#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είχε αδέλφια ο Ιησούς;Μετά από δικαστικές διαμάχες επτά ετών, ένας Ισραηλινός δικαστής αποφάσισε να απαλλάξει τον φερόμενο ως πλαστογράφο και παραχαράκτη, κάτοχο ενός σκευοφυλακίου ηλικίας 2.000 ετών, που υποτίθεται ότι φιλοξενούσε κάποτε τα οστά του αδελφού του Ιησού, Ιάκωβου.

Το κιβώτιο, φτιαγμένο από ασβεστόλιθο, έχει χαραγμένη επάνω του τη φράση «Ιάκωβος, υιός του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού», στα αραμαϊκά.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι καταθέσεις των ειδικών ήταν τόσες πολλές, και τόσο αλληλοσυγκρουόμενες, που δεν μπόρεσε να καταλήξει στην γνησιότητα ή μη του σκευοφυλακίου που βρίσκεται στα χέρια του συλλέκτη Oded Galon, και ο οποίος κατηγορείται ότι παραχάραξε την επιγραφή.

Όπως αναφέρει στη απόφασή του, που αποτελείται από 475 σελίδες, «το ζήτημα αυτό θα συνεχίσει να απασχολεί τους αρχαιολόγους και τους επιστήμονες ερευνητές για πολλά χρόνια ακόμη…».

Στην δίκη αποκαλύφτηκαν πολλές κομπίνες που γίνονται στο εμπόριο των αρχαίων «ιερών αντικειμένων», που ανθεί στους Αγίους Τόπους.

Υπήρξαν πολλές μαρτυρίες για ιεροσυλίες και τυμβωρυχίες που πραγματοποιούνται σε σημεία αρχαιολογικών ανασκαφών, και αλλού.

Ο συγκεκριμένος συλλέκτης ισχυρίζεται ότι αγόρασε το σκευοφυλάκιο από Άραβες στην Ανατ. Ιερουσαλήμ, και μπορεί να απαλλάχτηκε από την κατηγορία της παραχάραξης, αλλά καταδικάστηκε για την πώληση αρχαιοτήτων χωρίς άδεια, καθώς και για την κατοχή κλεμμένων αρχαίων αντικειμένων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωμαϊκή Καθολική εκκλησία, όπως και άλλες, δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς είχε αδέλφια.

S.A.-AP,  Reuters

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 16/03/2012 13:08:50

  1)Τα ονόματα Ιάκωβος και Ιησούς ήταν αρκετά κοινά την εποχή του Χριστού.

  2)Έχω την εντύπωση ότι στην ίδια την Καινή Διαθήκη αναφέρεται ότι ο Ιησούς Χριστός είχε αδέλφια (τα άλλα παιδιά του Ιωσήφ).

  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ avatar
   ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ @ Γιώργoς Αχαιός 24/06/2013 18:46:10

   ΕΑΝ Ο ΙΩΣΗΦ ΗΤΑΝ ΧΗΡΟΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ ΩΣ ΓΝΗΣΙΑ...
   ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟ ΘΕΟ.
   ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΤ' ΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ :
   '' 18 Και η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατ' αυτόν τον τρόπο: Όταν μνηστεύτηκε η μητέρα του η Μαρία με τον Ιωσήφ, πριν αυτοί να συνευρεθούν, βρέθηκε να έχει παιδί στην κοιλιά της από το Άγιο Πνεύμα. 19 Και ο Ιωσήφ ο άντρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να τη διαπομπεύσει, αποφάσισε να την αποδιώξει κρυφά. 20 Ενώ λοιπόν σκεφτόταν αυτά, ιδού, άγγελος Κυρίου φάνηκε σ' αυτόν στο όνειρό του, λέγοντας: «Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαρία τη γυναίκα σου. Γιατί αυτό που μέσα της γεννήθηκε είναι από Πνεύμα Άγιο. 21 Και θα γεννήσει γιο, και θα καλέσεις το όνομά του Ιησού, γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους». 22 Και όλ' αυτά έχουν γίνει, για να εκπληρωθεί αυτό που ειπώθηκε από τον Κύριο μέσω του προφήτη, όταν έλεγε:
   23 Ιδού, η παρθένος θα έχει παιδί στην κοιλιά και θα γεννήσει γιο και θα καλέσουν το όνομά του Εμμανουήλ, που όταν ερμηνεύεται σημαίνει: Ο Θεός είναι μαζί μας. 24 Και όταν σηκώθηκε ο Ιωσήφ από τον ύπνο, έκανε όπως τον πρόσταξε ο άγγελος του Κυρίου και παρέλαβε τη γυναίκα του, 25 και δε γνώριζε αυτήν, ωσότου γέννησε γιο. Και κάλεσε το όνομά του Ιησού '' ( ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ- 18 Του δε Ιησου Χριστου η γένεσις ουτως ην. μνηστευθείσης της μητρος αυτου Μαρίας τω Ιωσήφ, πριν η συνελθειν αυτους ευρέθη εν γαστρι εχουσα εκ πνεύματος αγίου. 19 Ιωσηφ δε ο ανηρ αυτης, δίκαιος ων και μη θέλων αυτην δειγματίσαι, εβουλήθη λάθρα απολυσαι αυτήν. 20 ταυτα δε αυτου ενθυμηθέντος ιδου αγγελος κυρίου κατ οναρ εφάνη αυτω λέγων, Ιωσηφ υιος Δαυίδ, μη φοβηθης παραλαβειν Μαριαμ την γυναικά σου, το γαρ εν αυτη γεννηθεν εκ πνεύματός εστιν αγίου. 21 τέξεται δε υιον και καλέσεις το ονομα αυτου Ιησουν, αυτος γαρ σώσει τον λαον αυτου απο των αμαρτιων αυτων. 22 Τουτο δε ολον γέγονεν ινα πληρωθη το ρηθεν υπο κυρίου δια του προφήτου λέγοντος, 23 Ιδου η παρθένος εν γαστρι εξει και τέξεται υιόν, και καλέσουσιν το ονομα αυτου Εμμανουήλ, ο εστιν μεθερμηνευόμενον Μεθ ημων ο θεός. 24 εγερθεις δε ο Ιωσηφ απο του υπνου εποίησεν ως προσέταξεν αυτω ο αγγελος κυρίου και παρέλαβεν την γυναικα αυτου. 25 και ουκ εγίνωσκεν αυτην εως ου ετεκεν υιόν. και εκάλεσεν το ονομα αυτου Ιησουν ).

   ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΕΔΑΦΙΑ 18 ΚΑΙ 25 ΜΕ ΤΟ ''ΠΡΙΝ'' ΚΑΙ ΤΟ ΩΣΟΤΟΥ ( ΕΩΣ ΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ), ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.
   ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΜΑΣ, ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ.
   ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΙΩΝΙΑ !

 2. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 16/03/2012 13:22:26

  Σύμφωνα με τη λογική ο Ιησούς δεν υπήρχε καν ως ιστορικό πρόσωπο ...

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ EVANGELOS 16/03/2012 13:48:39

   Ἀπὸ λογικὴ σκίζουμε βλέπω

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ EVANGELOS 16/03/2012 13:58:26

   Συμφωνα με τη δικη σου λογικη θα θες να πεις...

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 14:23:07

    εννοώ ότι περιέργως δεν αναφέρεται από κανένα ιστορικό πουθενά ... κατα τα άλλα αν κάποιος ξαφνικά περπάταγε στο νερό και ανέσταινε νεκρούς όλο και κάποιος θα τον ανέφερε ... επίσης θα είχε πείσει έστω ΚΑΙ ΕΝΑΝ στην περιοχή που ζούσε !!! ... τέσπα

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ EVANGELOS 16/03/2012 14:41:25

     Μα, και η Καινη Διαθηκη ειναι και ιστορικο βιβλιο, οι ανθρωποι που εγραψαν τα κειμενα της εζησαν στην εποχη του Χριστου και κατεγραψαν τα ιστορικα γεγονοτα που εζησαν ως αυτοπτες μαρτυρες και παρεδωσαν στις επομενες γενεες και ως καταγραφοντες ιστορικα γεγονοτα.Βεβαια ολα αυτα προυποθετουν και την αναγνωριση της Καινης Διαθηκης ως θεοπνευστου και ιστορικου βιβλιου...

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 14:48:07

      κάνεις πλάκα ??? ... η Καινή Διαθήκη είναι κατά ομολογία ΟΛΩΝ γραμμένη 200 χρόνια μετά και πολλά από τα τελικά κείμενα πολύ αργότερα με τη συνθήκη της Νικάιας κλπ κλπ ...

     • Γιώργoς Αχαιός avatar
      Γιώργoς Αχαιός @ EVANGELOS 16/03/2012 15:14:02

      Κάνεις μεγάλο λάθος αν νομίζεις ότι η καινή διαθήκη γράφτηκε τόσο μετά.
      Καταρχήν την μισή ΚΔ την έχει γράψει ο σύγχρονος του Χριστού και των υπολοίπων αποστόλων, Παύλος! Απο εκεί πάρε και κατάλαβε λάθος είναι αυτό που λες.
      Αλλά και τα 4 ευαγγέλια γράφονται από 20-60 χρόνια το πολύ μετά την σταύρωση

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ EVANGELOS 16/03/2012 15:38:51

      Ξερεις,η Κ.Δ.δεν ειναι γραμμενη μετα απο 200 χρονια,τα κειμενα ειναι γραμμενα απο τους Αποστολους και εχουν μαζευτει σε συλλογη με την ονομασια ''Κανονας της Κ.Δ.'' κατοπιν της αναγκης να ξεχωρισουν τα θεοπνευστα βιβλια απο μη θεοπνευστα κειμενα.Περι των κανονικων βιβλιων της Π.Δ. και της Κ.Δ. , μιλουν τοπικες Συνοδοι εν Λαοδικεια (κανονας 60) και Καρθαγενης (κανονας 24) που επικυρωθηκαν απο την Πενθεκτη Οικουμ.Συνοδο.

     • Σίχαμα avatar
      Σίχαμα @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 18:13:57

      εισαι μαλλον ανενημέρωτος

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Σίχαμα 16/03/2012 18:17:09

      Για μενα το λες;!;
      Με ξερεις;;;

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ EVANGELOS 16/03/2012 14:41:52

     Εἶσαι βέβαιος ὅτι δὲν ἀναφέρεται ἀπὸ κανέναν ἱστορικό;;; Γιὰ ξανακοῖτα στὰ βιβλία σου καὶ ἄσε τὸ πολὺ Zeitgeist...

     Παρεμπιπτόντως, τὰ Εὐαγγέλια γράφτηκαν κατὰ τὸ 60 μ.Χ. Λὲς ἡ τότε χριστιανικὴ κοινότητα νὰ ἦταν σὲ θέση νὰ κοροϊδέψει τὸν κόσμο γιὰ γεγονότα ποὺ ἔλαβαν χώρα 30 χρόνια πρίν;

     Μήπως "σύμφωνα μὲ τὴ λογικὴ" στραβὰ ἀρμενίζουμε;

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 14:50:54

      ποιο Zeitgeist ??? κανένας σύγχρονος ή κοντινός της χρονολογίας που υποτίθετε έζησε ο Ιησούς (Φλάβιος Ιωσήφ , Σουητώνιος κλπ) δεν ανφέρει ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ... αναφορές ξενικάνε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ μετά από κάτι "άγιουs" Αυγουστίνους και Φίλωνες ...

      μην εκτεθείς άλλο σε παρακαλώ ... ας μείνουμε στο ότι εσύ το πιστεύεις ανεξάρτητα των στοιχείων ...

     • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
      Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ EVANGELOS 16/03/2012 14:57:40

      "μην εκτεθείς άλλο σε παρακαλώ"

      σὲ ἰκετεύω, μὴ νοιάζεσαι τόσο πολὺ γιὰ μένα. Ἄσε με τὸν ἀγράμματο στὴν ἀγραμματωσιά του.

      Ὄνειρο ζῶ μὴ μὲ ξυπνᾶτε

     • Προβατο avatar
      Προβατο @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 17:40:15

      Ακριβως αυτο. Ονειρο ζεις... γενικοτερα και δε θες να ξυπνησεις.

     • Στάθης avatar
      Στάθης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 14:58:40

      Το αρχαιότερο απόσπασμα από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο είναι ο πάπυρος Rhylands P52, χρονολογημένο με βάση παλαιογραφικές μεθόδους μεταξύ 100-150 μ.Χ., ενώ υπάρχει πλήθος άλλων παπύρων και περγαμηνών από τά υπόλοιπα Ευαγγέλια και βιβλία της Καινής Διαθήκης, ήδη από τα μέσα 2ου αι. μ.Χ. Οι πρωιμώτεροι σχεδόν πλήρεις κώδικες, που περιέχουν ολόκληρη την Καινή Διαθήκη είναι ο Σιναϊτικός και ο Βατικανός (4ος μ.Χ.), οι οποίοι λέγεται ότι ανήκαν στην σειρά των 300 αντιγράφων που παρήγγειλε ο Μ. Κωνσταντίνος για να εφοδιαστούν οι κατά τόπους Χριστιανικές Εκκλησίες (καθώς λόγω των διωγμών των προκατόχων του είχαν καταστραφεί πολλά αντίγραφα και υπήρχε έλλειψη - μη ξεχνάτε ότι τα βιβλία ήταν χειρόγραφα και είδος πολυτελείας). Ο Ιησούς αναφέρεται ως υπαρκτό πρόσωπο από τους Ρωμαίους ιστορικούς Πλίνιο τον Νεώτερο, Τάκιτο, Σουετώνιο και τον Ιουδαίο ιστορικό Φλάβιο Ιώσηπο.

     • Μάνια avatar
      Μάνια @ Στάθης 16/03/2012 15:33:23

      Μπράβο Σταθη.
      ΚΑι ευχαριστω για τις πληροφορίες

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ Στάθης 16/03/2012 16:06:16

      επειδή έχω διαβάσει και Σουητώνιο και Φλάβιο Ιωσήφ ... μου λες ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ σε γεγονότα που αναφέρονται στην "αγία γραφή" και στους 2 παραπάνω ... επίσης το ίδιο ισχύει για όλους τους συγχρόνους ιστορικούς ... όπως αναγνωρίζουν και όλοι όσοι καταπιάστηκαν με το λεγόμενο χριστολογικό (από της σχόλη της Τούνινγκεν - Baur tec μέχρι το άλλο άκρο τον Καορδάτο ...)

      p.s. σε πόσα από τα 4 "ευαγγέλια" της καινής διαθήκης αναφέρεται ότι υπήρχαν από τους 2 ληστές που σταυρώθηκαν δίπλα στον Ιησού ο ένας "σώθηκε"

      σε 4 ,3,2,1 ???

      επίσης σε πόσα αναφέρονται ΚΑΝ ληστές ???

      ιστορικά στοιχεία λέμε !!! ...

     • Ίων και Ελευθέριος avatar
      Ίων και Ελευθέριος @ EVANGELOS 17/03/2012 16:38:07

      Φιλε εισαι κολλημενος, αστο, ασχολησου με τιποτα αλλο (σου προτεινω τον αρχοντα των δακτυλιδιων)

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ Ίων και Ελευθέριος 17/03/2012 17:22:13

      στη μυθοπλασία όντως είναι πιο ενδιαφέρον και λογοτεχνικά καλύτερο από την "Αγία γραφή , το κοράνι κλπ"αν εννοείς αυτό

     • Καραμολεγκος avatar
      Καραμολεγκος @ Στάθης 16/10/2012 23:31:24

      Μπραβο... αυτη ειναι η λογικη.. το οτι δεν εχουμε στα χερια μας πρωτοτυπο κειμενο συγχρονο των γεγονοτων αυτο σημαινει οτι τα γεγονοτα ειναι ψευδη... αυτο ειναι λογικη δηλαδη. ΑΡΑ το οτι δεν εχουμε χειρογραφο του πλατωνα και του αριστοτελη στην εποχη τους συνεπως αυτοι δεν υπηρχαν.... Να ζησετε.... Μην εκτειθεστε σε σχεση με την λογικη και την λογική σας.

    • LIAPIS Dimitrios avatar
     LIAPIS Dimitrios @ EVANGELOS 16/03/2012 23:36:45

     Eno o moameth afou anaferete istorika ....oso diavazo kati san ki esas -pro panton ellines - therionete i pisti mou sto pantokrfatora!!! sas evgnomonoume pou iparhete!!!

    • Lampros avatar
     Lampros @ EVANGELOS 18/03/2012 10:37:01

     εννοώ ότι περιέργως δεν αναφέρεται από κανένα ιστορικό πουθενά …

     Οι ιστορικοί της εποχής (που δεν ήταν και άφθονοι, οι ιστοριογραφία ήταν στα σπαργανα ακόμα) εξέταζαν ιστορικά (= μεγάλης κλίμακας) γεγονότα, όχι τι γίνεται σε κάθε κωλοχώρι.

     Η ιστορία του Ιησού ήταν μικρής κλίμακας ―ένας τύπος στην Ιερουσαλήμ, κάποιοι ακόλουθοί του, καταδίκη σε θάνατο κλπ. Ξέρεις πόσοι ήταν «γκουρού» με σέκτες κλπ την εποχή εκείνη στην Μέση Ανατολή; Ένα σωρό. Ελάχιστοι αναφέρονται οπουδήποτε.

     Παρόλα αυτά, τον Ιησού τον αναφέρει ο ιστορικός Ιώσηπος.

     κατα τα άλλα αν κάποιος ξαφνικά περπάταγε στο νερό και ανέσταινε νεκρούς όλο και κάποιος θα τον ανέφερε …

     Άλλο αν έκανε τα θαύματα, άλλο αν ήταν ιστορικό πρόσωπο.

     επίσης θα είχε πείσει έστω ΚΑΙ ΕΝΑΝ στην περιοχή που ζούσε !!! … τέσπα

     Εμ έπεισε καμπόσους. Από που νομίζεις εμφανίστηκαν οι πρώτοι Χριστιανοί; Από τους εβραίους της περιοχής, και μετά στις κατά τόπους εβραϊκές κοινότητες.

     Κατά τα άλλα, ουδείς προφήτης στον τόπο του. Ούτε στην Ινδία έπιασε ο βουδισμός, αλλά και ο Μωάμεθ εξορίστηκε από την αρχική του περιοχή.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ EVANGELOS 16/03/2012 19:02:51

   Συμφωνα με την... κοινη λογικη ουτε ο Αβρααμ ουτ ε ο Μωυσης υπήρξαν ποε αλλα κατι μου λεει ότι δεν προκειται ποτε κανεις να τολμησει το αμφισβητησει.

   Οσον αφορα τον Ιησού και μονο το διαχρονικο μισος που του εχουν ειναι αρκετο για να αποτελεσει τεκμηριο της υπαρξης του.

   Εν πασει περιπτωσει οποιος θελει βρισκει και τις σχετικες αναφορές.

   http://www.oodegr.com/oode/grafi/kd/exwxr.pig1.htm

   http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=701

   Παντως καθε Πασχα και Χριστουγενναπεριεργως πως όλο και καποιο σχετικο "ρεπορταζ" δημοσιευεται στα ελεγχομενα ΜΜΕ. Περσι εβγαλε και η Lady Gaga Μεγαλοβδομαδιατικα το σουξεδακι της Judas (οποια συμπτωσις). Φετος να δουμε τι αλλο θα ετοιμασουν οι πιστοι οπαδοι της ιστορικοτητας του Ισαακ ή του θεού Πανός.

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ EVANGELOS 17/03/2012 15:03:02

   Ψάξε το καλύτερα..........

  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ avatar
   ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ @ EVANGELOS 24/06/2013 18:50:00

   ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ;;;;
   ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ :
   - Ο Κορνήλιος Τάκιτος Ρωμαίος ιστορικός που έζησε στη διάρκεια του τελευταίου μέρους του πρώτου αιώνα μ.Χ.
   - Ο Σουετώνιος, σύγχρονος του ιστορικού Τάκιτου, σπουδαίος Ρωμαίος ιστορικός.
   - Ο Πλίνιος είναι σύγχρονος των δύο προηγούμενων ιστορικών.
   - Ο Ιώσηπος ο Εβραίος.
   - Ταλμούδ, το ιερό βιβλίο των Εβραίων.
   - Αρχαιολογικά ευρήματα.
   - Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού.
   - Η Συριακή Ιστορία.

 3. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 16/03/2012 13:27:18

  Η Εκκλησία ονομάζει τον Ιάκωβο "Αδελφόθεο". Ο Ιωσήφ σύζυγος της Μαρίας είχε κι άλλα παιδιά από προηγούμενο γάμο του. Αυτά λοιπόν είναι και τα αδέλφια του Ιησού. Θα σας γελάσω αν είχε αποκτήσει εν συνεχεία με τη Μαρία κι άλλα μετά τη γέννηση του Ιησού.
  Κάποιος θεολόγος ίσως μπορούσε να μας βοηθήσει ειδικότερα.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Εύμηλος 16/03/2012 13:50:23

   Ο αγιος Ιακωβος ο Αδελφοθεος ηταν τυπικα αδελφος του Ιησου Χριστου γιατι ο πατερας του ο Ιωσηφ,σε μεγαλη ηλικια οταν ειχε χηρεψει χρησιμοποιηθηκε απο το σχεδιο του Θεου για το μυστηριο της σαρκωσεως του Χριστου καθως μνηστευθηκε την Παρθενο Μαρια για να προστατευθει στα ματια του κοσμου το μυστηριο της εκ Παρθενου γεννησεως του Υιου του Θεου. Παιδια του Ιωσηφ απο γαμο του πολυ πριν απο τη μνηστεια του με τη Θεοτοκο, ηταν και οι λεγομενοι ''αδελφοι του Χριστου''μεταξυ αυτων και ο Ιακωβος ο αδελφοθεος, οπως ειπα στην αρχη.

  • thalio avatar
   thalio @ Εύμηλος 16/03/2012 13:54:35

   δεν είμαι θεολόγος, αλλά η Παναγία καλείται και "Αειπάρθενος"

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ thalio 16/03/2012 14:21:33

    Σωστα!

 4. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 16/03/2012 13:27:55

  Λογικά είχε αδέρφια με την έννοια των παιδιών του Ιωσήφ.

  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ avatar
   ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ @ αποκατάσταση 24/06/2013 18:53:30

   ΜΑ Ο ΙΩΣΗΦ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ.

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 13:32:48

  Οπως παντα,λιγο πριν το Πασχα,βγαινουν ανιστορητες ανακριβειες γυρω απο ιστορικα γεγονοτα που εχουν σχεση με την επιγεια ζωη του Ιησου Χριστου-και οχι του προτεσταντιζοντος σκετου ''Ιησου''- και ειναι επακριβως διατυπωμενα μεσα στην Καινη Διαθηκη χωρις να επιδεχονται παρερμηνειες. Καποιοι,πρεπει καπως κατι να πουλησουν και οι αγιες ημερες του Ορθοδοξου-κυριως- Πασχα,προσφερονται γι' αυτες τους τις επιθυμιες!

  • Flat avatar
   Flat @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 13:43:31

   Ιστορικά γεγονότα; Χα χα χα

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Flat 16/03/2012 13:57:04

    Κι ομως υπαρχουν και αυτα,δεν καταλαβαινω το σαρκασμο σου!!!

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Flat 16/03/2012 14:04:37

    Τι χαχανίζεις σαν χάχας;

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ Flat 16/03/2012 14:08:11

    όπως έχει πει και ο μέγας Leny Bruce "If Jesus had been killed twenty years ago, Catholic school children would be wearing little electric chairs around their necks instead of crosses." ... τέσπα μη τους το χαλάσουμε τώρα ...

    "Ι pray to Joe Pesci and I get the same results ..."

    • Γιώργος msn avatar
     Γιώργος msn @ EVANGELOS 16/03/2012 15:40:12

     Η αξία του συμβολισμού λαμβάνει τις διαστάσεις που της επιτρέπουν τα υλικά αντικείμενα, σωστά;;;
     Αυτό είναι το επιχείρημα του Leny Bruce;;;
     Φυσικά δεν θέλω να φανταστώ τι θα λέει για την ανάσταση...

    • m.s avatar
     m.s @ EVANGELOS 16/03/2012 15:45:15

     25η Μαρτίου γιορτάζεις ή πλακώνεις το νονό σου στις φάπες;
     χαχαχαχαχα

    • TopGunZ avatar
     TopGunZ @ EVANGELOS 16/03/2012 15:58:33

     Ω, τι περίεργο, ο "μέγας" που αναφέρετε (τώρα, από που κι ως που "μέγας" ένας κωμικός...) είναι Εβραίος.

 6. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 13:59:49

  Ἄκυρη ἡ ἀνάρτηση. Ρὲ παιδιὰ ρωτῆστε καὶ κάναν χριστιανό. Προφανῶς καὶ ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς εἶχε ἀδέλφια (ἀπὸ προηγούμενους γάμους τοῦ Ἰωσήφ), τὸ ξέρουμε κοντὰ δυὸ χιλιάδες χρόνια τώρα, εἶναι κοινὸς τόπος τῆς πίστης καὶ ἀποδεκτὸ ἀπὸ ὅλους.

  Ὁ δὲ Ἰάκωβος, ὅπως ξαναγράφτηκε στὰ σχόλια, εἶναι ἄγιος τῆς Ἐκκλησίας καὶ ὀνομάζεται ἀδελφόθεος. Ἐπιτέλους, ὑπάρχει καὶ θεία λειτουργία στὸ ὄνομά του, http://www.pigizois.net/latreia/iakovou_adelfotheou/ag_iak_adelfotheoy.htm !

  Ἐντύπωση μοῦ κάνει ποὺ τὸ Reuters γράφει... "Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωμαϊκή Καθολική εκκλησία, όπως και άλλες, δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς είχε αδέλφια". Ἀπίθανη ἀσχετοσύνη ὁ πολὺς Reuters, φυσικὰ καὶ ἠ ρωμαιοκαθολικὴ ἐκκλησία γνωρίζει καὶ ἀποδέχεται -ὡς ἅγιο- τὸν Ἰάκωβο. Ἀφοῦ ρὲ παιδιὰ τὸ γράφει ἡ καινὴ διαθήκη!

  Πρὸς Γαλάτας Α:19 ἕτερον δὲ τῶν ἀποστόλων οὐκ εἶδον εἰ μὴ Ἰάκωβον τὸν ἀδελφὸν τοῦ Κυρίου.
  Κατὰ Μάρκον ΣΤ:3 οὐχ οὗτός ἐστιν (σ.σ. ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς) ὁ τέκτων, ὁ υἱὸς τῆς Μαρίας, ἀδελφὸς δὲ Ἰακώβου καὶ Ἰωσῆ καὶ Ἰούδα καὶ Σίμωνος;


  (Περὶ τῆς ἀμφισβήτησης τῆς ἱστορικότητας, ἀγαπητοὶ σχολιαστὲς ἀνοῖξτε καὶ κάνα βιβλίο, μὴ βλέπετε μόνο τὸ Zeitgeist)

  • Μάνια avatar
   Μάνια @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 15:36:55

   Γιατι σου κανει εντυπωση Αστυαναξ?
   Πρωτη φορα γραφει μπουρδες το Reuters και κατι αλλες Αγγλοσαξωνικες φυλλάδες
   και τις αναπαραγει ο Strange

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Μάνια 16/03/2012 15:44:10

    Βρὲ παιδί μου ὑποτίθεται ὅτι εἴμαστε ἢ ἤμασταν χριστιανικὲς κοινωνίες (ὅ,τι κι ἂν σημαίνει αὐτό), ὅπου κάποια βασικὰ πράγματα τοῦ χριστιανισμοῦ εἶναι κοινὸς τόπος. Θέλω νὰ πῶ, μέχρι νὰ βγεῖ αὐτὸ τὸ κειμενάκι ἀπὸ τὸ Reuters τὸ εἶδαν ἀρκετὰ ζευγάρια μάτια. Δὲ βρέθηκε ἕνας νὰ πεῖ "ρὲ παιδιὰ τί εἶναι αὐτὴ ἠ βλακεία γιὰ τὴν ρ/καθολικὴ ἐκκλησία;"


    Θὰ δοῦμε σὲ λίγο εἴδηση Reuters "ἀμφισβητεῖται ἡ ἐνσάρκωση τοῦ προσώπου τοῦ Πατρός"...

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/03/2012 14:00:05

  Οταν προσπαθεί να εξιχνιάσει κανείς το παρελθόν, πρέπει να ερευνήσει τις πηγές. Οι μόνες διαθέσιμες πηγές, για το θέμα των αδελφών του Ιησού, είναι η Καινή Διαθήκη και η τοπική παράδοση της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων που πέρασε μετά και στην ευρύτερη εκκλησιαστική παράδοση. Κατά τις πηγές αυτές, ο Ιωσήφ είχε γιους από τον πρώτο του γάμο, άρα νομικά ήταν αδελφοί (ετεροθαλείς) του Ιησού. Οι γιοι αυτοί ήταν ο Ιάκωβος, που μνημονεύεται στις Πράξεις ως εξέχον μέλος της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων (ο Αδελφόθεος), ο Ιούδας, συγγραφέας της μίας Καθολικής Επιστολής και ένας τρίτος, ο Συμεών, γνωστός μόνο από την προφορική εκκλησιαστική παράδοση. Η παράδοση όμως αυτή είναι πολύ ισχυρή για να αγνοηθεί.
  Τα υπόλοιπα, περί άλλων παιδιών της Μαρίας, περί Μαγδαληνής και λοιπά, είναι φαιδρότητες μυθιστορηματικού χαρακτήρα. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου φέρει μία σοβαρή πηγή που να τα υποστηρίζει.
  Διότι άλλο είναι το να δεχθείς ή όχι ότι ο Ιησούς είναι Θεάνθρωπος, τούτο είναι θέμα πίστης, και άλλο το να εφευρίσκεις "ιστορικά γεγονότα" που δήθεν κλονίζουν την αξιοπιστία του Ευαγγελίου, ενώ τα ίδια είναι καθαρές μυθοπλασίες. Και η πίστη, αλλά και η άρνησή της, απαιτούν σοβαρότητα και εντιμότητα. Τον έντιμο άπιστο τον σέβομαι, τον τσαρλατάνο και κακόβουλο άπιστο όχι.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΒΙΣ 16/03/2012 14:09:14

   Αγαπητε ΒΙΣ συμφωνω απολυτα μαζι σου,μονο να συμπληρωσω οτι η αποδοχη του Ιησου Χριστου ως Θεανθρωπου,εκτος απο θεμα πιστης,ειναι ειναι και θεμα ιστορικοτητος,αλλωστε υπαρχουν ο Σταυρος Του-τμηματα του- ,ο ταφος του και ενα σωρο αλλα στοιχεια,αυτα απο καλοπροαιρετους δεν μπορουν να αμφισβητηθουν...

  • occoultist avatar
   occoultist @ ΒΙΣ 16/03/2012 15:49:56

   Σύμφωνα με το Λευιτικόν αλλά και τα επικρατούντα έθιμα της εποχής μόνο ο ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΣ άρρην από τον ίδιο πατέρα, (ιδε υπόθεση Ησαύ και Ιακώβ που ο Ησαυ πούλησε τα τα πρωτοτόκια στον Ιακώβ έναντι πινακίου φακής) έπαιρνε την ευλογίαν του ιερέως, ασχέτως αν είχαν την ίδια ή διαφορετικη μητέρα. Ο Ισμαήλ, ως πρωτότοκος, είχε λάβει το χρίσμα και εξεδιώχθη απο τον Αβραάμ με την μητέρα του Ραχήλ, κατ΄απαίτηση της Σάρρας, για να πεθάνουν στην έρημο, όταν γεννήθηκε ο Ισαάκ που σαν δευτερότοκος δεν μπορούσε να λάβει το χρίσμα και κατά συνέπεια οχι μόνο ΔΕΝ είχε κανένα δικαίωμα στην περιουσία αλλά θα ήταν υποχρεωμένος να υπηρετεί τον πρωτότοκο.

   • occoultist avatar
    occoultist @ occoultist 16/03/2012 16:19:08

    Συνέχεια του προηγουμένου,
    Οπως μας αναφέρουν τα κείμενα ο Ιησούς Χριστός πήγε στον ναό οπου τον υπεδέχθη ο πρεσβύτης Συμεων και έγινε η θυσία που απαιτήται για τους πρωτότοκους. ( Υπαπαντή) Σύμφωνα με διάταξη του Μωσαικού Νόμου "" παν άρσεν πρωτότοκον έσται αφιερωμένον τω θεώ και την εις τούτον νενομισμένην θυσίαν προσενέγκη, ζεύγος τρυγόνων ή δύο νεοσσούς περιστερών"" Εάν λοιπόν ο Ιωσήφ είχε παιδιά από προηγούμενο γάμο θα είχε προηγηθεί το χρίσμα (υπαπαντή) του πρωτότοκου πράγμα που αποκλείεται να επαναλειφθεί με το Ιησού ασχέτως εάν προέρχεται από διαφορετική μητέρα.

 8. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 16/03/2012 14:16:46

  ΒΙΣ,
  έυγε! Συγκροτημένη απάντηση. Σύντομη μα περιεκτική.

 9. aris avatar
  aris 16/03/2012 14:27:34

  Aν έχω καταλάβει καλά,
  Το θέμα έχει μεγάλη σημασία για τους θεολόγους που θέλουν πάσει θυσία να διαφυλάξουν την παρθενία της μητέρας του Ιησού, αν και λογικά αυτό απο μόνο του αποτελεί την απόλυτη διαστροφή της λογικής. Ουδέποτε μπόρεσα να καταλάβω γιατί η διακόρευση του παρθενικού υμένα είναι βρωμερή και αμαρτωλή πράξη όταν γίνεται εκ των έξω προς τα μέσα ενώ δεν είναι τοιαύτη όταν γίνεται εκ των έσω προς τα έξω...

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ aris 16/03/2012 14:46:41

   Φίλε, πάρτ' ἀλλιῶς. Δὲν τὸ ἔχεις πιάσει καθόλου.

   2.000 χρόνια τώρα, ὁ κάθε ἐπικριτὴς αὐτοσχεδιάζει ὅ,τι τοῦ κατέβει. Ἄκου τώρα ἀναλύσεις γιὰ τὴν "διακόρευση τοῦ παρθενικοῦ ὑμένα". Ληγμένα γενόσημα.

 10. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 14:45:09

  Αν εχεις καταλαβει καλα...,κι ουτε προκειται να καταλαβεις...
  Συγνωμη για τη διαπιστωση μου,δεν θελω να σε προσβαλλω, αλλα το εχεις πιασει απο λαθος σημειο το θεμα...

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 14:59:23

   "δεν θελω να σε προσβαλλω"

   οὔπς, ἐμένα μοῦ ξέφυγε. Ἀλλὰ τί νὰ κάνω, ἄρχισαν πάλι τὰ ὄργανα τὰ... σαρακοστιανά. Κάθε χρόνο ἠ ἴδια ἱστορία.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 15:44:14

    Δικιο εχεις,αλλα προσπαθω να κρατησω τα προσχηματα για να μην κατηγορηθω ως χριστιανος και για αγενεια και μη ανοχη προς την διαφορετικη αποψη...

 11. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 15:08:34

  Αστυάναξ και ΒΙΣ , πολύ ενημερωτικά και εμπεριστατωμένα τα σχόλιά σας. Αρα το θέμα είναι απλά αν το σκευοφυλάκιο ανήκε στ' αλήθεια στον Ιάκωβο ,οπότε θα έχeι βέβαια τεράστια αξία σαν κειμήλιο.

  Το θέμα της Μαγδαληνής βέβαια είναι άλλο ζήτημα , είναι ένα πραγματικό αίνιγμα. Δεν αναφέρομαι βέβαια σε παραμύθια τύπου «Κωδικα Ντα Βίντσι».

  Αλλα είναι γεγονός πως η Μαρία η Μαγδαληνή είναι ένα μυστηριώδες πρόσωπο , όπως εμφανίζεται ανεξήγητα πολύ στενά σχετιζόμενη με την Αγία Οικογένεια ,σχεδόν το ίδιο κοντινή με τον Χριστό όπως η Μητέρα του. Εμφανίζεται βέβαια και η Μαρία του Λαζάρου ,αλλα γι’αυτήν ξέρουμε πως ήταν αδερφή του καλύτερου φίλου του Χριστού. Η Μαγδαληνή που κολλάει?

  Δεν ήταν βέβαια ακόλουθος ή μαθήτρια του Χριστού , κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο για τα ήθη της εποχής λόγω του φύλου της, και θα είχε αναφερθεί στις δίκες του Χριστού σαν σκάνδαλο.

  Από την άλλη ,για έναν Εβραίο άνδρα της εποχής του Χριστού , και μάλιστα με τα δεδομένα της εποχής μεσήλικα, θα ήταν απαράδεκτο και (νομιζω) αντίθετο με το Μωσαικό νόμο να μην είναι παντρεμένος!

  Επίσης, αυτό θα ήταν κάτι που θα το είχαν προσάψει στον Ιησου στη δίκη του ,εμφανίζοντας την αγαμία του σαν κάτι «περίεργο» και ασεβές. Και όμως πουθενά δεν αναφέρθηκε τέτοια κατηγορία.

  Αυτό δένει ύποπτα με την αινιγματική παρουσία της Μαγδαληνής…

  Αν σε αυτό προσθέσεις και την αποδεδειγμένα τεχνητή και εκ του πονηρού μεταγενέστερη ταύτιση από την Εκκλησία της Μαγδαληνής με τη μετανοούσα πόρνη, (που δεν είχαν καμία σχέση) τότε βγαίνουν κάποια λογικά συμπεράσματα!

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 15:46:43

   Μιὰ κουβέντα γιὰ τὴν τελευταία πρόταση, δὲν ἔγινε καμία ταύτιση τῆς Μαγδαληνῆς μὲ τὴν μετανοοῦσα πόρνη ἀπὸ τὴν ποιμαίνουσα ἐκκλησία, πρόκειται γιὰ λαϊκὸ "χαλασμένο τηλέφωνο"- κάτι σὰν τὸ ὅτι ὁ ἀπαγορευμένος καρπὸς ἦταν "μῆλο". Δὲν ἔχουνε ποτὲ λεχθεῖ αὐτὰ στὰ σοβαρά.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 15:58:25

   Η Αγια Μαρια η Μαγδαληνη,ηταν η γυναικα εκεινη που,οπως αναφερει το Ευαγγελιο,ειχε καταληφθει απο εφτα δαιμονια και την απελευθερωσε ο Χριστος και εκτοτε τον ακολουθουσε εκ του μακροθεν ως μια απο τις Μυροφορες γυναικες.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 23:23:32

   Για τη Μαγδαληνή απάντησε ο Αστυάναξ και ο Κυθήριος. Να προσθέσω ότι στον Μεσαίωνα στη Δύση αναπτύχθηκαν διάφορες συναξαριστικές διηγήσεις, που έλαβαν "επίσημη" μορφή με τη συμπερίληψή τους στην Legende Dorée (Legenda Aurea) του Ιακώβου Βοραγινού, τον 13ο αι.. Οι διηγήσεις αυτές, που αφορούν πρόσωπα που έδρασαν στην Ανατολή, διαφέρουν ουσιαστικά από τον αρχικό πυρήνα της αφήγησης του βίου τους και ο οποίος καταρτίστηκε στην Ανατολή. Εκεί μέσα εντάσσεται και η παραμόρφωση της αρχικής παράδοσης περί της Μαρίας Μαγδαληνής. Στο Κατά Μάρκον αναφέρεται ότι είχε 7 δαιμόνια και ότι είχε απελευθερωθεί από αυτά από τον Χριστό. Λογικά σκεπτόμενος, δεν το θεωρώ καθόλου αφύσικο μία ταλαιπωρημένη ψυχή να προσηλωθεί σε αυτόν που την θεράπευσε από βαρύτατή πνευματική-ψυχική ή και ψυχοσωματική βάσανο.
   Κατά δεύτερο λόγο, ο Χριστός δεν ήταν καθόλου η μοναδική περίπτωση αγάμου, αφιερωμένου στον Θεό, κατά τους χρόνους του Ιουδαϊσμού της Ρωμαιοκρατίας. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, συνομήλικος του Χριστού, ήταν επίσης άγαμος και, βέβαια, οι Εσσαίοι που ζούσαν σε κοινότητες μοναστικού τύπου. Χρειάζεται λίγη έρευνα των πηγών προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα.
   Αυτά τα γράφω καλοπροαίρετα, επειδή βλέπω ότι έχεις καλή προαίρεση. Από εκεί και πέρα, η αποδοχή της Θεανθρωπότητας του Ιησού είναι ζήτημα πίστης και θα έλεγα ότι αυτή η Θεανθρωπότητα αποκαλύπτεται και βιώνεται, δεν συλλαμβάνεται με συλλογισμούς. Κατά το "ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται". Τα υπόλοιπα είναι θέμα της δικής σου προαίρεσης, τουλάχιστον τα πρώτα βήματα...

 12. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 16/03/2012 15:17:48

  Τι λογική είναι αυτη,κ´ ο Ηροδοτος έγραψε τους περσικους πολέμους μια γενιά αργότερα αυτο δεν σημαινη ότι δεν ήταν αλήθεια

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ Διηνεκης 16/03/2012 22:17:18

   Το θέμα δεν είναι πότε γράφτηκαν, αλλά το ότι έχουν διαφορετικές περιγραφές.

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ dikefalosaitos 16/03/2012 22:32:33

    το ότι έχουν άπειρες διαφορές είναι πολύ σημαντικό ... αλλά και το ότι είναι 200 χρόνια μετά επίσης έχει τη σημασία του αφού ΑΚΥΡΩΝΕΙ την άποψη ότι γράφτηκαν από αυτόπτες μάρτυρες ...

    Όσον αφορά τους βιαστικούς φίλους που έγραψαν για τον πατέρα της ιστορίας ...

    Ο Ηρόδοτος έζησε από το 485 έως το 421/415 π.Χ.

    τα γεγονότα που περιγράφει έγιναν από το 560 μέχρι την κατάληψη της Σηστού το 478 π.Χ ...

    με λίγα λόγια έγραψε όπως ΟΛΟΙ οι ιστορικοί ΜΕΤΑ τα γεγονότα αλλά αρκετά κοντά ώστε ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ...

    Σε αντίθεση με την "θεια επιφοίτηση" που επικαλούνται οι "ευαγγελιστές" ο Ηρόδοτος ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ (πραγματικούς ανθρώπους ,τον Τύμνη, τον Θέρσανδρο ,το Σκύθη,τον Ορχομένιο) αλλά και τις ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ Ιστορίης απόδεξις , αυτοψία κλπ κλπ

    Σε αντίθεση με τους "ευαγγελιστές" ο Ηρόδοτος ΔΕΝ ισχυρίζεται ότι ΗΤΑΝ ΜΑΡΤΥΡΑΣ γεγονότων που συνέβησαν όταν ΔΕ ΖΟΥΣΕ ...

    Σε αντίθεση με τους "ευαγγελιστές" ο Ηρόδοτος επιβεβαιώνεται από πληθώρα αρχαιολογικών ανακαλύψεων ...

    Σε αντίθεση με τους "ευαγγελιστές" ο Ηρόδοτος δεν υποπίπτει σε λάθη όσον αφορά τα ονόματα πόλεων , χρόνους βασιλίας αρχόντων , σύγχρονο γεγονότων-ατόμων , χλωρίδα-πανίδα-μοροφολογία περιοχών που περιγράφει κλπ

    ΝΤΡΟΠΗ να συσχετίζουμε τον πατέρα της ιστορίας με θρησκειολογικά "πίστευε και μη ερέυνα" κείμενα "θείας επιφοίτησης"

    • dikefalosaitos avatar
     dikefalosaitos @ EVANGELOS 16/03/2012 22:40:44

     Φίλε Ευάγγελε, μην τρελένεσαι, απλά μην προσπαθείς να αποδείξεις το λάθος του αυταπόδεικτου για κάποιους.

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ dikefalosaitos 16/03/2012 22:54:17

      man , δεν τρελένομαι ... κουβέντα κάνω ... απλά ορισμένα πράγματα να ειπωθουν ως έχουν γιατί κάποιος που ΔΕ γνωρίζει μπορεί να μείνει με την εντύπωση ότι ευαγγέλια και Ηρόδοτος είναι το ίδιο αξιόπιστα !!!

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ EVANGELOS 16/03/2012 23:27:33

      Θα το ακούσεις και αυτό ;)

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ EVANGELOS 16/03/2012 23:29:00

      Mάλλον δεν έχεις διαβάσει κριτική που έχει ασκηθεί στον Ηρόδοτο, οπότε τον παίρνεις κατά γράμμα.
      Και μάλλον το ότι τα Ευαγγέλια είναι γραμμένα 200 χρόνια μετά τα γεγονότα που περιγράφουν το άντλησες από μη επιστημονική πηγή. Προσοχή, δεν λέω "μη χριστιανική", λέω "μη επιστημονική".
      Και υποθέτω ότι δεν τα έχεις διαβάσει, διότι θα ήξερες, αν τα είχες διαβάσει, ότι πουθενά οι Ευαγγελιστές δεν επικαλούνται θεία επιφοίτηση.
      Αυτά, "man" (ο ελληνισμός αυτός, φαντάζομαι, είναι το αποκορύφωμα της αρχαιομάθειας κάθε πορωμένου αρχαιοελληνιστή).

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ ΒΙΣ 17/03/2012 01:11:57

      Φίλε μου για να το λήξουμε το θέμα αυτό ... ο Ηρόδοτος διδάσκεται σε όλα τα Ιστορικά τμήματα όλων των σοβαρών πανεπιστήμιων ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΑ (με αναθεωρήσεις ναι ... ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΟΜΩΣ )

      Τα ευαγγέλια διαδάσκονται στις θεολογικές σχολές ΚΑΙ ΜΟΝΟ ... ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΟΝΗΜΑ ΟΜΩΣ

      Από εκέι και πέρα δεν έχει νόημα η κουβέντα ... αν θεωρείς Ιστορικό κείμενο κάτι που ΚΑΝΕΝΑ τμήμα Ιστορίας ΚΑΝΕΝΟΣ Πανεπιστημίου δεν αναγνωρίζει ΔΙΚΑΙΩΜΑ σου ... απλά είναι ενετελώς αστήριχτη θέση

     • occultist avatar
      occultist @ ΒΙΣ 17/03/2012 08:34:29

      Αγαπητέ/ή ΒΙΣ
      Εδώ υπάρχουν Ελληνες που πιστεύουν ακόμη οτι την χούντα την έριξε το πολυτεχνείο και ισχυρίζεσαι οτι μετά 200 χρόνια που εγγράφησαν και μετά από αναρίθμητες αναθεωρήσεις ειναι τα πρωτότυπα κείμενα;;;

 13. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 16/03/2012 16:08:51

  εσύ λες πότε έζησαν οι ευαγγελιστές σύμφωνα με το όσα λένε τα ίδια τα ευαγγέλια ... σα να σου λεώ ότι ο Νταρθ Βέηντερ είναι αληθινός επειδή το είδα στο Σταρ Γουαρς !!!

  καμία ακόμα και χριστιανική επιστημονική ανάλυση δεν έχει καταλήξει σε αυτό που λες ... η πιο ευνοική ημερομηνία είναι για τον Πάυλο 70 και για τα υπόλοιπα 200+ μχ

  • Γιώργoς Αχαιός avatar
   Γιώργoς Αχαιός @ EVANGELOS 17/03/2012 10:02:58

   Δεν είναι λογική αυτή. Αν το πάρουμε έτσι δεν υπήρξε και Μέγας Αλέξανδρος 5 συγγραφείς έχουν γράψει για αυτόν και οι πιο γνωστοί (Αρριανός & Πλούταρχος) αιώνες μετά.
   Θέλω να πω αν έχεις κόλλημα ότι αποδείξεις κι αν σου φέρουν θα τις απορρίπτεις με γελοίες δικαιολογίες.
   Το πρόβλημα δεν είναι οι "ανεπαρκείς" πηγές αλλά η κακοπιστία σου.

 14. Δαναός avatar
  Δαναός 16/03/2012 16:18:55

  Ωραία λογική ρε φίλε!Το ότι μαρτύρησαν οι μαθητές του Χριστού, οι περισσότεροι με σταυρικό θάνατο, δε σου λέει τίποτα; Εσύ με τη λογική σου θα δεχόσουν να πεθάνεις για κάποιον που δεν υπάρχει;

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Δαναός 16/03/2012 17:41:53

   φίλε μου αυτά που λες αναφέρονται σε κείμενα που σου λέω ότι ΔΕΝ είναι ιστορικώς επιβεβαιωμένα ...

   όσον αφορά τους ιστορικά επιβεβαιωμένους θανάτους ... το ότι κάποιος επιλέγει να βασανιστεί για μια αρχή-θεωρία κλπ δεν την καθιστά και ΑΛΗΘΕΙΑ ... 100δες οπαδοί αιρεσεων ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ... τι θα πει αυτό ότι είναι ΥΠΑΡΚΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ???

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ EVANGELOS 16/03/2012 17:53:26

    Τα επιχειρηματα που χρησιμοποιεις δεν επιδεχονται σοβαρης επιχειρηματολογιας προς αντικρουση...,παρ' ολα αυτα σε ποια αιρεση οι 100αδες οπαδοι της θα αντεχαν να βασανιζονται για 2000 χρονια τωρα και αυτη να μην εχει καταρρευσει;!;

    • EVANGELOS avatar
     EVANGELOS @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 20:31:51

     φίλε ΚΥΘΗΡΙΕ οι χριστιανοί ΔΕΝ υπέστησαν διωγμούς επί 2000 χρόνια ... από το 330 και μετά ήταν ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας (που τότε συμπεριελάμβανε το σύνολο της παλαιάς ρωμαικής δηλαδή και δυτική και ανατολική) ... μάλιστα βιαίως εκχρηστιάνησαν και όλοι την υπόλοιπη Ευρώπη

     Ο χριστιανισμός ήταν από το 330 και μετά Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ συνεπώς ακόμα και αν δεχτούμε επ ακριβώς ότι λεει η εκκλησία οι διωγμοί ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ τότε ...

     Αντιθέτως υπάρχουν άλλες θρησκείες-αιρεσεις που υπέστησαν πιο πολύχρονους διωγμούς π.χ. ο μονοφυσιτισμός που κυρίως απαντάται στην Αρμενία και ο οποίος διώκονταν από τη γεννησή του 5ο αιώνας έως και τη δημιουργία της Δημοκρατία της Αρμενίας (1920) οπότε και διαλύθηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία και μετά ΞΑΝΑ διώχθηκε από το 22 έως το 91 οπότε και ήταν μέλος της ΕΣΣΔ ...

     συνεπώς δεν συνέβει κάτι το εξωπραγματικό ... απλά στον διαγκωνισμό από το 100-200 έως το 330 επικράτησε στη ρωμαική αυτοκρατορία μια θρησκεία ΠΟΛΥ ΕΚΟΛΟΤΕΡΑ από ότι πάρα πολλές άλλες !!!

     Παρεπειπτόντως σήμερα το ποσοστό των χριστιανών είναι περίπου 30% σε όλο τον κόσμο ... ΜΕΤΡΙΑ επίδοση για την απόλυτη "θεία" αλήθεια ... το ποσοστό των αγνωστικιστών είναι περίπου το ίδιο

     το ποσοστό των Ορθοδόξων είναι ΠΟΛΥ μικρότερο φυσικά ...

     με λίγα λόγια δεν αποδυκνείεται η ιστορικότητατου Ιησού ΟΥΤΕ από κάποια "ανεξήγητη" επιβίωση (που δεν έλαβε χώρα) ΟΥΤΕ από κάποια καθολική επικράτηση της θρησκείας (που επίσης δεν έλαβε χώρα)

     όμως δέχομαι το ότι καθένας μπορεί να πιστέυει ότι θέλει ανεξάρτητα των στοιχείων ...

     π.χ. πολλοί Αμερικάνοι ΔΕΝ δέχονται την εξέλιξη των ειδών του Δαρβίνου αλλά πιστέυουν ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε ΕΞ ΑΡΧΗΣ όπως είναι σήμερα (όπως δηλ. αναφέρεται στη Γέννεση) ... και άρα ότι συνυπήρχαν οι δεινόσαυροι με τους ανθρώπους (λολ)

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ EVANGELOS 16/03/2012 21:47:11

      EVANGELE,κανεις ενα λαθος η ειναι αβλεψια σου-χωρις να θελω να σε προσβαλλω- οταν λες οτι οι χριστιανοι εκχριστιανισαν βιαια την δυτικη Ευρωπη.Οι καθολικοι προεβησαν στους βιαιους εκχριστιανισμους και οχι οι ορθοδοξοι,η Ορθοδοξια ανα τους αιωνες ηταν παντα αμυνομενη.Επισης η πιστη στον Ιησου Χριστο επικρατησε σε πολυ μεγαλυτερο ποσοστο απ' οτι αναφερεις κι αυτο γιατι στην υπαρξη του Χριστου πιστευουν πολλα χριστιανικα δογματα,αιρεσεις, ακομη και αλλες θρησκειες. Αλλο η πιστη στην υπαρξη Του και αλλο η ορθη πιστη στο προσωπο Του. Φιλικα.

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 22:11:52

      κατ αρχάς στο βασικό ότι όπως είδες και μόνος σου ΔΕΝ ΔΙΩΚΟΝΤΑΝ ΕΠΙ 2000 χρόνια οι χριστιανοί ... συνεπώς δεν αποτελεί επιγχείρημα υπερ της "ιστορικότητας του Ιησού" το παραπάνω από ότι κατάλαβα ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ...

      Στο δευτερεύων τώρα περί βιαίου ή μη εκχριστιανισμού ... σύμφωνα με όλες τις ιστορικές πηγές ο Ιουστινιανός πολέμησε άγρια τους εναπομείναντες ειδωλολάτρες (δηλ όσους Έλληνες ακόμα πίστευαν στους προγονικούς τους θεούς αλλά και άλλους λαούς στην υπόλοιπη επικράτεια - μανιχαιστές - μονοφυσίτες κλπ) , έκλεισε την Ακαδημία αθηνών και γενικά επιτέθηκε ΒΑΝΑΥΣΑ κατά του αρχαιοελληνικού πολιτισμόυ ... δεν είναι τυχαίο ότι μεγαλο ποσοστό των βυζνατινών εκκλησιών δομήθηκαν ΣΤΑ ΕΡΡΕΙΠΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΝΑΩΝ ...

      Οκ , προφανώς και ΔΕΝ είναι αληθέστερη θρησκεία ο 12θεισμός ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία... αλλά όπως και να το κάνουμε η επιβολή του χριστιανισμού ΕΓΙΝΕ ΒΙΑΙΟΤΑΤΑ και απο τους ορθοδόξους !!!

      p.s. Σήμερα που μιλάμε ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των πάσης φύσεως χριστιανών είναι όσο σου έγραψα περίπου 30%

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ EVANGELOS 16/03/2012 22:30:57

      Οταν μιλω για την Ορθοδοξια, εννοω την ορθη πιστη σε καποια δογματα,εν προκειμενω τη πιστη στην Αληθεια. Η Ορθοδοξια που ειναι η ''θρησκεια'' της αγαπης,δεν διδασκει ΠΟΥΘΕΝΑ,ουτε παροτρυνει τους πιστους της για βιαιη επικρατηση,πως θα μπορουσε αλλωστε αφου διδασκει την αγαπη και την συγχωρητικοτητα. Υπηρχαν ομως και υπαρχου νακομη και αυτο το δεχομαι, καποιοι εκπροσωποι της που τα εργα τους δεν συμβαδιζαν και ουτε συμβαδιζουν με την πιστη τους,αυτο ομως δεν αλλαζει την αληθεια.Απο την αλλη για αυτον ακριβως τον λογο δεν ξεπηδησαν και τοσες αιρεσεις μεσα απο τους κολπους της;

    • pepito avatar
     pepito @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 18/03/2012 17:46:43

     ΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ. ΠΟΣΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, Η ΕΣΤΩ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ?

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Δαναός 16/03/2012 18:04:06

   Προφανως εσυ δεν ξερεις τι εχουμε διαβασει...
   Εξηγησε μας μονο γιατι κολλας σε κατι που το γραφει ενα μονο ευαγγελιο και δεν αναφερει ονομα.Που ακριβως εστιαζεται ο προβληματισμος σου;
   Αλλα, αμα λες''τα ευαγγελια σας'',τοτε καθε προσπαθεια για εποικοδομητικο διαλογο ειναι ανωφελη,αφου ειναι καταφανης η εκ των προτερων αρνηση σου. Στην τελικη,ο καθενας ειναι ελευθερος να πιστευει οτι εκεινος πιστευει οτι ειναι σωστο. Aναφερομαι στον EVANGELO πιο πανω.

   • occultist avatar
    occultist @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/03/2012 08:17:53

    ΚΥΘΗΡΙΟΣ είπε:
    ""Η Ορθοδοξια που ειναι η ”θρησκεια” της αγαπης,δεν διδασκει ΠΟΥΘΕΝΑ,ουτε παροτρυνει τους πιστους της για βιαιη επικρατηση,πως θα μπορουσε αλλωστε αφου διδασκει την αγαπη και την συγχωρητικοτητα""
    Εχεις ακούσει τίποτα σχετικό με τα κρεουργία της Σκυθούπολης;;;

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ occultist 17/03/2012 13:25:03

     Οχι,για πες.

    • EVANGELOS avatar
     EVANGELOS @ occultist 17/03/2012 17:27:43

     η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας επί πατριαρχείας Θεοφίλου καταστράφηκε από μόνη της ?

 15. Δαναός avatar
  Δαναός 16/03/2012 16:20:09

  Ωραία λογική ρε φίλε!Το ότι μαρτύρησαν οι μαθητές του Χριστού, οι περισσότεροι με σταυρικό θάνατο, δε σου λέει τίποτα; Εσύ με τη λογική σου θα δεχόσουν να πεθάνεις για κάποιον που δεν υπάρχει;.

  • m.s avatar
   m.s @ Δαναός 16/03/2012 17:02:21

   Ας παραδεχτούμε ότι ο Χριστός δεν αναστήθηκε και ότι οι μαθητές έκλεψαν το σώμα του.
   Από τη στιγμή που θα το έκαναν θα παραδεχόντουσαν στη συνείδησή τους ένα πράγμα : ότι ο Χριστός τόσο καιρό τους έλεγε ψέματα και ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος. Αυτό θα ήταν και το μόνο λογικό σε όλη την παράνοια αυτού του σεναρίου που ακολούθησε , με αποκορύφωμα την παράκληση του Πέτρου στους σταυρωτές του να μην του κάνουν την τιμή να πεθάνει όπως ο Κύριός του γι αυτό και τον σταύρωσαν ανάποδα.
   Θα δεχόταν κανείς να σταυρωθεί ανάποδα για ένα ψέμα; Μα γιατί ;;;;;; είναι τόσο λογικό!!!!

   • m.s avatar
    m.s @ m.s 16/03/2012 17:11:55

    ορμώμενος από το σκεπτικό του αγαπητού Δαναού

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ m.s 16/03/2012 18:49:53

     Κι εγώ m.s. συνεχίζω με μια απάντηση του π. Επιφανίου Θεοδωρόπουλου σε κάποιον "άθεο":"Λες ότι κι άλλοι πέθαναν για την ιδεολογία τους. Σωστά.Δεν πέθαναν όμως για γεγονότα. Σε μια ιδεολογία όμως είναι πολύ εύκολο να υπεισέλθη πλάνη. Επειδή δε είναι ίδιον της ανθρωπίνης ψυχής να θυσιάζεται για κάτι στο οποίο πιστεύει, εξηγείται γιατί πολλοί κομμουνιστές πέθαναν για την ιδεολογία τους. Αυτό όμως δεν μας υποχρεώνει να την δεχθούμε και ως σωστή.

     Είναι άλλο πράγμα να πεθαίνης για ιδέες κι άλλο για γεγονότα. Οι Απόστολοι όμως δεν πέθαναν για ιδέες. Ούτε για το «Αγαπάτε αλλήλους» ούτε για τις άλλες ηθικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού. Οι Απόστολοι πέθαναν μαρτυρούντες υπερφυσικά γεγονότα. Κι όταν λέμε γεγονός, εννοούμε ό,τι υποπίπτει στις αισθήσεις μας και γίνεται αντιληπτό από αυτές. Οι Απόστολοι εμαρτύρησαν δι’ «ο ακηκόασι, ο εωράκασι τοις οφθαλμοίς αυτών, ο εθεάσαντο και αι χείρες αυτών εψηλάφησαν» (Α’ Ιωάν. α’ 1).

     Με βάσι έναν πολύ ωραίο συλλογισμό του Πασκάλ λέμε ότι με τους Αποστόλους συνέβη ένα από τα τρία: Ή απατήθηκαν ή μας εξαπάτησαν ή μας είπαν την αλήθεια.

     Ας πάρουμε την πρώτη εκδοχή. Δεν είναι δυνατόν να απατήθηκαν οι Απόστολοι, διότι όσα αναφέρουν δεν τα έμαθαν από άλλους. Αυτοί οι ίδιοι ήσαν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες όλων αυτών. Εξ άλλου δεν ήσαν καθόλου φαντασιόπληκτοι ούτε είχαν καμμιά ψυχολογική προδιάθεσι για την αποδοχή του γεγονότος της Αναστάσεως. Αντιθέτως ήσαν τρομερά δύσπιστοι. Τα Ευαγγέλια είναι πλήρως αποκαλυπτικά αυτών των ψυχικών τους διαθέσεων: δυσπιστούσαν στις διαβεβαιώσεις ότι κάποιοι Τον είχαν δει αναστάντα.

     Και κάτι άλλο. Τι ήσαν οι Απόστολοι πριν τους καλέσει ο Χριστός; Μήπως ήσαν φιλόδοξοι πολιτικοί ή οραματιστές φιλοσοφικών και κοινωνικών συστημάτων, που περίμεναν να κατακτήσουν την ανθρωπότητα και να ικανοποιήσουν έτσι τις φαντασιώσεις τους; Κάθε άλλο. Αγράμματοι ψαράδες ήσαν. Και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πιάσουν κανένα ψάρι να θρέψουν τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό και μετά τη Σταύρωσι του Κυρίου, παρά τα όσα είχαν ακούσει και δει, επέστρεψαν στα πλοιάρια και στα δίχτυα τους. Δεν υπήρχε δηλ. σ’ αυτούς, όπως αναφέραμε, ούτε ίχνος προδιαθέσεως για όσα επρόκειτο να επακολουθήσουν. Και μόνο μετά την Πεντηκοστή, «ότε έλαβον δύναμιν εξ ύψους», έγιναν οι διδάσκαλοι της οικουμένης.

     Η δεύτερη εκδοχή: Μήπως μας εξαπάτησαν; Μήπως μας είπαν ψέματα; Αλλά γιατί να μας εξαπατήσουν; Τι θα κέρδιζαν με τα ψέματα; Μήπως χρήματα, μήπως αξιώματα, μήπως δόξα; Για να πη κάποιος ένα ψέμα, περιμένει κάποιο όφελος. Οι Απόστολοι όμως, κηρύσσοντες Χριστόν και Τούτον εσταυρωμένον και Αναστάντα εκ νεκρών, τα μόνα τα οποία εξασφάλισαν ήσαν: ταλαιπωρίες, κόποι, μαστιγώσεις, λιθοβολισμοί, ναυάγια, πείνα, δίψα, γυμνότητα, κίνδυνοι από ληστές, ραβδισμοί, φυλακίσεις και τέλος ο θάνατος. Και όλα αυτά για ένα ψέμα; Είναι εντελώς ανόητο και να το σκεφθή κάποιος.

     Συνεπώς ούτε εξαπατήθηκαν ούτε μας εξαπάτησαν οι Απόστολοι. Μένει επομένως η Τρίτη εκδοχή∙ ότι μας είπαν την αλήθεια.

     Θα πρέπει μάλιστα να σου τονίσω και το εξής: Οι Ευαγγελιστές είναι οι μόνοι οι οποίοι έγραψαν πραγματική ιστορία. Διηγούνται τα γεγονότα και μόνον αυτά. Δεν προβαίνουν σε καμμία προσωπική κρίσι. Κανένα δεν επαινούν, κανένα δεν κατακρίνουν. Δεν κάνουν καμμία προσπάθεια να διογκώσουν κάποιο γεγονός ή να εξαφανίσουν ή να υποτιμήσουν κάποιο άλλο. Αφήνουν τα γεγονότα να μιλούν μόνα τους."
     Και κάτι ακόμα για τον Strange και τον EVANGELO: Υπάρχουν δηλ. ιστορικοί, που να πιστοποιούν την Ανάστασι του Χριστού;

     - Δεν ξέρετε τι ζητάτε! Αν υπήρχαν τέτοιοι ιστορικοί που να είχαν δει τον Χριστό αναστημένο, τότε αναγκαστικά θα πίστευαν στην Ανάστασί Του και θα την ανέφεραν πλέον ως πιστοί, οπότε και πάλι θα αρνιόσασταν τη μαρτυρία τους, όπως ακριβώς απορρίπτετε τη μαρτυρία του Πέτρου, του Ιωάννου κ.λ.π. Πως είναι δυνατόν να βεβαιώνη κάποιος την Ανάστασι και ταυτόχρονα να μη γίνεται Χριστιανός; Μας ζητάτε «πέρδικα ψητή σε κέρινο σουβλί και να λαλή»! Αι, δεν γίνεται!"

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Δαναός 16/03/2012 19:39:55

      Δαναέ, λάλησες μου φαίνεται.
      Άστο, γιατί δεν θα βρούμε άκρη.
      Άσε που αν αρχίσουν και μπαίνουν πάλι κατά δεκάδες οι διάφοροι "παπούληδες" από το Α. ¨Ορος, θα πέσει κανένας σέρβερ, και δεν θάχουμε βήμα να ξελαμπικιάζουμε.
      Εγώ μια μετάφραση έκανα για ένα σκευοφυλάκιο. Στο τέλος θα με αφορίσουν!
      ΥΓ- Ο Εφρέμης τι έγινε τελικά; Ξέρει κανένας;

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Strange Attractor 16/03/2012 21:11:28

      Αργησα να σου απαντήσω γιατί προτίμησα να ακούσω απ' "τους παπούληδες"τους χαιρετισμούς- αν δεν τους γνωρίζεις γκούκλαρε θα σου κάνει καλό- και άφησα σε σένα τον Νταλάρα και την Τάμτα.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Δαναός 16/03/2012 21:17:53

      Χάνεις το χιούμορ σου όταν ακούς τους χαιρετισμούς;

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Δαναός 16/03/2012 21:32:05

      Ξεκουράζομαι!

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ Δαναός 16/03/2012 20:38:20

      οι παραπάνω αναλύσεις

      "αν οι μάθητες ήξεραν ότι είναι ψέματα η ανάσταση ... γιατί κάθησαν να βασανιστούν"

      είναι σα να λεώ

      "ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΜΟΡΝΤΟΡ

      Αν δεν υπήρχε γιατί ο Φρόντο να περάσει τόσες ταλαιπωρίες για να καταστρέψει το δακτυλίδι ???"

      ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ

      "Μάστορα την περίπτωση να μην υπήρχε ΟΥΤΕ Ο ΦΡΟΝΤΟ (δηλ ΟΥΤΕ οι μαθητές) την έχεις σκεφτει ???"

     • αποκατάσταση avatar
      αποκατάσταση @ EVANGELOS 16/03/2012 23:02:14

      Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου σε αυτή την περίπτωση μεταθέτουμε το ερώτημα στο αν υπάρχουν ιστορικοί που αναφέρουν τους Αποστόλους. Και έχω την εντύπωση ότι εδώ αυξάνονται οι μαρτυρίες.

     • m.s avatar
      m.s @ Δαναός 16/03/2012 22:07:25

      @ Δαναέ , σήμερα κατάλαβα γιατί χαίρεις τέτοιας εκτίμησης εδώ στο αντινιούζ !

      @ SA είμαι σίγουρος ότι είσαι χριστιανός ουσίας και όχι τύπων.
      και γι αυτό μου είσαι συμπαθής!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ m.s 16/03/2012 23:43:49

      Με συγκινείς διότι αντελήφθης αυτό που λέω χρόνια.
      Πως πολλοί που δεν συχνάζουν σε κατηχητικά και σε Μονές, και δεν βάζουν τα καλά τους για να φανούν κάθε τόσο στην ενορία τους, είναι πολύ πιο Χριστιανοί από κάποιους θεοσεβείς στην όψη, και φίδια στην καρδιά.
      Τα σέβη μου.

 16. Μάνια avatar
  Μάνια 16/03/2012 16:26:36

  Ξεχασα ενα ερωτηματικο στην δευτερη προταση.
  ΟΣο για το Ροιτερς και τις αλλες κ@λ@φυλλάδες εδω αμφισβητουσαν την καθαρη εκλογικη νικη του Πουτιν ο οποις ειχα βάλει και καμερες , και δεν θ΄αμφισβητουν τον Χριστο?
  Παντως βλεπω εχετε και εσεις εσω οπως και σ΄αλλες σελιδες, αντιχριστιανικα και αντιορθοδοξα φυντανακια ,ή αλλιως καλοθελητες της ΝΤΠ

 17. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 16:26:57

  Στο κατα Λουκαν αναφερεται οτι οενας ληστης,ο εκ δεξιων του θα ειναι απο την ημερα εκεινη στον Παραδεισο μαζι του,και στα κατα Ματθαιον και Μαρκον ονομαζονται ληστες και στο κατα Λουκαν κακουργοι....,που η απορια;

 18. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 16:40:33

  Ποιοί περσικοὶ πόλεμοι; Ἀποδείξεις!

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 16/03/2012 17:05:31

   300 (2007) !!!!

 19. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/03/2012 16:47:33

  Από πότε ονομάζει ο άνθρωπος λογική την άρνηση της ύπαρξης ιστορικά αποδεδειγμένων προσώπων; Και το λέω αυτό γιατί υπάρχει διαταγή και δικαστήριο που έκανε ο Ρωμαίος Καίσαρας ενανίον του Ποντίου Πιλάτου και όσων Ρωμαίων έφταιγαν για τη σταύρωσή Του όπου καταδίκασε τους φονιάδες επειδή σκότωσαν τον Αθώο. Ψάξε και τα ξαναλάμε. Αυτά αφήνοντας στην άκρη την Αγία Γραφή. Επειδή όμως κάποιοι δε την μισούν τόσο ώστε να την αμφισβητούν, τόσες περιγραφές και λεγόμενα για Έναν δεν έχουν υπάρξει που να διατηρηθούν 2000 χρόνια τώρα χωρίς επιστημονική αμφισβήτηση σοβαρών ιστορικών. Και για να προσθέσω και το κερασάκι: Σε ποιον είπε "Νενίκηκάς με Ναζωραίε" ο Ιουλιανός την ώρα που ξεψυχούσε αφού μισούσε τόσο πολύ το Χριστιανισμό που ενώ είχε χριστιανική παιδεία την απαρνήθηκε; Αυτά τα ολίγα επιφανειακά και γρήγορα. Αν θέλει κάποιος και άλλα υπάρχουν...

  Επίσης, αδέλφια ο Ιησούς δεν είχε με την έννοια των κοινών γονέων. Απλά ο Ιωσήφ που ήταν χήρος είχε παιδιά με τη γυναίκα που είχε χάσει και αφού έγινε ο προστάτης της Παναγίας, ο Ιησούς που μεγάλωσε στο σπίτι του Ιωσήφ, αντιμετωπίστηκε ως παιδί του Ιωσήφ από τον περίγυρό του. Η Παναγία άλλωστε δεν επεδείκνυε την άσπορο κύησή της ώστε να ξέρουν όλοι πως ο Ιησούς είναι Υιός Θεού. Εύλογη λοιπόν η σύγχυση στο περιβάλλον της οικογένειας.

 20. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/03/2012 16:54:44

  Σε ένα αναφέρεται η μετάνοια και σωτηρία του ενός ληστή και μάλιστα στο Ευαγγέλιο που έγραψε ο Λουκάς. Στα αντίστοιχα του Μάρκου και του Ματθαίου αναφέρονται απλά οι 2 ληστές που ήταν δίπλα του.

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Γεώργιος Τ. 16/03/2012 17:36:49

   προφανώς ΔΕΝ έχετε διαβάσει τα ευαγγέλια σας ...

   ο "μετανοών ληστής" αναφέρεται ΜΟΝΟ στο κατά Λουκαν (23:39-42) ... και μάλιστα χωρίς όνομα ...

   στο κατά Ιωάννη δε γίνεται ΚΑΜΙΑ αναφορά για ληστές

   στο κατά Ματθαίο και οι 2 ληστές των χλευάζουν (27:44)

   στο κατά Μάρκο αναφέρονται χωρίς να συνομιλούν

   με λίγα λόγια 1/4 αναφέρει μια λεπτομέρεια και ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ... κλασσικό παράδειγμα πως κάτι που τελικά δεν είναι επιβεβαιωμένο ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ "ΕΑΥΑΓΓΕΛΙΑ" ... ΤΟ 99% ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΩΣ "ΑΛΗΘΕΙΑ"

   όπως είπε και ο Μπέκετ

   "-But one of the four says that one of the two was saved.   -They don't agree and that's all there is to it.   -But all four were there. And only one speaks of a thief being saved.   -Why believe him rather than the others?   -Who believes him?   -Everybody.   -It's the only version they know.   -People are bloody ignorant apes."

  • m.s avatar
   m.s @ Γεώργιος Τ. 16/03/2012 17:55:04

   But all four were there. And only one speaks of a thief being saved.
   αστέρι ο Μπέκετ στην πρόσθεση!!!!!
   πόσοι ήταν εκεί ;;;;
   4;;;;;
   για ξαναμέτρα!!!!

 21. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/03/2012 16:55:34

  Ακριβώς! Και δε θέλει θεολογικές γνώσεις για να καταλάβουμε τι σημαίνει...

 22. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 17:03:01

  Πράγματι , έτσι αναφέρει (μόνο) ο Ευ. Λουκάς. Αντίθετα ,για τους Καθολικούς ήταν η " η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή". Διακρίνω πρόθεση να καλυφθεί κάτι άλλο.

  Αλλωστε όλη αυτή η αναφορά για τις γυναίκες ακολούθους του Χριστού είναι παράξενη. Γυναίκες ακολούθους (camp followers) είχαν μόνο οι στρατοί ,καί αυτές δεν είχαν την καλύτερη φήμη. Για έναν Ραβί ,αυτό θα ήταν σκάνδαλο και θα είχε αναφερθεί στη δίκη του μαζί με τις άλλες κατηγορίες.

  Παραμένει παράξενο επίσης το οτι η Μαγδαληνή αναφέρεται με τόση επιμονή ονομαστικά, και είναι παρούσα σε όλες τις σημαντικές στιγμές.

  Και σύμφωνα με την παράδοση , τελειώνει την ζωή της στην Έφεσο μαζί με την Παναγία... (η μητέρα και η χήρα;)

  Συγνώμη,δεν θέλω να προσβάλω κανέναν που πιστεύει στο επίσημο δόγμα. Απλά , απο το σχολείο ακόμα , έβγαζα σπυράκια με εκείνο το "πίστευε και μη ερεύνα"!

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 18:23:08

   ΣTΕΛΙΟ,πουθενα στην Αγια Γραφη δεν αναφερεται το ''πιστευε και μη ερευνα'',αντιθετως ο ιδιος ο Χριστος ειπε ''ερευνατε τας Γραφας'' ! Αλλωστε ισχυει και το ''πιστευε και μη, ερευνα''!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 22:53:49

   Το πίστευε και μη ερεύνα είναι άλλο ένα δόγμα που έφτιαξε ο Πάπας για να αποτρέπει τους σοβαρούς πιστούς από την ενδελεχή μελέτη της Αγίας Γραφής επειδή θα γίνονταν επαναστάτες ενάντια στην πλάνη που ίδρυσε ο Παπισμός.

   Το θέμα είναι να είμαστε ειλικρινείς και ταπεινοί στην αναζήτηση της αλήθειας. Αυτό σημαίνει να μην κατεβάζουμε το επίπεδο των γεγονότων της ζωής του Ιησού στα βιώματά μας που πολλές φορές είναι διεστραμμένα και δε μας αφήνουν να σηκώσουμε τη διάνοιά μας στα υψηλά.

 23. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/03/2012 17:04:51

  Η διασύνδεση οδύνης-ηδονής στην ανθρώπινη φύση εξηγεί το μυστήριο της ασπόρου σαρκώσεως του Θεού.

  Για αυτό οι μοναχοί που κάνουν αγώνα και κόπο με νηστείες,μετάνοιες, ταλαιπωρίες (οδύνη) απολαμβάνουν τη Θεία ηδονή (χαρίσματα από το Θεό, οράματα, θαυματουργίες), ενώ εγώ ο βρωμιάρης απολαμβάνω στιγμές ηδονής και ταλαιπωρούμαι μια ζωή από την νεκρή ψυχή μου (οδύνη) που βοά να αλλάξω ζωή αλλά δεν την ακούω ή προσποιούμαι πως δε την ακούω φιμώνοντάς την με άλλες ηδονές πιο έντονες και καταλήγω μέθυσος, πότης, ναρκωμανής, ψυχασθενής...

  Η Παναγία λοιπόν, απόλαυσε την αειπαρθενία ως δώρο θεού επειδή από 3 ετών ζούσε μέσα στον Ναό με νηστεία και προσευχή (σωματική οδύνη). Δώδεκα χρόνια μετά λοιπόν, έλαβε τη Χάρη να φέρει μέσα της το Λόγο του Θεού (Θεία ηδονή).

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 16/03/2012 18:09:35

   Γεωργιε Τ., συγχαρητηρια!!!

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 22:45:58

    Να είσαι καλά και καλή Σαρακοστή. Και επειδή κάποιοι βαριούνται να διαβάσουν μεγάλα κείμενα, τα παραπάνω συνοψίζονται στη φράση των μεγάλων ασκητών: "δώσε αίμα (=κόπος του σώματος) και λάβε Πνεύμα."

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γεώργιος Τ. 16/03/2012 23:15:08

     Καλη Σαρακοστη!

  • Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι avatar
   Σκέψεις ατάκτως ερριμμέναι @ Γεώργιος Τ. 16/03/2012 20:46:53

   Δείτε πώς αλλάζει η επιστήμη και η εξέλιξη την κοινωνία, τα ήθη, τις θρησκευτικές πίστεις και τους νόμους αυτής:

   Με τα παραπάνω δεδομένα σας (3 + 12 = 15 έτη), βάσει των ισχυόντων στη σημερινή εποχή, ο Ιωσήφ θα διώκετο για "ασέλγεια, κατ' εξακολούθηση, σε βάρος ανηλίκου σε βαθμό κακουργήματος", αν μάλιστα η Μαρία είχε τεθεί υπό την κηδεμονία του και για "ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας".

   Αυτό βέβαια μόνον αν μπορούσε να αποδειχθεί - παρά τις αντιρρήσεις του Ιωσήφ - από τα βιολογικά εργαστήρια της εποχής ότι αυτός είχε συμμετάσχει στην γέννηση του Ιησού. Αν πάλι οι εξετάσεις αποδείκνυαν ότι ο Ιησούς έφερε το DNΑ της Μαρίας μόνον (και όχι άλλου γονέα), η σημερινή διαμάχη μεταξύ χριστιανών θεολόγων και των υπολοίπων περί της αειπαρθενίας ή μη της Μαρίας θα είχε απαντηθεί αποστομωτικά. (Και θα προέκυπταν νέα ερωτήματα για το αληθές φύλο του Ιησού, αφού δεν θα ήταν άρρεν, φέρων μόνο χρωμοσώματα τύπου XX). Κρίμα να μην υπάρχει τόσο προχωρημένος γονιδιακός έλεγχος εκείνη την εποχή.

   Φυσικά τότε (αλλά ακόμη και ως 1-2 γενεές νωρίτερα από σήμερα, για την Ελλάδα τουλάχιστον) οι γάμοι με 15χρονα κορίτσια δεν ήταν κοινωνικά απορριπτέοι (πολλώ δε μάλλον ποινικά κολάσιμοι), αφού ο μέσος όρος ζωής (κι επομένως ηλικίας νύμφευσης) των ανθρώπων ήταν πολύ χαμηλότερος.

   Επίσης δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος φύλου με βάση το γενετικό υλικό, όπως σήμερα, που ελέγχονται με αυτόν μυώδεις, ανδρόμορφες αθλήτριες που καταρρίπτουν παγκόσμιες επιδόσεις για το αληθές φύλο τους...

   Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω, σήμερα είναι απείρως δυσκολότερο να ξαναεμφανισθεί Μεσσίας γένους αρσενικού, επικαλούμενος την ενσάρκωση του Θεού στο πρόσωπό του, έχων ανήλικη "αειπάρθενο" μητέρα και ηλικιωμένο πατέρα (τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ο ορθολογισμός και δοξάζεται η επιστήμη).

   Για να προλάβω τα (εκτός θέματος) σχόλιά σας, τα παραπάνω δεν αποτελούν θρησκευτικές απόψεις (ή απόρριψη τέτοιων), παρά μόνο κοινωνιολογικές παρατηρήσεις. Όσοι/ες συσχολιαστές/ριες απαντήσετε, παρακαλώ περιοριστείτε στην κοινωνιολογική διάσταση του θέματος.

 24. aris avatar
  aris 16/03/2012 17:05:58

  Aστυάνακτα και Κυθήριε,
  Είμαι έτοιμος να δεχθώ οτι δεν τόχω πιάσει σωστά το θέμα, όμως αν δεχτούμε οτι ο Ιησούς είχε μετά απ' αυτόν κι 'αλλα αδέλφια που έκανε ο Ιωσήφ με τη νόμιμη γυναίκα του Μαρία, που είναι το πρόβλημα?
  Θα ήταν κακό να έχει κανονικούς ανθρώπους αδέλφια?

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ aris 16/03/2012 18:15:40

   Μα, aris,λεμε οτι ο Ιωσηφ δεν ηταν παντρεμενος με την Παναγια! Αρραβωνιασμενος ηταν μαζι της κι αυτο για να την προστατεψει απο τους Εβραιους γιατι θα την σκοτωναν αν μαθαιναν οτι ηταν εγκυος εκτος γαμου! Αλλωστε την γνωρισε αφου εκεινη ηταν ΗΔΗ εγκυος και επισης εκεινος ηταν 60 χρονων και εκεινη 15 !

 25. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/03/2012 17:13:25

  Μάνια την διάβασες την ανάρτηση;
  Για μια δίκη σε σχέση με ένα αμφισβητούμενο σκευοφυλάκιο είναι.
  Σε πειράζουν αυτά που αναπαράγει ο στρέιντζ;
  Μήπως ήθελες μόνο την "Ζωή του Παιδιού";
  Ξεκίνα εσύ να αναπαράγεις όσα θέλεις. Ο Φ. θα σε στηρίξει.
  Όσο για το θέμα με το οποίο καταπιάνονται τα σχόλια, έχω κι εγώ άποψη αλλά δεν την καταθέτω μη τυχόν και στραβώειε καμιά "αειπαρθένος" ανισόρροπη όπως εσύ.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 16/03/2012 17:13:59

   στραβώσει

 26. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 17:16:31

  Εγινε ,απο τους Καθολικούς.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/03/2012 22:48:57

   Αυτοί δεν μετράνε. Δεν έχουν αφήσει σωστό όρθιο. Η διαστροφή της πίστης στον Χριστό ξεκίνησε από τους δυτικοευρωπαίους και συνεχίζεται ανά τους αιώνες. Έχουν όμως μια μικρή δικαιολογία λόγω της αδυναμίας των διαλέκτων τους να εκφράσουν σε μετάφραση από τα Ελληνικά τις βαθιές έννοιες του δόγματος του Ευαγγελίου. Οι μεγάλες αιρέσεις του Παπισμού ωστόσο δεν έχουν καμιά δικαιολογία.

 27. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 16/03/2012 17:18:47

  Ο Χριστός κατέβηκε ως ενσαρκωμένος λόγος Του Θεού στη γη, σωστά;;
  Άρα με ανθρώπινη υπόσταση, οπότε αν είχε φυσικά αδέρφια από τον Ιωσήφ, που είναι το πρόβλημα;;;
  Σημαίνει κάτι αυτό;
  Γιατί τόσος "πανικός";

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιώργος msn 16/03/2012 18:25:29

   Δεν ειναι πανικος,απλα δεν ειναι αληθεια! Αυτο.

   • Γιώργος msn avatar
    Γιώργος msn @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 18:55:10

    Εννοείται ότι σαρκώθηκε κατά χάρη Αγίου Πνέυματος Ο Ιησούς, αναφέρομαι σε απογόνους του Ιωσήφ, μην το παίρνεις διαφορετικά!
    Είναι απλά μια ανθρώπινη πτυχή της ύπαρξης Του Χριστού.
    Δεν διαφωνούμε

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Γιώργος msn 16/03/2012 20:38:39

     Συμφωνω.

 28. marios avatar
  marios 16/03/2012 17:21:26

  Μην μας φάνε το παγκάρι οι αλλόθρησκοι.

 29. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 16/03/2012 17:27:23

  η καταγωγή του ήταν εβραική ΑΘΕΟΣ ήταν προφανώς ο Μπρους !!! έλεος ρε παιδιά τσκωμένοι με τα γεγονότα είσαστε ??? ... φαντάζετε όποιος έχει δει ή ακούσει ή διαβάσει Λένυ να πηγαίνει σε συναγωγή ??? χαχααχχααχ

  p.s. το αν ήταν μεγας διαννοητής ή όχι είναι άποψη του καθενός ... προφανώς δεν ήταν Μαρσέλ Προύστ ... αλλά μάλλον υπετερεί κάποιων άλλων που διαβάζονται κάθε Κυριακή ...

 30. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/03/2012 17:48:50

  Δηλαδή ρε Ευάγγελε, οι 200τόσοι π.χ. πειραγμένοι που αυτοκτόνησαν το 1997 στο Κεμπέκ εξαιτίας του κομήτη που θάρχονταν να τους πάρει στο διάστημα, δεν σημαίνει τίποτα για σένα;
  Τι θες να μας πεις; Δεν υπήρχε ο κομήτης;
  Δεν ήρθε τελικά; Αυτό θέλεις να μας πεις;
  λολ λολ λολ!!!!!!

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Strange Attractor 16/03/2012 19:33:36

   Strange, δίνω την απάντηση λίγο πιο κάτω.

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ Strange Attractor 16/03/2012 20:32:41

   ευχάριστη έκπληξη φίλε strange

 31. Σίχαμα avatar
  Σίχαμα 16/03/2012 18:04:40

  κάποιοι την βρίσκουν με εβρέικα παραμυθάκια και ιστορίες τρελαμμένων αγράμματων γιδοβοσκών. Τους συστήνω να διαβάσουν ελληνική μυθολογία που είναι και πιο ρεαλιστική.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Σίχαμα 16/03/2012 18:54:27

   Αποδείξεις έχεις; Μπορείς να μου αποδείξεις ότι όσα πιστεύω εγώ είναι ψεύτικα παραμυθάκια;

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Σίχαμα 16/03/2012 19:14:41

   Στην ελληνική μυθολογία υπάρχουν πολλοί βοσκοί. Γιατί αυτή η ειρώνεια προς τους βοσκούς;
   Όποιος σαπιοκοιλιάς νεοέλληνας δημόσιος υπάλληλος θέλει να ειρωνευτεί τους εβραίους τους λέει υποτιμητικά γιδοβοσκούς.

 32. sawas avatar
  sawas 16/03/2012 19:13:40

  Εγκυκλοπαιδική ερώτηση.

  Κάτι που με απασχολούσε καιρό και απάντηση δεν έπαιρνα παίρνω τώρα το θάρρος να σε ρωτήσω και βέβαια όποιον/α άλλο/η έχει άποψη.

  Τα παιδιά του Καιν πια είχαν μητέρα?

  • sawas avatar
   sawas @ sawas 16/03/2012 19:17:28

   διόρθωση: ποια

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ sawas 16/03/2012 21:25:17

   Το βιβλιο της Γενεσεως δεν αναφερει το ονομα της γυναικας του Καιν,ξερουμε ομως οτι γεννησε εναν γιο,τον Ενωχ.Τωρα αν ρωτας ,που βρεθηκαν τα αλλα προσωπα αφου ο Αδαμ και η Ευα απεκτησαν τον Καιν και τον Αβελ,η απαντηση ειναι οτι αν διαβασεις το υπολοιπο του 4ου κεφαλαιου της Γενεσεως και προ παντων του 4ου στιχου του 5ου κεφαλαιου θα δεις οτι ο Αδαμ εζησε συνολικα 930 χρονια και στο διαστημα αυτο απεκτησε γιους και θυγατερες,και επειδη δεν μπορουσε να γινει αλλιωτικα,τα αδελφια παντρευονταν μεταξυ τους και αποκτουσαν παιδια.Και δεν απαγορευονταν την εποχη εκεινη απ' τον Θεο να παντρευονται τα αδελφια για να διευκολυνθει ο πληθυσμος του ανθρωπινου γενους εκεινης της εποχης.

   • cobalt avatar
    cobalt @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 21:46:36

    Βρές τι σημαίνει στην Εβραϊκή ΑΔΑΜ και τι σημαίνει ΕΥΑ και θα καταλάβεις πολλά.

    Αδάμ θα πεί ανθρωπότητα, Ευα φύση και Ιστορία. O Χριστός έλεγε πως είναι υιός του ανθρώπου: Στα Εβραϊκά Ben Adam

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ cobalt 16/03/2012 21:52:05

     Εγω γνωριζω οτι Αδαμ σημαινει χωματινος,και Ευα σημαινει ζωη.

   • Πηνελόπη avatar
    Πηνελόπη @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 23:21:52

    Αγαπητέ Τσιριγώτη,

    > Και δεν απαγορευονταν την εποχη εκεινη απ’ τον Θεο να παντρευονται τα αδελφια για να διευκολυνθει ο πληθυσμος του ανθρωπινου γενους εκεινης της εποχης

    Μήπως μπορείτε να μας πείτε, πότε άλλαξε ο Θεός άποψη και άρχισε να απαγορεύει τις αιμομιξίες;

    Δηλαδή από ποιο μέγεθος πληθυσμού του ανθρώπινου γένους και πάνω αλλάζει ο Θεός άποψη;

    Ο ισχυρισμός σας είναι επιεικώς αβάσιμος...

   • sawas avatar
    sawas @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 23:32:41

    Κυθηριε ευχαριστώ για το ξεκαθάρισμα αλλά όπως καταλαβαίνεις η μια απάντηση φέρνει την άλλη ερώτηση.
    Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφεις, φαντάζομαι (επειδή δεν αναφέρεται ρητά) πως δεν απαγορεύονταν τα αδέρφια μεταξύ τους, μήπως συμμετείχαν και οι μανάδες με τους γιους και οι πατεράδες με τις κόρες? Τελικά επιτρέπονταν όλα, τότε?

    Και αν τότε, Θεού θέλοντος, επιτρέπονταν, σήμερα Θεού (δεν/θέλοντος) γιατί απαγορεύεται? Γιατί δεν υπακούμε στο θέλημα του Θεού και κάνουμε τα δικά μας? (όποια και να είναι αυτά).

    Οι ερωτήσεις βλέπεις είναι πολλές και έχω και άλλες, αλλά σε άλλη ευκαιρία.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ sawas 17/03/2012 00:58:30

     Oι ερωτησεις ειναι καλο να υπαρχουν και η συζητηση φερνει την γνωση,ολοι εχουμε την αναγκη της και πρωτος εγω,ακομη και μεσα απο αντικρουομενες αποψεις,αλλωστε ο Χριστος ο ιδιος ειπε ''ερευνατε τας Γραφας''. Πολυ λογικες οι αποριες σου,δεν μπορω να σου απαντησω ομως,γιατι δεν μπορω να βρω απαντηση για το συγκεκριμμενο πρωτο σου ερωτημα σ' αυτα που διαβαζω. μπορω να σου απαντησω ομως οτι αναμεσα στο τοτε και το σημερα εχουν μεσολαβησει χιλιαδες χρονια και μεσα σ' αυτα ο ερχομος του Χριστου στη γη, η αγαπη Του,η θυσια Του,η παραδοση των εντολων Του,οι οποιες ειναι οδηγος της συνειδησης καθε ανθρωπου για την εφαρμογη του καλου στη ζωη του. Μαζι με τις εντολες ομως εδωσε στον ανθρωπο και το αυτεξουσιο,δηλαδη την ελευθερη επιλογη για την τηρηση η οχι των εντολων Του,για τη τηρηση του καλου και του κακου. Ομως,ελευθερια δεν ειναι το να κανει κανεις ο,τι επιθυμει, αλλα το να μπορει να κανει ο,τι πρεπει.

   • lotofagos avatar
    lotofagos @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/03/2012 00:27:28

    μηπως τα παιδια του Αδαμ λεγονατν και αυτα Αδαμ, οποτε φαινεται να 'εζησε' μια χιλιετια? Το ισιο και ο Μωυσης μηπως? Πιο λογικο μου φαινεται αυτο απο το να υπηρχαν χιλιονοβιοι...

 33. tak avatar
  tak 16/03/2012 19:13:40

  Η πίστη του καθενός μας είναι προσωπική υπόθεση, συνεπώς και ο καθένας μας πρέπει να σέβεται την πίστη του άλλου. Άλλωστε Δαναέ μου, εμείς πιστεύουμε και στα ιερά και τα όσια της φυλής... Έτσι μας αρέσει...

 34. Σοφαδιτης avatar
  Σοφαδιτης 16/03/2012 19:21:58

  Καθομαστε και ασχολουμαστε με τις εβραικες μυθοπλασιες. Οι εβραιοι τετοιο πολιτισμο εχουνε, τετοια μολογανε! Καλα τους τα λεει ο Κελσος στον "Αληθη λογο" και των Ιουδαιων και των χριστιανων! Οι Αρχαιοι Ελληνες που εγραψαν ως και για τις αγριες φυλες της Αφρικης, τους εβραιους ουτε που τους μνημονευουν. Και εμεις αποδεχθηκαμε μια αιρεση τους ως θρησκεια μας και γιναμε θαυμαστες των εκλεκτων γιδοβοσκων του θεου τους.

  • Γιώργος msn avatar
   Γιώργος msn @ Σοφαδιτης 16/03/2012 19:40:56

   Καλησπέρα Σοφαδίτη
   Μήπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κατεξοχήν υμνητής της αρχαίας μας κληρονομιάς, επειδή ήταν ασκητικός και πιστός χριστιανός, ήταν και αυτός ανθέλληνας;
   Δεν είναι σωστό να υποτιμάμε την πίστη κανενός.
   Και μάλιστα όταν με άξονα αναφοράς την πίστη τους στον Χριστό και τη βοήθεια της Παναγίας αγωνίστηκαν κορυφαίοι οπλαρχηγοί της νεότερης Ελλάδας για την εθνική απελευθέρωση, αλλά και στο σύγχρονο έπος του '40 κάποιοι άφησαν τη ζωή τους στα βουνά για να διαφωνούμε εμείς σήμερα.
   Η πίστη δεν είναι λογική απόληξη, αλλά βιωματική κατάσταση και επουδενί συγκρίνεται με αλλότρια μέτρα και σταθμά, όπως η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, η τέχνη.
   Νομίζω είναι παράταιρη η σύγκριση.

   • Σοφαδιτης avatar
    Σοφαδιτης @ Γιώργος msn 16/03/2012 20:07:40

    Η πιστη ειναι βιωματικη κατασταση; Αρα εφοσον ο Θεος ειναι ενας, ολοι θα τον βιωναν με τον ιδιο τροπο και θα αντιλαμβανοταν την ουσια του ομοιως. Πραγμα ατοπο. Η θρησκεια ειναι αρρηκτα συνδεδεμενη με το περιβαλλον που μεγαλωνει καποιος αλλιως οι ιεροκυρηκες θα περιττευαν.

    • Γιώργος msn avatar
     Γιώργος msn @ Σοφαδιτης 16/03/2012 20:17:02

     Σωστή η άποψή σου, δεν έχω κανένα λόγο να την αντικρούσω.
     Αλλά όταν κάτι είναι πλαστό και στημένο φαίνεται στην πράξη.
     Έχω γνωρίσει ανθρώπους που η πίστη τους στον Χριστό άλλαξε σε πραγματικό χρόνο την αντίληψή τους για τα πράγματα.
     Στο κάτω-κάτω όλα σχετικά είναι δεν υπάρχουν απολυτότητες, αν όντως υπάρχει Θεός και είμαστε δημιουργήματά του, δε νομίζω να αγνοεί τους "αλλόθρησκους" επειδή έτσι αποφάσισαν οι γεω-πολιτικές ιστορικές εξελίξεις ή τα συμφέροντα των οικονομικών μονάδων διαχρονικά, διαμορφώνοντας ένα "X" status quo.
     Εσύ αν είχες ένα παιδί και στο απήγαγαν, ή στο έπαιρνε η πρόνοια λόγω οικονομικής ανέχειας ή δεν ξέρω γω τι άλλο, θα έπαυες να το αγαπούσες επειδή δεν θα είχε το όνομά σου και θα θεωρούσε άλλον πατέρα από εσένα;
     Κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι...

 35. σάκος με απίδια avatar
  σάκος με απίδια 16/03/2012 19:44:26

  Πώς είναι δυνατόν να παρατίθενται σαν ιστορικές πηγές, διάφορα κείμενα των παπάδων; Θα έβαζαν τα χερια να βγάλουν τα μάτια τους; Ό,τι ήθελαν έγραφαν. Ετσι κι αλλιώς υπήρχαν μπόλικα πρόβατα να πιστεψουν ότι μια ζωή ξεκίνησε από το μύρισμα ενός κρίνου.
  Άσε που κανένας δεν είχε τα κότσια να γραψει κάτι αντίθετο:
  (αντιγράφω ένα τυχαίο κομμάτι από τα πολλά) :
  XVI.10.25
  Αυτοκράτορες Θεοδόσιος και Βαλεντινιανός προς Ισίδωρο, ‘Επαρχο Πραιτορίου
  Απαγορεύεται σε όλους να επιμένουν σε άθλιες ειδωλολατρικές απόψεις, να προσφέρουν καταραμένες θυσίες και να συμμετάσχουν σε άλλες καταδικασμένες, με παλαιότερες αποφάσεις, τελετές. Διατάσσουμε ότι όλα τα ιερά και οι ναοί τους, που βρίσκονται ακόμη άθικτα, θα καταστραφούν με διαταγή των τοπικών αρχών και θα εξαγνιστούν με ύψωση εκκλησίας. Ας γνωρίσουν όλοι ότι αν, με αποδείξεις και ενώπιον ικανού δικαστή, εμφανιστεί ότι κάποιος έχει παραβιάσει το νόμο αυτό, θα τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου. – 435 μαχχ


  Τα χειρόγραφα του Κουμράν τα οποία χρονολογούνται έναν αιώνα πριν και έναν αιώνα μετά την υποτιθέμενη γέννηση, δεν αναφέρουν τί-πο-τα.

  Επίσης, κατά την εποχή που λέγεται ότι έδρασε ο λεγόμενος Χριστός υπήρχε μια μεγάλη ομάδα γνωστών κι αξιόλογων ιστορικών (42) που τα έργα τους γεμίζουν αρκετές βιβλιοθήκες :

  1. Apollonius 2. Appian 3. Appion of Alexandria 4. Arrian 5. Aulus Gellius 6. Columella 7. Damis 8. Dio Chrysostom 9. Dion Pruseus 10. Epictetus 11. Favorinus 12. Florus Lucius 13. Hermogones 14. Josephus 15. Justus of Tiberius 16. Juvenal 17. Lucanus 18. Lucian 19. Lysias 20. Martial 21. Paterculus 22. Pausanias 23. Persius 24. Petronius 25. Phaedrus 26. Philo 27. Phlegon 28. Pliny Elder 29. Pliny Younger 30. Plutarch 31. Pomponius Mela 32. Ptolemy 33. Quintilian 34. Quintius Curtius 35. Seneca 36. Silius Italicus 37. Statius 38. Suetonius 39. Tacitus 40. Theon of Smyrna 41. Valerius Flaccus 42. Valerius Maximus.

  Αναφορά στον λεγόμενο Χριστό βρίσκουμε μόνον σε τρεις από τους παραπάνω ιστορικούς και ιδιαιτέρως περιωρισμένη. Επιπλέον, από αυτές τις τρεις αναφορές, οι δύο είναι πλαστές και η μία δεν αναφέρεται σ' αυτόν

  Και κάτι ακόμα: Είναι οξύμωρο και βλακώδες κάποιος να κατηγορεί τους εβραίους από τη μια και να ασπάζεται τη θρησκεία τους από την άλλη.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ σάκος με απίδια 16/03/2012 20:01:52

   Έτσι ακριβώς.
   Τώρα ετοιμάσου για την επίθεση που θα σου έρθει πανταχόθεν.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ σάκος με απίδια 16/03/2012 20:49:02

   Οπως θα εχεις καταλαβει, μπερδευεις την χριστιανικη θρησκεια ημων των Ορθοδοξων χριστιανων,με την Ιουδαικη θρησκεια των Εβραιων...,τα κανεις κοινως ολιγον απο ρωσικη!

  • m.s avatar
   m.s @ σάκος με απίδια 16/03/2012 22:34:49

   O Κομφούκιος , που έζησε 551πχ-479πχ δεν αναφέρεται από κανέναν σύγχρονο του ιστορικό της δύσης .
   Πολύ πρόβατα αυτοί οι Κινέζοι!!!

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ m.s 17/03/2012 01:21:41

    Με συγχωρείς εσύ θα έπρεπε ΠΡΩΤΟΣ να τους αποκαλείς "πρόβατα" ...

    ΑΝ όντως είναι υπαρκτό πρόσωπο ο Ιησούς και ΑΝ όντως είναι υιός του θεού κλπ κλπ κλπ ... τότε ΟΝΤΩΣ είναι πρόβατα που πιστέυουν σε μια ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ κατ εσέ θεότητα ...

    Με λίγα λόγια ΑΝ έχεις δίκιο εσύ (ως χριστιανός) ΔΕ γίνετε να έχουν δίκιο ΚΑΙ αυτοί (ως λάτρεις άλλης θεότητας) οπότε είναι ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ανεξαρτητα του αν αναφέρεται ή όχι ο Κονφούκιος

    Αν όμως ΔΕΝ τους θεωρείς πρόβατα και το είπες ειρρωνικά τότε πως γίνεται να έχετε και οι 2 δίκιο ???

    από τη στιγμή που ο Κονφούκιος δεν είναι σύμφωνα με σένα θεός και ο Χριστός δεν είναι θεότητα σύμφωνα με αυτούς ???

    Είδες πόσο τσακωμένη με τη λογική είναι κάθε κουβέντα περί θρησκειών ???

    • m.s avatar
     m.s @ EVANGELOS 17/03/2012 02:08:59

     διαβάζεις αλλά δεν καταλαβαίνεις .

     απαντώ στο επιχείρημα " 42 ιστορικοί δεν αναφέρουν τον Ιησού , άρα δεν υπήρξε'' .

     και επειδή ήθελες αναφορά σου παραθέτω τη φλαβιανή μαρτυρία (37-100 μχ)

     Γίνεται δὲ κατὰ τοῦτον τὸν χρόνον Ἰησοῦς σοφὸς ἀνήρ, εἴγε ἄνδρα αὐτὸν λέγειν χρή. ἦν γὰρ παραδόξων ἔργων ποιητής, διδάσκαλος ἀνθρώπων τῶν ἡδονῇ τἀληθῆ δεχομένων, καὶ πολλοὺς μὲν Ἰουδαίους, πολλοὺς δὲ καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ ἐπηγάγετο: ὁ χριστὸς οὗτος ἦν. καὶ αὐτὸν ἐνδείξει τῶν πρώτων ἀνδρῶν παρ' ἡμῖν σταυρῷ ἐπιτετιμηκότος Πιλάτου οὐκ ἐπαύσαντο οἱ τὸ πρῶτον ἀγαπήσαντες: ἐφάνη γὰρ αὐτοῖς τρίτην ἔχων ἡμέραν πάλιν ζῶν τῶν θείων προφητῶν ταῦτά τε καὶ ἄλλα μυρία περὶ αὐτοῦ θαυμάσια εἰρηκότων. εἰς ἔτι τε νῦν τῶν Χριστιανῶν ἀπὸ τοῦδε ὠνομασμένον οὐκ ἐπέλιπε τὸ φῦλον

     • EVANGELOS avatar
      EVANGELOS @ m.s 17/03/2012 17:40:56

      "Κάποιος που δεν γνωρίζει τις δαιδαλώδεις διαμάχες σχετικά με αυτό το απόσπασμα μπορεί να θεωρήσει πως παρέχει απίστευτα στιβαρή και λεπτομερή στήριξη στις ιστορίες των ευαγγελίων. Για την ακρίβεια, μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό. Και πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των μελετητών [ΣτΜ: συμπεριλαμβανομένης και της Καθολικής Εκκλησίας] θεωρούν πως το Testimonium Flavianum είναι, τουλάχιστον εν μέρει, μια πλαστογραφία, μια ύστερη προσθήκη στο έργο του Ιώσηπου" ...

      διάβασε όλα τα πονήματα των χριστιανών θελολόγων της σχολή της Τούνινκεν (Μπαουερ κλπ) και θα το διαπιστώσης ...

      Εξάλλου η ΜΗ επιστημονική απόδειξη της ιστορικότητας των ευαγγελίων ειναι και ο λόγος που ΔΕ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ως ιστορία αλλά ως θεολογικό-λατρευτικό κείμενο ΚΑΙ ΜΟΝΟ ...

      είναι αδύνατο με google να προσπαθείς να αποδείξεις κάτι στο οποιό συμφωνεί το 100% των ιστορικών σε ΟΛΟ τον κόσμο

     • m.s avatar
      m.s @ EVANGELOS 17/03/2012 22:49:25

      Στο παρακάτω κείμενο και μέσα στις αγκύλες βρίσκονται τα χωρία που αμφισβητούνται. Αυτά που μένουν τα αποδέχονται όλοι.

      "Γίγνεται δε κατά τούτον τον χρόνον Ιησούς, σοφός ανήρ [ει γε άνδρα αυτόν λέγειν χρη. Ήν γαρ παραδόξων έργων ποιητής, διδάσκαλος ανθρώπων των ηδονή ταληθή δεχομένων]. Και πολλούς μεν Ιουδαίους, πολλούς δε και από τού Ελληνικού επηγάγετο. [Ο Χριστός ούτος ην.] Και αυτόν, ενδείξει των πρώτων ανδρών παρ' ημίν σταυρώ επιτετμηκότος Πιλάτου, ουκ επαύσατο οι το πρώτον αυτόν αγαπήσαντες. [εφάνη γαρ αυτοίς τρίτην έχων ημέραν πάλιν ζων, των θείων προφητών ταυτά τε και άλλα μύρια θαυμάσια περί αυτού ειρηκότων.] εισέτι τε νυν τών Χριστιανών από τούδε ωνομασμένων ουκ επέλιπε το φύλον" (Ιουδαϊκές Αρχαιότητες XVIII 3, 3).

      μετάφραση του κειμένου που δεν αμφισβητείται

      "Εκείνο το καιρό ήταν ένας σοφός άνδρας ο Ιησούς. Και πολλοί από τους Ιουδαίους και από τα άλλα έθνη τον ακολούθησαν. Ο Πιλάτος τον καταδίκασε να σταυρωθεί και να πεθάνει, καθ' υπόδειξιν ανδρών δικών μας εξουσίας, αλλά εκείνοι που τον αγάπησαν από την αρχή, δεν σταμάτησαν. Από τότε, δεν έπαψε η γενιά αυτών των ονομασμένων Χριστιανών".

      Αυτά για την ιστορικότητα του Ιησού.

      Από το ΟΛΟΙ να αφαιρέσεις τους W. Emery Barnes, F. C. Burkitt , Adolf . Harnack , Frédéric Louis Godet, τον Ρενάν ...
      ο τελευταίος αναφέρει(ξεσκόνισε τα γαλλικά σου )

      Josèphe, écrivant surtout pour les païens, n'a pas dans son style la même sincérité. Ses courtes notices sur Jésus, sur Jean-Baptiste, sur Juda le Gaulonite, sont sèches et sans couleur. On sent qu'il cherche à présenter ces mouvements si profondément juifs de caractère et d'esprit sous une forme qui soit intelligible aux Grecs et aux Romains. Je crois le passage sur Jésus [9] authentique. Il est parfaitement dans le goût de Josèphe, et si cet historien a fait mention de Jésus, c'est bien comme cela qu'il a dû en parler. On sent seulement qu'une main chrétienne a retouché le morceau, y a ajouté quelques mots sans lesquels il eût été presque blasphématoire [10], a peut-être retranché ou modifié quelques expressions [11]. Il faut se rappeler que la fortune littéraire de Josèphe se fit par les chrétiens, lesquels adoptèrent ses écrits comme des documents essentiels de leur histoire sacrée. Il s'en fit, probablement au IIe siècle, une édition corrigée selon les idées chrétiennes [12]. En tout cas, ce qui constitue l'immense intérêt de Josèphe pour le sujet qui nous occupe, ce sont les vives lumières qu'il jette sur le temps. Grâce à lui, Hérode, Hérodiade, Antipas, Philippe, Anne, Caïphe, Pilate sont des personnages que nous touchons du doigt et que nous voyons vivre devant nous avec une frappante réalité.
      αν δεν ξέρουμε γαλλικούλια ...GOOGLE

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ σάκος με απίδια 16/03/2012 23:02:38

   Είσαι εκτός τόπου χρόνου και λογικής ή άσχετος παντελώς από θεολογικά για να ανοίγεις θέματα με τέτοια αυτπεποίθηση όταν μπάζει από παντού ότι γράφεις... Η θρησκεία των εβραίων ήταν άλλη από αυτή που είχαν διαμορφώσει οι Φαρισαίοι. Η απόδειξη; Τα ουαί του Ιησού προς αυτούς και το μίσος του προς Αυτόν που τους οδήγησε να τον σταυρώσουν. Επειδή δεν ξέρεις από Αγία Γραφή νομίζεις πως όποια βλακεία λες θα μείνει αναπάντητη; Τα χειρόγραφα του Κουμράν περιέχουν τμήματα από τα Ευαγγέλια που αναφέρονται κυρίως στον Ιησού. Αυτά που λες τα σκέφτεσαι ή σου ξεφεύγουν λοιπόν;

 36. Geros avatar
  Geros 16/03/2012 19:58:44

  Το αν ο Ιησούς είχε αδέλφια έχει κάποια αξία για τους πιστούς για λόγους δογματικούς , για αυτούς που δεν πιστεύουν κανονικά θα έπρεπε να είναι εντελώς αδιάφορο.
  Νομίζω πως τελικά όλη αυτή η κουβέντα από ανθρώπους που λένε πως δεν πιστεύουν στον Θεό για το αν ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος ήταν από προηγούμενο γάμο ή όχι δείχνει ότι μάλλον για πιστούς επρόκειται που δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο δόγμα.
  Ο άθεος πρώτα από όλα δεν έχει ανάγκη τις γραφές για να τον βοηθήσουν στην ζωή του , θεωρεί αυτά τα κείμενα έργα ανθρώπων με τίποτα το Θείο ή το ιδιαίτερο μέσα τους . Τι τον κάνει λοιπόν να μπαίνει στην λεπτομερή ανάλυση του θέματος? Η Ορθόδοξη εκκλησια και η Καθολική το εξέτασαν σε βάθος μερικούς αιώνες και κατέληξαν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα , η Ορθόδοξη είπε ότι είναι παιδιά του Ιωσήφ από προηγούμενο γάμο , η Καθολική εκκλησια είπε ότι είναι ξαδέλφια του Ιησού. Tι διαφορετικό συμπέρασμα θα μπορούσε άραγε σήμερα να βγει σε αυτή την διαμάχη?
  Ο Ιησούς υπάρχει ολοζώντανος στην ψυχή του πιστού , γεμίζει την ύπαρξη του αγιορείτη μοναχού , δίνει νόημα στην ζωή του ιερέα. Η ύπαρξη του είναι αναγκαία δηλαδή .
  Αν πεις σε σε έναν πιστό ότι ο Ιησούς δεν ήταν από την Ναζαρέτ γιατί Ναζαρέτ εκείνη την εποχή δεν υπήρχε , ότι δεν γεννήθηκε τότε που νομίζουμε αλλά παλαιότερα ,ότι ο πατέρας του ήταν ένας στρατιώτης ονόματι Παντέρα , ότι με τον Ιωσήφ η Μαρία έκανε και άλλα παιδιά , ότι δεν δημιούργησε αυτός τον χριστιανισμό αλλα οι επίγονοι του κάνοντας συρραφή κειμένων και παλαιοτερων ιστοριών και προσαρμόζοντας τα στο πρόσωπο του , τι θα καταφέρεις?
  Δεν μπορεί κανεις μας να αποδείξει τίποτα από αυτά , μόνο να τα υποθέσει. Ο άθεος θα έπρεπε να απορρίπτει την έννοια της πίστης και όχι να προβάλει μια δικιά του "αντι-πίστη". Επίσης πρέπει να κατανοεί ότι για τον πιστό η πίστη είναι απαραίτητη για την επιβίωση του και να σέβεται την ανάγκη αυτή και όχι να προσπαθεί χωρίς να έχει επαρκείς αποδείξεις να κλονίσει το θεμέλιο της ύπαρξης κάποιου. Αν ο Δαρβίνος έχει δίκιο τότε υπάρχει σοβαρός Δαρβινικός λόγος για την ύπαρξη της πίστης , ας μην τον υποτιμούμε λοιπόν.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Geros 16/03/2012 20:03:26

   Δεν υπάρχουν μόνο πιστοί ή άθεοι.
   Υπάρχουν και οι αγνωστικιστές, εξ ου και το ψάξιμο.

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Geros 16/03/2012 21:04:56

   α) Οσοι ξερουν πολλα και οσοι δεν ξερουν τιποτε πιστευουν ευκολα.Εκεινοι,που εχουν μεγαλη ιδεα για τον εαυτο τους και απορριπτουν την πιστη, ειναι οσοι ξερουν λιγα και αγνοουν πολλα.
   β) Η πιστη αρχιζει κυριως απο κει που παυει πια να καταλαβαινει το μυαλο.Και εν παση περιπτωσει δεν μπορω να καταλαβω,γιατι το συμπαν επρεπε να ειναι ετσι, ωστε να μπορω να το καταλαβω. Αινσταιν.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Geros 16/03/2012 21:57:00

   Η πίστη του "άθεου" και η μανία για γνώση του "πιστού": Αυτή την τερατώδη αντίφαση την έδειξε ήδη πρίν το 1780 ο Ιμάνουελ Κάντ.

 37. Καλλίξενος avatar
  Καλλίξενος 16/03/2012 20:19:51

  Το αν είχε ή δεν είχε αδέλφια ο Ιησούς ποια επίπτωση μπορεί να έχει στο «αγαπάτε αλλήλους»; Μην τσιμπάτε φίλοι με ότι σας πλασάρουν οι Αρχιερείς και οι υπηρέτες τους. Ας μην ξεχνάμε ότι «οι δε αρχιερείς ανέσεισαν τον όχλον ίνα μάλλον τον Βαραββάν απολύση αυτοίς» (Μαρ. ΙΕ.11), «ην δε Βαραββάς ληστής» (Ιωαν. ΙΗ.49). Καλή ανάσταση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Καλλίξενος 16/03/2012 23:12:36

   Επειδή οι σοφιστεία είναι εύκολη αλλά η λογική και το επιχείρημα με βάση αυτή δύσκολο στις μέρες μας, θα σου πω το εξής:

   Αν ένας απλός άνθρωπος (έτσι τον θεωρούσε ο περίγυρός Του τον Ιησού) σου κηρύξει πως είναι ο Υιός του Θεού, η Οδός, η Αλήθεια, η Ζωή και η Ανάσταση, το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος, πόσα λεπτά θα περάσουν μέχρι να έχει δεθεί με ζουρλομανδύα; Ο Ιησούς λοιπόν, ή ήταν Θεάνθρωπος που ανάσταινε, θεράπευε, έφτιαχνε μάτι στον μη έχοντα, έλεγχε τη φύση, πολλαπλασίαζε το φαγητό,διάβαζε τη σκέψη, ήξερε το μέλλον, ή ήταν απατεωνίσκος που οι μαθητές του απλά με το θάνατό του θα σκορπούσαν και τέλος. Σκόρπισαν λοιπόν οι 11 μαθητές ως ανθρωπάκια όταν πέθανε στο σταυρό, αλλά επέστρεψαν με θάρρος λεόντων και διακήρυξαν της Ανάστασή Του. Αυτό δεν έχει καμιά λογική εξήγηση παρά μόνο την αλήθεια περί την θεότητα του Ιησού! 11 εκατομμύρια μάρτυρες σε 200 χρόνια διωγμών και οι χριστιανοί αυξάνονταν. Αυτό μόνο δείχνει την παντοδυναμία της Αλήθειας που εκφράζεται με απόλυτο τρόπο στον ίδιο το Χριστό.

 38. franc avatar
  franc 16/03/2012 21:24:28

  Παιδιά με συγχωρείτε,
  Αν τα ιστορικά γεγονότα είναι αυτά που λέει ο Κυθήριος, με πιάνετε αδιάβαστο, γιατί εγώ απο παιδί νόμιζα οτι η Παναγία ήταν γυναίκα του Ιωσήφ κανονική και ομοκρέββατος. Επίσης νομίζω οτι 15 ετών, τω καιρω εκείνω, ήταν ώριμη ηλικία γάμου για τις γυναίκες, όπως και σήμερα στις υπανάπτυκτες χώρες.
  Τώρα αν ηταν έγκυος εκτός γάμου απο τον κρίνο του Αγγέλου, αυτό δεν αναιρεί το ότι τουλάχιστον όταν γέννησε τον Ιησού έπαψε να είναι παρθένος κατά τον ανθρώπινο ορισμό της παρθενίας...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ franc 16/03/2012 22:11:21

   Πρωτον,τα ιστορικα γεγονοτα δεν τα λεω εγω,αλλα η Αγια Γραφη-προσιτη στον καθενα- και δευτερον υπαρχει το δογμα της Αειπαρθενιας της Θεοτοκου που εξηγει τον προβληματισμο σου για την παρθενια της μετα την γεννα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ franc 16/03/2012 23:17:13

   Σας βολέυει όλους εσάς να μην έμεινε παρθένος η Παναγία επειδή θεωρείτε την παρθενία κάτι αφύσικό έτσι; Αμ χάσατε, το ανάποδο είναι. Πριν την πτώση του ανθρώπου (παράβαση Αδάμ και Εύας) η φύση μας ήταν να μένουμε παρθένοι. Επομένως, η παρθενία είναι υπέρ-φύσιν και υπερβολικά ανώτερη κατάσταση του γάμου. Και αυτό αναφέρεται πεντακάθαρα από τον ίδιο τον Ιησού σε ρήση του στο Ευαγγέλιο όπου αναφέρει την εκούσια παρθενία ως δόξα Θεού. Τόσο απλά...

 39. cobalt avatar
  cobalt 16/03/2012 21:40:40

  Οι αποδείξεις για τον Ιησού Χριστό ως ιστορικό πρόσωπο είναι αρκετές και είναι μάλιστα περισσότερες σε πλήθος, σε σύγκριση με αυτές που έχουμε για άλλα ιστορικά πρόσωπα. Υπάρχουν, εκτός από την ιστορικότητα των ίδιων των Ευαγγελίων, και εξωγραφικές αποδείξεις, όπως οι αναφορές από Ρωμαίους και Ιουδαίους εξ Ελλήνων (Ιώσηπος) ιστορικούς που αναφέρονται παραπάνω. Υπάρχει ολόκληρη βιβλιογραφία με αναφορές.
  Επίσης υπάρχει η προφορική παράδοση η οποία είναι ζωντανή 2000 χρόνια.
  Ο Ευαγγελιστής Μάρκος δεν ήταν μέσα στον στενό κύκλο των Αποστόλων, ήταν πολύ νεότερος όταν συνέβησαν τα γεγονότα, όπως και ο Ευαγγελιστής Λουκάς ο Ιατρός. Παρ' όλα αυτά αναφέρουν τα ίδια πράγματα με τους αυτόπτες μάρτυρες Ιάκωβο και Ιωάννη, πριν αυτοί γράψουν τα δικά τους Ευαγγέλια.
  Περιγράφουν την προφορική παράδοση η οποία είναι η ίδια με την μαρτυρία εκείνων που τα έζησαν. Άρα;
  Αυτό φτάνει για να σε πείσει για την ιστορικότητα των κειμένων, αν είσαι νηφάλιος και απλά αναζητάς την αλήθεια και δεν είσαι τυφλός τα τ' ώτα.

  Στο δευτεροκανονικό ευαγγέλιο του Ιακώβου, από το οποίο έχουμε λάβει γνώση για αρκετά γεγονότα, αναφέρεται Ο Ιωσήφ όμως απάντησε: «Έχω γιους και είμαι γέρος, ενώ αυτή είναι νεαρή, θα με περιγελάσουν οι υιοί Ισραήλ». Ήταν χήρος και είχε έξι υιούς και κόρες, αν δεν κάνω λάθος. Μεταξύ των αδερφών του Ιησού ήταν και ο Αδελφόθεος Ιάκωβος, πρώτος επίσκοπος Κύπρου. Η Παναγία, κατά την παράδοσή μας είναι "αειπάρθενος". Τελεία. Η Γυναίκα γέννησε τον Μεσσία και το ήξερε.
  Εκτός από Μήτηρ Θεού και Πλατυτέρα των Ουρανών, Είναι και σοβαρός άνθρωπος. Τι θέλετε, να τα κατεβάσουμε όλα στα δικά μας μέτρα, για να νοιώθουμε καλύτερα;

  Σχετικά με τη Μαγδαληνή, η Μαρία ήταν όντως αυτή με τα 7 δαιμόνια και όχι η πόρνη που μύρωσε τα πόδια του Θεανθρώπου. Αναφέρεται στα Ευαγγέλια, Μαρ. 16.9: Ἀναστὰς δὲ πρωῒ πρώτῃ σαββάτου ἐφάνη πρῶτον Μαρίᾳ τῇ Μαγδαληνῇ, ἀφ' ἧς ἐκβεβλήκει ἑπτὰ δαιμόνια.

  Η ιστορία μετά την Σταύρωση είναι επίσης ενδιαφέρουσα. Η Μαρία η Μαγδαληνή, που λέτε, καθώς ήταν Ρωμαίος πολίτης, εφεσίβαλε την απόφαση της σταύρωσης στη Ρώμη, κατευθείαν στον Καίσαρα, όπως και είχε δικαίωμα. Η έφεση δεν πρόλαβε να φτάσει, η σταύρωση έγινε, αλλά ο Καίσαρας βλέποντας τα στοιχεία, απεφάνθη πως ο Ιησούς, ο επονομαζόμενος Χριστός, ήταν αθώος.
  Τα πήρε, λοιπόν, στην κράνα και έστειλε να του φέρουν τον Άννα, τον Καϊάφα και τον Πόντιο Πιλάτο στη Ρώμη για εξηγήσεις.
  Ο Άννας είχε πεθάνει, ο Καϊάφας συνελήφθη μαζί με τον Πιλάτο και στο δρόμο για τη Ρώμη, ο Καϊάφας πέθανε. Τον θάψανε για να συνεχίσουν, αλλά η γής τον ξέβραζε το βράδυ. Δεν ξέραν τι να κάνουν, καθώς αυτό συνεχίστηκε για πολλές μέρες. Η παράδοση λέει πως ένας ειδωλολάτρης ιερέας που παρακολουθούσε τα γεγονότα, εξανέστη μετά από μέρες με το νεκρό και αναφώνησε αυτός ή τη γή ατίμασε ή θεόν έβλαψε. Με τα πολλά και μετά απο παρακαλετά και θυσίες, η γή δέχτηκε το πτώμα του ιερέα Καϊάφα και η περιοχή ονομάζεται από τότε Αγία Γαλήνη.
  Αν πάτε στην Κρήτη να περάσετε, είναι πολύ όμορφα.
  Ο Πιλάτος έφτασε στη Ρώμη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση και σκοτώθηκε σε freak accident μέσα στα μπουντρούμια. Αυτά για κουτσομπολιό.

  Αν κάποιος αμφισβητεί τον Χριστό ως Θεάνθρωπο και την Ανάσταση εκ νεκρών, είναι ελεύθερος να το κάνει. Αλλά το να αρνείται την ιστορικότητα του προσώπου, είναι ολίγον γραφικό και -dare i say?- ένδειξη αγραμματοσύνης. Με την κακή έννοια, διότι υπάρχει και η καλή - του Μακρυγιάννη.
  Διότι το μεν είναι θέμα πίστης και δεν μπορεί να σε πείσει κανείς, το δε είναι θέμα ιστορικής επιστήμης και είναι τόσο γελοίο να το κάνει κάποιος, όσο είναι το να μπω εγώ σ' ένα χειρουργείο και να πω αφήστε με να χειρουργήσω αυτόν τον εγκέφαλο, διάβασα ένα βιβλίο και μου έδειξε πως γίνεται.

  Αν σας πω πώς υπάρχει και η εντολή της Σταύρωσης, με την υπογραφή του Πιλάτου, η οποία ελέγχεται για την αυθεντικότητά της εδώ και 4 δεκαετίες, τι θα πείτε; Θα πείτε πως σίγουρα δεν είναι αυθεντική για να ελέγχεται τόσο πολύ καιρό. Αν σας πω πως υπάρχει και η έφεση της Μαγδαληνής στη Ρώμη που έχει την ίδια μοίρα, δεν θα πείτε το ίδιο; Αυτόματα;
  Ε, δεν ψάχνετε την αλήθεια κύριοι, επιχειρήματα ψάχνετε.
  Για να σας βοηθήσω να σας πω πως δεν υπάρχουν στα ραββινικά αρχεία των ιερέων και αρχιερέων τα ονόματα του Άννα και Καϊάφα. Υπάρχουν δυο κενά στις χρονολογίες. Δεν είχαν κανέναν τότε.

  Επίσης, ο αγνωστικισμός δεν αφορά σε ιστορικά θέματα.
  Τι; Τις πυραμίδες τις έφτιαξαν Αιγύπτιοι και όχι Alien; Pics or it didn't happen.
  Αυτό δεν είναι αγνωστικισμός. Είναι χαβαλές.

  Και τέλος όσοι γράφουν πως η πίστη στο Χριστό είναι Εβραϊκή θρησκεία. Όταν διαβάζετε, τι διαβάζετε, τα άσπρα ή τα μαύρα;

  Για να μην αναφερθώ στις ανοησίες περί κρίνων και άλλων τινών που έχετε μαζέψει από ιστοριούλες δεξιά κι αριστερά, δεν έχετε ελέγξει αν η παράδοση ή η ζωή της Εκκλησίας μας τα αναφέρει αυτά, παρ' όλα αυτά τις προσάπτετε στην Εκκλησία τεχνηέντως και μετά την κατηγορείτε γι' αυτές ότι είναι ψευδής και σκανδαλωδώς ανόητες. Δηλαδή κατασκευάζετε το κατηγορητήριο απο το πουθενά και μετά αντιτίθεστε στο κατηγορητήριο που φτιάξατε και δεν έχει σχέση με την αλήθεια. Καλώς ήρθατε στην πορεία προς το Άγιον Πάσχα.
  Μόνο που στέκεστε από την μέσα μεριά του δικαστηρίου.

  Επίσης, ζητάτε αναφορά για ιστορικό πρόσωπο σε realtime 2000 χρόνια πρίν;
  Ήθελες Τρίτη να γίνει η επι του Όρους Ομιλία, Τετάρτη να την ξέρουν στη Κόρινθο; Ήταν απλό pstn τότε, ήθελε λίγη ώρα...

  Μετά νομίζετε πως κάνετε έρευνα και ερμηνεία.

  Και σταματώ εδώ καθώς είμαι αμαρτωλός και δεν έχω υπομονή, αλλά έχω λεξιλόγιο...

  • bladerunner82 avatar
   bladerunner82 @ cobalt 17/03/2012 01:34:44

   YΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.

   • GAP of brothers avatar
    GAP of brothers @ bladerunner82 18/03/2012 01:10:04

    πρώτος Επίσκοπος Κύπρου ήταν κάποιος Βαρνάβας κι όχι κάποιος Ιάκωβος

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ cobalt 17/03/2012 02:10:32

   Φίλε Cobalt, μόνο που από την πολλή προφορική παράδοση μπερδέψανε τα μπούτια τους. Παράδειγμα:
   Α) Ήταν κάποτε ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος, που τον είπαν Σωτήρα. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου από μία Παρθένο. Ταξίδεψε πολύ διδάσκοντας τους ανθρώπους. Είχε δώδεκα αποστόλους. Πέθανε και αναστήθηκε, και από τότε κάθε χρόνο οι πιστοί του γιόρταζαν την Ανάστασή του με λαμπρότητα.
   Β) Επίσης ήταν κάποτε ένας φωτισμένος άνθρωπος που γεννήθηκε από μία Παρθένο σε μια σπηλιά, ενώ ένα αστέρι έκανε παντού γνωστή τη γέννησή του. Τον καιρό που γεννήθηκε έγινε προσπάθεια να δολοφονηθεί, με μια μαζική θανάτωση βρεφών, αλλά αυτός γλίτωσε. Μεγάλωσε και έκανε πολλά θαύματα, ανάστησε νεκρούς, θεράπευσε λεπρούς, και προστάτευσε τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Θανατώθηκε βίαια, αλλά αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς.
   Σε ποιόν-ους αναφέρομαι άραγε; Μα στον Ιησού Χρηστό θα πουν οι περισσότεροι. Αμ δε. Το Α είναι η ιστορία του Μίθρα μόνο καμιά κατοστή χρόνια προ Χριστού και το Β είναι η ιστορία του Κρίσνα, μόνο 5000 χρόνια προ Χριστού. Για να μην μιλήσω για τον Ώρο, τον Διόνυσο κλπ.

   • cobalt avatar
    cobalt @ dikefalosaitos 17/03/2012 02:39:48

    Η ιστορία του Χριστιανισμού
    Cosmopolitan, σελίδα 167, ή αλλιώς Zeitgeist
    Ψάχτο καλύτερα.

 40. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/03/2012 21:50:40

  Για πολλούς από τους "άθεους" η μή ύπαρξη του Θεού είναι ζήτημα πίστης και όχι γνώσης. Επιλέγουν μια απάντηση που δεν μπορεί ν' αποδειχθεί "μετά λόγου γνώσεως", επειδή απλά αυτό "πιστεύουν".
  Αντιστρόφως, υπάρχουν "πιστοί" που προσπαθούν ν' αποδείξουν με πραγματολογικά στοιχεία, δηλαδή ως "γνώση", την ύπαρξη Θεού.
  Έτσι η θρησκεία μπαίνει απρόσκλητη στα χωράφια των επιστημών και οι επιστήμες απρόσκλητες στα πεδία της θρησκείας.
  Αυτή την τερατώδη αντίφαση, που εμφανίζεται στους Νεώτερους Χρόνους, μετά το Διαφωτισμό και την κυριαρχία των θετικό επιστημών, την είχε επισημάνει ο Χέγκελ ("Πίστη και Γνώση") ήδη από το 1800.
  Την διόρθωση αυτού του παράλογου επιχείρησαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι και κυρίως ο Κάντ: Πρώτα δείχνει ότι όλες οι φιλοσοφικές αποδείξεις της ύπαρξης του θεού μπορούν να αναχθούν σε μία, σε αυτήν που ονομάζει οντολογική απόδειξη, κι έπειτα δείχνει ότι η απόδειξη αυτή είναι άκυρη. Είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να αποδείξει θεωρητικά την ύπαρξη του Θεού, διότι είναι αδύνατο να συναγάγει την ύπαρξη γενικώς ξεκινώντας από ιδέες και όχι από την εμπειρία. Όμως, αν ο άνθρωπος αδυνατεί να γνωρίσει θεωρητικά την ύπαρξη του θεού, άλλο τόσο αδυνατεί να αποδείξει την ανυπαρξία του. Για τον Καντ, ο περιορισμός της γνώσης ήταν απαραίτητος, προκειμένου “να αφήσει χώρο στην πίστη”.
  Ο θεός εμφανίζεται σαν εγγυητής της σύνδεσης της αρετής με την ευτυχία. Για τον Καντ ο άνθρωπος δεν γνωρίζει την ύπαρξη του θεού, την θέλει.
  Μια νεότερη εκδοχή "παραχώρησης χώρου στην πίστη μετά λόγου γνώσεως" είναι του Γιούργκεν Χάμπερμας, στη συζήτηση με τον πάπα Βενέδικτο: "Ακόμη και όσοι υποθέτουμε λογικά ότι Θεός δεν υπάρχει, εν όψει των κινδύνων που απειλούν τον άνθρωπο και τη φύση και της δυσκολίας να τους χαλιναγωγήσουμε με την επιστήμη και μόνον, ίσως θα ήταν καλύτερα να πράττουμε ωσαν να υπάρχει Θεός".
  Το επιχείρημα του Χάμπερμας είναι μια λειτουργική (operational ή functional) απόδειξη της ύπαρξης Θεού: Ακόμη και άν δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε, για να συνεχίσει ο κόσμος.

  • Γιώργος msn avatar
   Γιώργος msn @ Ο Θείος 16/03/2012 22:37:35

   Σε αυτή την ωραία ανάρτηση,θα συμπλήρωνα απλοϊκά, κάτι που ξεφεύγει από θεωρητικά πλαίσια και πραγματολογικά στοιχεία.
   Η επιμονή στο βιωματικό των "πιστών" δεν είναι καθόλου τυχαία θεωρώ.
   Είναι θεμελιώδης για τον πολύ απλό λόγο, ότι το μήνυμα της Θείας ύπαρξης δεν θα ήταν υγιές αν το επικοινωνούσε ο Χριστός με όρους απείρου, που ξεπερνούν όχι τα πιο σύνθετα μυαλά μόνο, όσο την απλή συμβατική ύπαρξη.
   Ειδάλλως η σωτηρία θα αφορούσε υπέρμετρα λόγιες υπάρξεις και η πίστη θα είχε αντικατασταθεί από τη "τέλεια" αποκατάσταση της επιστημονικής κανονικότητας, στερούμενη νοημάτων-κάθε ηθικού κώδικα, κάθε κινητήριου μοχλού της ζωής.
   Δεν είναι καθόλου απομακρυσμένα άλλωστε τα καλλιτεχνικά νοήματα του "Ηλίθιου" του Ντοστογιέφσκι, ή ο κινηματογραφικός ήρωας Φόρεστ Γκαμπ, και η σύζευξή τους με τη ρήση του Αποστόλου Πάυλου: "Το μωρόν Του Θεού, σοφώτερον των ανθρώπων εστί".
   Ή άλλοτε (για να το εκφράσω ορθότερα) με τα διαυγή λόγια γερόντων, περί ταπείνωσης ώστε να γνωρίσουμε Τον Θεό.
   Η σύγχυση επέρχεται όταν μπαίνουμε σε υποσυστήματα της ανθρώπινης οντολογίας προσιλωμένα στη σφαίρα του νοητικού και όχι του ηθικού, πνευματικού, ψυχολογικού κλπ..., να ερμηνεύσουμε το συνολικό.
   Δηλαδή πάμε να αντιμετωπίσουμε το όλον από τη σκοπιά της μερικότητας, χωρίς καν ολιστική προσέγγιση.
   Είναι ποτέ δυνατόν;;;
   Δεν είναι τελικά τυχαίο, ότι απλοί σχεδόν αγράμματοι γέροντες της εκκλησίας έχουν "δει" όσα δεν μπόρεσαν τα πιο φωτισμένα μυαλά(προσελκύοντας το ενδιαφέρον κορυφαίων ερευνητών από διάφορες μεριές του πλανήτη), φωτισμένα μυαλά που "γύμνασαν" το μυικό σύστημα της λόγιας πειθαρχίας και άφησαν εξουθενωμένο το πνευματικό τους υπόβαθρο.

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 17/03/2012 10:06:35

   Aγαπητέ Θείε,
   Για την επιστήμη τα πράγματα είναι απλά, διότι η επιστήμη δέχεται ως υπαρκτό-πραγματικό ό, τι υποπίπτει ή πρόκειται να υποπέσει στην άμμεση ή έμμεση (μέσω τεχνολογίας) αντίληψη των αισθήσεών μας και μάλιστα απο τη στιγμή που υποπέσει μία φορά στην αντίληψή μας, θα επαναλαμβάνεται όσες φορές το επιθυμούμε. Αρα ο θεός για την επιστήμη δεν είναι υπαρκτός μέχρι σήμερα. Επίσης η επιστήμη θεωρεί οτι δια της "πίστεως" και δια της φαντασίας δεν μπορούμε να συλλάβουμε το άπειρον=θεός, αφού είμεθα πεπερασμένα όντα και κατα πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουμε ποτέ.
   Οι θεολόγοι, τα ιερατεία και οι "θεωρητικοί" φιλόσοφοι πιστεύουν οτι μπορούμε να το κάνουμε, έτσι, αυθαίρετα, δια της πίστεως, ή επειδή είναι καλύτερα (γι' αυτούς σίγουρα) έτσι.

 41. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/03/2012 22:08:53

  Τι γράφει ο Παύλος:
  "Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει...
  νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη".
  (Α' Κορινθ. 13:4-13)
  Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει την ύπαρξη του Θεού. Έχει πίστη επειδή ελπίζει (ακόμη και όταν δεν πρέπει να ελπίζει), και ελπίζει μόνον όταν και επειδή έχει το μείζον, την αγάπη: Αγάπη για τον άλλο άνθρωπο, για τη φύση, για τον κόσμο.
  O Θεός δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχει αγάπη.

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 17/03/2012 11:59:48

   Kαι αγάπη δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχει Ανθρωπος. Αρα απαραίτητη προυπόθεση για να "υπάρχει" θεός=αγάπη, είναι να υπάρχει άνθρωπος. Επομένως πρίν απο 2.000.000 χρόνια δεν υπήρχε θεός...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ franc 18/03/2012 12:04:32

    Ωραία η σοφιστεία σου. Μόνο που ο χωροχρόνος ξεκίνησε τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρώτο σωματίδιο ύλης από τον Δημιουργό. Απλή φυσική. Πριν ο χρόνος και ο χώρος απλά δεν υπήρχαν επειδή δεν υπήρχε κάτι να μετρηθεί για να μας λες περί του πότε υπήρξε ο Θεός...

    • franc avatar
     franc @ Γεώργιος Τ. 19/03/2012 08:55:01

     Tώρα άνοιξες ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΘΕΜΑ .
     Τι είναι πιό λογικό: Να υπήρχε έτσι, χωρίς λόγο, χωρίς αιτία, χωρίς δημιουργό ολόκληρος ο ΘΕΟΣ,
     ή να υπήρχε όλη η ενέργεια του κενού απο την οποία ήταν αναπόφευκτο να δημιουργηθεί το σύμπαν?

 42. σάκος με απίδια avatar
  σάκος με απίδια 16/03/2012 22:58:58

  Εγω αυτό που βλέπω εδω περα είναι ότι οι υποστηρικτές της ύπαρξης του χριστού κλείνουν τα μάτια και αραδιάζουν τα δικά τους "επιχειρήματα" χωρίς να τους ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι άλλοι.
  Αφού είπαμε: Δέν είναι δυνατον να θεωρηθούν ιστορικές πηγές τα ευαγγέλια ή η αγία γραφή. Όσο για τον Ιώσηπο, μόνο ένα 10% των ερευνητών δέχεται ως γνήσια την παράγραφο που αναφέρει το Ιησού.

  Όπως και να έχει, το θέμα δεν είναι τόσο να φιλονικήσουμε για την ύπαρξη ή όχι του χριστού ή του θεού, αφενός γιατί όποιος θέλει πλέον πιστεύει ό,τι θέλει και η αλήθεια είναι ότι πλέον ευτυχώς δεν υπάρχει καμια ιδιαίτερη καταπίεση προς τους αρνούμενους την ύπαρξή τους. Το θέμα είναι εμείς οι άθεοι/αγνωστικιστές να δούμε πώς θα πείσουμε τους αναρίθμητους πλέον μουσουλμάνους για το αντίστοιχο, μπας και γλιτώσουμε σε καμια 20ετία. Εκεί θέλει άντερα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ σάκος με απίδια 16/03/2012 23:23:02

   Κάτι τέτοια έλεγαν και οι Beatles για τον Ιησού και από όσο ακούω δεν είναι όλοι ζωντανοί ενώ η πίστη σε Αυτόν δεν υπέστη ιδιαίτερη πτώση. Πάλι πρώτο βιβλίο σε κυκλοφορία η Αγία γραφή είναι...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ σάκος με απίδια 16/03/2012 23:32:00

   Ποτε δεν υπηρχε η καταπιεση για να πιστεψει καποιος στην υπαρξη του Θεου,απο πλευρας Ορθοδοξιας.Οσο για τον ευσεβη ποθο να πεισθουν οι μουσουλμανοι για το αντιστοιχο για να εχεις αντερα σε 20 χρονια,θα χρειαστεις καρυδια τωρα,κατι που δεν σου εγγυωμαι...

  • cobalt avatar
   cobalt @ σάκος με απίδια 17/03/2012 01:13:17

   Αφού είπαμε: Δέν είναι δυνατον να θεωρηθούν ιστορικές πηγές τα ευαγγέλια ή η αγία γραφή.
   Έγινε κάποιο συμπαντικό συνέδριο σε κανένα διαγαλαξιακό κέντρο που έβγαλε αυτή την απόφαση, ή σήμερα λέμε ό,τι θέλουμε;

   Λοιπόν, λέω, πως αμφισβητείται η ιστορικότητα της Ιλιάδας, καθώς είναι έργο φαντασίας. Άρα δεν βρέθηκε η Τροία χάριν του ποιήματος. Ψέμματα ήταν.
   Βεδουίνοι δεν υπάρχουν γιατί δεν έχω δει κανέναν ποτέ, Ινδιάνοι επίσης, και μια που πήρα φόρα, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι σίγουρο πως δεν μιλούσαν Σουαχίλι; Δεν βλέπω καμιά αναφορά πουθενά πως οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι μιλούσανε Αρχαία Αιγυπτιακά ή πως δεν μιλούσανε Σουαχίλι.
   Μην πώ για τον Σωκράτη.. Που είναι οι μαρτυρίες για την ύπαρξη του, κανά δυό αναφορές; τσκ τσκ... Αμφισβητούνται!
   Και συμφωνούν μαζί μου το 90% των ερευνητών (γενικά) και δυο Γεωπόνοι.

   Όσο για τον Ιώσηπο, μόνο ένα 10% των ερευνητών δέχεται ως γνήσια την παράγραφο που αναφέρει το Ιησού.
   Για τον Ιώσηπο όντως γίνονται συζητήσεις, αλλά όχι για την την παράγραφο που αναφέρει τον Ιησού.
   Δεν αμφισβητεί κανείς τι λέει, αλλά γιατί και πως το λέει κουβεντιάζεται.

   Δεν καταλαβαίνω πως έχετε συνδέσει το ιστορικό γεγονός της ύπαρξης ενός προσώπου με το θρησκευτικό Του αντίκτυπο. Και μόνο η ιδέα της ύπαρξής Του, σας κάνει και αντιδράτε; Δεν σας εκβιάζει κανείς να Τον δεχτείτε, ή να μην ελέγχετε τα πάντα, αλλά μην αρλουμπολογείτε, κάποιοι όντως τα ερευνούνε αυτά.
   Υπάρχει π.χ. η Αγιογραφική αρχαιολογία που είναι επιστήμη, με έρευνα. Παραπάνω κάποιος έγραψε πως η Ναζαρέτ δεν υπήρχε την εποχή του Χριστού. Πάτε καλά ωρέ, ό,τι θέτε λέτε, θα αλλάξετε και την γεωγραφία και ιστορία ενός λαού, για να ταιριάζει στις θεωρίες σας;
   Ή επειδή δεν αναφέρεται στο Ταλμούδ...; E, είναι άλλοι λόγοι αυτοί...

   Αλλά πάντα εκεί που καταλήγουν όλα αυτά, δεν είναι το ενδιαφέρον για τη Χριστολογία, αλλού είναι...

   ἐγὼ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ πατρός μου, καὶ οὐ λαμβάνετέ με· ἐὰν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ, ἐκεῖνον λήψεσθε.

   Άϊντε καλά κουράγια και Καλό Πάσχα

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ cobalt 17/03/2012 01:21:33

    +10000, ειδικά για το τελευταίο δίστιχο..

   • dikefalosaitos avatar
    dikefalosaitos @ cobalt 17/03/2012 01:52:00

    Δηλαδή όλοι οι σύγχρονοι του Ιησού ιστορικοί απλά τον ξέχασαν και τον θυμήθηκαν τα Ευαγγέλια; Υπήρχε περίπτωση κάποιος να περπατάει στην θάλασσα, να ανασταίνει νεκρούς και να μην μνημονεύσει κανένας ιστορικός; Τον πρώτο μ.Χ. αιώνα υπήρχαν γύρω στους 40 ιστορικούς στην περιοχή που έζησε ο Ιησούς, οι οποίοι έγραψαν την ιστορία της Ιουδαίας, την κατοχή από τους Ρωμαίους, και περιέγραψαν και με λεπτομέρειες την ιστορική καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. Από όλους αυτούς, μόνο τρεις αναφέρουν οτιδήποτε για τον Ιησού. Από αυτές τις αναφορές οι δύο είναι πιθανότατα πλαστές (προστέθηκαν εκ των υστέρων) και η τρίτη μάλλον δεν τον αφορά. Ο Φίλων ο Αλεξανδρινός (30 π.Χ.- 54 μ.Χ.), Εβραίος φιλόσοφος, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο εκπροσώπησης των Εβραίων στη Ρώμη, έγραψε σημαντικά ιστορικά και φιλοσοφικά έργα, αλλά δεν αναφέρει ΤΙΠΟΤΑ για το Χριστό και τη διδασκαλία του ή τους περίφημους 12 μαθητές του, ενώ περιγράφει στα έργα του μέχρι και ασήμαντες λεπτομέρειες από τη ζωή των Ιουδαίων της εποχής του. Ο Σενέκας που έζησε τον 1ο αιώνα, αν και εκφράζει στα έργα του φιλοσοφικές απόψεις που δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές του χριστιανισμού και γι' αυτό επαινείται από τους πατέρες Τερτυλλιανό και Ιερώνυμο, δεν κάνει στα έργα του ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ στο Χριστό και στους χριστιανούς, παρ' ότι σχολιάζει επιπτώσεις στην πολιτική της Ρώμης από διάφορα σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα της εποχής. Όσο για τον Ιώσηπο ενώ περιγράφει με λεπτομέρειες διάφορα περιστατικά από την ιστορία του λαού του, αναφέρεται σε διάφορες εβραϊκές αιρέσεις καθώς και στους αρχηγούς τους, δεν κάνει όμως καμιά αναφορά σε χριστιανούς ή χριστό όμως σε κάποιο σημείο των «Ιουδαϊκών Αρχαιοτήτων» αναφέρεται απρόσμενα και μάλλον επαινετικά στη δραστηριότητα και τα θαύματα του Χριστού, τον οποίο αποκαλεί Μεσσία. Έτσι οι ιστορικοί, συνάγουν το συμπέρασμα ότι η αναφορά του Ιώσηπου στο Χριστό οφείλεται σε μεταγενέστερη προσθήκη στο έργο του. Αυτό ενισχύεται κι από το γεγονός ότι ο Ωριγένης (3ος αιώνας), κατηγορεί σε κείμενό του τον Ιώσηπο ότι δεν δέχεται πως ο Χριστός ήταν ο αναμενόμενος Μεσσίας της ιουδαϊκής θρησκείας, αντίθετα, ο Ευσέβιος που έζησε τον 4ο αιώνα, θεωρεί δεδομένη την αναφορά του Ιώσηπου στον Χριστό ως Μεσσία. Συμπέρασμα ότι η προσθήκη στα γραπτά του έγινε εκείνο το χρονικό διάστημα. Και τώρα μια ιστοριούλα: Το 1820, στο Σιράζ της Περσίας γεννήθηκε ο Μιρζά Αλί Μουχάμαντ, ο οποίος μεγάλωσε και απέκτησε το ψευδώνυμο Μπαμπ που σημαίνει «Η Πύλη», και μ’ αυτό έγινε γνωστός. Στα 21 του συνάντησε έναν σοφό στην έρημο από τον οποίο επηρεάστηκε, και από το 1845 μέχρι το 1850 δίδαξε απλόχερα την αγάπη για όλη την ανθρωπότητα, και για όλες τις κοινωνικές τάξεις. Μαθητές συγκεντρώθηκαν γύρω του, γοητευμένοι από τη διδασκαλία του και τον ίδιο, αλλά η αυξανόμενη δύναμή του εξόργισε τους μουλάδες της Περσίας, που ήταν φανατικοί μωαμεθανοί. Η κυβέρνηση του Σάχη τον καταδίωξε μανιασμένα, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη φήμη του. Τελικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ένας ενθουσιώδης μαθητής του κυκλοφόρησε ένα βιβλίο που εξιστορούσε τη ζωή του δασκάλου του με απλό και λεπτομερή τρόπο, το οποίο γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Τον ίδιο καιρό όμως ξεκίνησαν διωγμοί εναντίον των πιστών του Μπαμπ (οι οποίοι είχαν το ατυχές όνομα Μπάμπι), με αποτέλεσμα να διασκορπιστούν για λίγο. Αλλά ξαναβρέθηκαν, και καθώς ο καιρός περνούσε, και καθώς η πίστη του λαού ατονούσε, κάποιοι έχρισαν τους εαυτούς τους προφήτες του Μπαμπ, και σιγά σιγά οι Μπάμπι έφτιαξαν μια κανονική θρησκεία. Για της ανάγκες της έγραψαν και ένα νέο βιβλίο, το Tarikh-i-Jadid, το οποίο έλεγε μια εντελώς διαφορετική ιστορία του Μπαμπ, γεμάτη με θαύματα, υπερφυσικά κατορθώματα και, φυσικά, μια πιο μυστηριώδη εκδοχή του θανάτου του.
    Αυτά προς το παρόν, πάντως είμαι ανοιχτός για κουβεντούλα.

    • Γιώργος msn avatar
     Γιώργος msn @ dikefalosaitos 17/03/2012 02:00:55

     "Υπήρχε περίπτωση κάποιος να περπατάει στην θάλασσα, να ανασταίνει νεκρούς και να μην μνημονεύσει κανένας ιστορικός; "

     Η αλήθεια είναι πως για να μνημονεύεται 2000+ χρόνια μετά στις συνειδήσεις των κοινωνιών, κάποιοι Τον πρόσεξαν με έμφαση, έτσι δεν είναι;
     Η ιστορική καταγραφή στηρίζεται σε πηγές, και οι πηγές δεν ετεροκαθορίζονται με το κριτήριο της ιστορικής αυθεντίας, αλλά με το τι παραδοθηκε και διαφυλάχθηκε μέσα από την καταγραφή που έγινε, εν προκειμένω από τα ευαγγέλια.

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ Γιώργος msn 17/03/2012 02:22:02

      Το 325 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος αποφάσισε να τον κάνει επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού κράτους. Πίστεψε ότι έχοντας μια επίσημη θρησκεία θα μπορούσε να ενώσει ευκολότερα την αχανή του αυτοκρατορία. Ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός το είχε δοκιμάσει μόλις 40 χρόνια νωρίτερα, ιδρύοντας τη λατρεία του Ανίκητου Ήλιου, που είχε πολλά κοινά με τον Μιθραϊσμό. Αν τα είχε καταφέρει, στις 25 Δεκεμβρίου θα γιορτάζαμε τα Μιθρούγεννα.
      "Η αλήθεια είναι πως για να μνημονεύεται 2000+ χρόνια μετά στις συνειδήσεις των κοινωνιών, κάποιοι Τον πρόσεξαν με έμφαση, έτσι δεν είναι;"
      Όμως μνημονεύεται και ο Αλλάχ για τον οποίο οι πιστοί του πέθαναν αλλά και συνεχίζουν να πεθαίνουνε στο όνομα του ακόμα και σήμερα που μιλάμε, το κάνουν διότι υπάρχει ο θεός τους;

     • Γιώργος msn avatar
      Γιώργος msn @ dikefalosaitos 17/03/2012 02:34:47

      Στο πρώτο σκέλος της απάντησής σου θα ανταπαντήσω με μια "αντίφαση".
      Ο Νόαμ Τσόμσκι σε συζήτηση για την θρησκεία (θα το βρεις εύκολα στο youtube) υποστηρίζει ότι η Χριστιανική αλήθεια τσαλαπατήθηκε ακριβώς με το να μεταταπεί σε αυτοκρατορικό εργαλείο και οι διωκόμενοι να πάρουν το χαρακτήρα του διώκτη.
      Συνεπώς χρησιμοποιώντας έναν επίσης αρνητικά διακείμενο, σου αναφέρω ότι δεν ήταν ποτέ δυνατόν η θρησκεία να "εφευρέθηκε" και να απέκτησε στοιχεία τεχνητής ιστορικότητας από τον 4ο αιώνα και μετά.
      Για τον Αλλάχ...,
      Κοίταξε η πίστη δεν συμβαδίζει πάντοτε με σχέσεις γεωπολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.
      Κατά κοινή ομολογία η μουσουλμανική θρησκεία (έντονα ακτιβιστικού χαρακτήρα) προσλαμβάνει χαρακτηριστικά από την Ιουδαϊκή παράδοση και στοιχεία χριστιανικής πίστης, σε ένα ιδιότυπο μείγμα αραβικής κουλτούρας.
      Όπως σχολίασα κάπου αλλού, Ο Θεός δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζει τα παιδιά Του με κριτήριο τις ανθρώπινες δραστηριότητας και τα ειδικά χαρακτηριστικά που διαπνέουν τον ιστορικό χρόνο.
      Άλλωστε όταν οι Απόστολοι πήραν το μήνυμα να κηρύξουν το ευαγγέλιο ανά την οικουμένη, Ο Χριστός τους είπε: "αν δεν σας δεχτούν σε αυτό τον τόπο, τινάξτε τη σκόνη από τα πόδια σας φεύγοντας".
      Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι παιδιά Του οι μουσουλμάνοι και όχι μόνο...
      Ο θρησκευτικός ακτιβισμός σε αντίθεση με το πνεύμα της ανεξιθρησκείας αφήνει ενίοτε επιλογές δυσνόητες για τη λογική μας

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ Γιώργος msn 17/03/2012 02:52:00

      Στο πρώτο σκέλος σου έχω ήδη απαντήσει με τα Μιθρούγεννα, όσο για τον Αλλάχ, από αυτό που έγραψα, αυτό κατάλαβες;

     • Γιώργος msn avatar
      Γιώργος msn @ dikefalosaitos 17/03/2012 03:24:59

      @δικέφαλο αετό
      Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα είπε ο Μαρξ.
      Αν ισχύει αυτό που λες τότε πρόκειται για:
      1. Σύμπτωση
      2. Απίστευτη ατυχία για τα Μιθρούγεννα και ρεκόρ επιδεξιότητας για τους άγνωστους ευαγγελιστές, να μεταφέρουν copy-paste ιστορικών καταστάσεων με τέτοια απήχηση!
      Για τον Αλλάχ, αναφέρθηκες στους λόγους που μνημονεύεται ακόμη.
      Και σου ξαναλέω...
      Η κουλτούρα τους δεν είναι αμυντική ή θυσιαστικού χαρακτήρα, πλην ειδικών περιπτώσεων καμικάζι αυτοκτονιών, αλλά ξεκάθαρα επεκτατική ειδικά αν διαβάσεις το πως διαμορφώνεται ο ευρωπαϊκός χάρτης τα επόμενα χρόνια.
      Ανέπτυξαν μια κουλτούρα λοιπόν και μια συλλογική συνείδηση τέτοια ώστε η πίστη τους για τον Αλλάχ ως Θεό, να είναι αποτέλεσμα συλλογικής "μνήμης", εθίμου, όπως συμβαίνει σε κρατικές οντότητες.
      Για το αν είναι θεός, δεν σου απάντησα σκόπιμα, γιατί είναι αγένεια από μέρους μου, σαν χριστιανός, να λέω αν ο θεός τους, η συλλογική τους ταυτότητα, ή όπως αλλιώς πέστο είναι αληθινή ή όχι.
      Καλά κάνουν και πιστεύουν όπου θέλουν και διαμορφώνουν τη κοινωνική τους συμβίωση με τους αξιακούς κώδικες που αναπτύσσουν.
      Όπως καλά κάνεις και εσύ που έχεις τη δική σου πεποίθηση για τα πράγματα.
      Και με αφορμή αυτό, μην έχεις ως αφετηρία συζήτησης την διάθεση του άλλου να πειστεί, γιατί πρακτικά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πειστεί, πόσο μάλλον για ένα τόσο κεντρικό ζήτημα.
      Επιμένω πως είναι θέμα βιώματος, και πολύ λιγότερο λογικής.
      Αν η λογική επικρατούσε σε απόλυτο βαθμό και όχι σε σχετικό, θα χάνονταν οι συμβολισμοί, τα νοήματα, η πίστη, τελικά το κίνητρο για εξέλιξη της ζωής.
      Οπότε μην αγχώνεσαι με αυτό το θέμα.
      Όταν κατέβηκε ο Χριστός στη γη, τους κούφανε όλους λέγοντας πως δεν πρέπει να παραμένει ο νόμος του Μωυσή μια νεκρή πέτρα, αλλά εξελίσσεται όπως ο άνθρωπος που είναι από σάρκα και αίμα φτιαγμένος, αλλά παραμένει όσο και αν μεγαλώνει ο ίδιος άνθρωπος.
      Ξεθεμελίωσε στερεότυπα και γι' αυτό μάλλον η Αγία Γραφή είναι έντονα αλληγορική, ποιητικά αντιφατική και "ανοιχτή".
      Απλά συζητάμε να δούμε απόψεις και διαφορετικές προσεγγίσεις, έχει και αυτό το ενδιαφέρον του.

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ Γιώργος msn 17/03/2012 02:30:12

      Όμως, ότι και να πει ο καθένας μας, άκρη δεν θα βγει, γιατί το θέμα δεν είναι τι επιχειρήματα λέει ο καθένας μας, αλλά κατά πόσο θέλει ο άλλος πεισθεί.

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ dikefalosaitos 17/03/2012 09:17:20

      @ Γιώργο msn

      "Επιμένω πως είναι θέμα βιώματος, και πολύ λιγότερο λογικής."
      Αυτό λέω κι εγώ πως είναι θέμα βιώματος, και πολύ λιγότερο λογικής. Ο καθένας για να αλλάξει μια πεποίθησή του πρέπει να φτάσει τότε που του έγινε η πλύση εγκεφάλου και να κάνει restart.

    • cobalt avatar
     cobalt @ dikefalosaitos 17/03/2012 02:28:18

     Δηλαδή, ρωτάς γιατί οι Εβραίοι πρίν τον 1ο μ.χ αιώνα δεν ασχολήθηκαν με τον Χριστό, τον οποίο οι ίδιοι καταδίκασαν ως κακούργο, γιατί οι ειδωλολάτρες της εποχής δεν αναφέρονται στον Χριστό, ως κάποιον που κάνει θαύματα ενώ δεν είναι ειδωλολάτρης και γιατί οι Χριστιανοί που δεν ήταν αποσυνάγωγοι ακόμη δεν αναφέρονται τον 1ο αιώνα ως αίρεση της Ιουδαϊκής θρησκείας;
     Ο Ιώσηπος ήταν Εβραίος εξ Ελλήνων, διάσημος χρονογράφος της εποχής του και μάλλον ζηλωτής: Γιατί να παραδεχτεί πως ο Χριστός είναι ο Μεσσίας, αυτό δεν θα σήμαινε πως θα ήταν Χριστιανός; Δεν ήταν όμως.
     Άραγε πόσα αφιερώματα στον Σεφέρη κάνουν οι Κογκολέζοι; Κανένα; Μάλλον τότε δεν υπήρξε ο ποιητής κι αν υπήρξε κάποτε, δεν θα πήρε το Νόμπελ. Κρίμα, όνειρο το 'δα.

     Την ύπαρξη του Σωκράτη την γνωρίζουμε από τον Πλάτωνα που τον γνώρισε, δεν ψάχνουμε αποδείξεις γι' αυτόν στις Βέδες, ούτε στο Κοράνι.

     Και την ιστορία - που και να την έψαχνα στο δίκτυο δεν θα την έβρισκα -με τον Μιρζά Αλί Μουχάμαντ, που την ψώνισες;
     Την χρησιμοποιείς ως επιχείρημα για να δείξεις πως οι Ευαγγελιστές υπερέβαλλαν στις περιγραφές;

     Εε.. Υπάρχει λόγος που λέγεται πίστη..

     Δημοσιογραφικά: Ποιός σας τα μαθαίνει αυτά;

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ cobalt 17/03/2012 02:44:47

      Εμπίπτεις στην κατηγορία του κατά πόσο θέλει ο άλλος πεισθεί. Από όσα σου έγραψα δεν πρέπει να πήρες και τίποτα χαμπάρι.

     • cobalt avatar
      cobalt @ dikefalosaitos 17/03/2012 02:49:52

      Λές έ;

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ cobalt 17/03/2012 09:09:16

      Bab, the
      orig. Mirza 'Ali Muhammad of Shiraz

      (born Oct. 20, 1819, or Oct. 8, 1820, Shiraz, Iran—died July 9, 1850, Tabriz) Iranian religious leader who founded the Babi religion and was one of the central figures of Baha'i. The son of a merchant, he was influenced by the Shaykhi school of Shi'ite Islam. In 1844 he wrote a commentary on the surah of Joseph in the Qur'an and declared himself the Bab (Arabic: “Gateway”) to the hidden imam. Later he would claim to be the imam himself, and finally a divine manifestation. The same year he assembled 18 disciples, who spread the new faith in the various Persian provinces. He had popular support but was opposed by members of the religious class, and he was arrested near Tehran in 1847 and imprisoned. Meeting at Badasht in 1848, his followers, the Azali, formally broke with Islam. The Bab was executed by a firing squad at Tabriz in 1850.

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ dikefalosaitos 17/03/2012 09:10:36

      Προς βοήθειά σου και μόνο.

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ dikefalosaitos 17/03/2012 10:27:01

      Να 'σαι καλά!

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ dikefalosaitos 17/03/2012 10:30:53

      Αυτό το σχόλιο πήγαινε σε σχόλιο μου το οποίο όμως κάπου πρέπει να χάθηκε σχετικά με τον Bab, the
      orig. Mirza ‘Ali Muhammad of Shiraz

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ dikefalosaitos 17/03/2012 10:47:04

      Και βέβαια όλα αυτά χάρις στο antinews που μας παρέχει το χώρο του!

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ dikefalosaitos 17/03/2012 11:01:36

      χαχαχαχα ωραία η Σαλονίκη, αλλά ΠΑΟΚ δεν είμαι :)

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ dikefalosaitos 17/03/2012 11:03:24

      Βέβαια, μια και στο θέμα μας, μπορεί να είμαι ο δικέφαλος αητός της Ορθοδοξίας. ;)

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ dikefalosaitos 17/03/2012 11:05:11

      Τώρα χαίρομαι διπλά!Κερνούμε και τσίπουρο διπλοβρασμένο όταν σε φέρει ο δρόμος !!!

     • dikefalosaitos avatar
      dikefalosaitos @ dikefalosaitos 17/03/2012 11:09:16

      Αρκεί να μην έχει γλυκάνισο γιατί αλλιώς πίνω ...ούζο χαχαχαχα

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ dikefalosaitos 17/03/2012 11:21:54

      Ό,τι θέλεις υπάρχει.Κι εκεί να δεις συζητήσεις!Ο Strange να εκστασιάζεται,ο madprof να κηρύττει, ο Θράκας να επιχειρηματολογεί για την άμεση δημοκρατία,ο Τοπ να κάνει αναλύσεις περί έρωτος με το πιρούνι ανά χείρας, ο Υ. να ρητορεύει, ο Ιαπετός να μονοπωλεί κι εγώ να τους προσέχω μη μου χαθούν σε παράλληλα σύμπαντα! Αν δε με πιστεύεις ρώτα το Ροδινό!

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ dikefalosaitos 18/03/2012 12:00:35

     Πάντως για να δέχονται εδώ και αιώνες τόσα δις ανθρώπων πως η Ιστορία κόπηκε στα δύο με τη γέννησή Του (π.Χ, μ.Χ.) και να είναι όλοι λάθος και να πετάγεται η εξυπνάδα κάποιων σήμερα να το αμφισβητεί επειδή τους ξυπνά τη συνείδηση το κήρυγμα Του...

 43. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 16/03/2012 23:20:18

  Καλός...

 44. m.s avatar
  m.s 16/03/2012 23:26:26

  Ουκούν εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου υμών˙ και πρώτοι και δεύτεροι τον μισθόν απολαύετε. Πλούσιοι και πένητες μετ' αλλήλων χορεύσατε˙ εγκρατείς και ράθυμοι την ημέραν τιμήσατε˙ νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, ευφράνθητε σήμερον. Η τράπεζα γέμει, τρυφήσατε πάντες.
  Ο μόσχος πολύς, μηδείς εξέλθη πεινών. Πάντες απολαύσατε του συμποσίου της πίστεως˙ πάντες απολαύσατε του πλούτου της χρηστότητος. Μηδείς θρηνείτω πενίαν˙ εφάνη γάρ η κοινή Βασιλεία. Μηδείς οδυρέσθω πταίσματα˙ συγνώμη γάρ εκ του τάφου ανέτειλε. Μηδείς φοβείσθω θάνατον˙ ηλευθέρωσε γάρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος

  Καλή Ανάσταση αδέλφια

 45. Φελίζα avatar
  Φελίζα 16/03/2012 23:44:16

  "Υπάρχουν δύο είδη Ελληνισμού, ο αιρετικός και κοσμικός που αντί να μεταπλαστεί θέλησε να μεταπλάσει τον Χριστιανισμό και ο ορθόδοξος , ο υγιής Ελληνισμός ο οποίος αφομοιώθηκε μέσα στην Ορθοδοξία αρμονικά και ισορροπημένα. Η διάκριση αυτή έχει μεγάλη σημασία για τους σημερινούς προσανατολισμούς του Γένους."
  Η διδασκαλία Αγ. Γρηγορίου Παλαμά - Θεόδωρος Ζήσης

 46. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 16/03/2012 23:45:12

  Αγαπητη Πηνελοπη, εσυ θα ηξερες να μου πεις με ποιον αλλον τροπο αυξηθηκε ο ανθρωπινος πληθυσμος αφου τα κουκια ηταν μετρημενα;
  Εχω τη γνωμη οτι το θεμα δεν ειναι η αλλαγη των αποψεων του Θεου, αφου εμεις,ως οντα με πεπερασμενο νου δεν μπορουμε καν να αντιληφθουμε την''αλλαγη'''' αυτη,απλως,οπως το αντιλαμβανομαι εγω, υπαρχει σχεδιο του Θεου και σιγουρα θεια οικονομια,κοινως συγκαταβατικοτητα.

 47. Δαναός avatar
  Δαναός 16/03/2012 23:53:39

  Το τελευταίο "από κάποιους..." δε χρειαζόταν.

 48. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 16/03/2012 23:55:19

  Ειρήνη υμίν
  Καλή Σαρακοστή

 49. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 17/03/2012 00:05:35

  Σκεπτόμενη με τον πλέον απλοϊκότερο τρόπο, μία πιθανή απάντηση στο ερώτημά σου θα ήταν: όταν εξελίχθηκε ο άνθρωπος..όταν με το πέρασμα των αιώνων απέκτησε τη λογική και τελειοποίησε τη συνείδησή του( με τη Χάρη του Θεού κατ' εμέ).

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ ΕΥΑ 17/03/2012 00:07:56

   *πλέον απλοϊκό (είναι πιο σωστό)

  • sawas avatar
   sawas @ ΕΥΑ 17/03/2012 01:07:17

   Συγνώμη Ευα αλλά έχω μια ένσταση.

   Γιατί να εξελιχθεί κάποιος/α που είναι καθ εικόνα και καθ ομοίωση? Δεν ήταν τέλειος/α?

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ sawas 17/03/2012 16:59:15

    sawa
    γράφω έτσι όπως εγώ αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα..οι γνώσεις μου σε ό,τι αφορά στη Θεολογία και στην Επιστήμη είναι ανύπαρκτες..μπορώ όμως να σου πω για τη διάκριση ανάμεσα στη Δημιουργία και την Εξέλιξη...άλλο δηλαδή είναι το
    Ποιος έκανε τον κόσμο και διαφορετικό είναι το πώς αυτός έγινε...μπορώ να πω και το εξής: η Ορθόδοξη Θεολογία τείνει προς τη σύγκλιση μεταξύ Δημιουργίας κι Εξέλιξης..''Ο βιολόγος μπορεί να μην δεσμεύεται από τη χριστιανική πίστη στο δόγμα της Δημιουργίας. Ο θεολόγος όμως δεν μπορεί να απορρίπτει την Εξέλιξη, η οποία δεν αποκλείει τη Δημιουργία...

 50. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/03/2012 00:20:07

  Το ''με τη Χαρη του Θεου'' που αναφερεις ΕΥΑ, τα λεει ολα!

 51. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 17/03/2012 00:28:53

  Ο Strange ως κατ΄επίφασιν αυτοαποκαλούμενο αγνωστικιστικό ζιζάνιο ρίχνει σκοπίμως κατά περιόδους το σπόρο της αμφιβολίας και εξεγείρει εντέχνως το χριστεπώνυμο πλήθος με ανταποδοτικό όφελος τη βαθιά γνώση της χριστιανικής αλήθειας. Έτσι δεν θα μου κάνει καμία μα καμία εντύπωση αν τη μέρα της Κρίσεως τον δω να αράζει στους κόλπους του Αβραάμ περιγελώντας τους, κατά κυριολεξία υπ΄ ατμόν, απέναντι.

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ Τιγράνης 17/03/2012 00:44:55

   Μην του λες τέτοια γιατί αύριο ποιος τον ακούει...

  • σχολιαστής avatar
   σχολιαστής @ Τιγράνης 17/03/2012 01:07:19

   Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, απλά το μοναδικό λάθος που κάνει είναι η λογική του άσπρου-μαύρου, οι απολυτότητες...
   Δεν είναι όλοι όσοι εκκλησιάζονται τύποις χριστιανοί.
   Αυτό είναι παγίδα, θα μπορούσα να πω.
   Ούτε όσοι δεν εκκλησιάζονται είναι χριστιανοί ουσίας.
   Αυτό οδηγεί νοερά στη σκέψη πως όσοι εκκλησιάζονται, αυτομάτως συγκαταλέγονται σε τυπολάτρες, βρέξει-χιονίσει, οπότε δε πα να κάνουν ό, τι θέλουν, η ρετσινιά θα υπάρχει και συνάμα ο σιωπηρός αφορισμός των εκκλησιών.
   Let's get relative, που έλεγε ο Αλμπέρτος κάποτε...
   Δεν ήταν όλοι οι τελώνες της εποχής σαν Τον Ματθαίο, ενώ δεν ηταν και ο Νικόδημος ο κλασικός φαρισαίος υποκριτής.
   Κατά τ' άλλα έχετε οι συντριπτικά περισσότεροι σχολιαστές πολύ γλαφυρό τρόπο και υψηλό επίπεδο και πραγματικά απολαμβάνω να διαβάζω σχόλια σε τέτοια θέματα.

 52. Δαναός avatar
  Δαναός 17/03/2012 00:54:37

  Κοιτάξτε κι αυτό:
  Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς.
  Πρόσφατα στην Αγγλία δύο γυναίκες υπάλληλοι εταιρείας απολύθηκαν από την δουλειά τους γιατί φόραγαν σταυρό. Οι υπάλληλοι προσέφυγαν στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Αγγλικό κράτος στρέφεται εναντίον της κατηγορίας με το αιτιολογικό ότι δεν αποτελεί καθήκον της χριστιανικής πίστης ο σταυρός στον λαιμό και άρα δεν συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Μιά σειρά γεγονότων τα τελευταία χρόνια μας έχουν πείσει ότι ο χριστιανισμός διώκεται από την ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ και τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούνται πάντοτε επιλεκτικά και εις βάρος της χριστιανικής πλειοψηφίας των χωρών της Δύσης. Όλη η αριστερή θολοκουλτούρα στρέφεται εναντίον της χριστιανικής πίστης και ποτέ άλλων θρησκειών, χρησιμοποιώντας τα ίδια κλισέ επιχειρήματα της πολιτικής ορθότητας.
  Γιατί οι Αριστεροί εργολάβοι της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν στρέφονται εναντίον των μουσουλμάνων για τις φρικιαστικές ποινές και τιμωρίες που επιβάλει ο ισλαμικός νόμος, αντίθετα χαϊδεύουν τα αγαπημένα τους παιδιά ,τους Μουσουλμάνους, ειδικά μετά την περίφημη Αραβική άνοιξη;
  Και γιατί κανείς από τους ΜΚΟτζήδες δεν ασχολείται με τα δεινά των χριστιανών στην Νιγηρία και αλλού;

  Η απόλυση όμως δύο εργαζομένων, επειδή τόλμησαν να φέρουν στον λαιμό τους το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, δείχνει τι ακριβώς είναι η πολιτική ορθότητα που εδώ και χρόνια μας επιβάλουν οι νεοταξίτες. Είναι η ψυχιατρικοποίηση της πολιτικής και η αστυνόμευση ης σκέψης. Αν ας πούμε πεις ότι ''Δεν αντέχουμε άλλους ξένους'', τότε είσαι ξενοφοβικός, αν πεις ''η ομοφυλοφιλία δεν είναι κάτι φυσιολογικό'' τότε αυτομάτως είσαι ομοφοβικός, αν φοράς σταυρό και τραγουδάς τον εθνικό ύμνο τότε είσαι φασίστας... Αυτή είναι η ιδεολογία της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.

  Η βασική σκέψη της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ για την διάλυση των Εθνικών κρατών επιτυγχάνεται διαλύοντας την κοινωνική συνοχή. Η πολιτική ορθότητα επιτυγχάνει να σπάσει την κοινωνία σε ατελείωτες κατηγορίες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, φορτώνοντας το κράτος με ατελείωτες ΜΚΟ που υπερασπίζονται υπαρκτές ή φανταστικές ομάδες και καταστάσεις και μάχονται βεβαίως πάντα για τα ''ανθρώπινα δικαιώματα''.

  Έχουμε ξαναπεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Αριστερά και δεξιά είναι σχήματα του μεσοπολέμου και δεν έχουν σχέση μεγάλη με το σήμερα. Σήμερα η μόνη διαχωριστική γραμμή -που έχει όντως σημασία- είναι αυτή: ή ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ή ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΗ.

  Η πολιτική ορθότητα είναι ο Φασισμός του μέλλοντος. Δεξιοί και Αριστεροί λιμπεραλιστές κήρυκες της κατάργησης κάθε παραδοσιακής αξίας, άνθρωποι που μισούν ό,τι σχετίζεται με πατρίδα και θρησκεία, εκπονούν νόμους σαν κ αυτόν που είδαμε πρόσφατα να έρχεται στην βουλή προς συζήτηση. Ας μην εκπλαγεί κανείς. Δεν είναι μακριά η μέρα που και ο σταυρός θα απαγορεύεται, αλλά και η σημαία. Όλα αυτά θα θυμίζουν στη ΝΕΑ ΤΑΞΗ το παλιό φαύλο παρελθόν της ανθρωπότητας και βεβαίως δεν θα επιτρέπονται από την παγκόσμια κυβέρνηση της ''ειρήνης και της ασφάλειας ''που ετοιμάζουν.

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Δαναός 17/03/2012 20:03:53

   Δυστυχώς, αρρωστημένα προφητικό...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΕΥΑ 18/03/2012 11:54:22

    Είμαστε στα έσχατα της Αποκάλυψης όσο και να μη μας αρέσει η ιδέα. Δεν τελειώνει ο κόσμος σε 5-10 χρόνια όπως λένε κάποιοι αλλά τα γεγονότα που περιέγραψε βλέποντας το όραμα στην Πάτμο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης τα ζούμε πλέον. Μόνο τυφλοί στην καρδιά δε το βλέπουν. Κρίμα...

 53. Δαναός avatar
  Δαναός 17/03/2012 10:39:14

  Συγνώμη τότε, αλλά με ξέρεις πολύν καιρό όπως κι εγώ εσένα, μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια, αλλά την άποψή μας εκθέτουμε και δεχόμαστε την κριτική κι αυτό νομίζω είναι υγιές και μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι.

 54. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 17/03/2012 10:53:17

  Φίλε Δαναέ, ειλικρινά δεν ξέρω τι γίνεται με τα σχόλια και που εμφανίζονται, αλλά εγώ απαντούσα στον Cobalt. Εάν ξεπετάχθηκαν κάπου αλλού, παρακαλώ πες το μου.

 55. Δαναός avatar
  Δαναός 17/03/2012 10:58:40

  Ούτε κι εγώ ξέρω δικέφαλέ μου. Ελπίζω ως δικέφαλος να μην είσαι Πάοκ!!!

 56. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 17/03/2012 11:02:35

  Δυστυχώς δεν ήμουν διαθέσιμος για να συνεχίσω να συμμετέχω στη συζήτηση.

  Λέω δυστυχώς , γιατί το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που ήταν πραγματική ευχαρίστηση.

  Πάντως ,γενικά ,νομίζω το θέμα της αρχικής ανάρτησης αφορούσε το "αίνιγμα του ιστορικού Χριστού" και όχι θέματα πίστης ή δόγματος. Για κάποιους βέβαια αυτά είναι αδιαχώριστα ,σεβαστό.

  (ΒΙΣ ,πολύ σωστή η επισήμανση για τον Ιωάννη και τους Εσσαίους. Το έγραψα άλλωστε , πως δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος για τα κρατούντα σχετικά με την αγαμία)

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΣΤΕΛΙΟΣ 17/03/2012 11:18:52

   Το θέμα της ανάρτησης ήταν μια μικρή ανώδυνη παράθεση στοιχείων σχετικά με την εξέλιξη μιας δίκης για παραχάραξη στο Ισραήλ, αλλά κατέληξε σε ανταλλαγή εμβριθών σχολίων επί του χριστολογικού ζητήματος, και επί του πόσοι άγγελοι χωράνε στη μύτη μιας καρφίτσας.
   Ένα περίεργο πράγμα: Υπάρχουν αναρτήσεις επί σημαντικών ζητημάτων της διεθνούς οικονομίας, κλπ, που όμως δεν παίρνουν ούτε 4 σχόλια, και μόλις αναφερθεί κάτι σε σχέση με την πίστη, ή τον Ιησού, γίνεται ο κακός χαμός.
   Ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Strange Attractor 17/03/2012 11:23:40

    Μπα ξύπνησες;Καλημερούδια!

    • tak avatar
     tak @ Δαναός 17/03/2012 11:32:31

     Καλή σου μέρα Δαναέ, για σένα λάμπει ο ήλιος...
     Να βλέπει και να μολογά, ολάκερη η υφήλιος!

   • tak avatar
    tak @ Strange Attractor 17/03/2012 11:34:00

    Strange Attractor έχεις δίκιο... Αλλά όπως καταλαβαίνεις "όπου υπάρχει Δαναός, εκεί ένας μικρός χαμός"!

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ tak 17/03/2012 11:36:00

     Πάλι βρε εγώ φταίω;

     • tak avatar
      tak @ Δαναός 17/03/2012 11:41:05

      Όχι δε φταις, μα λειτουργείς σαν να σαι καταλύτης
      και μας μαζεύεις πάνω σου, σαν να 'σουνα μαγνήτης!

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ tak 17/03/2012 11:44:03

      Ηλεκτρομαγνήτης θέλεις να πεις.Μόλις δηλαδή με βάλετε στην πρίζα!

     • tak avatar
      tak @ Δαναός 17/03/2012 11:48:46

      Έγινε...

      Όχι δε φταις εσύ, μα είσαι καταλύτης

      και μας μαζεύεις πάνω σου, σαν ηλεκτρομαγνήτης!

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ tak 17/03/2012 11:51:48

      Είδες πώς ταίριαξε καλύτερα; Και μετρικά και πραγματικά!!!

     • tak avatar
      tak @ tak 17/03/2012 11:52:37

      Διόρθωση για το μέτρο και την αρμονία

      Όχι λοιπόν, δε φταις εσύ, μα είσαι καταλύτης

      και μας μαζεύεις πάνω σου, σαν ηλεκτρομαγνήτης!

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Δαναός 17/03/2012 13:34:23

      Αντε και γρηγορα Μητροπολιτης!

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Δαναός 17/03/2012 14:10:03

      Σε ξύπνησαν;
      Ε,ρε τι κάνουν τα ηλεκτροσόκ !!

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Strange Attractor 17/03/2012 11:52:32

    Οσο για εμένα ειδικά πάντως ,το ερμηνεύω απόλυτα: Είναι τόση η απογοήτευσή μου σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα ,που προτιμώ να συζητάω...ακαδημαϊκά!

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ ΣΤΕΛΙΟΣ 17/03/2012 11:55:00

     ΣΤΕΛΙΟ ψηλά τη σημαία! Έλληνες είμαστε γαμώτο!

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ Δαναός 17/03/2012 12:01:40

      That's the spirit !

      Τώρα όμως με στέλνει η γυναίκα μου για πατάτες...

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 17/03/2012 13:36:28

      Eγω ειμαι σε χειροτερη θεση: μ' εβαλε να τις τηγανισω...

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/03/2012 14:51:03

      Αλήθεια ήταν πάντως η αγγαρεία!

      30 κιλά πατάτες Νευροκοπιόυ απο τον Δήμο (Βριλισσίων) με 9 ευρώ ,πού καλές πατάτες και πολύ οργανωμένος ο Δήμος ,το καλό να λέγεται!

      Για τηγάνισμα δεν ανακατεύομαι όμως, μιά φορά πήγα να τηγανίσω πατάτες ,πήρε φωτιά το λάδι και έκαψα τη μισή κουζίνα!

     • juliet avatar
      juliet @ ΣΤΕΛΙΟΣ 17/03/2012 14:57:49

      Στέλιο,
      γείτονες είμαστε, Βριλλήσια μένω ,αλλά αν τ΄αγόραζες από το μανάβικο στη γωνία του Εθνους θα έδινες 8 ευρώ.Nα χαιρόμαστε το δήμαρχό μας και τους παρατρεχάμενους του.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΣΤΕΛΙΟΣ 17/03/2012 18:25:21

      Στελιο, εγω σου' πα τη μιση αληθεια...,πηγε οντως να με αγγαρεψει η γυναικα μου,αλλα θυμηθηκα,ολως τυχαιως, οτι πρεπει οπωσδηποτε να παω να παρω τα παιδια απο την προπονηση μπασκετ! (εννοειται,πηγα μιση ωρα νωριτερα).

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Strange Attractor 18/03/2012 11:52:12

    Που το περίεργο; Στα δογματικά περί της πίστης στην Αγία Τριάδα τα πράγματα είναι απαντημένα αιώνες τώρα χωρίς να μπαίνει νερό στο κρασί. Στα πολιτικά όσα και να πεις δεν καταλήγεις λόγω υποκειμενικότητας και ανθρωπίνων αδυναμιών των περί ου ο λόγος. Ο Ιησούς όμως δεν είχε αδυναμίες και ήταν Θεάνθρωπος. Για αυτό τον ακολούθησαν εκατομμύρια μάρτυρες που δε δίστασαν ούτε στιγμή. Για το Σαμαρά, τον Τσίπρα και τον Καμμένο θα ήταν δικαιολογημένο κάτι τέτοιο όμως;

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Strange Attractor 18/03/2012 12:18:00

    Γιατί πολύ απλά Strange, 2000 χρόνια τώρα, όταν τα "σημαντικά ζητήματα της διεθνούς οικονομίας" προσφέρουν απλόχερα τη μιζέρια αυτής της ζωής, ο Χριστιανισμός προσφέρει την ελπίδα για το κάτι καλύτερο μετά. Το έχουμε πει "η ζωή είναι δύσκολη και μετά πεθαίνεις", οπότε τελικά το μόνο πολύτιμο πράγμα που μας μένει είναι η ελπίδα. Η ελπίδα ότι η οδυνηρή αυτή πορεία μας προς το θάνατο είναι μια δοκιμασία για το πόσο αξίζουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε στην ύπαρξη, στην επίγνωση, και όχι μια τυχαία αναδίπλωση πρωτεινών σε ένα μάταιο σύμπαν.

 57. Δαναός avatar
  Δαναός 17/03/2012 11:35:07

  Λοιπόν tak, θα προτείνουμε στο Φάκτορα να καθιερώσει στήλη καλλιτεχνική!!!

  • juliet avatar
   juliet @ Δαναός 17/03/2012 11:44:42

   χαχαχαχα,καλημέρα στους καλλιτέχνες !

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ juliet 17/03/2012 12:14:30

    Να και οι θαυμάστριές μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Καλημέρα σας!

    • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
     Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ Δαναός 17/03/2012 14:14:17

     Προσπαθεί να σε βάλει στην ομάδα των θαυμαστριών
     που (αναμφίβολα) έχει στο ΚΑΠΗ Νικήτης !
     Μη μασάς juliet !

     • juliets avatar
      juliets @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 17/03/2012 15:02:47

      Δεν μασάω ,όσο για ΚΑΠΗ ...τι να σου πω με 150 κοιλιακούς την μέρα ,είμαι για ΚΑΠΗ;
      Ασε που κυκλοφόρησε ότι πατάει τις γυναίκες .

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ juliets 17/03/2012 15:38:27

      Κάμσεις κάνεις;

   • tak avatar
    tak @ juliet 17/03/2012 12:15:41

    juliet καλημέρα...

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Δαναός 17/03/2012 12:23:50

   Καλημέρα σας!!!

   • tak avatar
    tak @ Φελίζα 17/03/2012 13:09:43

    Καλημέρα!

    • Φελίζα avatar
     Φελίζα @ tak 17/03/2012 13:11:45

     http://www.youtube.com/watch?v=a8UUA-cv7EA

   • juliet avatar
    juliet @ Φελίζα 17/03/2012 13:16:24

    Φελίζα,
    καλημέρα ,συγγνώμη
    αλλά σήμερα εδώ δεν θα φάνε φαγητό και αν φάνε θα είναι καμένο ,και τι να τους πω ότι θα φάνε τον Καμένο.Η Εύβοια τι κάνει; στα ονόματα που κατάθεσαν υπάρχουν και καλοί.

    • tak avatar
     tak @ juliet 17/03/2012 13:21:26

     Αυτός; Δεν τρώγεται με τίποτα!

     • juliet avatar
      juliet @ tak 17/03/2012 13:29:10

      χαχαχαχα.....

     • tak avatar
      tak @ juliet 17/03/2012 13:35:29

      Μα δεν το USA στην τύχη... His Masters Voice; Και Capitol; Αμ' πώς!

     • tak avatar
      tak @ juliet 17/03/2012 13:47:54

      Εδώ είχα μια απάντηση που ... χάθηκε!

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ tak 17/03/2012 13:59:08

      tak τα σχόλια ξεπέρασαν τα 230, ο Δαναός με τον SA και τον φάκτορα είναι για τσίπουρα σε κάποιο ... πόδι , μπλόκαρε το σύστημα και χάνονται οι απαντήσεις.

     • juliet avatar
      juliet @ Φελίζα 17/03/2012 14:49:40

      Μαζεύει ψήφους ....

 58. juliet avatar
  juliet 17/03/2012 12:28:55

  Θαυμάστριες του tak....μας αρέσουν οι ταλαντούχοι μεν αλλά σεμνοί δε...

 59. juliet avatar
  juliet 17/03/2012 12:43:03

  Καλημέρα!
  Ηλιος και ήλιος μέσα μας,
  και χίλια φώτα γύρω μας σβηστά
  με της ψυχής τα μάτια σφαλιστά
  παλεύουμε το φως να πιάσουμε .
  Πίσω από τον ίσκιό μας γλυστρά
  και από τα χέρια θα το χάσουμε.

 60. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 17/03/2012 12:45:07

  "ΣΤΕΛΙΟ ψηλά τη σημαία! Έλληνες είμαστε γαμώτο!

  Απ..:
  That’s the spirit !

  Τώρα όμως με στέλνει η γυναίκα μου για πατάτες…"

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα, ζωγράφισες!

 61. tak avatar
  tak 17/03/2012 12:47:34

  Ω juliet! Όνειρα φευγάτα
  κι ανατολές χωρίς τον ήλιο!
  Και το κορμί σου μια φρεγάτα,
  που πλέει σ’ άγνωστο βασίλειο…

  • juliet avatar
   juliet @ tak 17/03/2012 13:07:35

   Απόψε ντύνω το κορμί
   στου ρόδου την πορφύρα .
   Σαν κάτι μέσα μου άλλαξε,
   κι απ΄τον Απρίλη πήρα...
   Και με τα γόνατα βαργιά
   κατέβηκα στο δρόμο,
   να ζητιανέψω τη ζωή
   απ΄τα παιδάκια μόνο...
   Γιατί σαν ήμουνα παιδί
   έτσι την εσκορπούσα .

 62. tak avatar
  tak 17/03/2012 13:56:21

  Δε χάθηκε... Άργησε!

 63. tak avatar
  tak 17/03/2012 14:02:33

  Έτσι λοιπόν;

  Αυτοί δεν είναι δεξιοί ούτε δεξιοτέχνες...

  Μπερδέψανε τα τσίπουρα με τις καλές τις ... τέχνες!

 64. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 17/03/2012 14:29:08

  Τους έστησε ο Δαναός..
  μόνοι τους τα πίνουν.
  Το έχει ξανακάνει για να αποφύγει την οινοποσία που δεν αντέχει.Ο Τοπ είχε δουλειά..οπότε δεν είχε κάποιον να τον πάει στο σπίτι..
  Έδωσαν ραντεβού στα Μουδανιά σε μια ταβέρνα μπροστά στο μώλο..
  Τους πήρε μετά από καμιά ώρα τηλέφωνο και είπε ότι τους περιμένει..
  Στο Μαρμαρά..
  Πω πω μπέρδεμα..

 65. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 17/03/2012 15:07:59

  Juliet , δεν έχω ιδέα ,η γυναίκα μου που είναι Σάυλωκ μου λέει πως η τιμή είναι καλή.

  Οσο για το Δήμο , απλά μου έκανε εντύπωση πως ήταν πολύ οργανωμένα τα παιδιά (στην παλιά ναυτική βάση)

  Απο κει και πέρα , αν σου πώ πως δεν ξέρω ποιόν έχουμε τώρα δήμαρχο ,θα το πιστέψεις? Δεν ασχολούμαι!

  (απο τον Ιάκωβο ξεκινήσαμε και φτάσαμε στις πατάτες Νευροκοπίου ,που να σφίξουν και οι ζέστες!)

 66. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 17/03/2012 15:49:53

  καμψεις..μου την έπεσαν..

  • juliet avatar
   juliet @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 17/03/2012 16:15:51

   Κάμψεις ; κάνουν κακό στη μέση ...και δεν ωφελούν ,τι σου λέει καράτε; τα βασικά τα γνωρίζω.

 67. cobalt avatar
  cobalt 17/03/2012 17:18:42

  Γρήγορο τέστ:

  Ποιος είναι πιο Αδελφόθεος, ο Ιάκωβος ή ο Νίκος;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ cobalt 18/03/2012 11:19:43

   Ο Δαναός (αληθώς).

  • occoultist avatar
   occoultist @ cobalt 19/03/2012 00:20:29

   Μα τι ερ΄τηση είναι αυτή;; Φυσικά ο Νίκος, ο αδελφός του θεού Γιωργάκη. :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.