#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2011 09:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστροφή του κάρβουνου;
Τα ατύχημα της Fukushima μείωσε κατά πολύ το ενδιαφέρον για τη πυρηνική ενέργεια. Οι ανανεώσιμες όμως μορφές ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης, και έτσι πολλά κράτη στρέφονται και πάλι προς μια αρχαία πηγή καυσίμου, που είναι παράλληλα και η πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Το κάρβουνο επέστρεψε. Η πηγή της μαυρίλας που κάλυπτε τους ουρανούς στη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, και που περιγράφτηκε σε ρεαλιστικά μυθιστορήματα του Emil Zola, επέστρεψε από την εξορία. Η τραγωδία της Fukushima το επανέφερε στο προσκήνιο, ενώ μόλις πέρσι υπήρχαν σκέψεις για την οριστική του απαγόρευση στην ΕΕ έως το 2050.

Τα κράτη αναθεωρούν τις δαπάνες τους, αλλά και ενδίδουν στις πιέσεις της κοινής γνώμης για τον περιορισμό της πυρηνικής ενέργειας, και μέχρι οι ΑΠΕ να φθηνύνουν και να γίνουν πιο προσβάσιμες, η λύση είναι η επιστροφή στον αρχικό «μαύρο χρυσό», τον άνθρακα.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Nobuo Tanaka της International Energy Agency (IEA), η ιαπωνική τραγωδία οδήγησε στη πτώση κατά 14% στη παγκόσμια παραγωγή ενέργειας. Υπολογίζεται πως το 1/3 της ζήτησης θα κατευθυνθεί αλλού, και μάλλον θα καλυφτεί από το κάρβουνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δυο αρνητικές συνέπειες: Την αύξηση της τιμής αγοράς του, και τις εκπομπές αερίων.

Η παγκόσμια ζήτηση για λιγνίτη και άλλου είδους άνθρακα έχει αυξηθεί σημαντικά, ωθούμενη από την Κίνα και την Ινδία. Οι αναλυτές προβλέπουν μια αύξηση στη παραγωγή πάνω από 50% έως το 2035. Το 2010, η παγκόσμια παραγωγή έφτασε τα 6.5 δισεκατομμύρια τόνους, μια άνοδο 8% στη τριετία. Γενικά, το κάρβουνο παράγει το 41% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, και το 26% της ευρωπαϊκής.

Αυτά τα ποσοστά προβλέπεται να αλλάξουν σύντομα. Το κλείσιμο των 28 από τα 143 πυρηνικά εργοστάσια της Ευρώπης, θα αυξήσει τις ανάγκες της για κάρβουνο κατά 8-10%.

Η Γερμανία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή ανθρακίτη έχει κάνει το πρώτο βήμα, και ακολουθεί η Πολωνία που μπορεί α καλύψει το 90% των αναγκών της σε ενέργεια από τον άνθρακα. Οι Βρετανοί ακολουθούν μια πιο ισορροπημένη στάση, συνδυάζοντας τη πυρηνική ενέργεια, το κάρβουνο, και το φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας την «πράσινη λύση» για να αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα εργοστάσιά τους. Για όλους τους υπόλοιπους, το σενάριο είναι το ίδιο: Η Ευρώπη δεν έχει περιθώρια για καινούργια εργοστάσια που να καίνε κάρβουνο.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια δημοκρατική πηγή ενέργειας, αφού είναι φτηνό, και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Αυτό πράγματι ισχύει. Υπάρχει όμως ακόμη μια κοινωνική παγίδα σε σχέση με την εξόρυξή του, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνά καταγγελίες που θέλουν τη Κίνα και τη Λατινική Αμερική να εκμεταλλεύονται ανήλικα παιδάκια στα ορυχεία, όπως γίνονταν παλιά και στην Αγγλία του Κάρολου Ντίκενς.

Για να σεβαστούν το περιβάλλον, οι χώρες παραγωγοί θα χρεωθούν και έναν φόρο εκπομπής CO2, που θα ισχύει από το 2013 και που θα επιβαρύνει όλες τις μονάδες παραγωγής ρεύματος της Ευρώπης.

Σίγουρα θα πρέπει να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος. Και μπορεί το κάρβουνο να μην έχει αλλάξει, άλλαξαν όμως οι μέθοδοι εξόρυξής του. Για παράδειγμα, ο λιγνίτης που έχει μεγάλη υγρασία, απελευθερώνει θεϊκό οξύ, για αυτό και σήμερα στεγνώνεται και ξεραίνεται  στη φάση της επεξεργασίας του.

Η Fukushima ανάγκασε την ΕΕ να αλλάξει στρατηγική. Αν αυτό θα πετύχει, απομένει να το δούμε.

 

S.A.-La Stampa

http://www3.lastampa.it/economia/sezioni/articolo/lstp/411587/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/08/2011 11:33:02

  H μαυρίλα του κάρβουνου δεν είναι απαραίτητο συστατικό. οι σύγχρονες μονάδες, χωρίς να εκλύουν εσάνς λεβάντας, ελέγχουν και τα σωματίδια, και τα SO2. Τα NOx είναι πιο δύσκολη υπόθεση (και εκλύονται από οτιδήποτε καίγεται σε υψηλή θερμοκρασία).

  Όποιος θέλει ρεύμα, ή πυρηνικά θα έχει ή κάρβουνο. Το αέριο (εκτός εάν είσαι το Κατάρ) είναι απόλυτα τρελό για ηλεκτροπαραγωγη΄για ισχύ βάσης.

  ΑΠΕ είναι για επιδοτούμενες αρπαχτές.

  Όποιος σας λέει άλλα είναι άσχετος ή/και απατεώνας (ή εισπράττει από τις επιδοτούμενες αρπαχτές)

  Βέβαια, υπάρχει και η εκδοχή να μην έχει κάποιος ρεύμα... Θα βοηθήσει την υπογεννητικότητα.

  • ataktos avatar
   ataktos @ archaeopteryx 09/08/2011 14:04:06

   xixxi

  • βροντόσαυρος avatar
   βροντόσαυρος @ archaeopteryx 09/08/2011 22:51:14

   και γιατί να πιστέψουμε εσένα; δε ρίχνεις κανένα στοιχείο που να στηρίζει τα όσα λες;
   πχ πόσοι πέθαναν λόγω του τσέρνομπιλ σε όλη την Ευρώπη από τότε μέχρι σήμερα, ή πόσοι θα πεθάνουν στην ανατολική Ασία λόγω της Φουκουσίμα ή πόσα χρόνια μπορούν να αντέξουν τα δοχεία των πυρηνικών αποβλήτων ή τι ποσοστό ενέργειας πάει χαμένο σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο ή τι κάνουν οι χώρες τα πυρηνικά απόβλητά τους ή πόσα πυρηνικά εργοστάσια είναι παρωχημένα ή πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός νέου σε σχεση με άλλες μορφές ενέργειας ή τι στοιχεία απέκρυψαν οι Ιαπωνες και γιατί κ.λπ.
   Δε λέω ότι οι άλλες μορφές ενέργειας έχουν μόνο προτερήματα, πχ στην κέρκυρα είναι κοινό μυστικό ποιοι έβαλαν τις φωτιές, αλλα ίσως να πρέπει συνολικά η ανθρωπότητα να αναθεωρήσει τις ενεργειακές της ανάγκες παρά να ζει σαν να μην υπάρχει αύριο

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 09/08/2011 12:56:17

  Και κάρβουνο και άλλα πράματα, τώρα με την κρίση θ' αναβαθμιστούν.
  Σκέφτομαι ήδη, άν επανέλθω στο χωριό, να πάρω μια αγελάδα. Εκτός από το αγνό γάλα, η σβουνιά είναι εκλεκτό καύσιμο, δωρεάν και με μεγάλη θερμαντική ικανόtητα.
  Όσο για τα διοξείδια άνθρακος και θείου, αλλά και τα σωματίδια, ήδη έμαθα ότι υπάρχουν νεότατα ειδικά φίλτρα για θερμάστρες "αγελαδινής τεχνολογίας" από τη Δανία.
  Άχ, δεν είναι τελικά τυχαίο, που και οι 4 Σκανδιναβικές χώρες είναι από τις λίγες ακλόνητες με 3Α της S&P: Κάνουν και το σκα*ό της αγελάδας, άν όχι παξιμάδι, σίγουρα όμως καθαρή ενέργεια.

 3. st.takis avatar
  st.takis 09/08/2011 13:33:42

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΓΙΑ 1.000 ΧΡΟΝΙΑ....

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/08/2011 13:43:27

  Όχι άλλο κάρβουνο...... όχι άλλο!

 5. AZ avatar
  AZ 09/08/2011 19:37:18

  ΚΟΣΣΟΒΟ: 18 δισεκατομμυρια κυβικά λιγνιτης.

  Φιλιπποι (τεναγος): 4 δισ. κυβικά μετρα (dome like) τυρφης. Ο Παπαδοπουλος ειχε προμηθευθει με κληριγκ εξοπλισμο απο τη Σ. Ενωση για την εκμεταλλευσή του. Μολις ξημερωσε η Δημοκρατια, το πρωτο πραγμα που εκανε ο Κ.Κ. ηταν να στειλει πισω τα ξορκισμενα μηχανηματα στη Σοβιετια. Καταλαβατε? Υπαρχει παντα η αφανης πλευρά των γεγονοτων....

  ΑΖ

 6. ataktos avatar
  ataktos 10/08/2011 00:00:24

  φαίνεται οτι αυτά διαβάζει ο Παπακωνσταντινου και Ζερβος και ανακοίνωσαν σήμερα την απαλλοτρίωση έκτασης στην Ποντοκωμη h..p://pontokomicom.blogspot.com/2011/08/blog-post_860.html....

 7. Greko avatar
  Greko 11/08/2011 10:47:32

  ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΤΟΞΑ ΚΑΙ ΣΠΑΘΙΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.