17/09/2009 23:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βοηθάει ή όχι το πλύσιμο των χεριών στην προστασία από τον ιό;Όλοι οι ειδικοί, μηδενός εξαιρουμένου, που μας βομβαρδίζουν με συμβουλές για την αποφυγή της νέας γρίπης, επιμένουν πως το πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό είναι ότι καλύτερο. Στα φαρμακεία της χώρας μας τα αντισηπτικά υγρά είναι είδος δυσεύρετο, καθώς όλοι πλέον τα προμηθεύονται με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί τα στοκ.

 Όπως όμως αναφέρει το περιοδικό Newsweeκ, οι επιστήμονες είναι  σκεπτικοί όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του αντισηπτικού υγρού. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να είναι καλό για να αποφεύγεται η μετάδοση των κοινών κρυολογημάτων, λένε, αλλά η συγκεκριμένη γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και όχι της αφής. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ενός ινστιτούτου της Μιννεσότα:«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αναστάτωση, αλλά με κάθε ειλικρίνεια, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το πλύσιμο των χεριών εμποδίζει τη μετάδοση του ιού της γρίπης», λέει. Ένας επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Μπέρκλει συμφωνεί με τα παραπάνω και συμπληρώνει πως « η απλουστευτική λογική του πλυσίματος των χεριών δημιουργεί μια πλαστή αίσθηση ασφάλειας στο κόσμο… το πλύσιμο χεριών μπορεί να βοηθάει στην αποφυγή αναπνευστικών μολύνσεων αλλά όσον αφορά στη νέα γρίπη, η καλύτερη πρόληψη είναι ο εμβολιασμός τον ερχόμενο Οκτώβριο…».

 Newsweek

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thouthou avatar
  thouthou 17/09/2009 23:34:00

  Ε, βέβαια, εδώ έχει στηθεί ολάκερη βιομηχανία εμβολιασμών, και η πλεμπάγια θα χαλαρώσει πλένοντας τα χέρια της; Αυτό θα επιφέρει χάσιμο χρόνου, με πιθανότητα να σβήσει η πανδημία, όπως αυτή των πτηνών.... Και τότε τί θα γίνουν τα στοκ των εμβολίων;

 2. El Gekko avatar
  El Gekko 18/09/2009 09:58:08

  Είναι προφανές πως ελάχιστη συνεισφορά μπορεί να έχει.
  Για παράδειγμα, μπαίνεις στον ηλεκτρικό με 100 άτομα στο βαγόνι λες να κινδυνεύεις να κολλήσεις την γρίπη από την χειρολάβή.

  Από την άλλη όμως ας μάθουν ορισμένοι να πλένουν τα χέρια τους μπας και γλυτώσουμε καμιά ηπατίτιδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.