Γιατί ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης
17/08/2014 12:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί ο κόσμος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Εν μέσω παγκόσμιου χάους, ίσως θα πρέπει να οργανωθεί ένας νέος παγκόσμιος φορέας διακυβέρνησης, υπεύθυνος για την παγκόσμια δημόσια περιουσία, υποστηρίζει ο Daziano Laurence, λέκτορας οικονομικών στο Sciences Po και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος για την Πολιτική Καινοτομία.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας αύξησης των στρατιωτικών συγκρούσεων και των πολιτικών εντάσεων –με τους πολέμους στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη G8, τις συγκρούσεις στην Νότια Θάλασσα της Κίνας και τη χρεοκοπία της Αργεντινής μεταξύ άλλων. Έναν αιώνα μετά την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο πλανήτης φαίνεται να έχει υποκύψει στη γεωπολιτική δυσλειτουργία, με τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις να έρχονται στο προσκήνιο.

Για τους ακόλουθους τρεις λόγους, οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι επίσης γεωπολιτικοί, και πιο συγκεκριμένα οικονομικοί.
Πρώτον, οι αναδυόμενες χώρες, παρότι ετερόκλητες, έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό όραμα για τον κόσμο. Πιστεύουν ότι οι δυτικές χώρες έχουν κυριαρχήσει στην παγκόσμια οικονομία για πάρα πολύ καιρό, επιβάλλοντας όλο αυτό το διάστημα το όραμά τους στον υπόλοιπο πλανήτη. Η ταπείνωση της Κίνας μετά τους Πολέμους του Οπίου, η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία και τέλος η αμερικανική ηγεμονία που συμβολίζεται από τη νομισματική κυριαρχία του δολαρίου, έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Οι χώρες BRICS ενωμένες αμφισβητούν μια παγκόσμια τάξη που χρονολογείται από το 1945. Η Κίνα και η Βραζιλία συγκεντρώνουν νέες εξουσίες (Νότια Αφρική, Νιγηρία, Ινδονησία, Μεξικό, Βιετνάμ), καθώς συνεχίζουν να αμφισβητούν τη Δυτική υπεροχή. Κατά την επόμενη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την επόμενη χρονιά, οι πλούσιες χώρες που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αντιμετωπίσουν μια Κίνα αποφασισμένη να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να αναπτυχθεί ελεύθερα.

Δεύτερον, η τρομερή ανάπτυξη των χωρών BRICS κατά την τελευταία δεκαετία - και ιδιαίτερα η Κίνα που αναδύεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - έχει αλλάξει εντελώς την παλιά οικονομική τάξη. Οι δεξαμενές της ανάπτυξης και της ρευστότητας βρίσκονται πλέον στις αναδυόμενες χώρες. Με την εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών - οι οποίες έχουν πλεονεκτήματα, όπως έναν αυξανόμενο πληθυσμό, το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα και ένα απαράμιλλο επιχειρηματικό κλίμα (που μαρτυρούν η Google, η Amazon, το Facebook και η Apple)- ο δυτικός κόσμος βιώνει μια σχετική μείωση στην οικονομική, την δημογραφική και τη γεωπολιτική του κατάσταση.

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει 2.500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα, έτοιμα να επενδυθούν στον κόσμο, οι δυτικές χώρες επιβαρύνονται με εκρηκτικό δημόσιο χρέος που παρεμποδίζει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Τέλος, η συσσώρευση των γεωπολιτικών κινδύνων σηματοδοτήσει ουσιαστικά - απουσία ενός πραγματικού Ψυχρού Πολέμου - τουλάχιστον έναν… δροσερό πόλεμο. Αυτός ο νέος Ψυχρός Πόλεμος αποκαλύπτει, αφενός, τα θεμελιώδη ρήγματα στο εσωτερικό των ίδιων των χωρών, όπως η σύγκρουση της Νότιας Θάλασσας της Κίνας μεταξύ της Κίνας και του Βιετνάμ, ή τους θρησκευτικούς πολέμους μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών στη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη πλευρά, διαδραματίζεται ενάντια στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες BRICS αντιμετωπίζουν τις δυτικές χώρες σε οικονομικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο. Η δημιουργία της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, σχεδιασμένη για να ανταγωνιστεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, το αποδεικνύει.

Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ο κόσμος βιώνει μια σημαντική αλλαγή. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι πλέον αρκετή για να προσπαθήσει και να «καλύψει τα κενά». Πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος, στον οποίο θα αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στην άνοδο των αναδυόμενων δυνάμεων. Ίσως θα πρέπει να οργανωθεί ένας νέος παγκόσμιος φορέας διακυβέρνησης, υπεύθυνος για την παγκόσμια δημόσια περιουσία, όπως το νερό και το κλίμα. Κατ 'αρχάς, αυτή η οργάνωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέλη της G20, μαζί με τις συνδεδεμένες χώρες. Θα μπορούσε να υπόκειται σε μια βασική συμφωνία με νέες αναδυόμενες δυνάμεις σε παγκόσμια θέματα, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, οι ισοτιμίες και το κλίμα. Περισσότερο από ποτέ, η Δύση πρέπει να είναι εφευρετική για να οικοδομήσει την παγκόσμια πρωτοπορία με τις αναδυόμενες χώρες και έτσι να αποφευχθεί ένας «δροσερός πόλεμος» μεταξύ Βορρά και Νότου.

http://www.lesechos.fr/

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.