#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2014 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είναι η πυρηνική ενέργεια η απάντηση στην κλιματική αλλαγή;

Η πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών επιστημόνων, μπορεί να παράγει «καθαρό» ηλεκτρισμό, γράφει ο Richard Schiffman.


Ο πρώην επικεφαλής επιστήμονας στο τομέα του κλίματος της NASA (που αποχώρησε πρόσφατα από την κυβέρνηση για να ακολουθήσει έναν πιο ακτιβιστικό ρόλο) συναντήθηκε με δημοσιογράφους του περιβάλλοντος τον περασμένο μήνα στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια για να παρουσιάσει μια νέα μελέτη με τον δυσοίωνο τίτλο «Η επικίνδυνη αξιολόγηση της κλιματικής αλλαγής: Απαιτείται μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την προστασία των νέων ανθρώπων,  των μελλοντικών γενεών και της φύσης».

Ο Hansen και οι συν-συγγραφείς του υποστηρίζουν ότι ο συμφωνημένος στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, που καθορίζεται στην πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός για να αποτραπεί μία «μακροπρόθεσμα μόνιμη, μη αναστρέψιμη βλάβη» στον πλανήτη μας -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, την βύθιση παράκτιων πόλεων και τη μετατροπή τεράστιων εκτάσεων γης σε εικονικούς φούρνους.

Ο Hansen αποχωρεί από την περιβαλλοντική ορθοδοξία, ωστόσο, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μειωθούν επαρκώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις πράσινες εναλλακτικές λύσεις όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. «Το να αφήνουμε υποστηρίζουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μας επιτρέψουν να καταργήσουμε γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία ή όλο τον κόσμο, γράφει ο Hansen σε ένα δοκίμιο, «ισοδυναμεί σχεδόν με το να πιστεύουμε στο λαγουδάκι του Πάσχα ή στη νεράιδα των δοντιών». Το αμφιλεγόμενο συμπέρασμα του Hansen είναι ότι πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα γενιά πυρηνικών σταθμών. Η πυρηνική ενέργεια από μόνη της, κατά την άποψη του Hansen, έχει τη δυνατότητα να παράγει «καθαρή» (χωρίς άνθρακα) ηλεκτρική ενέργεια σε τεράστιες ποσότητες που θα χρειαστούμε κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Ο ισχυρισμός του είναι αμφιλεγόμενος για διάφορους λόγους. Πρώτον, εξακολουθεί να είναι άλυτο πρόβλημα το τι κάνουμε με τα προϊόντα των ραδιενεργών αποβλήτων από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Δεύτερον, υπάρχει η πιθανή «οπλοποίηση» του πλουτωνίου, μια πραγματική ανησυχία, λόγω των απειλών της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Τρίτον, στον κόσμο μετά τη Φουκοσίμα, είναι το ερώτημα κατά πόσον τα πυρηνικά εργοστάσια μπορεί ποτέ να γίνουν αρκετά ασφαλή για να χτιστούν κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, ή σε περιοχές επιρρεπείς σε σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.
Ο Hansen αντιτάσσει ότι, ακόμα και αν υπολογίσουμε την πιθανότητα τρομερών ατυχημάτων, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Αυτές δεν συμβάλλουν μόνο στην επιβάρυνση των αερίων του θερμοκηπίου, εξηγεί, αλλά και διασπείρουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους από παθήσεις του πνεύμονα και της καρδιάς στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. (Σε μέρη όπως η Κίνα, οι αριθμοί ανέρχοται σε εκατοντάδες χιλιάδες).
Άλλα περιβαλλοντολόγοι αναγνωρίζουν τα ατμοσφαιρικά οφέλη της πυρηνικής ενέργειας , αλλά εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί. Ο Ralph Cavanagh, συν-διευθυντής του Προγράμματος Ενέργειας του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων, λέει ότι πέρα από τις ανησυχίες για την ασφάλεια, οι πυρηνικοί σταθμοί δεν συμφέρουν οικονομικά. Με την απαγορευτικά υψηλή τιμή των νέων εγκαταστάσεων, κανένα εργοστάσιο δεν έχει κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ όταν ολοκληρώθηκαν οι αντιδραστήρες του Three Mile Island το 1974. Πράγματι, πολλά γερασμένα εργοστάσια έχουν κλείσει πρόσφατα και πολλά άλλα αναμένεται να κλείσουν σύντομα. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενεργειακή απόδοση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα νικήσουν αποφασιστικά την πυρηνική ενέργεια, όπως εξάλλου συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες» υποστηρίζει ο Cavanagh. Όπως λέει, πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα ενεργειακό μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να μην προσπαθήσουμε να μαντέψουμε ποιος ακριβώς συνδυασμός των μεθόδων θα μας οδηγήσει εκεί. Θα χρειαστεί ένα μείγμα, επιμένει. Καμία μεμονωμένη τεχνολογία δεν μπορεί να πετύχει. Ενώ η NRDC και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες δεν αποκλείουν εντελώς ένα ρόλο για την πυρηνική ενέργεια, θεωρούν την αιολική και την ηλιακή ως καλύτερες εναλλακτικές λύσεις - και πιο πιθανό να πετύχουν.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ανθεί πλέον μόνο σε τρεις χώρες, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα – κράτη στα οποία το κράτος επιδοτεί επιθετικά την ανάπτυξή της. Στη Γαλλία, η τεράστια κυβερνητική εγκατάσταση της Électricité de France παράγει πλέον το 70 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, σε σχέση με 8 τοις εκατό πριν από μια δεκαετία. Η ηλεκτρική ενέργεια «είναι πολύ φθηνότερη στη Γαλλία από ό,τι στη Γερμανία» είπε ο  Hansen, «επειδή οι ​​Γάλλοι έχουν ως επί το πλείστον πυρηνική ενέργεια, ενώ οι Γερμανοί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γαλλίας.
Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς το γαλλικό μοντέλο θα μπορούσε να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αποφάσεις ενέργειας δεν λαμβάνονται από κάποιον κεντρικό σχεδιασμό, αλλά από την αγορά. Ο Hansen και περιβαλλοντικές ομάδες συμφωνούν ότι οι μηχανισμοί όπως ο φόρος άνθρακα θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των καθαρών τεχνολογιών. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν ακόμα και αυτό το ισχυρό μέτρο θα ήταν αρκετό  για να αναβιώσει μια πυρηνική βιομηχανία που πλέον πνέει τα λοίσθια.

Ο Hansen ελπίζει στον Integral Fast Reactor, ένα σχέδιο που ετοιμάζεται χρόνια. Αλλά δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, σε μεγάλο βαθμό επειδή θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ ακριβός. Αυτό το πυρηνικό εργοστάσιο τέταρτης γενιάς, λέει, θα είναι πολύ πιο ασφαλές από αυτά που υπάρχουν και θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τα υποπροϊόντα των σημερινών πυρηνικών σταθμών. Οι Γρήγοροι Αντιδραστήρες θα μπορούσαν δυνητικά να καίνε το 99 τοις εκατό των καυσίμων τους και να παράγουν λίγα τοξικά απόβλητα.

Αλλά αυτή η τεχνολογία θα απαιτήσει πολύ περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη πριν το κόστος κατασκευής πέσει αρκετά για να δελεάσει κάποιους. Από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα, σε μια εποχή μείωσης των κρατικών δαπανών για την επιστήμη και την έρευνα, είναι ένα ζήτημα. Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας έχει ελάχιστα κίνητρα να αναπτύξει πολύπλοκες νέες τεχνολογίες με το φθηνό φυσικό αέριο τώρα να  πιέζει το κόστος παραγωγής τους σε νέα χαμηλά.

Ο Hansen παραμένει αισιόδοξος, όμως. Ίσως παράλογα, δεδομένου του χρόνου, του κόστους και των νομικών και τεχνολογικών προβλημάτων που ταλανίζουν συχνά τους νέους πυρηνικούς σταθμούς. Ο ίδιος προτρέπει την Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με την Κίνα για την κατασκευή αντιδραστήρων με καλά σχέδια. «Αν δεν βοηθήσουμε την Κίνα μέσω της συνεργασίας για την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας» προβλέπει ο Hansen, «θα το κάνουν μόνοι τους. Αυτό θα ήταν ατυχές, για δύο λόγους. Θα γίνει πιο αργά και έτσι θα περιλαμβάνει πολλή χρήση άνθρακα, όπως η κατασκευή πολλών εργοστασίων syngas (παραγωγή αερίου από τον άνθρακα, με μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από την καύση του άνθρακα άμεσα). Και θα τους κάνει ηγέτες στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας. Κρίμα, γιατί θα έπρεπε να είναι οι ΗΠΑ». Ο Hansen μπορεί να πείσει ορισμένους περιβαλλοντολόγους ότι η πράσινη πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθεί ο πλανήτης. Αλλά –εκτός και αν υπάρξει ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα - δεν θα είναι σε θέση να πείσει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα μπορούσαν να τους εξοικονομήσουν χρήματα. Και, προς το παρόν, αυτοί είναι οι άνθρωποι των οποίων η άοψη μετρά.

 

http://blogs.reuters.com/great-debate/2014/01/10/is-nuclear-power-the-answer-on-climate-change/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελληνας Πολίτης avatar
  Ελληνας Πολίτης 13/01/2014 10:21:12

  ΝΑΙ σαφώς, επειδή είναι καθαρή ενέργεια (δηλαδή χωρίς εκπομπές CO2)
  Eπιπλέον οι αντιδραστήρες τελευταίας γενιάς επιλύσουν και προβλήματα σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών.
  Με του πυρηνικούς αντιδραστήρες τελευταίας γενιάς επιλύουμε τα εξής προβλήματα:
  1) ΔΕΝ εκπέμπουμε αέρια του θερμοκηπίου συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής
  2) ΔΕΝ πληρώνουμε τα πρόστιμα απο τις εκπομπές CO2
  3) ΔΕΝ εξαρτόμαστε απο τα εισαγόμενα εξαντλήσιμα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο)
  4) Εξασφαλίζουμε Ενεργειακή Ανεξαρτησία στην χώρα μας
  5) Εξασφαλίζουμε φθηνό ρεύμα για ΟΛΟΥΣ για 50 χρόνια (θα έχει κόστος παραγωγής 5 λεπτά/κιλοβατώρα)
  6) Η διαχείριση αποβλήτων θα γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον δεδομένου ότι ο όγκος τους για όλη την περίοδο λειτουργία δεν ξεπερνά τον όγκο μικρής πολυκατοικίας.

  Μετά απο αυτά τα επιχειρήματα οι οικοευαίσθητοι ας μας εξηγήσουν γιατί πρέπει να πληρώνουμε πρόστιμα για τα αέρια του θερμοκηπίου κα ακριβό ρεύμα (μήπως για να είναι βιώσιμες οι ΑΠΕ)

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Ελληνας Πολίτης 13/01/2014 12:58:44

   > ΔΕΝ εξαρτόμαστε απο τα εισαγόμενα εξαντλήσιμα ορυκτά καύσιμα

   Δηλαδή μήπως παράγουμε ουράνιο, πλουτώνιο ή ο,τιδήποτε άλλο καίει ο αντιδραστήρας; Μήπως έχουμε τεχνογνωσία και υποδομές εμπλουτισμού των;

 2. Aris1 avatar
  Aris1 13/01/2014 10:58:26

  Οντως η πυρηνική ενέργια δεν εκπέμπει CO2 και μολύνει ελάχιστα το περιβάλλον.
  Ομως το πρόβλημά της φάνηκε ξεκάθαρα με το Τσέρνομπιλ και τη Φουκουσίμα.
  ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ με κανέναν τρόπο αν συμβεί σοβαρό ατύχημα.
  Γι αυτό όλοι σχεδόν οι σοβαροί επιστήμονες θεωρούν οτι η τελική λύση στο πρόβλημα της ενέργειας της γης είναι η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ. Η πειραματική της εφαρμογή στις ΗΠΑ απέδειξε οτι σε 20-25 χρόνια θα είναι εμπορεύσιμη.
  Στην Ευρώπη σύντομα θα ξέρουμε αν και η άλλη μέθοδος θα είναι εξ ίσου ή περισσότερο αποδοτική. Μπορούμε να πούμε οτι σε 30 χρόνια η σχεδόν αστείρευτη ενέργεια απο πυρηνική σύντηξη θα είναι γεγονός, αρκεί να κατευθυνθούν σ΄αυτην τα αναγκάια κεφάλαια που υπάρχουν και υπερεπαρκούν ήδη.http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=533790
  Η πυρηνική σύντηξη εκτός του έχει σχεδόν μηδενικά κατάλοιπα είναι και απόλυτα ασφαλής διότι ακόμα και σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος δεν έχουμε έκλυση ραδιενέργειας. Μέχρι τότε θα πορευθούμε με τις υπάρχουσε πηγές. Αλλωστε σε 30 χρόνια το πετρέλαιο μάλλον θα τελειώσει.

  • Geros avatar
   Geros @ Aris1 14/01/2014 15:20:29

   Ρε Άρη , είσαι ΚΑΙ στην πυρηνική ενέργεια ειδικός?
   ΚΑΙ σε αυτό ρε θηρίο?
   Ρε δεν παίζεσαι ρε συ!
   Ρε φίλε (επέτρεψε μου να σε λέω φίλο) , τράβα στο υπόγειο , βρες το συρτάρι στο παλιό το σύνθετο που έχει πιτσικάρει και πες μου γιατί έχει πιτσικάρει σε παρακαλώ!

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 13/01/2014 11:30:28

  Ποια κλιματική αλλαγή; Το πετρέλαιο όλο τελειώνει...

  • kostis avatar
   kostis @ Jimakos 13/01/2014 17:06:33

   από πού κι έως πού τελειώνει;

   • Aris1 avatar
    Aris1 @ kostis 13/01/2014 17:16:54

    Τα υπάρχοντα αποθέματα της γής σύμφωνα με τα ειδικά ινστιτούτα ακόμα κι αν δεν αυξηθεί περαιτέρω η κατανάλωση στις χώρες BRICS (που θα αυξηθεί) επαρκούν για 30-35 χρόνια το πολύ. Αυτοί ως ειδικοί υποτίθεται ξέρουν καλύτερα απο εμάς. Μάλιστα δεν βγήκε κανείς να τους διαψεύσει.

    • Gadfly avatar
     Gadfly @ Aris1 13/01/2014 21:37:16

     40-50 χρόνια, + αέριοι υδρογονάνθρακες 100+ χρόνια.

     • Αris avatar
      Αris @ Gadfly 14/01/2014 14:32:35

      Ωραία, ας δεχτούμε οτι τελειώνει σε 35-45 χρόνια.
      Οι αέριοι υδρογονάνθρακες είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Επομένως αν αυτό αντέξει άλλα 35-45 χρόνια, δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα στο μέλλον αφού τότε σίγουρα η ενέργεια απο πυρηνική σύντηξη θα είναι γεγονός.

 4. δημης avatar
  δημης 13/01/2014 21:23:38

  +_++++++++++++++++
  Η Γαλλία παράγει το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας με πυρηνικούς σταθμούς.
  Οι νέες τεχνολογίες μειώνουν τους ρύπους πολύ και οι νέες μέθοδοι αυξάνουν τα αποθέματα των "καυσίμων " των αντιδραστήρων.
  Εκτιμήσεις για το U235 αναφέρουν ότι θα εξαντληθεί γύρω στο 2144..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.