Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: αύξηση της ανεργίας αλλά και της μεσαίας τάξης
28/05/2014 17:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: αύξηση της ανεργίας αλλά και της μεσαίας τάξης

Οι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες κινούνται όλο και περισσότερο σε καλύτερες θέσεις εργασίας και εντάσσονται στη μεσαία τάξη, αλλά 839 εκατομμύρια εργαζόμενοι εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι γενικά σε μια διαδικασία ανάκτησης του χαμένου εδάφους με τις προηγμένες οικονομίες» δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΟΕ Guy Ryder, λίγο πριν τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης.

Μεταξύ 1980 και 2011, το κατά κεφαλήν εισόδημα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Σενεγάλη , το Βιετνάμ και η Τυνησία κατά μέσο όρο αυξήθηκε με ρυθμό 3,3 τοις εκατό κάθε χρόνο, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα από την αύξηση του 1,8 τοις εκατό που παρατηρήθηκε στις προηγμένες οικονομίες, ανέφερε η έκθεση. Σήμερα, περισσότεροι από τέσσερις στους 10 εργαζόμενους στις εν λόγω χώρες θεωρούνται ότι είναι στην λεγόμενη «αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη» - πράγμα που σημαίνει ότι κερδίζουν περισσότερα από 4 δολάρια την ημέρα- ενώ πριν από δύο δεκαετίες ήταν λιγότεροι από δύο στους 10.

Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων στον αναπτυσσόμενο κόσμο - περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - βρίσκονται σε επισφαλή θέση, χωρίς συμβάσεις και κοινωνική προστασία και συχνά είναι βυθισμένοι στη φτώχεια. Περίπου 839 εκατομμύρια από αυτούς - ένα πλήρες τρίτο του συνόλου των εργαζομένων στις εν λόγω χώρες - κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Αυτό όμως παραμένει κάτω από τους περισσότερους από τους μισούς στο σύνολο των εργαζομένων σε αυτές τις χώρες που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανέφερε η έκθεση.

Βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ανάπτυξηΣτην ανάλυσή της για την κατάσταση σε 140 αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, η ΔΟΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα έθνη που αντιμετωπίζουν την φτώχεια στην εργασία και επενδύουν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας έχουν ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική κρίση πολύ καλύτερα από εκείνα που δεν το έκαναν. «Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο έρχεται μέσα από τη βελτίωση της ανάπτυξης» είπε ο Ryder, προσθέτοντας: «Κάποιος πρέπει να απομακρυνθεί από κάθε απλοϊκή αντίληψη ότι η ανάπτυξη πιθανόν να μπορεί να ξεκινήσει με τη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007, η σύγκλιση μεταξύ των συνθηκών στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί. Περίπου 30,6 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι έχουν προστεθεί στις παγκόσμιες τάξεις των ανέργων, δεδομένου ότι η κρίση ξεκίνησε αφήνοντας συνολικά 199,8 εκατ. άνεργους πέρυσι, με τον αριθμό να φτάνει έως και τα 213 εκατ. το 2019.
Το συνολικό ποσοστό ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου έξι τοις εκατό - ένα επίπεδο που αναμένεται να παραμείνει μέχρι το 2017 - αλλά και οι προηγμένες οικονομίες έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη άνοδο σε άνεργους. Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν κατά μέσο όρο δει το ποσοστό ανεργίας τους να σταθεροποιείται σε περίπου 8,5 τοις εκατό, από 5,8 τοις εκατό πριν από την κρίση, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες υπέστησαν μόνο μια σύντομη αύξηση στο ποσοστό ανεργίας τους πριν αυτό μειωθεί και πάλι στα προ κρίσης επίπεδα του 5,4 τοις εκατό, ανέφερε η έκθεση.
Επιπλέον η κρίση έχει επηρεάσει τις συνθήκες εργασίας παντού. «Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας, καθώς και την κοινωνική προστασία» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης της ΔΟΕ Moazam Mahmood. «Αντίθετα», είπε, «μια σειρά από προηγμένες οικονομίες, ιδίως στην Ευρώπη, φαίνεται να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Αλλάζουν τα μοντέλα μετανάστευσης
Η μετατόπιση των ευκαιριών, εν τω μεταξύ, επηρεάζει τις μεταναστευτικές ροές. Περίπου 231,5 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το περασμένο έτος σε μια χώρα διαφορετική από εκείνη που γεννήθηκαν, ανέφερε η έκθεση. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλη διαφορά, παραμένει ο αγαπημένος προορισμός τους με το 51 τοις εκατό των μεταναστών να έχουν εγκατασταθεί εκεί , οι μετανάστες από την αρχή της κρίσης κινούνται όλο και περισσότερο μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Όλο και περισσότεροι μορφωμένοι νέοι από τις ανεπτυγμένες χώρες που έπληξε η κρίση επίσης μεταναστεύουν προς τις αναδυόμενες οικονομίες, διαπίστωσε η έκθεση. Περίπου 213 εκατομμύρια άνθρωποι θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια - 200 εκατομμύρια από αυτούς σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, είπε η ΔΟΕ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι περισσότερες από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα παρέχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, κατά τα επόμενα χρόνια, οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι πιθανό να είναι επαρκούς ποιότητας ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να ζουν πάνω από το αντίστοιχο του ορίου της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε η έκθεση. Παρά την αισιοδοξία της, η ΔΟΕ αναγνώρισε ότι το 85 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα εξακολουθεί να ζει κάτω από το αμερικανικό ισοδύναμο όριο της φτώχειας το 2018.

https://uk.finance.yahoo.com/news/developing-countries-see-swelling-middle-003234107.html

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.