Διαστημικό φορτηγό κατευθύνεται ανεξέλεγκτο προς τη Γη
30/04/2015 18:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαστημικό φορτηγό κατευθύνεται ανεξέλεγκτο προς τη Γη

Εκτός ελέγχου και κατευθυνόμενο προς τη Γη είναι από χθες το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημικό φορτηγό σκάφος Progress, το οποίο εξαιτίας τεχνικού προβλήματος δεν κατάφερε να προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης σε μια εβδομάδα περίπου, σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos. Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «η πτώση του διαστημικού φορτηγού θα πραγματοποιηθεί σε ανεξέλεγκτες συνθήκες, ενώ η πορεία του είναι τελείως εκτός ελέγχου», γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για το πού τελικά θα καταπέσει το σκάφος. Ο διευθυντής πτήσεων του ρωσικού τμήματος του ISS Βλαντιμίρ Σολοφίεφ πάντως ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως «η τροχιά καθόδου καταδεικνύει ότι τα δομικά στοιχεία του σκάφους δεν θα φτάσουν στη Γη».

Το σκάφος υπέστη βλάβη λίγο μετά την εκτόξευσή του την Τρίτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του. Είχε εκτοξευθεί από το Μπαϊκονούρ την Τρίτη και είναι φορτωμένο με καύσιμα, οξυγόνο, τρόφιμα και επιστημονικό εξοπλισμό για τους αστροναύτες στον ISS. Σύμφωνα με την NASA, προβλήματα τηλεμετρίας παρουσιάστηκαν σχεδόν μετά τον αποχωρισμό του από τον πύραυλο. Το πλήρωμα του σταθμού, όπως τονίστηκε, δεν κινδυνεύει.

Τα σκάφη Progress είναι αναλώσιμα ρομποτικά διαστημόπλοια που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό του ISS από το 2000 με μεγάλη αξιοπιστία- αν και τον Αύγουστο του 2011 δυσλειτουργία κατά την εκτόξευση είχε αποτέλεσμα την καταστροφή του Progress 44. Είναι εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης πλοήγησης Kurs, το οποίο επιτρέπει αυτόνομη πρόσδεση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εφεδρικό σύστημα επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από τους κοσμοναύτες του πληρώματος του ISS, ενώ σχεδιαστικά μοιάζει με το Σογιούζ.

Η NASA τόνισε ότι «το ρωσικό και το αμερικανικό τμήμα του ISS συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και έχουν αποθέματα που θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο από τον Ιούνιο που προβλέπεται ότι θα φτάσει το επόμενο σκάφος ανεφοδιασμού». Η επόμενη αποστολή προς τον ISS πάντως θα γίνει από το αμερικανικό τμήμα και έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

cnn.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. KM avatar
    KM 04/05/2015 04:00:22

    Άν είναι να πέσει στη γη, ελπίζω να πέσει στη Γερμανία, και δη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.