Είναι ιερή τελικά η Σινδόνη του Τορίνο;
13/02/2014 11:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι ιερή τελικά η Σινδόνη του Τορίνο;

Ένας σεισμός στην Ιερουσαλήμ το 33 μ.Χ. μπορεί να έχει προκαλέσει μια ατομική αντίδραση, η οποία δημιούργησε τη Σινδόνη του Τορίνο και μπέρδεψε τη ραδιοχρονολόγηση των επιστημόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το σάβανο, το οποίο θεωρείται ότι ανήκε στον Ιησού και δείχνει το πρόσωπο και το σώμα του μετά τη σταύρωση, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μελετητών και Χριστιανών. Αλλά η ραδιοχρονολόγηση που έκανε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1988 διαπίστωσε ότι ήταν μόλις 728 χρόνων παλιά. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο σεισμός στην Ιερουσαλήμ το 33 μ.Χ. όχι μόνο μπορεί να δημιούργησε την εικόνα, αλλά και να προκάλεσε σύγχυση στα αποτελέσματα της χρονολόγησης.
Η ομάδα των ιταλών επιστημόνων πιστεύει ότι ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 ρίχτερ ήταν αρκετά δυνατός ώστε να απελευθερώσει σωματίδια νετρονίων από θραυστό πέτρωμα.

Αυτή η πλημμύρα των νετρονίων μπορεί να αποτύπωσε μια εικόνα σαν ακτινογραφία πάνω στο λινό σάβανο, λένε οι έρευνες. Επιπλέον, οι εκπομπές ακτινοβολίας θα αύξησαν τα επίπεδα στα ισότοπα του άνθρακα - 14 στο σάβανο, κάνοντάς το να φαίνεται νεότερο.

«Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν οι εκπομπές νετρονίων από σεισμούς να έχουν προκαλέσει το σχηματισμό της εικόνας στις λινές ίνες της Σινδόνης, μέσω θερμικών νετρονίων σε πυρήνες του αζώτου και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια λάθος χρονολόγηση» είπε ο καθηγητής Alberto Carpinteri, από το Politecnico di Torino.

Το σάβανο έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από τότε που ο Secondo Pia το φωτογράφησε για πρώτη φωτογραφία το 1898, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι. Πέρυσι οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα της βόρειας Ιταλίας το χρονολόγησαν μεταξύ 300 π.Χ. και 400 μ.Χ., εκατοντάδες χρόνια μετά τον Χριστό, ο οποίος πιστεύεται ότι πέθανε μεταξύ 30 και 36 μ.Χ. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία νετρονίων μπορεί να είναι υπεύθυνη για την εικόνα ενός σταυρωμένου άνδρα. Ωστόσο, δεν είχε δοθεί εύλογη εξήγηση για την πηγή της ακτινοβολίας. Τώρα η ομάδα του Carpinteri υποθέτει ότι τα κύματα υψηλής πίεσης και συχνότητας που δημιουργήθηκαν στον φλοιό της Γης κατά τη διάρκεια σεισμών είναι η πηγή αυτών των εκπομπών νετρονίων.

Ο Mark Antonacci, ένας κορυφαίος ειδικός για την Ιερά Σινδόνη και πρόεδρος του Ιδρύματος Resurrection of the Shroud, έχει υποβάλει αίτημα στον Πάπα Φραγκίσκο για να του επιτρέψει τη μοριακή ανάλυση του υφάσματος, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Εκφράζεται η ελπίδα ότι η έρευνα θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τη θεωρία της ακτινοβολίας. Το Βατικανό δεν έχει πει ποτέ κατά πόσον πιστεύει ότι η σινδόνη είναι αυθεντική, αν και ο Πάπας Βενέδικτος XVI είπε κάποτε ότι η αινιγματική εικόνα που έχει αποτυπωθεί στο πανί «μας θυμίζει πάντα» τα Πάθη του Χριστού.

Η πρώτη, πολυσυζητημένη, τεκμηριωμένη αναφορά στη Σινδόνη του Τορίνο χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, όταν ακούστηκε ότι ένας γάλλος ιππότης είχε στην κατοχή του το ύφασμα στην πόλη Λιρέ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σάβανο άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι το 1578, όταν κατέληξε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο της Ιταλίας. Το ύφασμα των 4 μέτρων φαίνεται να δείχνει το αχνό αποτύπωμα ενός ανθρώπου που φέρει τραύματα από σταύρωση. Κάποιοι λένε ότι προήλθε από το ίδιο το σώμα ή από ένα γεγονός στο εσωτερικό του τάφου, παραπέμποντας στην θεϊκή καταγωγή που συνδέεται με την ανάσταση.

Η νέα θεωρία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Meccanica.

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/10631973/Turin-Shroud-may-date-from-time-of-Jesus.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 13/02/2014 12:27:32

  Πώς είχα την εντύπωση ότι η ''ιερά'' Σινδόνη αποτύπωνε μόνο το πρόσωπο του Χριστού;

  • naruto avatar
   naruto @ Κυθήριος 13/02/2014 13:12:22

   Παλαιότερα την εποχή του βυζαντίου η σινδόνη εκτίθετο σε μία εκκλησία διπλωμένη κατά τρόπο που φαινόταν μόνο το πρόσωπο.Υπάρχουν βέβαια και απόψεις οτι επρόκειτο για αλλο ύφασμα που χάθηκε, εξ άλλου εκείνο ηταν γνωστό ως το ιερό μανδήλιον.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ naruto 13/02/2014 13:48:07

    Ναί έχεις δίκιο,το μπέρδεψα με το ιερό μανδήλιο.

 2. Norad avatar
  Norad 13/02/2014 17:36:46

  Σεισμος ναι,αλλα στο μυαλο τους.Βρηκανε τροπο να αμφισβητισουν και την ραδιχρονολογιση.Ευγε.

 3. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 13/02/2014 21:38:42

  Αν θέλεις να πιστέψεις στην ιερά Σινδόνη ,απλώς πιστεύεις... Αυτή είναι η πιο απλή και η πιο λογική στάση που αφορά όλες τις θρησκείες και όλα τα θαύματα.Όσες μελέτες γίνουν για να αποδείξουν την αυθεντικότητα ή μη, κάποιου θρησκευτικού μυστηρίου ,γνώμη κανένας πιστός δεν θα αλλάξει.Ούτε άπιστος φυσικά.

  • Κριτική Σκέψη avatar
   Κριτική Σκέψη @ Μεγάλες στιγμές 14/02/2014 21:43:47

   Πολύ σωστό!!! Το θέμα της πίστης είναι καθαρά προσωπικό. Η ύπαρξη του Ιησού Χριστού δεν είναι θέμα Σινδόνης, είναι θέμα εσωτερικού κόσμου και Αγάπης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.