Γιατί οι κοντοί ζουν περισσότερο
12/05/2014 18:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι κοντοί ζουν περισσότερο

Μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά στον άνθρωπο τη σχέση που έχει η μεγάλη διάρκεια ζωής με το «γονίδιο της μακροζωίας» και οι κοντοί φαίνεται πως πλεονεκτούν.

Οι κοντοί άνδρες είναι πιο πιθανό να ζουν περισσότερο από τους ψηλότερους ανθρώπους, επειδή είναι πιο πιθανό να φέρουν ένα γονίδιο που τους προστατεύει από τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Το λεγόμενο «γονίδιο της μακροζωίας» FOXO3 αποδείχθηκε σε δοκιμές σε ζώα ότι ενισχύει τη διάρκεια ζωής, αλλά δεν είχε ποτέ πριν συνδεθεί με τις μεταβολές στο ύψος των ανθρώπων.
Μια νέα επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.000 ηλικιωμένων Αμερικανο- Ιαπώνων ανδρών στη Χαβάη, απέδειξε την άμεση σχέση ανάμεσα στο μικρό ύψος και τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Το FOXO3, βρήκαν, οδηγεί σε μικρότερο μέγεθος σώματος κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης και σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συνολικά. Οι κοντοί άνδρες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει, για πρώτη φορά, ότι το μέγεθος του σώματος συνδέεται με αυτό το γονίδιο» είπε ο συν- συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, καθηγητής Bradley Willcox. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το ύψος με τη μακροζωία στους ανθρώπους, αλλά σε αυτές συμμετείχαν συνήθως πολύ μικρότερα δείγματα και σε μια σειρά από εξηγήσεις, όπως η υψηλότερη καρδιακή απόδοση και η μεγαλύτερη δυναμική στην αντικατάσταση των κυττάρων.

Η μελέτη στη Χαβάη ξεκίνησε το 1965, με 8.006 αμερικανούς άνδρες ιαπωνικής καταγωγής που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1900 και 1919, των οποίων ο τρόπος ζωής και οι συνθήκες υγείας παρακολουθούνταν στενά κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Περίπου 1.200 άνδρες από τη μελέτη ζούσαν στα 90 τους και στα 100 τους και μόνο 250 από αυτούς τους άνδρες είναι ακόμη και σήμερα ζωντανοί.
Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση. Ο δρ Willcox σημειώνει ότι, παρά τα πορίσματα της ομάδας, το ύψος αποτελεί μόνο ένα μέρος του προφίλ μακροζωίας ενός ατόμου. Είπε επίσης ότι η μελέτη τους δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απόλυτη, επειδή «άσχετο με το πόσο ψηλός είναι κάποιος, σημασία έχει να κάνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/short-men-are-likely-to-live-longer-because-they-carry-the-longevity-gene-scientists-reveal-9356759.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. roadrunner avatar
    roadrunner 13/05/2014 19:16:25

    Mια λέξη θα πω μόνο: Επίτιμος.... Διαψεύδει την έρευνα at once.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.