβηγική σημαία! http://tinyurl.com/psrehk6 "Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της Νορβηγικής κοινωνίας. Και δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να απομακρυνθούμε από τη Νορβηγία, γιατί εδώ γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Και η γη του Αλλάχ ανήκει σε όλους. Αφήστε μας να ελέγχουμε τον τρόπο που θέλουμε να ζήσουμε. Αυτό είναι το καλύτερο για όλους. Εμείς δεν θέλουμε να ζήσουμε με βρώμικα κτήνη σαν εσάς. Μην μάς αναγκάσετε να κάνουμε κάτι που μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό δεν είναι απειλή, μόνο τα λόγια της αλήθειας. Τα λόγια της δικαιοσύνης. Μία προειδοποίηση ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες. Μία προειδοποίηση σχετικά με μία 9/11 σε Νορβηγικό έδαφος, ή, επιθέσεις μεγαλύτερες από αυτές της 22ας Ιουλίου. Αυτό είναι για το δικό σας καλό και το δικό σας συμφέρον." (Norway-islam_article) *** Η Καθημερινή: "Τσίπρας: "To μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού" http://tinyurl.com/o79kt2e | 4 ώρες πριν Σήμερα:"Στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 1.300 πρόσφυγες" (Antinews) Χθες: στη Πλατεία Βικτωρίας, έγινε πάλι της κακομοίρας με επεισόδια που προκάλεσαν 400 σκόρπιοι. Με τους κάδους απορριμάτων ξέχειλους από σκουπίδια και δίπλα τους, χύμα στο χώμα, ενήλικες και μικρά παιδιά να κοιμούνται. Με τους κατοίκους και καταστηματάρχες, σε κατάσταση υστερίας! Το ανθρώπινο σώμα παράγει ένα λίτρο την ημέρα υγρά-στερεά λύματα. Που πηγαίνουν όλα αυτά; χωρίς τις δέουσες υποδομές στη πλατεία Βικτωρίας; Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που είναι τα Πιστοποιητικά Απολύμανσης;; H ΧΟΛΕΡΑ ελλοχεύει στην Ελλάδα! Άν ο κ. Τσίπρας αβασάνιστα επιμείνει στην εθνοκτόνο- ξέφραγη "open door policy". Άν υπάρξει έστω ένας Έλληνας-θύμα ΧΟΛΕΡΑΣ, ο κ. Τσίπρας νύχτα έφυγε.

 3. ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
  ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 03/10/2015 14:11:25

  Ανέκαθεν οι Σκανδιναυοί επωφελούνταν του γεονότος , σύμφωνα και με την διαπίστωση του Αινστάιν, οτι εμείς οι υπόλοιποι τρώμε πολύ κουτόχορτο που μας ταίζουν οι Άρχοντές μας Νταβατζήδες-Τραπεζίτες και πολιτικοί...Τί να κάνουμε, η εξέλιξη ακολουθεί μορφή πυρμίδας. Δεν είναι παραλληλόγραμμο...Δεν φοβούνται ούτε τους Ισλαμιστές οι αθεόφοβοι...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 04/10/2015 19:56:58

   Τράβα στο Ρίνκεμπυ, απέξω από τη Στοκχόλμη, να μας τα πεις από εκεί αυτά, Συριζαίε. Άν προλάβεις, γιατί μπορεί να λειτουργήσει πρώτα η φυσική επιλογή.

   • ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. avatar
    ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. @ ΚΜ 04/10/2015 22:15:57

    Πήγες και στο Ρίνκεμπυ βρε θηρίο παλαιοδεξιέ?

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ ΑΧΙΛΛΕΑΣ Κ. 04/10/2015 23:39:29

     Εσύ να πας λέμε, για να κερδίσεις και το «βραβείο Δαρβίνου»: https://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_Awards

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.