#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυσοίωνο το μέλλον, από πλευράς ηλεκτρονικού εγκλήματοςΦανταστείτε ένα δίκτυο μολυσμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών που να μπορούν να διαλύσουν τις δέκα μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη, με μερικές μόνο κινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται, είναι 100 εκατομμύρια περίπου συνδεδεμένους μεταξύ τους Η/Υ, ένα botnet δηλαδή, που για τον κυβερνοχώρο είναι το αντίστοιχο των WMD, δηλαδή των όπλων μαζικής καταστροφής. Σε αντίθεση όμως με τα WMD, η απειλή του botnet δεν έχει σχέση με διεθνείς έριδες ή διπλωματικές πρωτοβουλίες. Και αυτό συμβαίνει διότι κανείς δεν το περιμένει, αφού ξεπηδάει από την… Αφρική.

Σύμφωνα με στατιστικά  στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη παγκόσμια σύσκεψη με αντικείμενο το «κυβερνο-έγκλημα», η Αφρική παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση σε ηλεκτρονικά εγκλήματα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο του πλανήτη. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως ήδη είναι μολυσμένο το 80% των Η/Υ της ηπείρου. Και αν αυτό το γεγονός δεν αποτελούσε απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι σήμερα, η κατάσταση μάλλον θα αλλάξει σύντομα, καθώς η «μαύρη ήπειρος» εισέρχεται πλέον στην εποχή των υπηρεσιών broadband. Τα νέα υποβρύχια καλώδια διαδικτυακού broadband που άρχισαν ήδη να εγκαθίστανται, σημαίνουν πως η Αφρική σε πολύ λίγο διάστημα, θα είναι πλέον πολύ κοντά στον υπόλοιπο  κόσμο όσον αφορά σε ψηφιακές αποστάσεις. Η ευρυζωνική διαδικτυακή πρόσβαση θα επιτρέψει στους αφρικανικούς ιούς και στα προβλήματα malware, να διαδοθούν εύκολα και γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο. Με όλο και περισσότερους χρήστες οι οποίοι θα απολαμβάνουν γρηγορότερη πλέον πρόσβαση, μεγάλες ποσότητες πληροφοριών θα μπαινοβγαίνουν από και  στους αφρικανικούς Η/Υ. Τα μηνύματα spam που ήδη δέχονται οι δυτικοί Η/Υ με προέλευση την Αφρική, δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Και ιδού τι μπορεί να συμβεί: Από ένα κεντρικό hub, πολλοί αφρικανικοί Η/Υ μπορούν να «αλωθούν» εύκολα,  χωρίς καν να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους, και να ξεκινήσουν τη μετάδοση ιών ή spam σε άλλους υπολογιστές που είναι online. Αυτοί οι υπολογιστές, που θα είναι κάτι σαν ζόμπι, ονομάζονται bots (από το robots), και εξυπηρετούν τις κακές ορέξεις κάποιου κυβερνο-απατεώνα. Στο βιβλίο του Inside Cyber Warfare, ο Jeffrey Carr αναφέρει πως «Ένα δίκτυο botnet ενός εκατομμυρίου Η/Υ μπορεί να δημιουργήσει αρκετή διαδικτυακή κυκλοφορία, ώστε να στείλει τις περισσότερες από τις Fortune 500 επιχειρήσεις offline… ένα δίκτυο 10 εκατομμυρίων συνδεδεμένων Η/Υ θα μπορούσε να παραλύσει την διαδικτυακή υποδομή ενός μεγάλου δυτικού κράτους». Η αφρικανική ήπειρος, που ήδη διαθέτει περίπου 100 εκατομμύρια υπολογιστές, μπορεί να αποτελέσει στόχο για τους οργανωτές των botnet, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Γιατί όμως ανησυχούμε για την  Αφρική, όταν υπάρχουν αρκετοί Η/Υ που μπορούν να παραβιαστούν και σε άλλα μέρη; Εν ολίγοις, επειδή οι αφρικανικοί κομπιούτερς είναι οι πιο ευπρόσβλητοι. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 80% του πληθυσμού της Αφρικής αγνοεί ακόμη και τα βασικά γύρω από την τεχνολογία της πληροφορικής. Αν και υπάρχουν πολλά ίντερνετ καφέ, οι παροχείς δεν προσφέρουν κάποια λογισμική προστασία εναντίον των ιών, με αποτέλεσμα οι Η/Υ της Αφρικής να αποτελούν εύκολο στόχο για χάκερς και οργανωτές των botnet. Επιπλέον, πολλά αφρικανικά κράτη (με εξαίρεση μερικά όπως η Αίγυπτος και η Νότιος Αφρική) στερούνται της νομοθετικής υποδομής που χρειάζεται για να διωχτούν ποινικά, ή να προληφθούν τα ηλεκτρονικά εγκλήματα. Ούτε και υπάρχει αρκετός συντονισμός μεταξύ των χωρών στο πως θα χειριστούν το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις όπως αυτές που συμφωνήθηκαν στο παναφρικανικό φόρουμ που διεξήχθη στη Τυνησία το 2009. Όλες οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις, δεν πραγματοποιούνται, κυρίως λόγω της έλλειψης πόρων.

Υπάρχει όμως και κάποιο φως στην υπόθεση. Μερικά αφρικανικά κράτη έχουν προχωρήσει, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο. Η Τυνησία για παράδειγμα, έχει θεσπίσει εθνική στρατηγική και κατοχύρωσε συγκεκριμένη εξειδικευμένη  νομοθεσία, ιδρύοντας μάλιστα το πρώτο εθνικό ινστιτούτο ασφάλειας της ηπείρου. Η Νιγηρία, πατρίδα της περιβόητης απάτης «419», που ονομάστηκε έτσι λόγω του κωδικού του νόμου που την απαγορεύει, έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες  ηλεκτρονικής ασφάλειας, με κύριο στόχο την εγρήγορση του κοινού και τη καταπολέμηση της ηλεκτρονικής απάτης. Δυστυχώς όμως, η αλυσίδα της ηλεκτρονικής ασφάλειας είναι τόσο δυνατή όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της. Και η αφρικανική αλυσίδα είναι ψεύτικη. Αυτό είναι ήδη γνωστό σε πολλούς ταλαντούχους κυβερνο-εγκληματίες που λειτουργούν μέσα από διάφορα ανεξέλεγκτα ίντερνετ καφέ στις φτωχογειτονιές του Lagos, της Addis Ababa, και του Maputo. Το μεγαλύτερο δίκτυο botnet του κόσμου, μάλλον από εκεί θα ξεφυτρώσει.

 S.A. (Foreign Policy)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. seadweller avatar
  seadweller 29/03/2010 12:23:17

  Πολύ αμερικανικές ανησυχίες κύριε Φάκτορα.

  Το άρθρο κινείται στην κλασσική υπερβολο-τρομολαγνεία των "αναλυτών" στις ΗΠΑ που μάλλον φαίνεται να βρίσκουν άλλο σκοτεινό μπαμπούλα αφού τους τελειώνει το παραμύθι με τα όπλα μαζ. καταστροφής.

  Ίδια τρομολαγνεία υπήρχε και για το Y2K αν θυμάστε...και να σημειώσουμε ότι δεν είχε προηγηθεί η ενδεκάτη σεπτεμβρίου που άλλαξε ισορροπίες στο συλλογικό υποσυνείδητο και δεν είχε εμφυτευτεί ο τρόμος τόσο πολύ στους αμερικανούς

  Δουλεύω στον χώρο της πληροφορικής και ειδικότερα στα συστήματα μεγάλων εταιριών και αυτό που μπορώ να διαπιστώσω είναι ότι το άρθρο κάνει κάποιες παραδοχές για να στηρίχθεί η υπόθεση οι οποίες είναι μάλλον αβέβαιο να συμβούν μαζί.

  Υ.Γ. Είναι όμως ωραίοι οι Αμερικανοί στη μυθοπλασία τους ρε γαμώτο, γιαυτό μας έχουν δώσει το Χολυγουντ... Φαντάζονται τώρα εναν μαυρούλη ιδιοφυία σε ένα βρώμικο ιντερνετ καφέ σε κάποιο χωμάτινο σοκάκι του Λάγος να εξαπολύει κυβερνοεπίθεση στον server της ΧΨ εταιρίας του Nasdaq.....

 2. Damokles avatar
  Damokles 29/03/2010 13:07:07

  Αντί να βομβαρδίζουν εργοστάσια παραγωγής όπλων, θα αρχίσουν να βαράνε internet cafe οι Αμερικάνοι! Ή μήπως καλύτερα να πουλήσουν 100 εκατ. licenses για anti-spam, anti-virus, anti-malware, anti-έτσι, anti-γιουβέτσι, και όλα τα συμπαραμαρτούντα σε μια εν δυνάμει (;) τεράστια και ανεκμετάλλευτη αγορά;

  Δηλαδή, αν όλοι οι υπολογιστές στην Αφρική γίνουν Mac ή Linux λύθηκε το πρόβλημα;

  Μπα... κάτι θα βρούνε πάλι... Πολύ σικέ το άρθρο για όποιον είναι στο χώρο της πληροφορικής και γνωρίζει έστω και τα βασικά από ασφάλεια υπολογιστών.

  Και θα συμφωνήσω με τον Seadweller... κάποιος κλασικός "κακός" του Hollywood θα έχει στο USB flash του τον απόλυτο κυβερνο-ιό (sic) και τελευαία στιγμή θα τον σταματήσει ένας nerd απόφοιτος του ΜΙΤ που παλιά ήταν κι αυτός χάκερ κλπ κλπ κλπ, με ωραίο soundtrack και ξανθές καρατούμπανα μυστικές πρακτόρισες ειδικευμένες στο κυβερνοέγκλημα (αλλά επυδενί στον κυβερνο-έρωτα :Ρ).

 3. Lalakis avatar
  Lalakis 29/03/2010 14:20:54

  Εγώ πάλι το βρήκα ενδιαφέρον σαν άρθρο. Και δεν κατατρέχομαι από όψιμο αντιαμερικανισμό.

 4. HAL avatar
  HAL 29/03/2010 22:04:23

  Η λύση είναι απλή.
  Linux.
  :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.