14/08/2009 23:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελπίδες από νέα στοιχεία για την εξάπλωση της «νέας γρίπης»Μέχρι στιγμής, ο ιός H1N1 που προκαλεί τη γρίπη των χοίρων δεν δείχνει να είναι τόσο θανατηφόρος όσο πίστευαν πολλοί. Μερικοί όμως αποδίδουν αυτή την ηπιότητα στο ότι απλά γευτήκαμε την ανοιξιάτικη έκδοση της ασθένειας, η οποία όμως προετοιμάζει το έδαφος για την επέλαση της πιο ισχυρής πανδημίας, το φθινόπωρο που μας έρχεται.

Την παραπάνω άποψη αντικρούουν δυο ειδικοί επιστήμονες ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που αμφισβητούν την άποψη ότι οι μεγάλες πανδημίες ακολουθούν πάντα μια πιο χαλαρή εμφάνιση της γρίπης. Έχοντας αναλύσει στοιχεία από 15 πανδημίες στα τελευταία 500 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας γρίπης του 1918, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρέχουσα άποψη δεν ισχύει. Αν και οι εκδηλώσεις της ήπιας γρίπης εμφανίσθηκαν στα τέλη του 1917 και στις αρχές του 1918, οι ερευνητές λένε πως δεν υπάρχουν πειστικά δεδομένα για το ότι οι ανοιξιάτικες εκδηλώσεις του ιού οφείλονταν στον ίδιο ιό που εμφανίσθηκε και στα τέλη του έτους και που προκάλεσε την θανατηφόρα πανδημία. Δεν βρήκαν στοιχεία ακόμη και για την άποψη ότι ο ιός γινόταν προοδευτικά πιο θανατηφόρος όσο περνούσε ο καιρός. Το τελικό τους συμπέρασμα είναι ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η μελλοντική πορεία της τωρινής εμφάνισης του H1N1.

Τα κύματα εμφάνισης της γρίπης ακολουθούν πάντα εποχικές διαδρομές και οι ερευνητές συμφωνούν πως η θερινή εποχή δυσκολεύει την εξάπλωση του ιού στο βόρειο ημισφαίριο. Αλλά αν και αναμένεται η αύξηση της εξάπλωσης του ιού κατά τον χειμώνα, όπως λένε οι ερευνητές, δεν υπάρχει επιστημονική βάση για να αναμένουμε ότι ο ιός θα γίνει πιο θανατηφόρος ή πιο μεταδοτικός. Επειδή η γρίπη των χοίρων δεν εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και επειδή παρουσιάστηκε αρχικά στο βόρειο ημισφαίριο την εποχή που οι καιρικές συνθήκες άρχισαν να ζεσταίνουν, οι ελπίδες είναι πως η πανδημία αυτή δεν θα προκαλέσει τελικά  τόσους θανάτους όσους και στο παρελθόν. Ελπίζουμε να έχουν δίκιο.

 (Wired. com)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.