#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2011 08:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Γη γέμισε. Καιρός για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξηςΣε μερικά χρόνια από σήμερα, θα κοιτάμε πίσω, στη πρώτη αυτή δεκαετία του 21ου αιώνα, με τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, την ακριβή ενέργεια, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, τις φυσικές καταστροφές, τις μετακινήσεις πληθυσμών, κλπ. και θα αναρωτιόμαστε: Μα τι κάναμε για όλα αυτά; Πως και δεν πανικοβλήθηκαν οι άνθρωποι, έχοντας ξεπεράσει ταυτόχρονα όλα τα όρια της ανάπτυξης, του πληθυσμού, και των φυσικών πόρων;

Όπως λέει ο βετεράνος Αυστραλός περιβαλλοντολόγος επιχειρηματίας Paul Gilding, «βρισκόμαστε σε άρνηση». Περιγράφει τα τεκταινόμενα σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο: The Great Disruption: Why the Climate Crisis Will Bring On the End of Shopping and the Birth of a New World.

Όπως λέει, όταν σε περιβάλλει κάτι τόσο μεγάλο, που για να το αντιμετωπίσεις θα πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο, τότε η μόνη φυσική αντίδραση είναι η άρνηση. Όσο όμως καθυστερούμε, τόσο μεγαλύτερη αντιμετώπιση χρειάζεται.

Ο Gilding μνημονεύει τα στοιχεία της Global Footprint Network (G.F.N), μιας ομάδας επιστημόνων που έχουν υπολογίσει πόσους πλανήτες σαν τη γη θα χρειαστούμε για να διατηρήσουμε τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πόση γη και πόσο νερό χρειαζόμαστε για να παράγουμε τους πόρους που καταναλώνουμε, και που χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε τα απόβλητά μας, με βάση τη τρέχουσα τεχνολογία. Σύμφωνα με την G.F.N, αυτή τη στιγμή αναπτυσσόμαστε με ρυθμούς που σπαταλούν τους πόρους του πλανήτη γρηγορότερα από ότι αυτοί μπορούν να ανανεωθούν, και άρα ουσιαστικά τρώμε το μέλλον μας. Και εφόσον διαθέτουμε μόνο έναν πλανήτη, το πρόβλημα δυσχεραίνεται.

Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία. Αυτά συμβαίνουν όταν η ανάπτυξη και η φύση χτυπάνε ταυτόχρονα σε τοίχο. Στην Υεμένη, η πόλη Σάνα θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στο πλανήτη που δεν θα έχει καθόλου νερό μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Αυτό συμβαίνει όταν μια γενιά μιας χώρας ζει στο 150% των δυνατοτήτων βιωσιμότητας της.

Όπως γράφει ο Gilding: «Αν κόψεις περισσότερα δένδρα από όσα φυτεύεις, σύντομα δεν θα έχεις δένδρα. Αν προσθέσεις άζωτο σε ένα υδάτινο σύστημα, αλλάζεις τη μορφή και τη ποσότητα ζωής που μπορεί να συντηρηθεί. Αν πυκνώσεις την γήινη ατμόσφαιρα με CO2, η γη θερμαίνεται. Αν τα κάνεις όλα αυτά και άλλα πολλά συγχρόνως, αλλάζεις τη συμπεριφορά του πλανήτη, και προκαλείς συνέπειες στη κοινωνία, στην οικονομία, και στη ζωή του. Δεν μιλάμε για θεωρητικές εκτιμήσεις. Μιλάμε για απλή επιστήμη επιπέδου λυκείου».

Στις χιλιάδες τα χρόνια κινέζικου πολιτισμού, η σύγκρουση μεταξύ ανθρώπου και φύσης δεν ήταν ποτέ τόσο σκληρή όσο σήμερα. Όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κίνας, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και όπως λέει ο  Gilding: Η γη γέμισε. Φτάσαμε στα όρια, της τρέχουσας τεχνολογίας. Δεν πάει άλλο. Η οικονομία μας θα πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνεται.

Βέβαια, αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή κρίση, δύσκολα θα αλλάξουμε τρόπο ζωής. Η κρίση όμως πλησιάζει. Η αύξηση του πληθυσμού και η πλανητική υπερθέρμανση συντελούν στην αύξηση της τιμής των τροφίμων, που με τη σειρά τους προκαλούν πολιτική αστάθεια στη Μ. Ανατολή, και αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η τελευταία οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της τιμής των τροφίμων, η οποία και πάλι οδηγεί σε πολιτική αστάθεια. Κλειστός κύκλος.

Εν τω μεταξύ, η βελτίωση της παραγωγικότητας σημαίνει πως χρειάζονται λιγότεροι εργάτες στα εργοστάσια, που παράγουν περισσότερα προϊόντα. Αν όμως θέλουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε και περισσότερα εργοστάσια. Τα περισσότερα εργοστάσια όμως παράγουν περισσότερα προϊόντα, αλλά και αυξάνουν την υπερθέρμανση.

Ο Gilding είναι αισιόδοξος. Καθώς αρχίζει να μας πλησιάζει η «μεγάλη ανατροπή», πιστεύει πως η ανθρωπότητα θα αντιδράσει δυσανάλογα δραματικά, και θα κινητοποιηθεί όπως σε περιπτώσεις πολέμων. «Θα αλλάξουμε σε κλίμακα και σε ταχύτητα, με τρόπους που δεν μπορούμε να τους φανταστούμε σήμερα. Θα μεταμορφώσουμε τελείως την οικονομία μας, τη βιομηχανία ενέργειας, και τις μεταφορές. Όλα αυτά μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες».

Όπως λέει, θα αντιληφθούμε ότι το νυν μοντέλο της κατανάλωσης δεν μας κάνει, και θα οδηγηθούμε σε ένα νέο μοντέλο, με βάση την ανάπτυξη που θα βασίζεται στην ευδαιμονία μας, με τους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο, και να έχουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία. «Πόσοι άνθρωποι στο νεκροκρέβατό τους μετανιώνουν και λένε μακάρι να είχα δουλέψει λιγότερο, μακάρι να είχα πάει σε περισσότερους αγώνες, να είχα διαβάσει περισσότερα βιβλία στα παιδιά μου, να είχα κάνει περισσότερους περίπατους; Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, κι ας έχουμε πολύ λιγότερα καταναλωτικά προϊόντα».

Ακούγεται λίγο ουτοπικό; Ο Gilding αυτοχαρακτηρίζεται ρεαλιστής. «Οδεύουμε προς μια απαραίτητη επιλογή εξαιτίας μιας κρίσης. Ή καταρρέουμε, ή αναπτύσσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Θα επιλέξουμε το δεύτερο. Μπορεί να αργήσαμε, αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι…», λέει.

S.A.-N.Y. Times

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/06/2011 08:57:30

  Οι Times της ΝΥ έχουν γίνει φυλλάδα πληρωμένων καταχωρήσεων όλων των προωθητών του Limits to Growth και Club of Rome. Πλαστά διλήμματα του στυλ "ή ψωνίζετε Ζήμενς, ή καταστρέφεται ο κόσμος".

  Όποιος αισθάνεται ότι η Γη γέμισε, να βρει ένα γκρεμό ή να φάει φύτρα από γερμανικά φασολάκια και να μας αδειάζει την γωνιά. Νεο-χιτλερικές δοξασίες, γνωστές και ως "οικοφασισμός".

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 10/06/2011 09:18:47

   Μάλλον είναι συνδυασμός οικοφασιστικής και νεο-μαλθουσιανικής σκέψης.
   Το βασικό χαρακτηριστικό σε αυτές τις θεωρίες είναι η ανακριβής πρόβλεψη του μέλλοντος και η πεσιμιστική προσέγγιση.
   Στόχος όλων αυτών ο έλεγχος του πληθυσμού για να υπάρχει "βιώσιμη" ανάπτυξη.
   Οι θεωρίες του Μάλθους, εκ του αποτελέσματος, είναι άστοχες.
   Βρήκαν όμως πεδίο ανάπτυξης σε απολυταρχικές ιδεολογίες και καθεστώτα.

 2. Orestios avatar
  Orestios 10/06/2011 09:07:43

  Μαλθουσιανές θεωρίες σε νέο περιτύλιγμα.
  Στα τέλη του 18ου αιώνα τα ίδια λέγανε

 3. Γιώργος Αντωνίου avatar
  Γιώργος Αντωνίου 10/06/2011 09:09:54

  Μη τσιμπάτε Έλληνες.
  Ενδεικτικά, ολόκληρος ο πληθυσμός της γης θα χωρούσε στην Αυστραλία με 2 στρεματα γης ο καθένας δηλαδή καθε αντρας γυναίκα και παιδί, και θα έμενε και η μιση Κουϊνσλαντ άδεια, και ολος ο υπόλοιος κοσμος αδειος.
  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=De5hxVQF0Ms"http://www.youtube.com/watch?v=De5hxVQF0Ms.

  Οι ολιγάρχες εχουν σαν πρωταρχικό στοχο τον αποπληθυσμό της γης και τα φερέφωνα τους σπρωχνουν πολέμους, αυτοκτονία, ευθανασία, καρκίνο, ραδιενέργεια, οτι να'ναι για να μας ξεκάνουν.
  Μη σας ξεφύγουν οι προδότες γιατί θα ξαναπαρουσιαστούν στα παιδιά σας σε 10 - 20 χρόνια σαν εθνοσωτήρες.
  Άμεση σύλληψη και λαϊκά δικαστήρια ΤΩΡΑ.

  • ο ξένος avatar
   ο ξένος @ Γιώργος Αντωνίου 10/06/2011 12:58:10

   Ατυχές το παράδειγμα. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Αυστραλίας είναι αφιλόξενο. Έρημος, ή ερημοποιημένο με αλμυρά νερά, τελείως ακατάλληλο για γεωργική εκμετάλλευση. Γι'αυτό και όλες οι πόλεις βρίσκονται στα παράλια, ενώ η πρόσβαση στο εσωτερικό της ηπείρου είναι σχεδόν αδύνατη ακόμη και σήμερα. Προσφέρεται μόνο για εξερεύνηση, ντοκιμαντέρ, άντε και για τίποτα πειραματισμούς με γεωθερμίες.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ ο ξένος 10/06/2011 16:17:33

    Uluru! Τι είδους άνθρωποι να είναι αυτοί οι αβορίγηνες;

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ ο ξένος 10/06/2011 17:13:41

    Ενδεικτικά ω ξειν!
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ!!!
    Ως μέτρο σύγκρισης.

    • Γιώργος Αντωνίου avatar
     Γιώργος Αντωνίου @ Σταύρος 10/06/2011 18:17:31

     Αφου το "Ενδεικτικά" δεν ηταν ικανό να βαλη φρενο στην οξύτητα της απαντήσεως, θα περίμενε κανείς πως η υποθετική έννοια του "θα χωρούσε" να κανη τη δουλειά της, αλλα "οταν παιρνει φορα, φορα κατηφόρα" ...

 4. melpo polygyrou avatar
  melpo polygyrou 10/06/2011 09:13:57

  Σύμφωνα με τις θεωρίες του τύπου "η γη γέμισε" κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι στο μέλλον μόνο αυτοί θα έχουν το δικαίωμα να ζουν. Οι υπόλοιποι (οι υπανάπτυκτοι, οι χρεωμένοι, οι αντιπαραγωγικοί) περισσεύουν...
  Αυτό δεν είναι μόνο ηλίθιο, είναι -δυστυχώς- μια προετοιμασία για ένα αύριο όπου δεν θα έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι. Προτείνω ευθανασία για όσους διαδίδουν τέτοιες ιδέες: Είναι οι πιο στυγεροί και απάνθρωποι υπο-λογιστές των δυνατοτήτων του πλανήτη.
  Αντίθετα εκατομμύρια απλοί άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία ζουν με ελάχιστα χωρίς να επιβαρύνουν τη γη αφού οι φυσικοί πόροι που καταναλώνουν είναι μηδαμινοί.
  Φυσικά, για τους τραπεζίτες όποιος δεν έχει χρήμα (για να του το φάνε) είναι άχρηστος.
  Για μένα κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει λόγο να ζει και αξία για να της συμπαρίσταμαι.
  Λυπάμαι που πολλοί "οικολογούντες" άθελά τους παίζουν αυτό το τροπάρι περί περιορισμένων πόρων.
  Αυτά ας τα πούνε σε όσους ξοδεύουν για το σκύλο τους όσα μια πολυμελής οικογένεια του τρίτου κόσμου...

 5. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 10/06/2011 09:24:15

  Ο τύπος προσπαθεί να πει ο κόσμος γέμισε κινέζους. Γιατί τους φοβούνται τόσο οι Αμερικάνοι άραγε;

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/06/2011 09:26:28

  Εξαιρετική επιλογή ΠΕ και πολύ καλά τα λέει ο Γκίλντινγκ.
  Μία λύση είναι η αυτάρκεια του Ελληνικού αγροτικού νοικοκυριού, αλλά δεν το βλέπω, έτσι που συνηθίσαμε. Η αυτάρκεια του (παλιού) Ελληνικού αγροτικού τρόπου ζωής είναι που μας έσωσε ως Λαό με τρισχιλιετή παρουσία στην ξερή γωνία που λέγεται Ελλάδα. Όλα ήταν παροδικά, οι πόλεις-κράτη, τα βασίλεια, οι κοινότητες, οι αυτοκρατορίες, όλα, εκτός από τους Έλληνες αγρότες στα χωριά που ζούν ακόμα, έστω και με δηλητ'ηρια-επιδοτήσεις.

 7. manos avatar
  manos 10/06/2011 09:42:08

  Να σας θυμίσω τον αλ Γκορ και την ταινία του για την κλιματική αλλαγή.
  Μπούρδες.
  Ο πλανήτης έχει να μας θρέψει όλους και άλλους τόσους. Αρκεί να απαλλαγούμε άμεσα από αυτά τα παράσιτα.
  Αρκεί να στρέψουμε τις δραστηριότητες μας στην ανακούφιση του ανθρώπου, και όχι της απληστίας των λίγων.
  Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει στον άνθρωπο να απολαμβάνει την ζωή χωρίς να κουράζεται ή να αγχώνεται.
  Αλλά δυστυχώς οι "καλοί' μας φίλοι δεν το θέλουν αυτό.
  Πρέπει να πιστεύουμε ότι κάποιος μας κάνει χάρη που αναπνέουμε ή βλέπουμε τον ήλιο.

 8. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 10/06/2011 09:44:36

  Όλα τα παραπάνω έχουν έναν στόχο'' ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΓΙΑΑΑΑΑ ΝΑ ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ.

 9. zame avatar
  zame 10/06/2011 11:54:23

  !..μπουρδες η κλιματικη αλλαγη..!
  ειναι η δικη σας ακριβης προβλεψη του μελλοντος ..!
  ΔΗΛΑΔΗ ειναι εικονικη πραγματικοτητα η ελαχιστοποιηση των αποθεματων πετρελαιου..που εκτοξευει την ΤΙΜΗ του & τα παραγωγα του..?
  Ειναι "παραμυθι" (βελτίωση & ανταγωνιστικοτητα της παραγωγικότητας σημαίνει πως χρειάζονται λιγότεροι εργάτες -με την καθοριστικη συμετοχη της τεχνολογιας- στα εργοστάσια, που να παράγουν περισσότερα προϊόντα..
  ΑΛΛΑ παραλληλα θέλουμε περισσότερες θέσεις εργασίας...μπλα-μπλα..κλπ
  ειναι ΜΕΓΑΛΟ το ΘΕΜΑ και καλα κανεται που το" ανοιγεται"
  ..τελος θελω να πω πως μια ΥΠΕΡΒΟΛΗ..χρειαζεται μια ΑΛΛΗ υπερβολη..γιατι καπου αναμεσα τους ειναι η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ...και που ειναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ πως ΧΑΝΕΤΑΙ..

  • manos avatar
   manos @ zame 10/06/2011 14:46:11

   Αν διαβάσεις άρθρα του Alex Jones, υπάρχουν επιστήμονες που δεν συμφωνούν με τους "επίσημους" κλιματολόγους της νέας τάξης πραγμάτων.
   Δεν είμαι σχετικός με την επιστήμη αυτή, αλλά όσο θυμάμαι πάντα υπήρχαν καύσωνες, τυφώνες, θύελλες, βροχές ή ξηρασίες.
   Δεν παίρνω όρκο για κανέναν και σίγουρα όχι για οτιδήποτε προέρχεται από το Αμέρικα. Πάντως κάτι βρωμάει σε όλη αυτή την υπόθεση.
   Οσο για τον έλεγχο του πληθυσμού, ψάξε να διαβάσεις για τους μονόλιθους της Georgia. εκεί αναφέρει ο παραγγελιοδόχος του γλυπτού, ότι πρέπει να παραμείνει ο πληθυσμός της γης κάτω από τα 500 εκατομμύρια.

 10. East avatar
  East 10/06/2011 17:18:53

  Προπαγάνδα υπέρ της μείωσης του πληθυσμού.

  Η γη μπορεί να ταίσει υπερ-υπέρ-πολλαπλάσιο πληθυσμό.

 11. anonymous avatar
  anonymous 10/06/2011 18:56:41

  Στα δυο παρακάτω λινκς θα δεις ένα ντοκυμαντέρ. Εγώ έπαθα την πλάκα μου.

  http://www.youtube.com/watch?v=JKs5acXiF2k&feature=relmfu
  http://www.youtube.com/watch?v=pJT8enTYs-g&feature=relmfu

 12. Ignoramus avatar
  Ignoramus 10/06/2011 19:29:00

  Εγώ κατάλαβα ότι το άρθρο είναι αισιόδοξο και μας ωθεί να επιλέξουμε άλλο τρόπο ζωής. Όλα τα άλλα είναι κακοήθειες. Μπράβο σε αυτούς που το ανάρτησαν.

 13. zame avatar
  zame 10/06/2011 19:46:11

  η μαγικη χημικη &οχι μονον πολυσυνθετικοτιτα της κλιματικης ισορροπιας...εχει επιβαρυνθει αλογιστα...ισως στα ορια του μη ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΥ.
  (και αυτο δεν χρειαζεται να εχει καποιο πτυχιο καποιος για να το δει.)
  για μειωση του πληθυσμου δεν ξερω..
  αλλα ξερω για τον ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΥΓΕΙΗ χωρο της γης..που δυστυχως μειωνεται ανησυχητικά ξερω και ΒΛΕΠΩ..
  πχ. ραγδαιο μεταναστευτικο κυμα λογο κλιματικων καταστροφων , φουκοσιμα..κλπ.
  οπως και για το ΜΕΓΑΛΟ θεμα της ΑΝΕΡΓΙΑΣ ...& μαλλον δεν θα ειναι μακρια οταν οι ανθρωποι οχι δουλειες δεν θα βρισκουν..αλλα ουτε εργασια
  (που την θεωρω)=ισορροπια - απασχολιση.-
  τωρα αν η Γη μπορει να ταιση υπερ-πολλαπλασιο πληθυσμο...!!!
  (εχασα επεισόδια..φαίνεται)
  παντως η παρεα της MOSADO μπορει.

 14. xriteo avatar
  xriteo 10/06/2011 19:54:39

  Κανενα δημοσιευμα δεν ειναι τυχαιο.Και το Χολλυγουντ στο παιχνιδι.

 15. δρόμος avatar
  δρόμος 10/06/2011 20:33:07

  Συμφωνώ μαζί σου, όσο και με τον Νίκο Αργεάδη πιό πάνω. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα δεδομένα σε διαπλανητική κλίμακα, αλλά στον τόπο μας τίποτε πιό σωστό από τη διαχρονική ελληνική συνταγή αυτόνομης επιβίωσης. Αποδεδειγμένα.

 16. κοινός γκνούς avatar
  κοινός γκνούς 10/06/2011 21:36:01

  ο πλανήτης δεν έχει να μας θρέψει. Ρίχτε μια ματια στα δάση του Αμαζονίου.

  Η μόνη λύση για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους συνολικά είναι μικρές αυτάρκεις και αυτόνομες κοινότητες.
  Αλλιώς οι λίγοι θα ζουν εις βάρος των πολλών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.