Γιατί η άνοιξη μας κάνει ευτυχισμένους
08/04/2014 17:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η άνοιξη μας κάνει ευτυχισμένους

Υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις που εξηγούν γιατί το μυαλό και το σώμα μας γενικά αισθάνονται καλύτερα όταν αλλάζει η εποχή

Υπάρχουν ιατρικές αποδείξεις που εξηγούν γιατί το μυαλό και το σώμα μας γενικά αισθάνονται καλύτερα όταν αλλάζει η εποχή.

Η άνοιξη είναι επιτέλους εδώ και χάρη στις ακτίνες του πλανήτη Ήλιου πολλοί άνθρωποι είναι πλέον σε πολύ καλή διάθεση. Όμως, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τις πρώτες ανοιξιάτικες μέρες απλά νιώθουμε καλά, η ευφορία της άνοιξης δεν είναι μια ψευδαίσθηση: μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά.
Τρεις ερευνητές από διάφορους κλάδους περιγράφουν τη σχέση μεταξύ του καιρού και της καλής διάθεσης.

Ο ψυχολόγος. Τα ανθρώπινα όντα έχουν προγραμματιστεί να ξεκουράζονται στο σκοτάδι και να είναι ενεργά και με καλή διάθεση στο φως, λέει ο Peter Walschburger, ομότιμος καθηγητής Βιοψυχολογίας στο Freie Universität του Βερολίνου. «Αντιδρούμε μαζικά στο φως», κι έτσι η συνειδητή εμπειρία και η ανθρώπινη συμπεριφορά αλλάζουν ριζικά τις καλές ανοιξιάτικες μέρες. «Ξαφνικά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι έξω και έτσι αποκτάμε κι εμείς την τάση να βγαίνουμε έξω» λέει. Φυσικά, την άνοιξη αλλάζουμε και την γκαρνταρόμπα μας, με ρούχα που τείνουν να αναδείξουν το σώμα μας περισσότερο από ό,τι το χειμώνα, κάτι που διεγείρει την έλξη. «Θα δείτε περισσότερα ζευγάρια έξω για βόλτα», λέει. «Υπάρχει μια γενική επίδραση». Οι μυρωδιές και τα πουλιά που κελαηδούν επηρεάζουν και εμάς, σημειώνει ο Walschburger. «Έτσι, η άνοιξη είναι μια απίστευτη εποχή», σε αντίθεση με το χειμώνα, όταν ζούμε πιο περιορισμένα, κοιμόμαστε περισσότερο και βάζουμε λίγο βάρος.

Ο ενδοκρινολόγος. Οι ακτίνες του ήλιου αλλάζουν την ορμονική ισορροπία μας. Οι ορμόνες που έχουν μια ιδιαίτερα ισχυρή επιρροή στη διάθεσή μας είναι η ορμόνη του ύπνου μελατονίνη και η ορμόνη της ευτυχίας σεροτονίνη, εξηγεί ο Helmut Schatz, της Γερμανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας. Όταν ξημερώνει νωρίτερα και ο ήλιος λάμπει πιο έντονα, περισσότερο φως χτυπά το μάτι. Έτσι, η επίφυση –που μερικές φορές αποκαλείται το τρίτο μάτι- στέλνει μια εντολή στον εγκέφαλο να μειώσει την παραγωγή της μελατονίνης, «κάτι που μας κάνει πιο ζωντανούς».
Την ίδια στιγμή, η σεροτονίνη στον οργανισμό αυξάνεται όταν έχει λιακάδα και με περισσότερη ορμόνη της ευτυχίας στο αίμα μας η διάθεσή μας βελτιώνεται. Η ζέστη επίσης έχει επιπτώσεις στη διάθεσή μας, αν και το κρύο δεν συμβάλλει αναγκαστικά στη χειρότερη διάθεση. Όπως επισημαίνει ο Schatz, μια κρύα ημέρα του χειμώνα δεν είναι απαραίτητα κάτι που μας ρίχνει τη διάθεση. «Αισθάνεσαι επίσης πολύ καλά όταν κάθεσαι μπροστά από ένα καταφύγιο και κάνεις σκι στον ήλιο», λέει.

Ο γιατρός. Οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις καιρικές συνθήκες και πάντα ήταν. «Είναι στα γονίδια μας από την αρχαιότητα» λέει ο ιατρικός μετεωρολόγος Gerhard Lux της μετεωρολογικής υπηρεσίας DWD. Αν και η ευημερία μας δεν εξαρτάται πλέον από τον καιρό, ο καιρός εξακολουθεί να μας επηρεάζει. Την άνοιξη, τόσο οι ακτίνες του ήλιου όσο και ο εποχιακός ρυθμός ευθύνονται για την άνοιξη στα βήματα μας. «Ξαφνικά, νιώθουμε ότι πρέπει να πάμε κάπου για μια δροσερή μπύρα ή ένα παγωτό» λέει ο Lux. «Ενεργοποιείται η επιθυμία μας να είμαστε μέρος των πραγμάτων». Ορισμένες επιδράσεις του φωτός οδηγούν το σώμα να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα επιθυμίες, όπως το φαγητό και το σεξ. Κατ 'αρχήν, όταν το σώμα αντιδρά θετικά σε μια όμορφη μέρα, είναι ένα θετικό σημάδι» λέει. «Είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα λειτουργούν καλά».

http://www.welt.de/gesundheit/article126438686/Warum-ein-Fruehlingstag-so-unglaublich-guttut.html

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 10/04/2014 22:24:52

    MατωμέναΦεγγάρια 2014 http://www.usatoday.com/story/tech/2014/04/03/lunar-eclipse-april-15-blood-moon/7210901/ Μια Σεληνιακή Τετράδα – μία σειρά τεσσάρων συνολικά σεληνιακών εκλείψεων – αρχίζει το βράδυ της 14ης – 15ης Απριλίου. Οι άνθρωποι την αποκαλούν έκλειψη της Σελήνης του Αίματος. Να γιατί. πηγή: EarthSky.org | Αpr 10, 2014 | by Bruce McClure & Deborah Byrd | http://binged.it/PV44Rl {credit: Bing} Η πρώτη έκλειψη της Ματωμένης Σελήνης (Blood Moon) από μια σειρά τεσσάρων εκλείψεων, θα συμβεί τη νύχτα της 14ης-15ης Απριλίου. Αυτή η ολική έκλειψη της Σελήνης θα είναι ορατή από την Αμερική. Εμείς οι αστρονόμοι, δεν είχαμε ακούσει για τον όρο Ματωμένη Σελήνη ο οποίος ευρέως χρησιμοποιήθηκε πριν την έλευση αυτού του έτους, και ο οποίος, τώρα διαδίδεται όλο και περισσότερο από τα Mέσα Mαζικής Eνημέρωσης. Η προέλευση του όρου είναι θρησκευτική, σύμφωνα με τον χριστιανό πάστορα John Hagee, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο το 2013 σχετικά με τα Φεγγάρια του Αίματος. Εν τω μεταξύ, αστρονόμοι και ορισμένοι υπέρμαχοι των χριστιανικών προφητειών, τώρα συζητούν για την επερχόμενη Σεληνιακή Τετράδα – μία σειρά τεσσάρων συνολικά σεληνιακών εκλείψεων – η οποία αρχίζει το βράδυ της 14ης – 15ης Απριλίου 2014. Εμείς εδώ στο EarthSky δεν έχουμε ειδικές γνώσεις σχετικά με τα Φεγγάρια του Αίματος της Βιβλικής Προφητείας. Αλλά, δεδομένου ότι είναι Φεγγάρια, και δεδομένου ότι οι άνθρωποι ζητούν από εμάς να μάθουν, θα θέλαμε να τους δώσουμε κάποιες πληροφορίες. Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Φεγγάρια του Αίματος. Τι είναι η Σεληνιακή Τετράδα; http://earthsky.org/space/what-is-a-blood-moon-lunar-eclipses-2014-2015#tetrad Φεγγάρια του Αίματος στη Βιβλική Προφητεία http://earthsky.org/space/what-is-a-blood-moon-lunar-eclipses-2014-2015#prophecy Ημερομηνίες της Βιβλικής Προφητείας για τα Φεγγάρια του Αίματος 2014 και 2015. http://earthsky.org/space/what-is-a-blood-moon-lunar-eclipses-2014-2015#dates Γιατί ο όρος Ματωμένη Σελήνη χρησιμοποιείται για να σημάνει τη πανσέληνο της Σεληνιακής Τετράδας; http://earthsky.org/space/what-is-a-blood-moon-lunar-eclipses-2014-2015#why Άλλες φορές στην αστρονομία που ακούτε "Φεγγάρι" και "Αίμα" στην ίδια πρόταση. http://earthsky.org/space/what-is-a-blood-moon-lunar-eclipses-2014-2015#astronomy Ημ/νίες 2014 & 2015 των Φεγγαριών της Συγκομιδής και του Κυνηγού στο Β. Ημισφαίριο http://earthsky.org/space/what-is-a-blood-moon-lunar-eclipses-2014-2015#hunters Ολική έκλειψη σελήνης σε Βόρεια και Νότια Αμερική το βράδυ της 14ης – 15ης Απριλίου http://earthsky.org/tonight/total-lunar-eclipse-for-the-americas-on-night-of-april-14-15 μτφρ: η Dimi

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.