Βραζιλία: εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα κατά της λογικής ότι γυναίκες με προκλητικό ντύσιμο «αξίζει να βιαστούν»
03/04/2014 09:10
Του Μάρκο Πόλο
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βραζιλία: εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα κατά της λογικής ότι γυναίκες με προκλητικό ντύσιμο «αξίζει να βιαστούν»

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βραζιλία έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Ερευνών της χώρας, η οποία, λίγο πολύ, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το 65,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το ντύσιμο μιας γυναίκας, δηλαδή αν είναι σχετικά προκλητικό, δικαιολογεί το να πέσει θύμα βιασμού

Σάλο έχει προκαλέσει στη Βραζιλία έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Ερευνών της χώρας, η οποία, λίγο πολύ, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το 65,1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το ντύσιμο μιας γυναίκας, δηλαδή αν είναι σχετικά προκλητικό, δικαιολογεί το να πέσει θύμα βιασμού. Για την ακρίβεια η φράση που χρησιμοποιούνταν στο ερωτηματολόγιο ήταν «της αξίζει να πέσει θύμα βιασμού». Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 58,5% θεωρεί ότι «αν οι γυναίκες ήξεραν να συμπεριφέρονται, θα γίνονταν λιγότεροι βιασμοί». Σε αντίφαση με τα συμπεράσματα αυτά έρχεται η απάντηση ότι το 91% θεωρεί ότι οι άνδρες πρέπει να τιμωρούνται με φυλάκιση όταν χτυπούν τις συντρόφους τους. Το πιο συγκλονιστικό, δε, από όλα είναι ότι με βάση τα στοιχεία που έδωσε το Ινστιτούτο, το 66,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα (που ήταν συνολικά 3.810 άτομα από 212 πόλεις) ήταν γυναίκες!

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων ιδιαίτερα από γυναίκες ακτιβίστριες και οργανώσεις, με το διαδίκτυο να παίρνει φωτιά. Με πρωτοβουλία της δημοσιογράφου Νανά Κουερόζ στήθηκε, μέσα σε λίγες ώρες, σελίδα στο facebook με τον τίτλο «δεν μου αξίζει να βιαστώ » που έχει, ήδη, 3.000 φίλους ενώ εκατοντάδες γυναίκες φωτογραφήθηκαν με την ίδια φράση να καλύπτει το στήθος τους. Η Κουερόζ σχολίασε ότι το πλέον θλιβερό είναι ότι γυναίκες είναι αυτές που έχουν την εκτίμηση η οποία αναφέρεται στην έρευνα και εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «όντας τα μεγαλύτερα θύματα του σεξισμού που υπάρχει στη χώρα, είναι τόσο καταπιεσμένες που δεν νοιώθουν να έχουν το οποιοδήποτε δικαίωμα όσον αφορά στον εαυτό τους, νιώθουν ότι πάντα οι άλλοι έχουν δίκιο και αυτές άδικο». Τα αποτελέσματα σχολίασε δια μέσου twitter και η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, τονίζοντας ότι η Βραζιλία «έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών».

Οργανώσεις δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η βραζιλιάνικη κοινωνία παραμένει ακόμη εξαιρετικά πατριαρχική και σεξιστική ενώ η βία κατά των γυναικών, και ιδιαίτερα η σεξουαλική βία, μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούνταν μάλλον κάτι το συνηθισμένο παρά η εξαίρεση. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και το 2009 ως βιασμός χαρακτηριζόταν μόνο η πράξη κατά την οποία αποδεικνυόταν ιατρικά η διείσδυση στον κόλπο μιας γυναίκας. Αντίθετα, η διείσδυση πρωκτικά, χαρακτηριζόταν απλώς «απρεπής επίθεση».

Οι αρχές εκτιμούν ότι η αλλαγή της νομοθεσίας καθώς και οι μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν και καλούσαν τις γυναίκες να καταγγέλλουν και τις επιθέσεις που γίνονται από μέλη της οικογενείας και συγγενείς και φίλους (κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γινόταν) είναι από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αύξηση κατά 157% των καταγεγραμμένων καταγγελιών για βιασμό μεταξύ 2009 – 2012, με την πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο να καταγράφει 16 επιθέσεις καθημερινά. Παρόλα αυτά, οι βραζιλιάνικες αρχές εκτιμούν ότι η επίσημη εικόνα δεν προσεγγίζει ακόμη την πραγματικότητα, την οποία θεωρούν πολύ πιο άσχημη, καθώς οι περισσότερες γυναίκες παραμένουν θύμα της ίδιας της βίας που εισπράττουν στην καθημερινότητά τους και θεωρούν ότι ίσως φταίνε οι ίδιες γι αυτό.

Πηγές: bbc, Huffington post, Daily Mail

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.