#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι Αμερικάνοι «ερωτεύθηκαν» το ελληνικό γιαούρτι;Τι συμβαίνει με τους Αμερικάνους και το ελληνικό γιαούρτι; H Joanne Chen σχολιάζει στο Time τον νέο, διατροφικό, έρωτα των Αμερικάνων.

Η ερωτική σχέση της Αμερικής με το ελληνικό γιαούρτι έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Συνολικά, ξοδεύουμε 1.600.000.000 δολάρια για αυτό το κάποτε μυστηριώδες γαλακτοκομικό προϊόν, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Packaged Facts  τον περασμένο μήνα - ένα επιβλητικό 50% περισσότερο από πέρυσι. Το 35% του συνόλου των γιαουρτιών που αγοράζουμε σήμερα είναι ελληνικά, ενώ το 2007 ήταν μόλις 1%.
Δεδομένου ότι αυτό το πάθος φαίνεται να έχει θολώσει τον εγκέφαλο των καταναλωτών, οι έμποροι βάζουν το «ελληνικό γιαούρτι» στα πάντα σχεδόν - από τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα ντιπς από λαχανικά, ως τα σνακ και το βούτυρο. Αλλά, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, τα φωτοστέφανα υγείας ακολουθούνται αναπόφευκτα από αντιδράσεις. Το είδαμε με το νέκταρ αγαύης. Το είδαμε με τα μούρα ακάι. Και τα δύο ήταν γευστικά προϊόντα με πλεονεκτήματα για την υγεία, αλλά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να τα διαλαλούν ως οιονεί θαυματουργά τρόφιμα και τις εταιρείες να τα βάζουν σε οτιδήποτε τρώγεται, ούτε αυτά τα τρόφιμα δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιζήσουν από την υπερβολική διαφήμιση.

Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο  στο ελληνικό γιαούρτι. Οι αληθινοί δογματικοί, όπως ο Μάικλ Ψιλάκης, πρώτης γενιάς Αμερικανός σεφ με πέντε εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι το γιαούρτι που είχε την τιμητική του στα χωριά της αγροτικής Ελλάδας,  είναι στην πραγματικότητα πλήρες σε λιπαρά και προέρχεται από κατσικίσιο γάλα. Αλλά ακόμα κι έτσι, το αμερικανοποιημένο ελληνικό γιαούρτι, από αγελαδινό και συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχο γάλα, έχει θαυμάσια διαπιστευτήρια ως είδος στο σούπερ μάρκετ. Στις ΗΠΑ, θεωρούν ότι το ελληνικό γιαούρτι υποβάλλεται σε ζωντανές και ενεργές βακτηριακές καλλιέργειες - ως εκ τούτου, έχει πεπτικά οφέλη για την υγεία. Επίσης, θεωρούν ότι έχει στραγγιστεί στο βαθμό που το περισσότερο νερό και ο ορός γάλακτος έχουν εξαλειφθεί – άρα έχει πιο πλούσια υφή και πιο ξινή  γεύση. (Λέω «θεωρούν» επειδή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν παρέχει τυποποιημένο ορισμό για το «ελληνικό» γιαούρτι. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας, αντίθετα, μόλις τον περασμένο μήνα αποφάσισε ότι το ελληνικό γιαούρτι πρέπει να προέρχεται από την Ελλάδα).

Χρειάζεται δύο ή και τέσσερις φορές περισσότερο γάλα για να γίνει ελληνικό γιαούρτι σε σύγκριση με το κανονικό γιαούρτι. Και επειδή περιλαμβάνει περίπου διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, είναι πολύ πιο ικανοποιητικό. Παρόλα αυτά, δεν θα μας λυτρώσει από κακές επιλογές, ειδικά αν δεν είναι πραγματικό. Στην περίπτωση του Good & Delish Probiotic Greek Yogurt Covered Pretzel Bites (κάτι σαν γιαούρτι σε μπουκιές), η ζάχαρη και το φοινικοσπορέλαιο είναι υψηλότερα στον κατάλογο των συστατικών από ό,τι το ελληνικό γιαούρτι σε σκόνη. Στο Nice! Blueberry Greek Yogurt Cake, (κατασκευασμένο σε μεγάλο βαθμό από λευκό αλεύρι σίτου, παρεμπιπτόντως), το «ελληνικό γιαούρτι» στα συστατικά περιγράφεται ως κάτι που φτιάχνεται από «άπαχο γάλα και χωρίς λιπαρά στερεά γάλακτος». Και όπως επισημαίνει η Kantha Shelke, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων, «ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα εκτός από το ‘γάλα’ και τις ‘ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες’ αποτελεί απλώς εμπλουτισμό του προϊόντος ώστε να μοιάζει με το πρωτότυπο».

Οι ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής εκτός ψυγείου. Συνήθως δεν μπορούν να επιβιώσουν από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και τις χαμηλές θερμοκρασίες που είναι αναγκαίες για να δημιουργηθεί η πλειοψηφία των γεύσεων παγωμένου γιαουρτιού. Λέξεις όπως παστεριωμένο ή θερμικά επεξεργασμένο, μετά την καλλιέργεια, πληροφορούν τους καταναλωτές για την  έλλειψη οφελών στο πεπτικό. Αν οι διαδικασίες σύνθεσης συμβούν πριν προστεθούν οι καλλιέργειες, μπορούν πράγματι  να έχουν μια ευκαιρία να επιβιώσουν: αυτό συμβαίνει επειδή κάποια προβιοτικά μπορεί να είναι βιώσιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Ορισμένα χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αντέχουν στο ψήσιμο - αλλά αυτό δεν μπορεί να υποτεθεί, εκτός εάν ο παραγωγός το δηλώνει ρητά. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, όπως υποστηρίζει η Kristen Deshaies, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ του Stonyfield Organic Greek, «τα προϊόντα που διατηρούνται εκτός ψυγείου εκμεταλλεύονται μία τάση, χωρίς να προσφέρουν τα οφέλη που αναζητούν οι άνθρωποι για την υγεία τους».

Παρόλα αυτά, τα ελληνικά ψευτο-προϊόντα γιαουρτιού συχνά προσφέρουν ελάχιστη επιπλέον πρωτεΐνη, αλλά με υψηλό κόστος. Όταν έστειλα τις ετικέτες από ένα κουτί δημητριακά, μπουκίτσες γιαουρτιού και κέικ γιαουρτιού στη Νέα Υόρκη, η διαιτολόγος Lauren Slayton εξέφρασε τη λύπη της για τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού και τα συντηρητικά και επεσήμανε ότι μερικές φορές η εκδοχή ενός προϊόντος ελληνικού γιαουρτιού είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από ό,τι άλλες παρόμοιες επιλογές.
Είμαι υπέρ του ελληνικού γιαουρτιού όταν ενισχύει πραγματικά την υγεία ή τη γεύση ενός προϊόντος. (Για παράδειγμα, η ιδιαιτερότητα του ελληνικού παγωμένου γιαουρτιού μπανάνα- φυστικοβούτυρο των Ben & Jerry είναι - για να παραθέσω ό,τι λέει το κουτί – «πραγματικά καλή ελληνική γεύση».) Αλλά κατά τα άλλα, όπως συμβαίνει και με κάθε θυελλώδη έρωτα, καλύτερα να σκεφτούμε λίγο εάν πραγματικά αγαπάμε το ελληνικό γιαούρτι ή απλά την ιδέα του.

http://ideas.time.com/2013/04/24/has-greek-yogurt-jumped-the-shark/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 26/04/2013 18:42:19

  Πράγματι, τους Αμερικάνους τους απασχολούν πολύ σοβαρά προβλήματα

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Β.Κ.Σ. 26/04/2013 20:38:20

   Εντάξει, δεν το έβαλαν και σε έκτακτο δελτίο στο CNN, μια απλή έρευνα είναι.

 2. τασούλης avatar
  τασούλης 26/04/2013 20:35:13

  ποιά είναι η ελληνική λέξη για το γιογούρτ;

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 26/04/2013 23:28:15

  Απλώς κόλλησε το όνομα.
  Το greek yoghurt είναι κάτι σαν το french fries, το belgian waffles και το swiss cheese. Δεν το συνδέουν με την Ελλάδα.

  • Vee avatar
   Vee @ Στέργιος 27/04/2013 14:30:53

   Έχεις ζήσει στην Αμερική; Εγώ έχω, και σου λέω ότι κάνεις λάθος.

 4. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 29/04/2013 11:37:44

  Αστειευομενος με την γνωστη καταναλωτικη και εμφανησιακη μανια των Αμερικανων, θα μπορουσα να πω οτι τρελαθηκαν με το ελληνικο γιαουρτι λογω γνωστης αμερικανικης διαφημισης που λεει ελληνικο γιαουρτακι προκαλει 6packιαση. Αν και το γιαουρτακι ειναι πλουσια πηγη πρωτεϊνων απαραιτητων για την αναπτυξη των μυων, αν δεν πας να σπασεις τις μυϊκες ινες στο gym, no results Αμερικανακια μου. Βεβαια, μπορει να το θελουν απλα ως ενα απλο, υγιεινο δειπνο, οπως εγω. Ας ελπισουμε να μην εχουν δυσανεξια σε καποιο απο τα συστατικα του.

  Οπως και να εχει, ειναι ευχαριστο να κολλησει το yogurt με το greek. Να εχουμε και εμεις το αντιστοιχο swiss chocolate σαν την Ελβετια. Ιδου ευκαιρια για αναπτυξη, εργοστασια και εξαγωγες.

 5. sam avatar
  sam 13/05/2013 22:18:26

  το ελληνικό γιαούρτι επίσης προτιμάται στην Αμερική -όπου έζησα την περισσότερη ζωή μου -γιατι μάγειρες το προτιμούν έναντι του sour-cream σε αρκετές συνταγές λόγω του ότι είναι πιο υγιεινό έναντι των ενναλακτικών βουτύρων, τυριών σε σάλτσες και toppings. Μέχρι και το frozen yoghurt βγήκε και εδώ στην ελλάδα. Σε σχέση με το παγωτό είναι πιο θρεπτικό. Οπότε υπάρχει και ως πιο θρεπτική ενναλακτική λύση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.