Ζερόμ Κερβιέλ: ο «πιο χρεωμένος άνθρωπος της γης» έχασε τον τίτλο του
21/03/2014 08:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζερόμ Κερβιέλ: ο «πιο χρεωμένος άνθρωπος της γης» έχασε τον τίτλο του

Έγινε ρητό: «Όταν ο άνθρωπος φέρθηκε άσχημα, ο θεός έστειλε τις πλημμύρες. Όταν φέρθηκε άπληστα, έστειλε τον Κερβιέλ»

Έγινε ρητό: «Όταν ο άνθρωπος φέρθηκε άσχημα, ο θεός έστειλε τις πλημμύρες. Όταν φέρθηκε άπληστα, έστειλε τον Κερβιέλ»∙ έγινε σύνθημα σε μπλουζάκια: «4,9 δις, σεβασμός!»∙ έγινε ακόμα και κόμικ, ενώ οι θαυμαστές τους στο διαδίκτυο τον πρότειναν για Νόμπελ οικονομίας. Ο Ζερόμ Κερβιέλ, γνωστός από το 2008 ως «ο πλέον χρεωμένος άνθρωπος της γης», έχασε τον τίτλο του. Γαλλικό δικαστήριο τον απάλλαξε από το πρόστιμο των 4,9 δις ευρώ, αλλά όχι από την ποινή φυλάκισης των τουλάχιστον 3 ετών.

Ο Ζερόμ Κερβιέλ έγινε απροσδόκητα ένας ήρωας. Από ένας συνηθισμένος trader της Societe Generale, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο άνθρωπος που παραλίγο να καταστρέψει μόνος του τη γαλλική τράπεζα, προκαλώντας πανικό μέχρι και στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Ο Κερβιέλ είχε αρχίσει να ποντάρει επιθετικά στις αγορές, ανοίγοντας τεράστιες θέσεις ύψους 50 δις ευρώ και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει τους προϊσταμένους του. Όταν αποκαλύφθηκαν οι θέσεις του, η SocGen έσπευσε να τις κλείσει προκαλώντας πανικό στις αγορές και ζημιές 4,9 δις. ευρώ για την ίδια. Βλέποντας την αναταραχή στις αγορές, η Fed απάντησε με μια επιθετική μείωση των επιτοκίων.

Τότε, δικαστήριο του ζήτησε να αποπληρώσει τα 4,9 δις ευρώ που κόστισε στη Societe Generale και τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλακής. Ακολούθησαν έξι χρόνια δικαστικής μάχης. Μέσα από το διαδίκτυο και όσους τον θεώρησαν ένα αθώο θύμα του καπιταλισμού, έγινε ένας λαϊκός ήρωας, ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός διεφθαρμένου τραπεζικού συστήματος.

Τον Φεβρουάριο του 2014, ο Κερβιέλ ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Πάπα. Αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς το Παρίσι (1400 χλμ) πεζός. «Είμαι για πρώτη φορά ελεύθερος. Το περπάτημα με απελευθερώνει» δήλωνε. «Πρόκειται για μια πορεία ενάντια στην τυραννία των αγορών, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Άγιου Πατέρα», συμπλήρωσε και ο δικηγόρος του.

Προς το παρόν βρίσκεται κοντά στην Μπολόνια, έχοντας διανύσει το ένα πέμπτο της διαδρομής του. Ζει με 40 ευρώ τη μέρα, περπατώντας ασταμάτητα και ξαποσταίνοντας σε φτηνούς ξενώνες. Η απόφαση του δικαστηρίου στην έφεση που άσκησε, του «στέρησε» τον τίτλο του «πιο χρεωμένου ανθρώπου της γης». Τον γλίτωσε όμως και από το εξωφρενικό πρόστιμο των 4,9 δις ευρώ. Θα επιστρέψει στη Γαλλία, λέει, για να εκτίσει την ποινή του. Μέχρι τότε, θα περιπλανάται ελεύθερος στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, σκεφτόμενος σίγουρα οτιδήποτε άλλο εκτός από τα χρήματα.

http://www.bbc.com/news/world-europe-26562026

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.