Γραφεία με διαδρόμους γυμναστικής: η νέα τάση στους χώρους εργασίας
05/05/2014 07:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γραφεία με διαδρόμους γυμναστικής: η νέα τάση στους χώρους εργασίας

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι το συνεχές κάθισμα εν ώρα εργασίας είναι κακό για την υγεία, προκαλώντας καρδιαγγειακά προβλήματα ή ευπάθεια στο διαβήτη. Πολλοί λοιπόν έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν θα ήταν καλύτερα να εργαζόμαστε όρθιοι, ή ακόμα και σε διαδρόμους γυμναστικής.

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι, καθώς το θέμα αφορά την επανεξέταση της αρχιτεκτονικής, τη δαπάνη πολλών χρημάτων και την αλλαγή της ρουτίνας στα γραφεία. Τα ρυθμιζόμενα γραφεία τα οποία μπορεί να μετατρέπονται από καθιστικά σε όρθια μπορεί να κοστίζουν πολλές εκατοντάδες ευρώ. Η σημερινή κοινή διάταξη των άκαμπτων γραφείων είναι η αγαπημένη των επιχειρήσεων που θέλουν να περιορίσουν την ενοικίαση χώρου και να ελέγχουν την εργασία, αλλά δεν ταιριάζει σε εργαζόμενους που θέλουν περισσότερη κίνηση εν ώρα εργασίας. Οι υπερασπιστές της ιδέας πάντως υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη ορθοστασία όχι μόνο θα ευνοήσει την υγεία, αλλά θα ωθήσει την ενέργεια και την δημιουργικότητα των εργαζομένων. Κάποιες μεγάλες εταιρείες αρχίζουν ήδη να το σκέφτονται.

Οι πρώτοι διδάξαντες

Η VM Turbo, μια εταιρεία λογισμικού στο Φλιτ του Χαμπσάιρ, έχει προχωρήσει ήδη στην μετατροπή. «Μετατρέψαμε το γραφείο πριν από οκτώ μήνες. Αφαιρέσαμε τα συμβατικά γραφεία και τοποθετήσαμε 12 ψηλά γραφεία, στο ύψος του στήθους. Μας κόστισαν 350 λίρες το καθένα». Οι ανάλογες καρέκλες κοστίζουν 70 λίρες η καθεμιά. «Συνήθως περνάμε το 40 % του χρόνου όρθιοι, το 30 % καθιστοί και το 30% του χρόνου περπατώντας γύρω από το γραφείο». Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει πει ότι θέλει να επιστρέψει στο παλιό του γραφείο.

Η αμερικανική General Electric, στο εργοστάσιό της στο Γκρόμπι της Γερμανίας, σκέφτεται να δώσει στο προσωπικό μία επιλογή. «Είναι όλο και περισσότερο γνωστό ότι οι μεγάλες περίοδοι καθιστικής συμπεριφοράς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», λέει ο μηχανικός GE Jonathan McGregor «κι έτσι ψάχνουμε για όρθια γραφεία». Όμως, το κόστος πρέπει να υπολογίζεται. Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη του χώρου ζητούν στοιχεία σχετικά με τις ασθένειες και χρόνο πριν από τη λήψη της τελικής απόφασης.
Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το σχεδιασμό, αλλά κοστίζουν περισσότερο από τα συμβατικά γραφεία. Η βρετανική εταιρεία Elite κατασκευάζει τέτοια γραφεία και χρεώνει 500 λίρες το γραφείο για παραγγελίες άνω των 50. Ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της είναι η Google, που έχει τοποθετήσει αρκετά στο γραφείο της στο Λονδίνο.

Ο ειδικός της εργονομίας Alan Hedge αμφιβάλει για το αν η νοοτροπία των εργαζομένων μπορεί να αλλάξει. Κάποιοι θα θέλουν να παραμείνουν καθιστοί, υποστηρίζει. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κινούνται περισσότερο.

Τα οφέλη

Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει επιτέλους τα πράγματα είναι η αύξηση των δαπανών για την υγεία. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και 10 λεπτά δραστηριότητας την ημέρα κάνουν τους ανθρώπους πιο αποδοτικούς, αλλά και έχουν συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη.

Οι περισσότεροι από εμάς κάθονται υπερβολικά. Καθόμαστε στην εργασία, στο αυτοκίνητο και στο σπίτι και το μόνο που κάνουμε είναι να αλλάζουμε θέσεις. Μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που κάθονται όλη μέρα ζουν περίπου δύο χρόνια λιγότερο από εκείνους που είναι πιο ενεργοί. Οι γκουρού του design υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία στον τομέα απελευθερώνει τους εργαζόμενους. Αλλά για πολλούς, η ανάγκη για τον υπολογιστή και το τηλέφωνο εξακολουθεί να δρα σαν ένα λουρί. «Αν δημιουργούμε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι δεν θα είναι τρομερά υγιείς και θα υποφέρουν από ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη», λέει ο καθηγητής Alexi Marmot, ειδικός στο σχεδιασμό του χώρου εργασίας, «είναι εξαιρετικά απίθανο ένας οργανισμός να ωφεληθεί με οποιονδήποτε τρόπο».

http://www.bbc.com/news/magazine-26937454

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.