#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2011 16:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Είδαν το "σωματίδιο του Θεού"Επανάσταση στον τομέα της επιστήμης προκαλεί η αποκάλυψη των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) ότι ενδεχομένως κατέστη δυνατό να δουν το μποζόνιο του Χιγκς, του αποκαλούμενου και "σωματιδίου του Θεού".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το εν λόγω σωματίδιο είναι το μέσο με το οποίο τα πάντα στο Σύμπαν αποκτούν τη μάζα τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δύο πειράματα στον LHC (ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων) έδωσαν ενδείξεις για την ύπαρξη του μποζόνιου του Χιγκς με την ίδια μάζα, προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού.

Ωστόσο το εργαστήριο δεν έχει ακόμα επάρκεια δεδομένων ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα για ανακάλυψη.

Η ανακάλυψη του μποζόνιο θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων 60 ετών, καθώς θα είναι ο καταλύτης για την κατανόηση του σύμπαντος.

Μέχρι τούδε δεν έχει παρατηρηθεί μέσω πειραμάτων.

Αυτό το βασικό δομικό στοιχείο του Σύμπαντος είναι το σημαντικό στοιχείο που λείπει από το "Καθιερωμένο Μοντέλο"- τη "Βίβλο των Οδηγιών", που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα σωματίδια και οι δυνάμεις.

Πως έγινε η έρευνα


Οι δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, εργάζονται αντίστοιχα στους ανιχνευτές ATLAS και CMS του CERN, φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων στον μεγάλο υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων.

Μέχρι σήμερα, τόσο οι έρευνες στο CERN, όσο και στον "ανταγωνιστικό" επιταχυντή Tevatron του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab (που πλέον έχει τεθεί εκτός λειτουργίας) έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το μποζόνιο του Χιγκς πρέπει να βρίσκεται μεταξύ των 115 και 140 GeV.

Μια μάζα των 125 GeV θα αποτελούσε καλά νέα και για τη θεωρία της "υπερσυμμετρίας", που προβλέπει ότι σε κάθε σωματίδιο αντιστοιχεί ένα συμμετρικό αλλά βαρύτερο σούπερ-σωματίδιο, αλλά ίσως ευνοήσει και τη "θεωρία των χορδών", που αποτελεί μία επέκταση της "υπερσυμμετρίας".

Άλλοι φυσικοί πάντως επισημαίνουν ότι ακόμα και μία μάζα των 125 GeV (περίπου 133 μεγαλύτερη από την μάζα ενός πρωτονίου) δεν θα σήμαινε ότι κατ' ανάγκη αποδεικνύει την ύπαρξη σούπερ-συμμετρικών σωματιδίων ή την ορθότητα της θεωρίας των χορδών.

SkyNews - nooz.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GSV avatar
  GSV 13/12/2011 17:08:04

  Δεν το ειδαν ακομα σε βαθος χρονου ισως, ακομα δεν εχουν συγκεντρωσει επαρκη στατιστικη

  • Agni avatar
   Agni @ GSV 13/12/2011 18:07:12

   Πολύ απλά έπρεπε,να δουν "κάτι",που να υποστηρίζει την θεωρία "για το μόριο του Θεού(αχχαχαχ)" και με αυτόν τον τρόπο να διασώσουν επικοινωνιακά απο την ολοκληρωτική κατάρρευση,την τρύπια σαν ελβετικό τυρί πλέον θεωρία της σχετικότητας το ιερό δισκοπότηρο όχι μονο της φυσικής αλλα και μιας ολόκληρης εποχής διακοσίων χρόνων,της μοντέρνας δηλαδή εποχής,που βασίστηκε στην βεβαιότητα της θεικής απουσίας και της γραμμικής η στην καλύτερη ελικοειδούς,εκκοσμικευμένης βιβλικής αντίληψης της προόδου..Η κβαντομηχανική πριν απο κανα μήνα έκανε τη μεγάλη ανατροπή(υπάρχουν γρηγορότερα "σωματίδια" απο του φωτός) και πλέον η ερμηνεία του κόσμου είναι και πάλι ελεύθερη,το μποζόνιο ήταν η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί η φυσική με έναν αποτυχημένο γάμο με την κβαντομηχανική,η φυσική όμως είναι νεκρή το μέλλον είναι η κβαντομηχανική.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Agni 13/12/2011 23:41:46

    Και όμως, η "απροσδιοριστία" του Heisenberg έγινε καθοριστικό "ρήγμα" της αιτιοκρατίας, βασικού πυλώνα του υλισμού και του επιστημονικού αθεϊσμού (εξαιρετική αναφορά στο θέμα, αυτή του καθηγητή του Πανεπ. Αθηνών/στρατιωτικού ιατρού Α.Τανάγρα). Το ότι ο υλισμός ποντάρισε στην επιστήμη δεν σημαίνει ότι η επιστήμη τον στήριξε. Αντίθετα, δόθηκαν τόσες πολλές αποδείξεις "αναιτιοκρατίας", ώστε σήμερα να είναι νεκρό φιλοσοφικό ρεύμα.

    • Agni avatar
     Agni @ ΠΗΛΕΑΣ 14/12/2011 00:08:02

     Δεν διαφωνώ ΚΑΘΟΛΟΥ αγαπητέ,το ίδιο ακριβώς λέμεΚβαντομηχανική είναι η αρχή της προσδιοριστίας όχι φυσική :) πολύ περισσότεροι είναι οι ένθεοι επιστήμονες απο ότι οι φιλόσοφοι,οπου ποτέ δεν κατάφεραν να ξεφύγουν απο τα φαντάσματα του Μάρξ,με εξαιρεση τους φαινομενολόγους,την ερμηνευτική και κάποιους υπαρξιστές..

     • Agni avatar
      Agni @ Agni 14/12/2011 00:16:13

      *απροσδιοριστίας,σχετικό είναι και το απόσπασμα απο τον Λακάν ο οποίος αντίστοιχα με την Κβαντομηχανική εφάρμοσε το θεώρημα της μη πληρότητας του Γκέντελ(του πολυ δυνατότερου αλλα δυστυχώς μη αναγνωρισμένου για ευνόητους λόγους-ήθελε μεγάλη αφήγηση η μηχανή για να κουνηθεί- φίλου του Αινστάιν) στη ψυχανάλυση.

   • Heracletus avatar
    Heracletus @ Agni 14/12/2011 03:23:14

    Poly sosta!

 2. Agni avatar
  Agni 13/12/2011 17:28:54

  "..Φαίνεται να πλησιάζει για τους επιστήμονες η στιγμή του αγχους.Στα αποστειρωμένα εργαστήρια τους,τυλιγμένοι στις κολλαρισμένες μπλούζες τους,αυτά τα γηραλέα παιδάκια που παίζουν με άγνωστα πράγματα,κατασκευάζοντας μηχανήματα όλο και πιο πολύπλοκα και επινοώντας τύπους όλο και πιο σκοτεινούς αρχίζουν να διερωτώνται τι μπορεί να προκύψει αύριο,τι μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι νέες έρευνες?..Και ενώ είναι ήδη έτοιμοι να αλλάξουν την όψη του κόσμου,ελάχιστα τους περνά απο το μυαλό,οτι μήπως,κατα τύχη,όλο αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.Και αν όλα αυτά τινάζονταν στον αέρα? Στα τρία πράγματα που είναι αδύνατα,δηλαδή την διακυβέρνηση,την διαπαιδαγώγηση και την ψυχανάλυση,θα προσέθετα και ένα τέταρτο,την επιστήμη με τη διαφορά οτι οι επιστήμονες δεν έχουν την ταπεινότητα,η ενδεχομένων δεν γνωρίζουν καν οτι η θέση τους είναι αστήχριχτη."-Ζακ Λακάν

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Agni 14/12/2011 00:59:54

   Αυτός ο αδίστακτος απατεώνας με τα ακριβά πουρα, ο Λακάν, ήταν τόσο κομπλεξικός απέναντι στους φυσικούς και μαθηματικούς που βγάζουν τίμια το ψωμί τους, που πήγε και δανείστηκε όρους της άλγεβρας και έφτιαξε μια μπουρδολογία του ασυνειδήτου. Θα ήταν απλώς για γέλια τα καραγκιοζιλίκια που έγραφε και έλεγε, αν δεν ασκούσε και την ψυχανάλυση σε πελάτες τους οποίους κατέληξε να καταδέχεται να τους δει για μερικά λεπτά μόνο, ο απατεώνας.

   Η διαφορά των φυσικών επιστημόνων από τον περισπούδαστο αυτό βλάκα είναι ότι οι θεωρίες και οι υποθέσεις των πρώτων υπόκεινται σε αυστηρό πειραματικό έλεγχο, ενώ οι θεωρίες αυτουνού καταπινόταν αμάσητες από διαφόρους αφελείς, ή κουλτουριάρες κατίνες.

   Όσο για τις "κολαριστές μπλούζες" που αναφέρει, μάλλον ο τύπος δεν είχε μπει ποτέ του σε εργαστήριο, εκτός κι αν κρίνει εξ ιδίων, δηλ. από τα κολαριστά πουκάμισα και τα παπιγιόν που φόραγε για να πουλήσει στυλ στο ακροατήριό του.

   • Agni avatar
    Agni @ Professor Moriarty 14/12/2011 02:41:14

    Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα..Η απόδειξη δεν έχει να λέει τίποτα,κάθε εποχή μπορεί να βρίσκει τρόπους να αποδεικνύει την ιδεολογία(αξίωμα) της μέσω..Λαμίας,το πως διαβάζεις τον κόσμο είναι το Α και το Ω ως προς το τι θα δεις σε αυτόν και μέχρι πριν απο 50 χρόνια αυτοι οι επιστήμονες που λεει πράγματι μονάχα επέβαλλαν,με απίστευτο θρασος και αυθάδεια τύπους και νόμους, στον κόσμο χωρις να έρθουν σε κανενός είδους διάλογο μαζί του..Μπορείς όλα όσα λες να τα αποδώσεις στον Ζιζεκ,τον Μαρκούζε,τον Σάρτρ και πολλούς άλλους πού έτρεχαν και τρέχουν να πιάσουν τους Μάηδες στα γεράμματα,και επομένως οι "επιστημονικοφανείς" αντικειμενισμοί τους έχουν ύποπτες ιδεολογικές προεκτάσεις,αλλα όχι σε άνθρωπους όπως ο Λακάν που ναι μεν έχει το Γαλλικό εκκεντρισμό(αυτή είναι η Γαλλία η μορφή,τι να κάνουμε,μην κρίνεις απο έλληνες που το μιμούνται και είναι για γέλια) αλλα όσο έζησε ήταν στο παρασκήνιο και καθόλου ιδεολογικά προκατειλειμμένος,οφειλεις να του αναγνωρίσεις την τιμιότητα οτι ήταν διεπιστημονικός,όπως ακριβώς και η Κβαντομηχανική δηλαδή για να προσεγγίσει ένα φαινόμενο αντλούσε εξίσου απο το μύθο,τη θρησκεία,τα μαθηματικά,τη λογοτεχνία,τη φιλοσοφία,την παρατήρηση,την γλωσσολογία,την κοινωνιολογία και την Ιατρική χωρίς να ιεραρχεί κάποιο ως ανώτερο γνωστικά απο τα υπόλοιπα γιατί έτσι είναι,αν αξιώνεις να προσεγγίζεις την α-λήθεια δεν μπορείς να πετάς φυσική στη θρησκεία και χημεία στην αγάπη..Αλλα πρέπει να αντιμετωπίσεις με σεβασμό το σύνολο των ανθρώπινων αφηγήσεων..

    • Heracletus avatar
     Heracletus @ Agni 14/12/2011 03:22:00

     Ypokleinomai stis apopseis sas kyria mou.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Agni 14/12/2011 11:43:08

     Δηλαδή σα να λέμε η Κοκκινοσκουφίτσα και η Κβαντομηχανική είναι ίσα κι όμοια. Μάλλον η νοητική σου εντροπία έχει χτυπήσει μέγιστο.

    • np_complete_problems avatar
     np_complete_problems @ Agni 14/12/2011 14:58:57

     Αγαπητή Agni,
     ο Professor Moriarty, έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο σε σχέση με τον Λακάν και τα μαθηματικά.
     Για όποιον έχει μια "στοιχειώδη" γνώση μαθηματικής τοπολογίας, πρόκειται για ΜΠΟΥΡΔΕΣ.
     Τελεία και παύλα ...
     Το πιο ωραίο βέβαια είναι η αναφορά σου στον Λακάν και στην σχέση (;) του με το incompleteness theorem του Godel !!!
     Αμφιβάλω εάν ο Λακάν μπορούσε να "κατανοήσει" την διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο "incompleteness theorem".

     • Agni avatar
      Agni @ np_complete_problems 14/12/2011 16:15:05

      Τη σχέση αυτή μπορείς να τη βρείς στο τελευταίο σεμινάριο το αμέσως επόμενο απο το "τοπολογία και χρόνος" που αναφέρεσαι και επίσης δεν ασπάζομαι τις περισσότερες απόψεις του,που μακάρι να μην ισχύουν γιατί τότε δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ,πέρα απο μια φαύλη μορφή θρησκείας που παραπέμπει τον έναν αναλυτή στον άλλο εσαεί και άπειρα,σίγουρα πάντως πολύ ανώτερος απο τους μπακάληδες αγγλοσάξωνες γνωστικούς ψυχολόγους και νευροψυχολόγους.. Απο κει και πέρα αυτο που επισήμανα σε αυτόν είναι το γεγονός οτι πάιζει διεπιστημονικά, πράγμα που για μένα αποτελεί προυπόθεση για οποιαδήποτε έγκυρη κρίση,δεν μπορείς να αρνηθείς την ΓΝΩΣΤΙΚΗ εκτιμηση που έτρεφε για το μύθο γενικά και για τους σαμάνους πολύ συγκεκριμένα η σχολή της Κοπεγχάγης.Και ναί δεν είναι το ίδιο για μενα η κοκκινοσκουφίτσα(είδες αφορισμούς η ημιμάθεια)και η Κβαντομηχανική η οποία έχει μια εποπτική θέση απέναντι στις αφηγήσεις-είναι μορφή μετα-σκέψης,όπως ο Λακάν μετα-γλώσσας,αλλα το ίδιο η κοκκινοσκουφίτσα και η κλασσική φυσική εφόσον αποτελούν συγκεκριμένες αφηγήσεις με ανταγωνιστικές σχέσεις και με διάθεση της μιας να επιβληθεί πανω στην άλλη,πράγμα που ενέχει σκοπό και άρα επηρεάζει η βιάζει το αποτέλεσμα της κρίσης.

   • Heracletus avatar
    Heracletus @ Professor Moriarty 14/12/2011 03:26:07

    Asta professora, se strimoxe asxima...exei apolyto dikio. I Bell's inequality xereis ti einai?

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Heracletus 14/12/2011 11:36:37

     Όχι, περίμενα να την μάθω από τις χαρτορίχτρες...

     • Agni avatar
      Agni @ Professor Moriarty 14/12/2011 12:17:30

      Προφανώς και δεν έχεις την παραμικρή ιδέα απο κβαντομηχανική,γι αυτό τα λές αυτά τα δογματικά,είσαι απλά ένας λογικός θετικιστής που ουτε καν έχει μπει στον κόπο να διαβάσει τους μεγαλύτερους αυτής της σχολής όπως ό Βιτγκενσταιν και ο Φεγιεραμπεντ,αλλα αρκειται στην υπόλοιπη πλέμπα της Βιέννης,στους γραφικούς νεοδαρβινιστες όπως ο Ντόκινς και..Φυσικά στους λυσασμένους Βολταίρο,Μοντεσκιέ και φουερμπαχ εν έτει 2011..

     • Ignoramus avatar
      Ignoramus @ Agni 14/12/2011 12:24:56

      εσυ χρειαζεσαι επιγοντως σχεση

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Agni 14/12/2011 15:27:32

      ευτυχώς που με διαφωτίζεις γιατί νόμιζα μέχρι σήμερα ότι o Heisenberg ήταν παίκτης της Μπόχουμ και το QED μάρκα αυτοκινήτου....

 3. Enzo avatar
  Enzo 13/12/2011 17:51:54

  εδω εχουμε δει τον θεο φανταρο 2 χρονια τωρα με το μπατσοκ, το σωματιδιο του δεν θα βλεπαμε?

  • Agni avatar
   Agni @ Enzo 14/12/2011 12:34:36

   @Ignoramus Ασε τις Φρουδικές μπούρδες(εγώ φταιώ θα μου πεις που το άρχισα με Λακάν),δεν είμαι κανα παιδάκι..Οχι να το παινευτώ αλλα είναι πανεύκολο αν θες να σέρνεις κατι απλά,για να σέρνεις,οταν κουβαλάς ένα βόδι τσαντίζεσαι ακόμα πιο πολύ,γιατι επιβεβαιώνεσαι για όλα όσα πιστεύεις..

   • Ignoramus avatar
    Ignoramus @ Agni 14/12/2011 12:42:46

    προφανως χρειαζεσαι και εγκεφαλογραφυμα

    • Agni avatar
     Agni @ Ignoramus 14/12/2011 13:03:55

     Ασε γιατι μπορεί να την ψωνισω ακόμα περισσότερο :P

 4. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 13/12/2011 19:20:52

  Ἔχει καταλάβει κανένας χριστιανὸς (ἢ μὴ) γιατί στὸ καλὸ αὐτὸ τὸ σωματίδιο ἔχει ἐπονομαστεῖ "τοῦ Θεοῦ"; Τί σχέση ἔχει ἡ μάζα τῶν ὑπαρκτῶν μὲ αὐτὴν τὴν ὀνομασία; (Προτείνω ἅμα ἐντοπίσουμε αὐτοὺς ποὺ τὸ βάφτισαν, νὰ τὸ μετονομάσουμε σωματίδιο "τῆς μάνας τους")

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 13/12/2011 19:37:45

   Προσωπική μου γνώμη: δεν θα έχουν ποτέ επαρκή στοιχεία....

  • Χρήστος Δημάρης avatar
   Χρήστος Δημάρης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 13/12/2011 22:18:15

   ΔΕΝ ΚΟΒΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ: Δεν είμαι σίγουρος για την απάντηση που θα σου δώσω. Έχω την εντύπωση πως η ύπαρξη του μποζονίου του Χίγκς αποδεικνύει ταυτοχρόνως πως ο κόσμος μας είχε μια χρονική αρχή και επομένως αυτή η επιστημονική αλήθεια είναι συμβατή με μας που πιστεύουμε πως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Η μή ύπαρξη του μποζονίου του Χίγκς πολύ πιθανόν να οδηγούσε σε μια θεωρητική ερμηνεία ενός κόσμου που δεν έχει χρονική αρχή και επομένως αυτή η επιστημονική αλήθεια θα ήταν η απόδειξη ότι δεν υπάρχει Θεός.

   • ares avatar
    ares @ Χρήστος Δημάρης 14/12/2011 03:06:30

    Αντιθέτως. Αν αποδειχθεί η ύπαρξη του σωματιδίου του Higs, αυτό θα σημάνει ότι στον Κόσμο δεν υπάρχει Χρόνος (& επομένως ούτε χρονική αρχή). Οπως ο Θεός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μποζόνιο είναι του Θεού (όπως δημοσιογραφικά αποδίδεται).
    Ας πούμε (έτσι, εδώ στο δρόμο) ότι ίσως κάποτε αποδειχθεί ότι, ό,τι είναι για τον Ανθρωπο ο Θεός, είναι στην φυσική ο Χώρος. Χωρίς Αρχή ούτε Τέλος.

    (In a seminar held at CERN today, the ATLAS and CMS experiments presented the status of their searches for the Standard Model Higgs boson. Their results are based on the analysis of considerably more data than those presented at the summer conferences, sufficient to make significant progress in the search for the Higgs boson, but not enough to make any conclusive statement on the existence or non-existence of the elusive Higgs. The main conclusion is that the Standard Model Higgs boson, if it exists, is most likely to have a mass constrained to the range 116-130 GeV by the ATLAS experiment, and 115-127 GeV by CMS. Tantalising hints have been seen by both experiments in this mass region, but these are not yet strong enough to claim a discovery.) CERN 13-12-2011

    • Γιώργος msn avatar
     Γιώργος msn @ ares 14/12/2011 12:33:00

     Άλλωστε Ο Θεός είναι άπειρος, ατελεύτητος, άναρχος, τουλάχιστον από όσα έχω ακούσει παλιότερα από γέροντες της ορθοδοξίας.
     π. Παΐσιος: Αν δεν υπήρχε μαγνητικό πεδίο και έπεφτε η γη, κάτω... κάτω... κάτω... θα σταματούσε πουθενά;
     Όχι!
     Έτσι και Ο Θεός είναι έννοια που δεν αντιλαμβάνεται με τα λογικά δεδομένα, χωρίς όμως να είναι στερείται συμβολικής αξίας.
     Όπως λέμε και στη μαθηματική επιστήμη: "τείνει στο άπειρο".
     Συμβολίζεται, χρησιμοποιείται για λόγους εργασίας, αλλά αντε να το ερμηνεύσεις σε βάθος!

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 14/12/2011 15:09:57

   η ονομασία δόθηκε από το βιβλίο του νομπελίστα φυσικής (1988) - Leon Lederman, The God Particle: If the Universe Is the Answer, What Is the Question?
   Αρχικά ο Lederman ήθελε να δώσει στο βιβλίο τον τίτλο: "Goddamn Particle" επειδή "κανένας δεν μπορούσε να το βρεί".
   Οπως "δεν μπορούμε να βρούμε τον θεό" έτσι "δεν μπορούμε να βρούμε και το Higgs boson".

   • ares avatar
    ares @ np_complete_problems 14/12/2011 16:25:05

    (φαντάζομαι τώρα ...) αν η Φυσική καταδείξη ότι ο Χώρος είναι ο Δημιουργός των Πάντων, αυτό δεν κλονίζει την Πίστη του Ανθρώπου στην Κορυφή της Δημιουργίας που λατρεύει, γιατί ο Θεός του είναι το ολοκλήρωμα της Ψυχής του.

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ np_complete_problems 14/12/2011 17:14:35

    ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ: ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ. ΤΡΟΠΟ ΘΕΛΕΙ: Τον Θεό βεβαίως και μπορούμε να τον βρούμε. Ο Χριστός μας είπε και πως μπορούμε να τον βρούμε: Μπορούμε λοιπόν να βρούμε τον Θεό στον συνάνθρωπο μας. Τον φυλακισμένο συνάνθρωπο μας, τον πεινασμένο συνάνθρωπο μας, τον διψασμένο συνάνθρωπο μας, τον βασανισμένο συνάνθρωπο μας...

    • ares avatar
     ares @ Χρήστος Δημάρης 14/12/2011 17:38:54

     πράγματι

 5. danaos avatar
  danaos 13/12/2011 20:07:19

  "...κατέστη δυνατό να δουν το μποζόνιο του Χιγκς..."
  Το στριμμένο μπουλώνιο μάλλον είδαν!

  • danaos avatar
   danaos @ danaos 13/12/2011 20:22:29

   μπουλόνιο το σωστό.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ danaos 13/12/2011 20:22:40

   Αχ εσύ, που τα ισοπεδώνεις όλα (όσα δεν έχεις ψάξει επαρκώς).

   • danaos avatar
    danaos @ Strange Attractor 13/12/2011 20:33:25

    Είδες τι στραβός είμαι; Αλλά έχω μπερδευτεί ρε παιδί μου με τα πολλά -όνια. Μποζόνια, μπουλόνια, πεπόνια, μακαρόνια,νετρόνια, ποζιτρόνια, κανελόνια, κολόνια, δαιμόνια, τρυγόνια, ψώνια, μπαλόνια... και πολλά μα πάρα πολλά ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ...

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ danaos 13/12/2011 20:46:55

     Μην κάνεις όπως κάποιοι (και καλά) θετικοί επιστήμονες που απορρίπτουν την λογοτεχνία, την ποίηση, την φιλοσοφία, κλπ.
     Κι εγώ θεωρητικός είμαι, αλλά σέβομαι το επιστημονικό "ψάξιμο".
     Όλα χρειάζονται.

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ danaos 14/12/2011 12:48:01

   δαμιανεεισαι τελικα απο το τσοτιλι;

 6. danaos avatar
  danaos 13/12/2011 20:56:17

  Κι εγώ βρε τα σέβομαι και τα ψάχνω όσο μπορώ. Αλλά να κάνουμε και λίγη πλακίτσα στη μαυρίλα που ζούμε!

 7. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 13/12/2011 23:53:50

  Σεβαστή η επιστημονική πειθαρχία, σεβαστή η κανονικότητα που διέπει τις επιστήμες, κατά τον Καρλ Πόπερ, άλλωστε σαν δημιουργικά πλάσματα, αυτό έλειπε να μην εξελισσόμαστε και οδηγούμαστε σε ένα ταξίδι προς τη γνώση.
  Αυτό που δεν είναι σεβαστό, είναι η νομοτελειακά διατυπωμένη και υπεραπλουστευτική προσέγγιση της συμπαντικής δημιουργίας, έτσι ...για να μην πιστεύουμε.
  Μετά προέκυψε η έρευνα για το μποζόνιο του Χιγκς, χωρίς φυσικά να ανατραπεί η εθιμικού χαρακτήρα υποθετική απλούστευση του μπινγκ-μπανγκ.
  Σε κάθε περίπτωση, είναι υγεία το "ψαχτήρι" άλλωστε η ανθρώπινη φύση είναι περίπλοκη και σύνθετη και όχι μια απλή αμοιβάδα, έστω εν εξελίξει...

  Για την ιστορία πάντως, η κορωνίδα των θετικών επιστημών, τουλάχιστον στην εποχή του, ο Μπλεζ Πασκάλ, ήταν πεπεισμένος για την Θεία δημιουργία.
  Δεν ξέρω αν ευσταθεί λογικά μια τέτοια συνειδητοποίηση, όταν το μυαλό του ανθρώπου είναι πεπερασμένο από ένα σημείο και έπειτα, αλλά τουλάχιστον, δεν είχε την αφέλεια ή την αλλαζονεία να απορρίψει κάτι που δεν αποδεικνυόταν με τη λογική, σε επίπεδο ουσιαστικής τεκμηρίωσης και όχι καφενειακού λόγου.
  Και αυτό είναι πραγματικά το μεγαλείο του (όχι ημιμαθή, κομπλεξικού) επιστήμονα.
  Νομίζω ο μεγαλύτερος εχθρός των ανθρώπινων επιτευγμάτων, είναι η αλλαζονική αντιμετώπιση της προόδου που οδηγεί σε στεγανά και εκτός κοινωνικής μέθεξης συμπεριφορές.
  Που με τη σειρά τους οδηγούν σε αυτά ακριβώς τα στερεότυπα, γιατί το μυαλό έχει κλείσει τους διαδρόμους της σκέψης, και έχει πήξει στην ανασφάλειά του για ό, τι ξεπερνά τις δυνατότητές του.

  Πάντως κατά την άποψή μου, η πίστη και η αντίληψη για τον Θεό, δεν είναι απόρροια λογικής σκέψης, αλλά βιωματικών καταστάσεων.
  Ειδάλλως δεν θα είχαν καλλιεργηθεί συνθήκες πίστης, ίσως ούτε καν η ίδια η λέξη "πίστη" και όσα αυτή πρεσβεύει στη πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης.

 8. David_S avatar
  David_S 14/12/2011 03:29:17

  μαλιστα...

  οι Ελληνες εκπροσωποι της Μπαιμπλ Μπελτ, μετα το...intelligent design, 'αχρηστευουν' Αινσταιν, ερμηνευουν της αρχη της απροσδιοριστιας κατα το δοκουν, το πεδιο Χιγκς ως τ=0 και εμφανιζουν τον ακρο αριστερο Λακαν (και αντιγραφο τ Φροιντ) ως τιμητη των παντων

  Αποφοιτοι Ελληνικου Πανεπιστημιου να υπο8εσω;

  • Agni avatar
   Agni @ David_S 14/12/2011 12:25:19

   Δεν είναι αριστερός ο Λακάν!!δεν φταιεί που οι αριστεροί τον ανακάλυψαν πρώτοι..Αντιθέτως οι Θέσεις του για Τη σημασία του Πατέρα,είναι γροθιά στα μούτρα όποιου αμφισβητεί την παραδοσιακή οικογένεια..Οσο για τα υπόλοιπα σε φόρουμ μιλάμε δεν έχουμε άπειρο χώρο για τεράστιες αναλύσεις.

 9. Kάποιος avatar
  Kάποιος 14/12/2011 04:12:48

  Αραγε τι είναι πιο αλαζονικό, το να προσπαθεί o άνθρωπος να κατανοήσει με κριτική σκέψη και πειραματισμό το σύμπαν στο οποίο ζει ή να κατασκευάζει θεούς καθ'εικόνα και καθ'ομοίωσιν των ψυχολογικών του αναγκών προβάλλοντας τους ως απόλυτη αλήθεια και ως δημιουργούς των πάντων;

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ Kάποιος 14/12/2011 11:44:35

   Αλαζονικό είναι, επιστήμονες του γλυκού νερού να παριστάνουν τους Θεούς Τι είναι επιστήμονες του γλυκού νερού και των γνώσεων μας, δεν θα τα επαναλάβω, γιατί τα είχα αναφέρει πριν λίγο καιρό σε μια ανάλογη συζήτηση.

   • Ignoramus avatar
    Ignoramus @ Κώστας Σταματάκης 14/12/2011 12:08:57

    καλογερος ησαι;

   • Kάποιος avatar
    Kάποιος @ Κώστας Σταματάκης 14/12/2011 13:04:46

    Δεν ξέρω αν όλοι οι επιστήμονες το παίζουν θεοί, πάντως όσοι το πράττουν είναι αλαζόνες.
    Το ίδιο αλαζόνες όμως είναι και οι εκπρόσωποι των θρησκειών που ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν με τον θεό και εκφράζουν το θέλημα του, όσοι τουλάχιστον από αυτούς δεν είναι παρανοϊκοί.

 10. HAL avatar
  HAL 14/12/2011 05:59:40

  Τα περί Θεού κτήσης, οφείλονται στην ύβρη-ελπίδα της πλήρους γνώσης της λειτουργίας του μηχανισμού του σύμπαντος, την «Έσχατη ενοποιημένη θεωρία».

  Ιζνογκούντ στο επιστημονικότερο, αφού ο Χόκινς το 1987, έδειξε ότι ασχέτα με την ύπαρξη Θεού, αφού οι νόμοι της φυσικής ισχύουν κατά την αρχή του σύμπαντος ο Θεός δε θα διαθέτει την ελευθερία επιλογής των αρχικών συνθηκών, συνεπώς δεν είναι απαραίτητος για τη δημιουργία του.

  Η πρόκληση για τους επιστήμονες είναι υπαρκτή αφού το μοντέλο δείχνει σωστό, το υπόλοιπα σωματίδια έχουν επιβεβαιωθεί και τους βασανίζει και μια απροσδιοριστία Ελληνικού τύπου.

 11. Ignoramus avatar
  Ignoramus 14/12/2011 11:42:38

  το παπαδαριο μας τι λεει για ολα αυτα; τοποθετηθηκε ακομη;

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ Ignoramus 14/12/2011 11:51:03

   Την ερώτηση σου αυτή θα σου πρότεινα να την απευθύνεις σε ένα από τους μεγαλύτερους επιστήμονες εν ζωή στη Μηχανική Ρευστών, πρώην καθηγητή του ΜΙΤ, στον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο.

   • np_complete_problems avatar
    np_complete_problems @ Κώστας Σταματάκης 14/12/2011 15:34:31

    Αγαπητέ Κώστα,
    μπορεί ο Νικόλαος να είναι θαυμάσιος άνθρωπος και δικαίωμα σου να τον θαυμάζεις και να τον τιμάς ...
    Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του "αποδίδεις" φανταστικά πράγματα.
    1. Δεν υπήρξε ποτέ Καθηγητής στο MIT. Απλά "δίδαξε" σε δύο εξαμηνιαία σεμινάρια, όπως κάνουν όλοι οι τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί (και προπτυχιακοί) σε όλο τον κόσμο.

    2. Φυσικά ΔΕΝ είναι "από τους μεγαλύτερους επιστήμονες εν ζωή στη Μηχανική Ρευστών". Αλλωστε η επιστημονική του ενασχόληση του με το hard κομμάτι της Μηχανικής Ρευστών έφτασε μέχρι και το μεταπτυχιακό του MSc. Το Phd του ήταν εφαρμογή των "ήδη γνωστών μεθόδων της ΜΡ" στην Αιμοδυναμικὴ μελέτη τοῦ Κυκλοφορικού Συστήματος. Μια συνήθης πρακτική στον χώρο, για όσους απλά δεν έχουν την υπομονή και τις δυνατότητες να ασχοληθούν ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ με το ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ δύσκολο τομέα της Μηχανικής Ρευστών.
    Αλλωστε δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ διεθνή αναφορά στο αντικείμενο και φυσικά οι "συνάδελφοί του" τον αγνοούν επιστημονικά ...

    Σημείωσε ότι η ακαδημαική του ενασχόληση στην Κρήτη έχει να κάνει με την "βιοηθική" και τίποτε άλλο

    • Κώστας Σταματάκης avatar
     Κώστας Σταματάκης @ np_complete_problems 15/12/2011 09:56:49

     Αγαπητέ np_complete_problems.

     Χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης για τις επιστημονικές επιδόσεις του σεβασμιότατου μητροπολίτη Νικόλαου, έτσι και αλλιώς το βιογραφικό του και οι εργασίες του είναι ανηρτημένες στο διαδίκτυο, θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος.

     Η αιμοδυναμική μελέτη της κυκλοφορίας του αίματος, η ροή αίματος σε μακροχρόνιες συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, θέματα με τα οποία έχει εκτός των άλλων ασχοληθεί ο Νικόλαος, η μελέτη της οστεοπόρωσης (flow in porous media), η μελέτη του τεχνικού νεφρού , blood plasmapheresis (2_D fluid flow, solid-liquid separations) (με τα οποία έχω ασχοληθεί στο PhD και MSc μου), κλπ, αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος επιστημόνων που ασχολούνται με ΜΡ, σύμφωνα και με την κλασική έννοια του όρου, όπως ορίζεται στα κλασσικά textbooks του Batchelor “Fluid Dynamics” και Lamp “ Hydrodynamic”.


     Κώστας Σταματάκης, MSc., Ph.D
     Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ
     Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

 12. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 14/12/2011 12:46:16

  "Είδαν το “σωματίδιο του Θεού”, σιγά τα κάστανα , εμείς εδώ στο Ελλάδα-lab «Είδαμε τον Χριστό φαντάρο!».

 13. Αίλουρος avatar
  Αίλουρος 15/12/2011 13:29:43

  Μία ερώτηση προς όλους.Απολογητική έχετε διαβάσει?Γνωρίζετε τι είναι?Για ψάχτε το λίγο.Εκεί θα τα βρείτε όλα με αποδείξεις & όχι με ενδείξεις.Και μάλιστα συνεπικουρούμενα από 3 σύγχρονες επιστήμες.Την Ιατρική,την Νομική & την Ιστορία.Γνωρίζετε για την αναφορά του Πιλάτου στον Καίσαρα & την αυτοκτονία του στα Απέννινα?Για τον Εβραίο Ιστορικό Ιώσηπο γνωρίζετε?Ψάξτε.

 14. anonimos avatar
  anonimos 04/07/2012 22:06:55

  ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΒΓΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΝΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ...ΑΡΕ ΠΑΛΙ ΜΕΣΕΩΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ!!!ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΜΑΣΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΑΔΕΣ ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΘΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ!!ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΟ ΘΕΟΥΛΗ? ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΙΣΤΕ

 15. roadrunner avatar
  roadrunner 04/07/2012 22:15:33

  Δεν αμφιβάλουμε ότι είναι γοητευτικό οι έρευνες σε όλα τα επιστημονικά πεδία να αποδίδουν αποτελέσματα. Και σίγουρα είναι συναρπαστικό και περιπετειώδες, για όσους συμμετέχουν ή συμπάσχουν με κάποιο τρόπο με τους ερευνητές σε αυτό το μεγάλο project.
  Στο Cern δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά, έμψυχο επιστημονικό δυναμικό, εργατο-ώρες κτλ.

  Εγώ αναρωτιέμαι ποιοί και για ποιο λόγο χρηματοδοτούν αυτές τις έρευνες.
  Οι απορίες μου, μεγαλώνουν, ειδικά, ακούγοντας τον δικό μας Νανόπουλο, να σχολιάζει αυτή τη στιγμή στη ΝΕΤ, ότι δεν διαφαίνεται επί του παρόντος,
  καμία πρακτική εφαρμογή του όλου εγχειρήματος στο cern.

  Προσωπικά αμφισβητώ την αξία και τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων πειραμάτων για τις ανθρώπινες κοινωνίες.

  Και προκαλώ όποιον έχει αντίθετη άποψη να μου εξηγήσει το εξής:
  Πώς είναι δυνατό να έχει επιλυθεί το υπερ-πρόβλημα της δημιουργίας του σύμπαντος ανατρέχοντας εκατομμύρια χρόνια πίσω,
  και πώς ταυτόχρονα δεν έχει γίνει ως τώρα εφικτό,
  να επιλυθούν σαφώς μικρότερα και μεταγενέστερα υποπροβλήματα,
  όπως πχ. να ανακαλυφθούν φθηνά φάρμακα για τις θανατηφόρες ασθένειες που αποδεκατίζουν τους συνανθρώπους μας (καρκίνους, AIDS, κτλ.) ;

  Μπορούμε και εμείς λοιπόν νακαταλήξουμε για το υπαρξιακό νόημα της “‘Ερευνας”,
  ισότιμα με τους ερευνητές της φυσικής που έπραξαν τα αντίστοιχα για το δικό μας υπαρξιακό ζήτημα.
  Καλή η έρευνα, αρκεί να είναι χρήσιμη, αρκεί να υπάρχει για να προσφέρει με πρακτικές εφαρμογές στην κοινωνία των ανθρώπων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.