Επικίνδυνα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λένε οι ειδικοί
26/08/2014 01:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επικίνδυνα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λένε οι ειδικοί

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι παντούκαι φαίνεται να είναι το αγαπημένο εργαλείο όσων κόβουν το κάπνισμα, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να ισχυρίζονται ότι είναι μια υγιής εναλλακτική λύση στον παραδοσιακό καπνό. Αλλά το άτμισα δεν είναι τόσο καλό, υποστηρίζει η American Heart Association (AHA) σε μια πολιτική δήλωση που δημοσιεύεται στο περιοδικό της «Circulation».

Η ομάδα κάνει μια γενική αξιολόγηση του τρόπου που ασχολούμαστε με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, υποστηρίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους νόμους, εποπτεία της βιομηχανίας από την κυβέρνηση και πιο αυστηρή έρευνα. Αυτή τη στιγμή, η εν λόγω βιομηχανία είναι μάλλον ανεξέλεγκτη, με 10 νέες εταιρείες να εισέρχονται στην αγορά κάθε μήνα. Δεν υπάρχουν ακόμα νόμοι από την FDA, αν και σχεδιάζονται, τροφοδοτώντας ανησυχίες για τις πιθανές μολύνσεις, τον ποιοτικό έλεγχο, την σήμανση και την εμπορία. Δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Κι όμως είναι μια μεγάλη επιχείρηση και οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wells Fargo.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, πολλά από τα οποία περιέχουν νικοτίνη αλλά όχι καπνό, για να κόψουν το κάπνισμα. Η φήμη τους ως εργαλεία διακοπής του καπνίσματος είναι ευρέως διαδεδομένη, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δούμε αν η φήμη αυτή είναι δικαιολογημένη. «Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα όσον αφορά της διακοπή του καπνίσματος» αναφέρει ο δρ Aruni Bhatnagar, πρόεδρος καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Louisville. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν εγκριθεί από την FDA ως εργαλεία που βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος και η AHA υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη αποδείξεων ότι συμβάλουν όντως στο σκοπό αυτό.Ωστόσο, μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ή και λίγο καλύτερο από τα επιθέματα νικοτίνης, οπότε θα πρέπει να θεωρείται μια έσχατη λύση όταν οι άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν.

Μια άλλη ανησυχία αφορά την πώληση σε νέους. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις για τα ηλκετρονικά τσιγάρα εκτιμάται ότι έφτασαν σε 24 εκατομμύρια νέους μεταξύ 2011 και 2013, λέει η έκθεση της AHA. Και μια ξεχωριστή μελέτη του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nicotine and Tobacco Research διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 250.000 νέοι οι οποίοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τσιγάρο, δοκίμασαν την ηλεκτρονική του έκδοση το 2013. Αυτό είναι μια τριπλάσια αύξηση από την περίοδο 2011-2013.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το εμπόριο της βιομηχανίας και τη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά» λέει ο Bhatnagar.

Η ΑΗΑ απευθύνει έκκληση για έναν ομοσπονδιακό φόρο επί των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η οποία μπορεί να αποτρέψει τους νέους επίδοξους ατμιστές. Να σημειωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κυκλοφορούν σε περισσότερες από 7.000 γεύσεις, όπως μέντα και σοκολάτα, που τείνουν να απευθύνονται σε νεότερους χρήστες. Και ενώ πολλές χώρες απαγορεύουν την πώλησή τους σε ανηλίκους, η ΑΗΑ απευθύνει έκκληση για μια πιο γενικευμένη απαγόρευση.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί το θέμα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Η AHA θέλει να αλλάξει τους νόμους υποβάλλοντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στους ίδιους νόμους με τα προϊόντα καπνού. Τη Δευτέρα, το Τορόντο πέρασε στην αυξανόμενη λίστα των πόλεων που απαγορεύουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο χώρο εργασίας.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως ο τρόπος που οι χημικές ουσίες και η νικοτίνη αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και τους παρευρισκόμενους, ενώ κάνοντας φυσιολογική την συμπεριφορά του καπνίσματος αναιρεί χρόνια αντικαπνιστικής εκστρατείας, λέει η AHA. Έτσι, συνιστά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να κατατάσσονται ως προϊόντα καπνού να υπόκεινται στους ίδιους νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος. «Δεν έχουμε πολλά στοιχεία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία» λέει ο Bhatnagar. «Θα περάσουν πέντε έως επτά χρόνια πριν μάθουμε τι συμβαίνει με την καρδιαγγειακή υγεία».

http://time.com/3174362/e-cigarettes-health-quitting/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φίλτατος Αγαπητός avatar
    Φίλτατος Αγαπητός 26/08/2014 07:19:58

    Η νικοτίνη δεν είναι απλώς καρκινογόνο δηλητήριο, αλλά επιπλέον εντείνει και την αγγειογέννεση στους όγκους, υποβοηθώντας τους να αναπτυχθούν και φυσικά να μετατραπούν σε κακοήθεις. Ο πολύς κόσμος δυστυχώς νομίζει οτι το κύριο πρόβλημα του καπνίσματος είναι η πίσσα και οι υπόλοιπες χιλιάδες χημικές ενώσεις, ενώ στην πραγματικότητα η νικοτίνη από μόνη της αποτελεί πρώτης τάξεως δηλητήριο με διάφορους μηχανισμούς και επίπεδα τοξικότητας. Συνεπώς όποιος νομίζει οτι αντικαθιστώντας μόνιμα το παραδοσιακό τσιγάρο με ηλεκτρονικό μείωσε δραστικά τις πιθανότητες ζημιάς στον οργανισμό του, κάνει λάθος και οφείλει να το χρησιμοποιήσει μόνο ως βραχυπρόθεσμο μέσον διακοπής καπνίσματος.

  2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος 26/08/2014 10:10:39

    "Επικίνδυνα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λένε οι ειδικοί" Προτείνω να αναγράφουν πάνω τους: "Προσοχή! Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να σκοτώσει!".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.