Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες
31/05/2014 11:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν τις γυναίκες το ασθενές φύλο, αλλά αν εξετάσουμε αντικειμενικά το θέμα μάλλον αυτό δεν ισχύει, καθώς επιβιώνουν περισσότερο από τους άντρες, σχεδόν σε κάθε κοινωνία στον κόσμο. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες είναι πιο βίαιοι και η βία τους απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε άλλους άνδρες. Αλλά εν μέρει είναι φυσιολογικό. Οι άνδρες φαίνεται να φθείρονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει γιατί.

Η Madeleine Beekman του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία και οι συνεργάτες της μπορεί να έχουν μια ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως αναφέρει σε μια εργασία στο Philosophical Transactions of the Royal Society, ένας λόγος είναι οι υποκυτταρικές δομές που ονομάζονται μιτοχόνδρια, τα οποία παρέχουν στο σώμα τη δύναμή του από την καύση της γλυκόζης και χρησιμοποιώντας την ενέργεια που απελευθερώνεται για να παράγουν ΑΤΡ, ένα μόριο που είναι το σύνηθες καύσιμο στη βιολογία.
Τα μιτοχόνδρια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι απόγονοι των βακτηρίων που συνεργάστηκαν με τους προγόνους των κυττάρων των ζώων και των φυτών περίπου πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Έτσι, διατηρούν τα δικά τους γονίδια. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ γενετικά διαφορετικών μιτοχόνδριων στο ίδιο κύτταρο, τα περισσότερα είδη έχουν κανονίσει τα μιτοχόνδριά τους να προέρχονται από έναν μόνο γονέα, συνήθως τη μητέρα. Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνει η δρ Beekman, ότι τα μιτοχόνδρια ενός αρσενικού έχουν κολλήσει σε ένα εξελικτικό αδιέξοδο. Δεν μπορούν να εξελιχθούν με αρσενικά καθορισμένους τρόπους, διότι δεν θα πρέπει να περάσουν στην επόμενη γενιά.

Η φυσιολογία ανδρών και γυναικών είναι επαρκώς όμοια έτσι ώστε αυτό να μην αποτελεί κεντρικό πρόβλημα, αλλά η δρ Beekman θεωρεί ότι μπορεί να έχει κάποια μικρότερη σημασία. Παρατηρεί ότι μια ασθένεια, που ονομάζεται κληρονομική οπτική νευροπάθεια του Leber, η οποία προκαλείται από ένα ελαττωματικό μιτοχονδριακό γονίδιο, εμφανίζεται μόνο στο 10 % των γυναικών των οποίων τα κυτταρικά πακέτα περιλαμβάνουν το κατεστραμμένο γονίδιο, αλλά στο 50% των ανδρών των οποίων τα μιτοχόνδρια είναι επιβαρυμένα. Το εν λόγω γονίδιο, με άλλα λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να βλάψει μια γυναίκα από έναν άνδρα. Στη συνέχεια, παραθέτει πολλές ακόμα ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι πολύ συχνότερες από την κληρονομική οπτική νευροπάθεια του Leber, όπως η καρδιομυοπάθεια, ο διαβήτης και διάφορες μορφές κώφωσης, που μερικές φορές ή πάντα έχουν μια μιτοχονδριακή συνιστώσα και εικάζει ότι ορισμένες από αυτές, επίσης, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πιο συχνές ή πιο σοβαρές στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που δεν έχει ακόμη εξεταστεί επαρκώς.

Ένας λόγος για αυτή την απουσία πληροφοριών μπορεί να είναι ότι λίγοι γιατροί σκέφτονται σαν τους εξελικτικούς βιολόγους κι έτσι αδυνατούν να θέσουν τις κατάλληλες ερωτήσεις. Η υπόθεση της δρ Beekman μπορεί να αποδειχθεί λάθος. Αλλά ακούγεται εξαιρετικά εύλογη και σίγουρα αξίζει να διερευνηθεί.

http://www.economist.com/news/science-and-technology/21602992-women-outlive-men-evolutionary-curiosity-may-explain-power-down

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 31/05/2014 13:10:00

  ...για να μάθουν επιτέλους να παρκάρουν...

  • Naruto avatar
   Naruto @ Κυθήριος 31/05/2014 19:28:37

   Αμέσως στα δυσκολα τις βάζεις Κυθήριε .

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Naruto 31/05/2014 20:11:02

    Έχεις δίκιο,θα πρέπει να ξεπερνούν τα εκατό... Πρακτικά λίγο δύσκολο.

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 01/06/2014 10:42:23

  Οι άνδρες πεθαίνουν στα 80 και οι γυναίκες στα 82. Σιγά την διαφορά. Λες και έχει νόημα πια.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/06/2014 11:47:30

  μην ακούτε τι λένε, υποκυτταρικά κλπ, η απάντηση είναι απλή και την γνωρίζουμε για χρόνια: οι γυναίκες παραδοσιακά έμεναν στο σπίτι και χειρίζοντας θέματα λιγότερο στρεσσογόνα απ' ότι οι άνδρες γενικά. αφ' ης στιγμής μπήκαν στην αγορά εργασίας και πήραν τις ίδιες ευθύνες με τους άνδρες, η θνησιμότητα εξισώθηκε. μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε αυτή των ανδρών.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.