#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/12/2009 16:06
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενα περιβαλλοντικό flash-back στη δεκαετία

Αν μη τι άλλο είναι μία 10ετία, το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος ανέκυψε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Για να κάνουμε ένα σύντομο flash-back στις πράσινες καταστροφές της πρώτης δεκαετίας.

2000: Καλώς μας «μπήκε» ο νέος αιώνας, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, αφού οι επιστήμονες δεν δείχνουν να συμφωνούν αν αυτό είναι το τελευταίο έτος του 20ού αιώνα ή το πρώτο του 21ου. Τους Μοζαμβικανούς δεν φαίνεται να τους απασχολεί πάντως, καθώς τη χώρα έπληξε η χειρότερη πλημμύρα στην ιστορία τους. Πέντε(!) εβδομάδες βροχής, είχαν ως αποτέλεσμα 800 νεκρούς, 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε χείριστη κατάσταση και 20.000 κεφάλια βοοειδών πνιγμένα. Λίγο πιο μακριά, στις ΗΠΑ -και συγκεκριμένα στην Πολιτεία του Οχάιο- 250 χιλιάδες γαλόνια «λάσπης» άνθρακα, απόβλητο από τις εξορύξεις, καταλήγει στον ποταμό Οχάιο, προκαλώντας μία από τις πιο μεγάλες οικολογικές καταστροφές, ίσως λίγο μικρότερη από τη βύθιση του Exxon Valdez το 1989.

2001: Λιγάκι φτωχό το 2001, όσον αφορά στα περιβαλλοντικά «ευτράπελα». Στην πραγματικότητα, βέβαια, λένε ότι «καθόλου νέα ισοδυναμούν με θετικά νέα» (no news, good news). Επομένως, μόνο θετικά μπορεί να δει κανείς το γεγονός ότι κλωνοποιήθηκε το πρώτο ζωντανό υπό εξαφάνιση, το gaur -ένα είδος βούβαλου που απαντάται στη νοτιοανατολική Ασία. Η φορέας του εμβρύου ήταν μία κοινή αγελάδα ονόματι Μπέσι. Το ζωντανό απεβίωσε μόλις 48 ώρες από τη γέννησή του, από δυσεντερία -πάθηση που δεν σχετίζεται με τη διαδικασία της κλωνοποίησης. Πιθανότατα, για να μας δείξει η Φύση ότι απεχθάνεται τα... έργα και τις ημέρες μας.

2002: Ο,τι δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει ο επόμενος. Ετσι, σε αντίθεση με το 2001, το 2002 ήταν πλούσιο σε ειδήσεις επί του περιβάλλοντος. Πλημμύρες και αυτή τη φορά, οι οποίες «χτύπησαν» τη βορειοανατολική Ευρώπη. Αφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και πολλές καταστροφές σε Τσεχία, Γερμανία και Ρωσία. Κατόπιν, ένα μήνα μετά τις πλημμύρες, το Σεπτέμβρη, η χιονοστιβάδα του Κόλκα-Καρμάδον στη Νότια Οσετία, απλώνεται σε ακτίνα 11 χιλιομέτρων και παρασύρει στο θάνατο 125 άτομα. Και ενώ ό 1ος περιβαλλοντικός δορυφόρος είναι γεγονός, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, με σκοπό να μετράει περιβαλλοντικές παραμέτρους, κομμάτι του παγετώνα Λάρσεν (ο «τομέας Β») αποκολλάται και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -ύστερα από 12.000 χρόνια παρουσίας. Και όσο το φορτίο του δεξαμενόπλοιου Prestige μολύνει τις ακτές Γαλλίας και Ισπανίας, μετά τη βύθισή του το Νοέμβριο του 2002, η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής Αειφόρου Ανάπτυξης λαμβάνει χώρα εκεί όπου του χρόνου το καλοκαίρι θα γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η βασική απόφαση που ελήφθη ήταν να αποκατασταθούν οι εξαντλημένοι ψαρότοποι της γης μέχρι το 2015. Για να τους επανεξαντλήσουμε μετά, όχι για να τους σώσουμε φυσικά!2003: To περιβάλλον μάς εκδικείται μέσω της τροφής μας. Αφού αναγκάσαμε τις αγελάδες να γίνουν «κανίβαλοι», αυτές… τρελαίνονται και μας κάνουν όλους να κοιτάμε τα μπιφτέκια στα ταχυφαγεία με… μισό μάτι. Η νόσος των τρελών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια) έχει μεγάλο χρόνο επώασης, περί τα 4 χρόνια, και αυτό κοστίζει τη ζωή σε 4,4 εκατομμύρια βοοειδή.

2004: Χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Μετάλλια και χαρές, μέχρι να κάνει την εμφάνισή του το «κακό» ντοπάρισμα. Τι τα θέλεις όμως, που στο τέλος του χρόνου η καταστροφή χτυπάει τις νοτιοανατολικές ακτές της Ασίας. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολουθούν παίρνουν μαζί τους 230.000 ψυχές. Αρχίζει να γίνεται λόγος για τον περιβαλλοντικό… Αρμαγεδδώνα και τα στούντιο του Χόλιγουντ δράττονται της ευκαιρίας να πλασάρουν καταστροφολογικές ταινίες. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά τελικά πεθαίνει.

2005: O τυφώνας Κατρίνα στη Ν. Ορλεάνη και ο Σταν στο Μεξικό, αφήνει εκατόμβες θυμάτων και συντρίμμια σε υποδομές.

2006: Σαν να μην έφταναν οι πλημμύρες του προηγούμενου έτους, το τελευταίο δελφίνι «γλυκού» νερού, το κινέζικο Baiji, εκλείπει από τον πλανήτη μια για πάντα. Μάλιστα, είναι το πρώτο θηλαστικό που εκλείπει μετά την εξαφάνιση του ιαπωνικού θαλάσσιου λέοντα το 1950.

2007: Παγκόσμιο έτος αφύπνισης για τους Πόλους της Γης ήταν το 2007. Από συνεδριακής απόψεως, η παγκόσμια Σύνοδος του Κιότο, από όπου προέκυψε και το διαβόητο Πρωτόκολλο του Κιότο, ήταν το γεγονός της χρονιάς. Οι ΗΠΑ φυσικά απέφυγαν να δεσμευτούν κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ ήταν υπεύθυνες για το 36,1  της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, η Τέταρτη Αναφορά για την Κλιματική Αλλαγή, ως αποκύημα της διακρατικής επιτροπής του ΟΗΕ, ήταν γεγονός. Είναι η πιο πλήρης και λεπτομερειακή αναφορά για τις αλλαγές στο κλίμα. Η επόμενη θα είναι το 2014. Στην Καλιφόρνια και στην Πελοπόννησο, τα όμορφα δάση... όμορφα καίγονται, με αποτέλεσμα να μετατρέψουν τις περιοχές σε νεκρά τοπία. Τέλος, το Live Εarth, η πρώτη συναυλία για το περιβάλλον, συμβαίνει ταυτόχρονα σε 11 χώρες. Συνολικά 22 ώρες απευθείας συναυλίας καλύφθηκαν από την τηλεόραση σε περισσότερες από 130 χώρες. Οπου γάμος και χαρά…

2008: Η τρίτη Ολυμπιάδα του αιώνα, αυτήν τη φορά στο Πεκίνο. Εκτός από Ολυμπιακό Ετος, το 2008 ήταν και Ετος Αφιερωμένο στον Πλανήτη Γη, από την UNESCO. Οι πάγοι παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να λιώνουν, αυτή τη φορά σειρά του παγετώνα Wilkins να χάσει 405 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την έκτασή του και να τα «προσφέρει» στη θάλασσα. Τέλος, το πετρέλαιο σκαρφαλώνει για πρώτη φορά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και κάνει πολλούς να κοιτούν προς τον ήλιο για ενέργεια -και παρηγοριά...

2009: Η μεγαλύτερη φωτιά στην ανατολική Αττική είναι γεγονός, κατακαίγοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και συντελώντας σε περιβαλλοντικές συνέπειες που ακόμα δεν είναι ορατές.

Τ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.