17/11/2009 09:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρέθηκε ένα από τα μυστικά της μακροζωϊαςΕπιστήμονες ερευνητές μπόρεσαν και εντόπισαν ένα  κοινό στοιχείο,  που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι που ζουν μέχρι τα εκατό χρόνια.  Το κοινό στοιχείο είναι τα υψηλά επίπεδα «τελομεράσης», ενός ένζυμου που προστατεύει το DNA και που θα μπορούσε να αναπαραχθεί τεχνητά ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά φάρμακα για την αύξηση της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής. Το συγκεκριμένο ένζυμο επιδιορθώνει τα «τελομερή», τις απολήξεις δηλαδή του DNA,  που έχουν παρομοιαστεί με τα πλαστικά κομμάτια στις άκρες των κορδονιών παπουτσιών, που τα εμποδίζουν να διαλυθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με μια τελευταία έρευνα, αυτοί που φτάνουν τα εκατό, καθώς και τα παιδιά τους, έχουν πολύ υψηλά επίπεδα τελομεράσης και πολύ μακρύτερα τελομερή, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πολλοί ειδικοί όμως αμφισβητούν τα αποτελέσματα, καθώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν όλοι τους Ashkenazi Εβραίοι, μια πληθυσμιακή ομάδα που τα μέλη της έχουν στενές συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, καθιστώντας τα όποια αποτελέσματα ανεπαρκή, σχετικά με τον γενικό πληθυσμό.

Ένας επιστήμονας προειδοποίησε μάλιστα, πως η τεχνητή αύξηση της τελομεράσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρκινικές μεταλλάξεις. Εξάλλου, πέρα από τις όποιες γενετικές ιδιομορφίες, οι εκατονταετείς που μελετήθηκαν, διέθεταν επίσης  χαμηλή σωματική μάζα, αλλά και υψηλά επίπεδα καλής χοληστερίνης, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

 BBC

ΣΧΟΛΙΑ

  1. (Α)θανάσης avatar
    (Α)θανάσης 17/11/2009 14:30:20

    "Σεισμόν καλούμε σεισμική δόνηση" δηλαδή...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.