#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/05/2011 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν είναι μόνο η Siemens. Το φρούτο της διαφθοράς ευδοκιμεί παντού
Του καθηγητή Jeffrey D. Sachs, του Columbia University

Όλος ο κόσμος είναι βουτηγμένος στην επιχειρηματική  διαφθορά, και τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα στα πλούσια κράτη, σε αυτά δηλαδή που υποτίθεται πως  έχουν «καλή διακυβέρνηση».

Στις φτωχότερες χώρες, οι αξιωματούχοι μάλλον δέχονται περισσότερες δωροδοκίες, και διαπράττουν περισσότερες παραβάσεις, όμως στα πλούσια κράτη, εκεί που είναι οι έδρες των πολυεθνικών, είναι που σημειώνονται και τα μεγαλύτερα αδικήματα διαφθοράς. Το χρήμα μιλάει, και παράλληλα διαφθείρει τη πολιτική, αλλά και τις αγορές σε ολόκληρο το πλανήτη.

Σπάνια υπάρχει μέρα που να μην έρχεται στη δημοσιότητα μια νέα περίπτωση απάτης. Η κάθε εταιρία της Wall Street έχει πληρώσει τα τελευταία δέκα χρόνια σημαντικά πρόστιμα για πλαστή λογιστική, για απάτη ομολόγων, για εσωτερική πληροφόρηση, για πυραμίδες, και για καταχρήσεις από πλευράς των διευθυντικών της στελεχών. Αυτό το διάστημα υπάρχει μια μεγάλη δίκη σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, που αφορά σε κύκλωμα insider-trading, και στο οποίο εμπλέκονται σημαντικά ονόματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Λίγο πριν, είχε μεσολαβήσει η πληρωμή γερών προστίμων, εκ μέρους μερικών από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, που κατηγορήθηκαν για διάφορες τραπεζικές παραβάσεις.

Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει  λογοδοσία. Δεν αποδίδονται ευθύνες. Δύο μόλις χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, που οφείλεται κυρίως στην αήθη συμπεριφορά των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, και κανένας δεν έχει πάει φυλακή. Όταν οι εταιρίες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, αυτός που πληρώνει είναι οι μέτοχοι, και όχι τα διευθυντικά στελέχη. Και τις περισσότερες φορές, τα πρόστιμα αντιστοιχούν σε κλάσμα των παράνομων κερδών, κάτι που οδηγεί τη Wall Street στο να θεωρεί την εξαπάτηση ως κερδοφόρα επένδυση.

Ακόμη και σήμερα, το λόμπι των τραπεζιτών ελέγχει τους πολιτικούς, και τις ρυθμιστές αρχές. Η διαφθορά αποδίδει στη πολιτική. Ο νυν κυβερνήτης της Φλόριντας Rick Scott, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρίας στο τομέα της υγείας, της Columbia/HCA. Η εν λόγω εταιρία κατηγορήθηκε για απάτη κατά συρροή εις βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αφού υπερτιμολογούσε τις διάφορες αποζημιώσεις, και αναγκάστηκε στο τέλος να πληρώσει πρόστιμα ύψους $1.7 δισ. Η έρευνα του FBI εξανάγκασε τον Scott να εγκαταλείψει τη θέση του, αλλά δέκα χρόνια αργότερα, επανήλθε ως Ρεπουμπλικάνος πολιτικός, και φανατικός οπαδός της ελεύθερης αγοράς!

Όταν ο πρόεδρος Ομπάμα χρειάστηκε κάποιον για να βοηθήσει στη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατέφυγε σε έναν «επιτήδειο» της Wall Street, τον Steven Rattner. Ήξερε βέβαια πως ο τύπος αυτός ήταν υπό έρευνα για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων. Έτσι, μόλις έφερε σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε, ο Rattner γλίτωσε τη φυλακή πληρώνοντας κάποια εκατομμύρια σε πρόστιμα.

Δεν είναι όμως μόνο οι κυβερνήτες και οι προεδρικοί σύμβουλοι. Ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Dick Cheney μπήκε στον Λευκό Οίκο έχοντας διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Halliburton. Στη διάρκεια της θητείας του σ αυτήν, υπήρξε μια ολόκληρη σειρά δωροδοκιών Νιγηριανών αξιωματούχων, προκειμένου η Halliburton να αποκτήσει πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, που αξίζουν δισεκατομμύρια. Όταν η νιγηριανή κυβέρνηση κατηγόρησε τη Halliburton, η εταιρία συμβιβάστηκε εξωδικαστικά, πληρώνοντας πρόστιμο ύψους $35 εκατομμυρίων. Βέβαια, δεν υπήρξε καμία συνέπεια για τον Cheney. Η δε είδηση, πέρασε στα ψιλά των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η ατιμωρησία είναι διαδεδομένη. Μάλιστα, τα περισσότερα αδικήματα ούτε καν αναφέρονται. Και όσα αναφέρονται, καταλήγουν σε κάποια συμβολική ποινή, με τους μετόχους της εταιρίας να πληρώνουν κάποιο αμελητέο (σχετικά) πρόστιμο. Οι πραγματικοί ένοχοι, οι επικεφαλής των εταιριών, δεν ανησυχούν. Ακόμη και όταν οι εταιρίες αναγκάζονται να πληρώσουν τεράστια πρόστιμα, τα διευθυντικά στελέχη παραμένουν στη θέση τους. Οι μέτοχοι είναι τόσοι πολλοί και τόσο διασπασμένοι, που δεν έχουν κάποια δύναμη επί των μελών της διοίκησης της εταιρίας.

Αυτή η τρομακτική έκρηξη διαφθοράς σε ολόκληρο το πλανήτη, προκαλεί κρίσιμα ερωτηματικά για τις γενεσιουργές της αιτίες, και για το πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί. Η επιχειρηματική διαφθορά έχει γίνει επιδημία για δυο κυρίως λόγους:

Πρώτον, οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι πλέον πολυεθνικές, ενώ οι κυβερνήσεις παραμένουν εθνικές. Οι πολυεθνικές είναι πανίσχυρες οικονομικά, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να τις φοβούνται.

Δεύτερον, οι εταιρίες χρηματοδοτούν με μεγάλα ποσά τις προεκλογικές εκστρατείες στην Αμερική, την ίδια ώρα που  οι πολιτικοί συμμετέχουν στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, ή απλά μετέχουν στα κέρδη τους. Περίπου το 50% των Αμερικανών γερουσιαστών είναι εκατομμυριούχοι, και πολλοί από αυτούς έχουν στενές σχέσεις με τις πολυεθνικές πολύ πριν μπουν στο κογκρέσο.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολιτικοί να κάνουν τα στραβά μάτια σε κάθε παράβαση των επιχειρήσεων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να εφαρμόσει το νόμο, οι εταιρίες διαθέτουν στρατιές δικηγόρων. Έτσι φτάνουμε σε καθεστώς ατιμωρησίας, που βασίζεται στο αξίωμα ότι το επιχειρηματικό έγκλημα αποδίδει.

Οι στενές σχέσεις μεταξύ πλούτου και εξουσίας σημαίνουν ότι η καταπολέμηση της επιχειρηματικής διαφθοράς αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Ευτυχώς που η ταχεία διάχυση των πληροφοριών στις μέρες μας παίζει το ρόλο ενός τουλάχιστον εμποδίου. Η διαφθορά ευδοκιμεί στο σκοτάδι, όμως όσο υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, κλπ.) υπάρχει ακόμη ελπίδα.

Παράλληλα χρειάζεται και ένα νέο είδος πολιτικών, που θα βασίζονται σε ένα νέο είδος προεκλογικής εκστρατείας. Όχι μια εκστρατεία στηριγμένη στα πληρωμένα ΜΜΕ, αλλά στα νέα και ελεύθερα διαδικτυακά ΜΜΕ. Όταν οι πολιτικοί καταφέρουν να ελευθερωθούν από τις χρηματικές συνεισφορές και δωρεές των επιχειρηματιών, τότε μόνο θα μπορέσουν να ελέγξουν και τις παρασπονδίες αυτών των επιχειρηματιών.

Θα πρέπει να πέσει άπλετο φως στις σκοτεινές γωνίες της διεθνούς οικονομίας. Πιο ειδικά, στους φορολογικούς παραδείσους τύπου νήσων Cayman, και των ελβετικών τραπεζών. Η φοροδιαφυγή, οι μίζες, οι παράνομες πληρωμές, οι δωροδοκίες, και όλες γενικά οι σκιώδεις συναλλαγές περνάνε μέσα από αυτού του τύπου τους λογαριασμούς.

Απειλείται πλέον η σταθερότητα και η  νομιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Και όλα αυτά σε μια δύσκολη εποχή τρομακτικής εισοδηματικής ανισότητας, ελλειμμάτων, και ανεργίας, που οφείλονται βασικά στην πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης  να φορολογήσει τους πλούσιους.

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα ακούσετε για κάποιο σκάνδαλο διαφθοράς στην Αφρική ή σε κάποια άλλη φτωχή περιοχή, ρωτήστε που ξεκίνησε και ποιος είναι αυτός που διαφθείρει.  Ούτε η Αμερική αλλά ούτε και οποιαδήποτε άλλη πλούσια χώρα δεν θα πρέπει να κατηγορεί τα φτωχά κράτη για τη διαφθορά, αφού συνήθως οι ένοχοι είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες,  που εδρεύουν στην αναπτυγμένη Δύση.

Project Syndicate

Απόδοση:S.A.-

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 04/05/2011 11:00:55

  Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ακόμα και για το έργο του να ανοίξεις ένα χαντάκι ενός μέτρου στην κοινότητα πάνω-δεξιά Μαυροκοντοραχούλας πρέπει να σκάσεις στον ντόπιο κοινοτάρχη ή στον κοινοτικό υπάλληλο το 20% της αξίας του έργου.

  Παρ'ολα αυτά στεκόμαστε μόνον π.χ. στη Siemens ή στα υποβρύχια και δεν βλέπουμε το δάσος της διαφθοράς ολόκληρου του δημόσιου τομέα.

  Οι έλληνες αρέσκονται τελικά στον στρουθοκαμηλισμό.

  • ThW avatar
   ThW @ Απορία 04/05/2011 11:18:39

   Τουλαχιστον εκει μενει και ενα χαντακι. Οι αλλοι κανανε τα ταξιδακια τους -με δικα μας λεφτα-, κλειναν τις συμφωνιες - οπως - οπως , ανελεγκτες- , παιρναν τις μιζες - τις κανανε βιλες , κοτερα, γαμους κλπ, - και για τον λαουτσικο εμεναν τα ελλατωματικα φαναρια και τα γερμενα υποβρυχια χωρις τορπιλες.

   • Απορία avatar
    Απορία @ ThW 04/05/2011 11:33:26

    Ναι σίγουρα μένει το χαντάκι.

    Μόνο που αντί για ένα μέτρο είναι μισό μέτρο και τελικά κοστίζει στο δημόσιο όσο η διώρυγα του σουεζ.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/05/2011 11:16:07

  Καζινο-καπιταλισμός, οι "ακρίδες" εν δράσει.
  Άραγε αυτή η φρίκη δίχως τέλος, θα έχει ένα φρικτό τέλος;
  Η Φουκουσίμα είναι πάντως μια ακόμα προειδοποίηση - για όσους έχουν μάτια και βλέπουν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 04/05/2011 11:53:42

   Ο "Καζινο-καπιταλισμός" πάντα ήταν πρόσχημα για τους Γότθους φεουδάρχες να στήνουν διωγμούς και κυνήγια μαγισσών. Ο καζινο-καπιταλισμός έφταιγε και για την επιδημία πανώλης στην Γερμανία τον 14ο αιώνα. Και για το κρυσταλναχτ, ο καζινο-καπιταλισμός και οι αγγλο-εβραίοι κερδοσκόποι. Το πρόσωπο και το λεξιλόγιο του φασισμού δεν αλλάζει.

   Στην Αμερική, σαφώς και υπάρχει διαφθορά. Με την διαφορά ότι εκεί πας μέσα με ριφέ πορτοκαλί κοστούμι και καδένες στην μέση και χεροπόδαρα.

   Στην Κεντρική Ευρώπη παίρνεις προαγωγή (και φέρνεις τους Χριστοφοράκους πίσω στο σπίτι για ασφάλεια).

   • sawas avatar
    sawas @ archaeopteryx 04/05/2011 12:31:44

    Την συζήτηση την είχαμε παλιά σχετικά με τα μοντέλα.....
    Αυτό ίσως είναι σημειολογικό και ενδεχομένως ουσιαστικό όσον αφορά τον όρο καζινοκαπιταλισμος.....

    The Fitch Portfolio Credit Model, a Monte Carlo simulation model......


    Monte Carlo????????

    Τι σου έρχεται πρώτα στο νου?

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ sawas 04/05/2011 12:46:19

     Καμία απόλύτως σχέση:

     Monte Carlo methods (or Monte Carlo experiments) are a class of computational algorithms that rely on repeated random sampling to compute their results. Monte Carlo methods are often used in simulating physical and mathematical systems. These methods are most suited to calculation by a computer and tend to be used when it is infeasible to compute an exact result with a deterministic algorithm. This method is also used to complement the theoretical derivations.

     Ξέρεις αγγλικά, καταλαβαίνεις.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 04/05/2011 12:10:24

   Ο Καζινο-καπιταλισμός είναι φαινόμενο global. Δεν είναι Αμερικάνικος ή Ευρωπαικός ή Γερμανικός ή Κινέζικος. Είναι ιστορική φάση του συστήματος, όπως ήταν η εκβιομηχάνιση, η αποικιοκρατική, κτλ .
   Απλώς κάθε φάση έχει τα γεωγραφικά "κέντρα" της. Στην εκβιομηχάνιση ήταν το Μάντσεστερ και λοιπή νότια Βρετανία, στην αποικιοκρατική ήταν Αγγλία - Γαλλία - Ισπανία κτλ. Έ στο καζίνο κέντρα είναι η Wall, το City και η Ελβετία, με παράρτημα Καραιβική.
   Καμμιά σχέση με μάγισσες, Γότθους και Εβραίους: "Ο Θεός πέθανε", λένε πιά όλοι μαζί οι καζινάδες (κούνια που τους κούναγε).

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Ο Θείος 04/05/2011 12:55:28

    Ο καζινο-καπιταλισμός είναι έκφραση αμιγώς γερμανική ή κεντρο-ευρωπαϊκή αν προτιμάς, και αναφέρεται σε αυτούς που θεωρούν εδώ και χρόνια εμπορικούς τους αντιπάλους, παλαιότερα τους Αγγλους και Ολλανδούς εμπόρους, νυν και τους Αμερικάνους. Η διαφορά μεταξύ ελευθερίας και κεντρικού σχεδιασμού. Ή Ελευθερίας Επιλογής και φασισμού. Η ενόχληση με το ναυτικό εμπόριο σαν μέθοδο πλουτισμού. Η ενόχληση με τους πιστωτές που δεν μπορείς να ξεπληρώσεις. Χρησιμοποιήθηκε σε αντίστοιχες εκδοχές και εναντίον "αιμοσταγών άγγλων με γαμψές μύτες και το αστερι του Δαβίδ στο πέτο". Πλούσιο το γραφικό υλικό. Απέκτησε ρατσιστικούς τόνους σε καιρό κρίσης που βόλευε να βρίσκουν οι Κεντροευρωπαίοι αποδιοπομπαίους τράγους. Άλλοτε σατανιστές, άλλοτε εβραίους, άλλοτε κάτι άλλο και πάντα εμπόρους ή διαπραγματευτές χρήματος. Οι κακοί κερδοσκόποι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/05/2011 13:28:01

    Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι, archaeopteryx : Η Αγγλία έβγαλε στην πρώτη φάση τη βιομηχανική επανάσταση, όχι η Γαλλία ή η Γερμανία. Ακόμα και ο Γερμαναράς Φρειδερίκος Ένγκελς με τον πατέρα του, για να φτιάξει σοβαρό εργοστάσιο το 1850, στην Αγγλία πήγε.
    Η απόλυτη επικράτηση του χρηματοπιστωτικού τομέα εις βάρος της παραγωγής αγαθών ήρθε μετά, ως συνέπεια της αποβιομηχάνισης. Και η τελική, ανεπίστρεπτη φάση της αποβιομηχάνισης υπέρ του τριτογενούς ήταν κοινό έργο Θάτσερ - συνδικάτων.
    Τα ίδια περίπου και στις ΗΠΑ, αλλά με κάποια διαφορά χρονικής φάσης 5 - 10 χρόνων: Η διαδρομή από τον Ρούσβελτ στον Ρέηγκαν. Ομολογώ βέβαια, ότι η ανάγνωσή μου των περιόδων του καπιταλισμού είναι αρκετά παλιομοδίτικη, Σουμπετεριανή με προσμίξεις Γκαλμπραίηθ - και στο βάθος Πιέρο Σράφφα, Ρικάρντο. "Δημιουργική καταστροφή", χα χα. Αλλά και οι διανοητικές μόδες, κύκλους κάνουν κι επανέρχονται, ενίοτε.
    Αλλά το κύριο θέμα μας δεν είναι "πόσο κακή είναι η κερδοσκοπία". Είναι η σταθερότητα και το ευμετάβλητο του συστήματος και στο βάθος τα "όρια θραύσης" του (μηχανικός είμαι, δεύτερη φύση έγινε).
    Όταν όμως μιλάμε για το "όριο" εκείνο , "αναλαμβάνει" το πιλοτάρισμα ο θείος Κάρολος.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Ο Θείος 04/05/2011 14:28:50

     αλλάζεις θέμα και πετάς΄την μπάλα στις κερκίδες. Οι λόγοι που η βιομηχανική επανασταση ξεκίνησε σητν Αγγλία είναι γνωστοί και άσχετοι με το θέμα. Η πρώτη σύγκρουση της "Ευρώπης" με το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν μεταξύ Φιλίππου του Ωραίου και Ναίτών. Χρηματοπιστωτικό σύστημα και "καζινοκαπιταλιστές" υπήρχαν και επί Χαμουραμπί. Δεν είναι μεταβιομηχανική εφεύρεση. Ολα τα άλλα που αναφέρεις είναι επίσης άσχετα με το θέμα της διαφθοράς. Διαφθορά είχαν και οι Οθωμανοί. Ψάξε βρες γιατί.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ archaeopteryx 04/05/2011 14:48:39

      και να σε βοηθήσω... μία λέξη που αρχίζει από "Δ"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.