#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2010 22:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν ήταν ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομήΑθήνα 490 π.Χ., μία μόνο λέξη μένει για πάντα γραμμένη στην ιστορία και την καρδιά των απανταχού Ελλήνων: «Νενικήκαμεν». Η ηρωικότερη ίσως των λέξεων που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα και ειπώθηκε από τον μαραθωνομάχο Ευκλή με την τελευταία του πνοή, φέρνοντας τα χαρμόσυνα νέα για την έκβαση της ναυμαχίας από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα πάνοπλος (συνολική απόσταση 42195 μέτρα).

Έχω βαρεθεί να διορθώνω όλους τους ανιστόρητους. Δασκάλους καθηγητές δημοσιογράφους Και το κάνω μόνο για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Διότι είναι κρίμα άλλος να έτρεξε και άλλος να παίρνει τη δόξα. Πολύ περισσότερο δε όταν δεν πολέμησε καθόλου. Δεν ήταν, το ξαναλέω ΔΕΝ ΗΤΑΝ ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ. Ήταν κατά τον Θουκυδίδη (βιβλίο Β) ο Ευκλής (ή κατά άλλους ο Θέρσιππος. Αυτός όμως αναφέρεται ότι έλαβε μέρος και σε άλλες μάχες). Ο Φειδιππίδης έτρεξε το Σπαρταθλο (Αθήνα Σπάρτη) και ΔΕΝ πολέμησε. Μην αναπαράγετε ανιστόρητα πράγματα. Σεβαστείτε αυτόν που πραγματικά έτρεξε. Ανοίξτε και κανά βιβλίο να διαβάστε.

http://www.aitolia.gr/?p=55601

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 31/10/2010 22:53:28

  Δεν είμαι ειδικός στην αρχαία ιστορία, ούτε γνωρίζω πολλά για αυτήν, αλλά και εμένα μου κάθονταν στραβά εδώ και μέρες να ακούω περί Φειδιπίδη και μαραθώνιου. Δεν είχα χρόνο να το ψάξω ούτε να το αμφισβητήσω. Προφανώς μου είχε μείνει σε κάποια γωνιά του μυαλού μου από τα τόσα χρόνια κλασσικού!

 2. stayros avatar
  stayros 31/10/2010 23:49:27

  ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΦΕΙΔΙΠΙΔΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΑΝΥΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ 500 ΧΛΜ ΠΗΓΑΙΝΕ ΕΛΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΠΑΝΟΠΛΟΙ ΔΙΑΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΦΕΙΔΙΠΙΔΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΝΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ .ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.

  • Dimitris avatar
   Dimitris @ stayros 23/07/2013 14:41:30

   Εντάξει, μη φωνάζεις...

 3. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 01/11/2010 07:27:43

  Λέγεται μάλιστα ότι διερχόμενος από την Αρκαδία συνάντησε το Θεό Πάνα, ο οποίος του μήνυσε ότι θα τους βοηθήσει να νικήσουν.
  Όταν λοιπόν έτρεψαν τους Πέρσες σε φυγή, άρχισαν να φωνάζουν από ενθουσιασμό: ο Παν-νικά και έμεινε η λέξη Πανικός δηλούσα την ψυχική κατάσταση όσων παν-ικόβλητοι τρέχουν να σωθούν.

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 01/11/2010 12:57:02

  Εμένα πάντως με εντυπωσιάζει το γεγονός οτι ο Φειδιππιδης έτρεξε πεζός απο και προς την Σπαρτη δίχως άλογο. Αυτό πως εξηγείται;

 5. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 01/11/2010 16:02:36

  1)Πολλοί ίσως έχουν μπερδευτεί και αναφέρουν λανθασμένα ότι ο Φειδιππίδης αυτός που έτρεξε την κλασική διαδρομή, επειδή :

  - δεν γνωρίζουν ιστορία

  - ο Λουκιανός (2ος αιώνας μ.Χ) αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό με ήρωα κάποιον Φιλιππίδη, προφανώς συγχέοντάς τον με τον Φειδιππίδη,τον αγγελιαφόρο που είχε σταλεί στη Σπάρτη πριν από τη μάχη

 6. captain avatar
  captain 01/11/2010 17:47:38

  ΚΑΛΑ ΤΟΣΑ ΑΛΟΓΑ(ΚΑΙ ΙΠΠΕΙΣ) ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑ?Η΄ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΚΙ Ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ (Η΄ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΝ ΛΕΓΑΝ) ΗΤΑΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΣΑΝ ΠΑΛΑΒΟΣ?ΕΝΑ ΣΙΝΙΑΛΟ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ Η΄ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ? ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

 7. ephlys avatar
  ephlys 04/11/2010 19:47:12

  ΤΟΝ ΦΕΙΛΙΠΠΙΔΗ Ή ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ, ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟ "ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ", ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ. Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΣΤΑ "ΗΘΙΚΑ" ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΘΕΡΣΙΠΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΙΕΑ Ή ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΑ. ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΡΣΙΠΠΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΧΙΕΣ ΝΑ ΕΤΡΕΞΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - ΑΘΗΝΑ.

 8. κχ avatar
  κχ 21/04/2012 13:37:37

  Ειναι λιγότερο δοκισισοφία να ισχυρίζεται ο οποιοσδήποτε ότι δεν ήταν ο φειδιππίδης ο θρυλούμενος μαραθωνοδρόμος, χωρίς να αναφέρεται σε πηγές και έρευνες. Ο Φειδιππίδης έπεσε από τον ουρανό ; Δεν προέκυψε μετά από έρευνες και διαπιστώσεις ιστορικών; Όσον αφορά τις αφελείς αναφορές για άλογα κλπ. Οι ημεροδρόμοι ακολουθούσαν δύσβατα μονοπάτια και συντόμευαν τις διαδρομές. Τα άλογα και άλλα μέσα τα χρησιμοποιούσαν στις πεδιάδες και όπου ήταν δυνατόν. Λίγη περισσότερη μελέτη και σύνεση δε βλάπτει.

 9. δημητρης avatar
  δημητρης 16/11/2012 20:12:33

  Υπάρχει ένα θέμα με την όλη κατάσταση της μάχης. Μέρος των περσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του πιο πολλού ιππικού τους, ξεκίνησαν μέσα στο βράδυ για να πάνε στο Φάληρο και να παρακάμψουν τις Αθηναϊκές δυνάμεις. Οι Αθηναίοι στρατιώτες είχαν να νικήσουν μέσα σε 3 ώρες την μάχη, και μετά να ξεκινήσουν για την Αθήνα. Το πιο πιθανό λοιπόν, είναι ο οπλίτης αυτός να μετέφερε και άλλο μήνυμα, που δεν πρόλαβε να πει. Και ο δρομέας ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος επικοινωνίας.
  Οι Σπαρτιάτες έστειλαν μόνο αντιπροσωπεία για εξετάσουν τον οπλισμό των Περσών.

 10. Δαμιανόπουλος Αλέξανδρος avatar
  Δαμιανόπουλος Αλέξανδρος 21/11/2012 03:34:49

  Δεν μπορώ να ισχυριστώ αν ο δρομέας ήταν ο Ευκλής ή ο Φειδιπίδης. Ωστόσο εντύπωση έπρεπε να μας κάνει το γιατί έπρεπε να τρέξει, να ανακοινώσει το περίφημον "χαίρεται νενικήκαμεν" και να πέσει νεκρός ο εν λόγω δρομέας. Ήταν μια επίδειξη δύναμης και υπεροχής; Πηγές αναφέρουν πως η δημοκρατική Αθήνα 490 πχ ήταν εν πλήρει αντιθέσει με την στρατιωτική απολυταρχία και πως η νίκη της μάχης του Μαραθώνος έστειλε μήνυμα στους δημοκράτας να μην συνεχίσουν τα σχέδια τους. Οι Αθηναίοι δημοκράτες είχαν σίγουρη την ήττα των Ελλήνων στον Μαραθώνα και αποσκοπούσαν σε περαιτέρω συνεργασίες με τους Πέρσας, όταν για κακή τους τύχη έλαβαν τα νέα της έκβασης που έστειλε ο Μιλτιάδης για να μην "Μηδίσουν"!!!! (Να σημειωθεί ότι έναν χρόνο μετά 489 πχ, ο Μιλτιάδης πεθαίνει από γάγραινα στην φυλακή για ένα χρηματικό ποσό παρόλο που ξεπληρώθηκε από τον γιό του Κίμων). MARATHON RULES

 11. ΚΜ avatar
  ΚΜ 23/07/2013 15:40:23

  Τί ξέρουμε για τον Φειδιππίδη και τί για τον Ευκλή, πέρα από το όνομά τους; Η συζήτηση αυτή μου θυμίζει την εξής ατάκα: Την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, δεν τις έγραψε ο Όμηρος, αλλά ένας συνονόματός του!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.