Βραβείο Νόμπελ για τον εντοπισμό του «GPS του εγκεφάλου»
06/10/2014 18:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βραβείο Νόμπελ για τον εντοπισμό του «GPS του εγκεφάλου»

Ο Αγγλο-αμερικανός Τζον Ο'Κιφ καθώς και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι-Μπριτ Μόζερ και Έντβαρντ Μόζερ τιμήθηκαν από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Ιατρικής. Οι τρεις επιστήμονες βραβεύθηκαν για την μελέτη του εγκεφάλου και τον τρόπο που αυτός δημιουργεί ένα σύστημα πλοήγησης, ένα είδος «εσωτερικού GPS» όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο μας βοηθά να προσανατολιζόμαστε και να μετακινούμαστε σε ένα περίπλοκο περιβάλλον.

«Οι ανακαλύψεις τους έλυσαν ένα πρόβλημα που απασχολεί φιλοσόφους και επιστήμονες εδώ και αιώνες: πώς δημιουργεί ο εγκέφαλος τον χάρτη του κόσμου που τον περιβάλλει και πως καταφέρνουμε να μετακινούμαστε σε ένα περίπλοκο περιβάλλον» αναφέρει η σουηδική επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Αυτό το εσωτερικό σύστημα πλοήγησης μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε σε ένα δωμάτιο, αποδεικνύοντας την ύπαρξη της κυτταρικής βάσης μίας υψηλής νοητικής λειτουργίας που μας δίνει τη δυνατότητα να απαντάμε σε απλές ερωτήσεις όπως: «πώς ξέρουμε πού βρισκόμαστε; Πώς καταφέρνουμε να βρούμε τον δρόμο από τον έναν τόπο στον άλλο; Και πώς αποθηκεύουμε αυτές τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να βρούμε αμέσως την κατεύθυνση την επόμενη φορά που παίρνουμε τον ίδιο δρόμο;».

Ο Τζον Ο'Κιφ ανακάλυψε το 1971 το πρώτο συστατικό αυτού του "εσωτερικού GPS". Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, οι Μέι-Μπριτ και Εντβαρντ Μόζερ ταυτοποίησαν ένα δεύτερο σημαντικό συστατικό αυτού του συστήματος πλοήγησης, νευρώνες που δημιουργούν ένα σύστημα συντεταγμένων για τον προσδιορισμό των θέσεων. Τα σημαντικά ευρήματα των τριών επιστημόνων αναμένεται να συμβάλλουν στην κατανόηση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Το Νόμπελ Ιατρικής συνοδεύεται από το ποσό των 8 εκατ. κορόνων (880.000 ευρώ) και είναι το πρώτο βραβείο Νόμπελ που απονέμεται κάθε χρονιά.

www.theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. cynthia avatar
    cynthia 06/10/2014 21:51:53

    Οι Νευροεπιστήμες . Η μελέτη του εγκεφάλου και της εκπληκτικής πλαστικότητας των νευρώνων ,που είναι το θαύμα της ίδιας της ζωής , οδηγεί όλο κ περισσότερο στην κατανόηση σκέψεων , συναισθημάτων κ συμπεριφορών .Σε ένα κόσμο βίαιο και αυτοκαταστροφικό , το καλό αντιμάχεται το κακό και το κερδίζει στα σημεία .Ο άνθρωπος , κατ´εικόνα κ καθ´ομοίωση ,συναντιέται προς στιγμήν με τον Δημιουργό του .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.