Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής;
25/06/2014 06:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής;

Φαίνεται ότι εδώ και αιώνες αναπαράγουμε την ιστορία λάθος, παραλείποντας ορισμένα κρίσιμα γεγονότα που παρουσιάζουν μια πιο διαφορετική εικόνα της σύγκρουσης του Δαβίδ με τον Γολιάθ.

Η βιβλική ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία νίκης αουτσάιντερ στον κόσμο. Ο Γολιάθ, ο γιγάντιος πολεμιστής που πολεμά ενάντια στον μικρόσωμο βοσκό Δαβίδ, ο οποίος τελικά τον νικά χτυπώντας τον με μία σφεντόνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι εδώ και αιώνες αναπαράγουμε την ιστορία λάθος, παραλείποντας ορισμένα κρίσιμα γεγονότα που παρουσιάζουν μια πιο συμπαθητική εικόνα του Γολιάθ. ΑυτότουλάχιστονυποστηρίζειοMalcolm Gladwell, στοβιβλίοτου «David & Goliath: Underdogs, Misfits and the Art of Battling Giants».

Η ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ «είναι μια μεταφορά για απίθανες νίκες» εξήγησε ο Gladwell σε ομιλία του στο Ted Talk. «Γιατί όμως αποκαλούμε τον Δαβίδ αδύναμο; Ο λόγος είναι γιατί είναι ένα μικρό παιδί και ο Γολιάθ είναι ένας μεγάλος, ισχυρός γίγαντας. Θεωρούμε επίσης ότι μειονεκτεί, επειδή ο Γολιάθ είναι ένας έμπειρος πολεμιστής και ο Δαβίδ ένας απλός βοσκός. Κυρίως όμως τον θεωρούμε αδύναμο επειδή ο Γολιάθ είναι εξοπλισμένος με ισχυρά όπλα, πανοπλία και ξίφος, ενώ ο Δαβίδ το μόνο που έχει είναι η σφεντόνα του.»

Το πρώτο λάθος στην ιστορία, σύμφωνα με τον Gladwell, είναι η παρανόηση ότι ο Δαβίδ ήταν ένα αβοήθητο αγόρι που το μόνο που είχε για προστασία ήταν μια σφεντόνα. Όπως εξηγεί, στην αρχαιότητα υπήρχαν τρεις τύποι πολεμιστών: εκείνοι με τα άλογα, που αποτελούσαν το ιππικό, εκείνοι που πολεμούσαν με σφεντόνες και τόξα (όπως ο Δαβίδ) και οι πεζοί στρατιώτες, που ήταν καλοί στις μάχες σώμα με σώμα ή με σπαθιά (όπως ο Γολιάθ). Ο Γολιάθ ήταν στρατιώτης πεζικού, ενώ ο Δαβίδ σκοπευτής. Αν δούμε έτσι την ιστορία και λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι πολέμησαν από κάποια απόσταση, τότε η επιλογή του όπλου του Δαβίδ ήταν πολύ έξυπνη και σίγουρα πλεονεκτούσε απέναντι στον γίγαντα. Αν ο Δαβίδ δε πλησίασε καν τον γίγαντα, τότε ήταν σαφώς σε πλεονεκτική θέση. «Ο Γολιάθ ήταν ευάλωτος. Δεν είχε καμιά πιθανότητα» συμπεραίνει ο Gladwell.

http://www.businessinsider.com/malcolm-gladwell-goliath-was-the-underdog-not-david-2014-6

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 25/06/2014 08:51:11

  Δηλαδή ο ποιητής μας λέει την ίδια Ιστορία με άλλα λόγια. Οτι ο Δαυίδ δεν κέρδισε ως ενα αδύναμο βοσκόπουλο τον γίγαντα Γολιαθ χάρη στη βοήθεια του Θεού, αλλά χάρη στην ανώτερη ευφυία του, παρά τα μειωμένα σωματικά του προσόντα. Ε, δεν νομίζω να υπάρχει κι άλλος τρόπος να νικήσει ο λιγώτερο εξοπλισμένος τον αντίπαλό του, αν δεν είναι εξυπνότερος...

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 25/06/2014 09:11:23

  Αν σκοτωνοταν ο Δαυϊδ ποιος θα εγραφε το ψαλτηρι που ειναι βασικο βιβλιο της εκκλησιας μας; Ποιος θα γεννουσε τον Σολομωντα; Ποιον θα εμιμειτο ο Ιουστινιανος για να φτιαξει την Αγια Σοφια; Και τελος και σπουδαιοτερο απο ποια γενια θα προερχοταν η Παναγια μας που υπηρξε ο βασικος συντελεστης της σωτηριας της ανθρωποτητος;

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ Ρηνα 25/06/2014 11:29:20

   Προφανώς ο θεός θα διάλεγε κάποια άλλη παρέα να φέρει εις πέρας κάποια πράγματα....

   • Η άλυτη εξίσωση avatar
    Η άλυτη εξίσωση @ Άπαντα Επιστάμενος 25/06/2014 11:46:47

    :-)

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Άπαντα Επιστάμενος 25/06/2014 16:59:15

    Προφανως, Θεος ειναι ο,τι θελει κανει αλλα προτιμησε την ευκολη λυση οπως μια Σταυρωση πχ.

  • παπαδοπουλος ηλίας avatar
   παπαδοπουλος ηλίας @ Ρηνα 25/06/2014 17:36:32

   Ο Δαυίδ με την σφεντόνα είναι το ίδιο πρόσωπο με το βασιλιά Δαυίδ που έγραψε τους Ψαλμούς?

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ παπαδοπουλος ηλίας 25/06/2014 17:54:32

    Ακριβως!

 3. Naruto avatar
  Naruto 25/06/2014 10:37:12

  Σωστά .Ο don quixote του cervantes συνήθιζε να λέει οτι απο τότε που ανακαλύφθηκαν τα όπλα που σκοτώνουν απο μακρυά χάθηκε η γεναιότητα και η ιπποσύνη .

 4. Γιώργης Α avatar
  Γιώργης Α 25/06/2014 15:24:35

  Τι καθόμαστε και αναλύουμε :-) Τέλος πάντων απο τα πράγματα έχουμε έναν βαριά οπλισμένο στρατιώτη τύπου οπλίτη-λεγεωνάριου και έναν ελαφρά οπλισμένο τύπου πελταστή-σφεντονιστή. Δυναμη και αποτελεσματικότητα εναντίον ταχύτητας και επιμονής. Δε νομίζω οτι ο Δαυίδ πέταξε μόνο μία πέτρα στο Γολιάθ, του οποίου η αρματωσιά θα ήταν καμιά 25 κιλά.

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 25/06/2014 18:32:48

  Πάντως ο Δαυίδ είχε ιδιαίτερη σχέση με τους "Έλληνες που κατοικούσαν στην παραλία", δηλαδή τους Φιλισταίους, έλληνες αποίκους από την μινωική ή αχαική κρήτη.
  Μετά την σύγκρουση με τον Σαούλ καταφεύγει στους Φιλισταίους και κάνει επιδρομές για λογαριασμό τους κατά των συμπατριωτών του. Δυσανασχετεί μάλιστα όταν οι Φιλισταίοι δεν τον παίρνουν μαζί τους σε μία μεγάλη εκστρατεία κατά του Ισραήλ! Όταν ο Σαούλ βγαίνει από την μέση και ο Δαυίδ με την βοήθεια των φιλισταίων γινεται βασιλιάς του Ισραήλ, συγκρούεται με τους παλιούς του συμμάχους και τους νικά. Ωστόσο, ο Δαυίδ εξακολουθεί να έχει πολύ καλή διάθεση προς τους νικημένους Φιλισταίους, με τους αρχηγούς των οποίων συνδέεται προσωπικά. Έτσι τους επιβάλει πολύ χαλαρούς όρους, βασικά να τον βοηθάνε και με δικό τους στρατό στις εκστρατείες του. Καμία σχέση δηλαδή με τις οργανωμένες γενοκτονίες που έκαναν οι εβραίοι σε πολλους άλλους πληθυσμούς που κατέκτησαν. Τελικά οι Φιλισταίοι αφομοιώθηκαν από τους ντόπιους πληθυσμούς. Πιθανιλογώ δεν υπήρχαν όταν οι έλληνες κατέκτησαν ξανά το Ιστραήλ στα αλεξανδρινα χρόνια.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Άπαντα Επιστάμενος 25/06/2014 19:23:43

   Ο Σαούλ καταδιώκει το Δαυίδ εξαιτίας του φθόνου του από τη μεγάλη του φήμη μετά το φόνο του Γολιάθ και της αγάπης του κόσμου στο πρόσωπό του. Δε συνεργάστηκε με τους Φιλισταίους,απεναντίας ζούσε κάθε μέρα κυνηγημένος.Και παρ' ό,τι του δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία να σκοτώσει το Σαούλ,δεν το έκανε σεβόμενος τον βασιλιά πεθερό του.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Κυθήριος 25/06/2014 20:26:51

    Κάνεις μεγάλο λάθος Kυθήριε, Στο βασιλέων Α' κεφ 27 θα βρεις την φυγή και την συνεργασία του Δαυίδ με τον φιλισταίο ημεμόνα Αγχούς. "καὶ ἀνέστη Δαυὶδ καὶ οἱ ἑξακόσιοι ἄνδρες οἱ μετ᾿ αὐτοῦ καὶ ἐπορεύθη πρὸς Ἀγχοῦς υἱὸν Ἀμμὰχ βασιλέα Γέθ" Πιο κάτω περιγράφονται οι επιδρομές του Δαυίδ για λογαριασμό των Φιλισταίων. Πράγματι είχε ευκαιρίες να σκοτώσει τον Σαούλ κατά την ΠΔ. Ωστόσο, ήθελε να συμμετάσχει στην τελική μάχη κατά των εβραίων, στην μάχη που σκοτώθηκε ο Σαούλ, αλλά δεν του το επέτρεψε ο Αγχούς (Βασιλέων 29,4), παρότι ο ίδιος ο Δαυίδ παρακαλούσε τους Φιλισταίους να πολεμήσει ξανά κατά των συμπατριωτών του. Ρωτούσε τον Αγχούς τι λάθος έκανε και δεν τον παίρνει μαζί του: “καὶ εἶπε Δαυὶδ πρὸς Ἀγχοῦς· τί πεποίηκά σοι καὶ τί εὗρες ἐν τῷ δούλῳ σου ἀφ᾿ἧς ἡμέρας ἤμην ἐνώπιόν σου καὶἕως τῆς ἡμέρας ταύτης, ὅτι οὐ μὴἔλθω πολεμήσας τοὺς ἐχθροὺς τοῦ κυρίου μου τοῦ βασιλέως;”

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Άπαντα Επιστάμενος 25/06/2014 21:30:33

     Εντάξει,παρακάτω όμως στο Βασιλειών 29,11 διαβάζουμε ότι,τηρώντας την προτροπή του Αγχούς σηκώθηκε και έφυγε,γιατί αναγνώριζε ακόμη τον Σαούλ ως βασιλιά του. Η παρέμβασή μου σκοπό είχε να τονίσει ότι η συνεργασία του Δαυίδ με τους αλλοφύλους ήταν αποτέλεσμα της ανηλεούς καταδίωξής του από τον Σαούλ και όχι από καπρίτσιο...

     • Άπαντα Επιστάμενος avatar
      Άπαντα Επιστάμενος @ Κυθήριος 25/06/2014 23:38:38

      Ασφαλώς είχε σοβαρό πρόβλημα με τον Σαούλ και για αυτό έφυγε. Αλλά δεν είναι ο κλασσικός ήρωας που μένει πιστός στην πατρίδα ότι κι αν συμβεί. Μάλλον με Αλκιβιάδη που τελικά του βγήκε μοιάζει. Ήταν άλλες εποχές βέβαια. Δεν είχα σκοπό να κατηγορήσω τον Δαυίδ πάντως. Και αυτό που είπα πιο πάνω ότι όταν νίκησε τους παλιούς του φίλους τους φιλισταίους, ήταν πολύ χαλαρός μαζί τους, μάλλον προς τιμήν του είναι υπο την έννοια ότι δεν είναι καλό να είσα σκληρός με ανθρώπους που συνδέθηκες στο παρελθόν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.