17/09/2009 23:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ειδικός φόρος στα αναψυκτικά για να μην παχαίνουμεΑμερικανοί που είναι ειδικοί επί θεμάτων υγείας, υποστηρίζουν πως ένας ειδικός φόρος στα διάφορα ζαχαρώδη αναψυκτικά,  θα μπορούσε να περιορίσει τη παχυσαρκία που αποτελεί μέγιστο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρεται σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, «φορολογώντας τα αναψυκτικά θα έχουμε διπλό κέρδος, θα συγκεντρωθούν χρήματα και θα μειωθεί η παχυσαρκία που ανεβάζει τα ιατρικά έξοδα…». Η πρόταση αυτή όμως έχει ήδη δεχτεί κριτικές, και όχι μόνο από τις βιομηχανίες που παράγουν αναψυκτικά. Πολλοί είναι εκείνοι,  που δεν πιστεύουν πως η αύξηση της τιμής των αναψυκτικών θα αλλάξει απαραίτητα και τις συνήθειες του κόσμου. Όπως λέει ένας από αυτούς: «όλοι γνωρίζουμε πως το νερό είναι πιο φθηνό από τα αναψυκτικά…», ενώ ο διευθυντής του διατροφικού ινστιτούτου Duke's συμπληρώνει: «ο κόσμος μπορεί να αποφύγει τα αναψυκτικά, αλλά να πέσει σε άλλες πολύ πιο ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής…».

 ABC News

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris53m avatar
  aris53m 18/09/2009 00:41:36

  θα τους πάρει την αγορά ο Μαγγίνας, πουλάει πιο φτηνά

 2. christos avatar
  christos 18/09/2009 10:07:43

  είμαι σίγουρος πως μόλις ο ΓΑΠ μάθει το νέο αυτό θα το εξαγγείλει ως μέρος της πράσινης ανάπτυξης...

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 18/09/2009 11:02:09

  Μακάρι να ήταν τόσο απλό το θέμα.

  Οι Αμερικάνοι παχαίνουν για πολλούς λόγους. Η ζάχαρη στην κοκακόλα ίσως να είναι ο τελευταίος από αυτούς.

  1) Τεράστιες συσκευασίες: στα αμερικανικά σουπερμάρκετ οι συσκευασίες είναι μεγέθους για επιβίωση μετά από πυρηνικό πόλεμο. Ένας Γάλλος μπορεί να αγοράσει στο σούπερ μάρκετ του ένα σακκουλάκι πατατάκια ίσα με μια-δυο χούφτες. Άρα, ο Γάλλος τρώει μετρημένα πατατάκια με τη μπύρα του και συνέπειες μηδέν. Στην Αμερική οι συσκευασίες από τα πατατάκια είναι τόσο μεγάλες, που άνετα μπορείς να κλείσεις μέσα τους ένα παιδί 6 χρονών.

  2) Τεράστιες μερίδες: στα αμερικανικά εστιατόρια, μια μερίδα ταΐζει έναν λόχο. Με το 10% τής μερίδας χόρτασες. Με το 20% έσκασες. Αν φας περισσότερο απλώς βιάζεις το στομάχι σου.

  3) Τρίτο και χειρότερο: HGCS: High Glucose Corn Syrup: Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Προϊόν τού πανίσχυρου λόμπι των καλαμποκοπαραγωγών, το σιρόπι αυτό, πραγματική θερμιδική βόμβα, βρίσκεται ΠΑΝΤΟΥ! Στη βινεγκρέτ που θα βάλει κάποιος που κάνει δίαιτα στη σαλάτα του, στο γάλα με 0% λιπαρά, στο γιαούρτι με 0% ζάχαρη, στο φιλέτο γαλοπούλας σε φέτες... στην Αμερική δεν μπορείς να ξεφύγεις από το σιρόπι.

 4. Στέργιος avatar
  Στέργιος 18/09/2009 11:03:37

  4) Επίσης, η κουλτούρα του τζανκ-φουντ... Οι Αμερικανοί είναι οι πρώτοι διδάξαντες... όσοι λαοί ακολουθούν το παράδειγμά τους κάνουν τις ζυγαριές τους να στενάζουν

 5. αντί avatar
  αντί 18/09/2009 11:38:59

  Αυτό το μέτρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί, κυρίως γιατί αναψυκτικά δεν καταναλώνουν μόνο οι παχύσαρκοι και οι βουλιμικοί.
  Δηλαδή τί φταίει να πληρώσει φόρο στην πορτοκαλάδα του κάποιος που πίνει αναψυκτικό μία φορά την εβδομάδα;

  Με τη λογική αυτή πρέπει να φορολογήσουν τις μακαρονάδες, τα σουβλάκια, τις πίτσες, τα παγωτά κτλ. Και να πληρώνουν φόρο και αυτοί που απλά πεινάνε!!

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/09/2009 12:02:25

  Οι "Αμερικανοί" είναι οι πεινασμένοι απόκληροι όλου του υπολοίπου κόσμου.
  Κι όποιος πεινάσει μικρός δεν χορταίνει ποτέ - το μάτι ιδίως.

  Έφτιαξαν μια κοινωνία με μέτρο τη λόρδα και την ανέχεια που πέρασαν.
  Γι' αυτό οι μερίδες, οι συσκευασίες, τα πάντα είναι τεράστια.

  Και επειδή οι πεινασμένοι δεν μπορούν ποτέ να είναι φορείς πολιτισμού και παραδόσεων αλλά τέκνα μόνο της ανάγκης, δεν καλλιέργησαν μαγειρική παράδοση, που είναι κατ' εξοχήν δείγμα πολιτισμικής ιστορίας, αλλά μόνο την τυφλή ικανοποίηση της ανάγκης με σκουπιδοφαγητό.
  Ελληνιστί, μόνο τους μέλημα ήταν το "σαβούρωμα".

  Κι ενώ σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου η διατροφική ανάγκη αποτελεί ανέκαθεν ευκαιρία συνεύρεσης και επικοινωνίας, στην Αμερική την υποβίβασαν σε μια "ενοχλητική" απαραίτητη σωματική διαδικασία, με το fast food.
  Για να τρέξουν αμέσως ξανά στη δουλειά ή επειδή δεν προλαβάινουν από τη δουλειά. Για να make money.

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 18/09/2009 21:41:22

  Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ και παχαίνουν συχνά διάγουν τρόπο ζωής που περιστρέφεται γύρω από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή επειδή π.χ. το να σερφάρουν με τις ώρες στο διαδίκτυο τους ευχαριστεί περισσότερο από το να βγουν έξω μια βόλτα. Έτσι παχαίνουν αφενός γιατί δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να προσέχουν την εμφάνισή τους, αφού συνήθως κλείνονται στο σπίτι, κι αφετέρου γιατί όσο κάθονται μπροστά στην οθόνη καταναλώνουν πιο εύκολα διάφορες παχυντικές τροφές και ποτά. Δε βλέπω να ασχολούνται πολλές έρευνες με αυτό το θέμα ίσως επειδή οι βιομηχανίες που έχουν στηθεί γύρω από την τηλεόραση και τον υπολογιστή θέλουν να συνεχίσουν να επωφελούνται από την υπάρχουσα κατάσταση. Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας χρειάζεται αλλαγή τρόπου ζωής, επομένως αλλαγή τρόπου θεώρησης των πραγμάτων ώστε να παίρνεις μεγαλύτερη χαρά π.χ. από μια βόλτα στο σινεμά αντί για δύο ώρες world of warcraft (δημοφιλές βίντεο παιχνίδι). Κατά τη γνώμη μου δε διορθώνεται με τη χρήση νομοθετικών ρυθμίσεων και μόνο. Δυστυχώς στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, αλλά και σε εμάς τα τελευταία χρόνια, συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι οι μη επιθυμητές συμπεριφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται κυρίως με νομοθετικές ρυθμίσεις και χωρίς ανάλυση των κοινωνικών και πολιτιστικών αιτίων που τις προκαλούν. Έτσι λες στον άλλον πώς είναι προτιμότερο να συμπεριφερθεί (στην προκειμένη περίπτωση να μην καταναλώνει αναψυκτικά) χωρίς όμως να τον πείθεις πραγματικά ότι υπάρχουν και τρόποι ζωής που μπορούν να του δώσουν μεγαλύτερη χαρά, ώστε να στραφεί σε αυτούς με τη θέλησή του κι όχι γιατί του το επιβάλλεις. Ως αποτέλεσμα διαιωνίζεται η ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για όλο και περισσότερες καταστάσεις και δεν καλλιεργείται η κριτική σκέψη των ανθρώπων και η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν μόνοι τους τι τους ωφελεί και τι τους βλάπτει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.