#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/05/2011 10:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βιώνουμε την τρίτη ΆλωσηΤου Παναγιώτη Αποστόλου

Τρίτη 29 Μαΐου 1453.

Οι υπερασπιστές της Πόλεως είναι 9.000 Έλληνες Βυζαντινοί και μερικοί ξένοι μισθοφόροι, με 26 πλοία, ενώ οι άπιστοι απαριθμούν 258.000 με 400 πλοία. Η μάχη είναι άνιση και η πολύμηνη τιτανομαχία μιας πολιορκίας λαμβάνει τέλος.

Ο Κωνσταντίνος μάχεται γενναία, άλλοτε φροντίζοντας τους λαβωμένους συντρόφους του, άλλοτε επιβλέποντας την επιδιόρθωση των τειχών και άλλοτε κοιτώντας προς την θάλασσα, προσμένοντας την βοήθεια που του είχε υποσχεθεί ο Πάπας.

Το τέλος πλησιάζει, αλλά ο Κωνσταντίνος μένει αγέρωχος και αναφωνεί προς τους συντρόφους του:

«Εάν η Πόλις μου απωλεσθεί, θα απωλεσθώ μαζί της».

 

Λίγες ώρες αργότερα, πριν την τελική επίθεση, όταν ο πολιορκητής Μεχμέτ του μηνύει να παραδώσει την Πόλη, με αντάλλαγμα να φύγει ελεύθερος με όλα του τα υπάρχοντα και να γίνει αφέντης του Μοριά, εκείνος ως μεγάλος Έλληνας σηκώνει το ανάστημά του, ανάστημα ιερό και θεϊκό και λέει:

«το δε την Πόλιν σοι δούναι, ουκ εμόν εστίν ούτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη, πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».

 

Η κερκόπορτα ανοίγει. Η άμυνα καταρρέει και ο εχθρός ξεχύνεται   ως πεινασμένο θηρίο και αρχίζει να καταστρέφει και να λεηλατεί. Ορμάει  σε παλάτια και αρχοντικά, σε μοναστήρια και εκκλησιές. Σφαγιάζει και  κακοποιεί άνδρες και γυναικόπαιδα. Αποκαθηλώνει κάθε σύμβολο της Χριστιανικής πίστεως μέχρι και τον Σταυρό που επί χίλια χρόνια δέσποζε στο ψηλότερο σημείο του κάστρου. Ο θόρυβος της πτώσης του Σταυρού  αντηχεί παντού και κάνει όλη τη Δύση να ριγήσει. Μια Δύση που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε  στην υποσχεθείσα βοήθεια προς την Βασιλεύουσα.

Η κερκόπορτα άνοιξε και έκρινε την τύχη του κόσμου και την Ιστορία της Βασιλεύουσας.

 

29 Μαΐου 1453, μια αποφράδα ημέρα για την Ρωμιοσύνη.

Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως είναι ιστορικό γεγονός με κοσμοϊστορική σημασία. Είναι ίσως από τις δραματικότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Είναι το τέλος μιας ιστορίας που οδήγησε την ανθρωπότητα, μέσα σε λίγες στιγμές  από το φως στο σκοτάδι.

 

Αμέσως μετά την άλωση, ο σκλάβος δεν μπορεί να πιστέψει, ότι αυτός ο γίγαντας, ο πρωτοφανής στρατιώτης της ελευθερίας, σκοτώθηκε. Δεν σκοτώθηκε, αλλά υπάρχει, λέει, μαρμαρωμένος και μια μέρα θα αναστηθεί. Έτσι, γεμάτος θαυμασμό για τον αγώνα και την θυσία του Μεγάλου Αυτοκράτορα και προσπαθώντας να αναπτερώσει τις ελπίδες του πολύπαθου Έθνους μας, ο λαός συνθέτει το τραγούδι της Αγιά Σοφιάς. Ένα τραγούδι που αποτελεί σύνθημα ψυχής, ένα τραγούδι που επέζησε σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο και τη Μ. Ασία και θεωρήθηκε βάση και ξεκίνημα πολλών απελευθερωτικών αγώνων και επαναστάσεων εναντίον του κατακτητή σ' ολόκληρη αυτή την περιοχή. Αυτό το δημοτικό τραγούδι συγκινεί ακόμη και μέχρι σήμερα τις γενεές Ελλήνων.

 

«Σημαίνει ο Θιος, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,

σημαίνει κι η Αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,

με τετρακόσια σήμαντρα κι εξήντα δύο καμπάνες, κάθε καμπάνα

και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.

Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης

κι απ’ την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.

Να μπούνε στο χερουβικό και να ‘βγει ο βασιλέας.

φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι απ’ αρχαγγέλου στόμα:

Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα’ άγια,

παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστείτε,

γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.

Μον’ στείλτε λόγο στη φραγκιά, να ‘ρωτούνε τρία καράβια

το να πάρει το σταυρό και τα’ άλλο το βαγγέλιο,

το τρίτο, το καλύτερο, την άγια τράπεζά μας,

μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν.

Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες.

«Σώπασε, κυρά Δέσποινα, και μη πολύ δακρύζεις,

Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας είναι».

 

Σήμερα, το σήμα κατατεθέν αυτής της μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος κτίστηκε το 537 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό και παρέμεινε το λίκνο του Χριστιανισμού, για 1000 περίπου χρόνια, έγινε τζαμί και αργότερα μουσείο, ενώ τα τελευταία χρόνια, η υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Τουρκία, με την αμέριστη στήριξη των Ελληνικών κομμάτων εξουσίας, το χρησιμοποιεί ως χώρο επιδείξεων μόδας, ως χώρο φιλοξενίας εκθέσεων εσωρούχων και ειδών υγιεινής.

Θα ήταν, λοιπόν, αυτονόητο οι κυβερνήσεις μας που διακαώς επιζητούν την άρον άρον είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., να απαιτήσουν από την γείτονα χώρα έστω την απόδοση του σκοπού για τον οποίο οικοδομήθηκε το σύμβολο του Ορθοδόξου Χριστιανισμού, η πριν από 1500 περίπου χρόνια, Αγία Σοφία.

 

Αλλά αυτό το αυτονόητο δεν είναι ούτε απορίας άξιο, αφού αυτά τα κόμματα εξουσίας τριάντα έξη ολόκληρα χρόνια δεν έλυσαν κανένα κοινωνικό πρόβλημα παρά τις συνεχείς προεκλογικές τους εξαγγελίες. Ξεχαρβαλωμένη η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η Εθνική άμυνα, το ασφαλιστικό, ο πολιτισμός. Τα ατοπήματα των δύο κομμάτων εξουσίας είναι εξόφθαλμα και αποδεδειγμένα. Κατασπατάλησαν ασύστολα το απίστευτο χρήμα που εισέρευσε στην χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απέβλεπε στην ανάπτυξη και την υποδομή της,  ώστε να επιτευχτεί η σύγκλιση της Ελληνικής οικονομίας με τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης.  Δημιούργησαν παρανοϊκό και ακατάσχετο δανεισμό βουλιάζοντας κάθε μέρα που περνούσε την χώρα στην άβυσσο. Μοίραζαν πρόσκαιρες φρούδες ελπίδες, με τα ρουσφέτια και τους διορισμούς στο δημόσιο. Ανάγκασαν τον πολίτη να ψηφίζει, με μοναδικό κριτήριο το ατομικό του και μόνο συμφέρον. Υφάρπαζαν επί της ουσίας βίαια την ψήφο του άμοιρου ψηφοφόρου, το τελευταίο απομεινάρι διαφοράς από το σκλάβο, το ραγιά.

 

Αποτέλεσμα αυτής της φαύλης πολιτικής είναι το σημερινό κατάντημα της χώρας, όπου κατακρεουργούνται οι μισθοί εργαζομένων και οι συντάξεις απόμαχων της εργασίας, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς, όπου οι έμμεσοι φόροι είναι χαράτσι απάνθρωπης αδικίας, όπου η ανεργία, ειδικά στους νέους καλπάζει και δεν δίνει στην νεολαία μας καμία ελπίδα και προοπτική.

Έχουν ήδη υποθηκευθεί τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδος μας και έχουμε ως χώρα παραιτηθεί ολοσχερώς οποιασδήποτε ασυλίας πηγάζει από νόμους ή συνθήκες, δηλαδή παραιτηθήκαμε από οποιοδήποτε στοιχείο συνιστά Εθνική κυριαρχία.

Βιώνουμε στις μέρες μας, δυστυχώς την Τρίτη Άλωση και έχουμε όλοι μερίδιο ευθυνών.

 

Εσύ λοιπόν Έλληνα, για ότι πολέμησες, σήμερα είναι ταμπού. Οι Τούρκοι ξαναβρίσκουν 558 χρόνια μετά ανοικτή και πάλι την κερκόπορτα. Βολτάρουν στο Αιγαίο όποτε γουστάρουν, όπου γουστάρουν και όσο γουστάρουν ! Δεν μας «χόρτασαν» οι καρπαζιές το 1922 στην Σμύρνη, το 1955 στην Πόλη, το 1974 στην Κύπρο! Τώρα, στέλνουμε στην Πόλη γιουσουφάκια, που τραγουδάνε καλά χορεύουν καλλίτερα, κάνουν κουμπαριές καταθέτουν στεφάνια στον σφαγέα των Ελλήνων, Κεμάλ Ατατούρκ και δόξα τον Αλλάχ!

 

Χάσαμε την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη, την Κυρήνεια, την Αμμόχωστο. Μας παζαρεύει ο ξένος δάκτυλος την Θεσσαλονίκη. 'Έχουμε χάσει την Β. 'Ήπειρο. Οι Αλβανοί δημιουργούν θέμα Τσαμουριάς. Τα νησιά μας και το Αιγαίο μας αμφισβητείται. Οι ξυπόλητοι Σκοπιανοί μας πήραν το όνομα της Μακεδονίας. Οι Τούρκοι αλωνίζουν την Θράκη μας και το Τούρκικο Προξενείο στην Κομοτηνή, προετοιμάζει ανενόχλητο το έδαφος για την ένωση της Θράκης. Στην Κρήτη υποκινούνται αυτονομιστικά κινήματα ανεξαρτησίας, από την μητέρα Ελλάδα.

 

Άντε βρε παιδιά, κουράγιο! Λίγο ακόμα δεβαριεδισμό, λίγο ακόμα  παχυδερμισμό, βάλτε μια δόση προοδευτικούρας και θα φέρουμε πάλι τα σύνορα εκεί που ήταν κάποτε.

 

Εσύ Έλληνα του 1904, του '12-'13, του ΄19-΄22, του '40-΄41, του ΄74 στην μαρτυρική Κύπρο, ξύπνα και σήκω! Αρκετά ξαπόστασες στο μνήμα σου. Σήκω για να μεταλαμπαδεύσεις στους νέους της εποχής μας, την αγάπη προς την πατρίδα. Σήκω γιατί εάν αρνηθείς αυτό το προσκλητήριο, κάποιοι απόγονοί σου είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν ακόμη και το μνήμα σου.

 

Για την Ελλάδα εσύ στερήθηκες νιάτα και ομορφιά, πολεμώντας με το καριοφίλι στο χέρι και την Εικόνα του Χριστού στο στήθος. Πολέμησες μεγαλώνοντας την Ελλάδα.

Ξύπνα αγόρι μου, φόρεσε τα καλά σου, η Ελλάδα σε περιμένει! Εσένα και τη γενιά σου, για να εμφυσήσεις την ανδρεία και το φρόνημά σου  στους νεοέλληνες, για να σωθεί η φαμίλια μας.

 

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να πεθάνει!

Δεν πρέπει να πούμε: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΛΩ ! Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να συνεχίσουν το άθλιο κατάντημα του ξεπουλήματος του τόπου μας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 29/05/2011 11:01:34

  Συγχαρητήρια!

 2. armagedon avatar
  armagedon 29/05/2011 11:14:32

  ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ

 3. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 29/05/2011 11:21:23

  Κυριε Αποστολου συγχαρητηρια για το αρθρο σας ...ειναι εξαιρετικο...ωντας νεος μπορω να πω πως νιωθω αυτα που λετε ....και τα υποστηριζω μακαρι ολοι μας να ειχαμε τοςο βαθια και αληθινη αγαπη για την πατριδα μας....σας ευχαριστω γ αυτο το αρθρο με επνευσατε κ μου δωσατε να καταλαβω κατι σημαντικο ...ΠΩΣ Η ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΗ ΠΩΣ Η ΓΕΝΙΑ ΜΟΥ ΑΝ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΨΙΣΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΩΘΕΙ....ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΓΑΡΙΣΑΝ...ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΚΥΛΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ....Ε ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΝΩ ΟΡΚΟ ΘΑ ΠΑΛΕΨΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΣΕΙΣ....ευχαριστω

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/05/2011 11:44:59

  Ας διαβάσουν ορισμένοι και το : Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η τελευταία νύχτα της πόλης του Chedomil Mijatovich, για να δούμε ότι περισσότεροι ήταν οι χριστιανοί πολιορκητές της Κωνσταντινούπολης από τους Υπερασπιστές της.
  Ότι υπήρχαν και Μουσουλμάνοι υπερασπιστές της πόλης.
  Οτι αν ο κλήρος είχε σταθεί στο ύψος του η πόλη δεν θα έπεφτε τόσο εύκολα.
  Ότι η πτώση είχε γίνει πολύ νωρίτερα χάρη στο ξεπούλημα λιμανιών σε Γενοβέζους και Βενετσιάνους και με την αδιαφορία, την προδοσία και τη δειλία του Ισαάκιου του Β΄, το 1453 ήταν απλά το τέλος του δρόμου .
  Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι.
  Δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι.
  Υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει καθήκον και δουλειές.
  Η Ιστορία γράφεται από τις επιλογές, τα γεγονότα απλά ακολουθούν...

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Ο Ιθαγενής 29/05/2011 12:30:44

   Λυπάμαι αλλά κάνεις πολλά και βασικά λάθη. Και η άλωση δεν ήταν το τέλος του δρόμου.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ ΝΙΚΟΛΑΣ 29/05/2011 13:12:25

    Σε ακούω λοιπόν.
    Δεν υπήρχαν Ελληνες και χριστιανοί ορθόδοξοι και άλλοι στον στρατό του Μωάμεθ του Β;
    Δεν υπήρχαν Μουσουλμάνοι υπερασπιστές στα τείχη της πόλης;
    Οι σιδερόφραχτοι του Κράλη της Σερβίας σε ποιο πλευρό ήταν;
    Πόσοι Ελληνες ήταν με το Μωάμεθ;
    7,000 Υπερασπιστές και 15.000 μοναχοί
    Να θυμηθούμε τι έλεγε ο πρώτος πατριάρχης μετά την άλωση την ώρα της μάχης για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο;

    Το ξήλωμα άρχισε το 1204 με την πτώση από τους φίλους μαςΤο ξέφτισμα από την παροχή προνομίων, γαιών, λιμανιών, φορολογικές ατέλειες σε Βενετούς, Γενουάτες και Εκκλησία

    Την 29/5/1453 δεν μας πήραν τίποτα εμείς χάσαμε από λάθη παραλείψεις και φιλονικίες ετών
    Την 29/5/2011 η Κωνσταντινούπολη είναι Τουρκική όπως κάθε σπιθαμή σε τούτη τη γωνιά είναι Ελληνική.
    Οσοι ονειρεύονται αυτοκρατορίες ας μας πουν πως θα διαχειριστούν μερικά εκατομμύρια λαθρομετανάστες και μετά τι θα κάνουν 11.000.000 Ελληνες μια πόλη 12.00.000 μουσουλμάνων.

    Η Ιστορία είναι για μάθηση και διδαχή.
    Από που έρχεσαι
    Τι έκανες (αποφάσεις)
    Τι να μην ξανά κάνεις (λάθη)
    Τι να κάνεις. (επιλογές)

    Σε ακούω λοιπόν.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Ο Ιθαγενής 29/05/2011 13:26:24

     Ότι και να λές, τότε συγκρούστηκε ο χριστιανικός Ελληνισμός με το Ισλάμ. Όσο και να παραθέτεις νούμερα με χριστιανούς στο πλευρό του Μωάμεθ αυτό δεν αλλάζει. Τα νούμερα μπορεί να είναι και σωστά, εσύ πρέπει όμως να προσπαθήσεις να δεις το δάσος, άσε τα δεντράκια στην άκρη.

     Λυπάμαι που θα το ξαναπώ, αλλά κάνεις πολλά λάθη και χρησιμοποιείς με προπαγανδιστικό τρόπο ένα άξιο προς μελέτη έργο όπως αυτό του Mijatovich (άξιο προς μελέτη δε σημαίνει και 100%, αυτό το ξέρει ακόμη κι ο ίδιος ο συγγραφέας όταν κάνει σοβαρή δουλειά).

     Κι αυτά που και καλά αναφέρεις ως επιχειρήματα αλληλοαναιρούνται. Τα ίδια σου τα λόγια! Π.χ. τη μια λές "Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι." την άλλη ξαναχρησιμοποιείς το ρόλο των Δυτικών και λές (σε ένα βαθμό σωστά, αν και ξεχνάς ότι προηγήθηκε το Μάτζικερτ) "Το ξήλωμα άρχισε το 1204 με την πτώση από τους φίλους μας".

     Συγνώμη αλλά η όλη επιδερμική προσέγγιση σου δείχνει απλά στρατευμένη σκέψη. Άσε λοιπόν την Ιστορία ήσυχη και εμάς να θρηνούμε, να θυμόμαστε και να ελπίζουμε σε έναν αναγεννημένο Ελληνισμό που θα έχει Λεωνίδες, Παλαιολόγους και Κολοκοτρώνηδες για τις κρίσιμες στιγμες.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΝΙΚΟΛΑΣ 29/05/2011 14:00:30

      Πολύ καλά τα λέει ο "Ιθαγενής".

      Οσον αφορά την μάχη του Μάτζικερτ, διάβασε για τους φεουδαρχικούς πολέμους μεταξύ βυζαντινών που είχαν προηγηθεί στην διάρκεια του 110υ αι, που δίχασαν και αποδυνάμωσαν την βυζαντινή αυτοκρατορία και επηρρέασαν πρόσωπα(βλ. Α.Δούκα) που πιθανόν να έπαιξαν ρόλο στην λανθασμένη πληροφόρηση του Ρωμανού σχετικά με τον δύναμη και τις κινήσεις του στρατεύματος του Αρπ Αρσλάν και δεν εκτέλεσαν τις αυτοκρατορικές διαταγές.

     • Ο Ιθαγενής avatar
      Ο Ιθαγενής @ ΝΙΚΟΛΑΣ 29/05/2011 14:02:17

      Ο Χριστιανισμός με το Ισλάμ είχε ξεκινήσει να συγκρούεται πολύ νωρίτερα...πριν τις Δυτικές σταυροφορίες τον 70 αιώνα (Ηράκλειος) με την πρώτη μεγάλη ήττα το 637 στο Γιαρμούκ της Γαλιλαίας.

      Οι δε Δυτικοί δεν φταίνε σε τίποτα έκαναν τη δουλειά τους ...ο Ισαάκιος Αγγελος τους κάλεσε γιατί ήθελε να ξανά κάτσει στο θρόνο και ο Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος τους κοιτούσε.

      Στο Ματζικέρτ εμείς φταίμε... καθώς κάποιοι δεν ήθελαν να πάνε στρατό και άλλοι δεν ήθελαν να πληρώνουν φόρο ...(Νορμανδούς, Βούλγαρους, Πετσενέγγους, Φράγκους, Αλανούς, Γότθους, Σλάβους, Χαζάρους, Τουρκομάνους Ούζους, Κουμάνους και Ιβηρες από την Αρμενία ο στρατός του Ρωμανού Διογένη...) με μια σειρά εμφυλίων πολέμων.


      Δυστυχώς μπαμπούλες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια φίλε μου.
      Στην πραγματική ζωή υπάρχουν παραλείψεις, αποφάσεις και ευθύνες.

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ Ο Ιθαγενής 29/05/2011 14:09:33

      Κι όμως δεν αναιρείς όσα ανέφερα. Την οπτική σου "φταίμε εμείς, δεν φταίνε οι Δυτικοί γιατί κάναν τη δουλειά τους", την θεωρώ απορριπτέα, το άλλο άκρο μάλιστα της νοοτροπίας ότι για όλα φταίνε οι ξένοι κι όχι εμείς.

      Το Μάτζικερτ το ανέφερα ακριβώς για να τονιστεί το γεγονός ότι το πρόβλημα ξεκίνησε νωρίτερα από ότι παραθέτιες (1204). Και το ότι υπήρξε αδυναμία τότε από ελληνικής πλευράς, επιτείνει την αντίφαση των λόγων σου, τη μια λες μας φταίγαν οι ξένοι το 1204, την άλλη λες δε φταίνε οι Δυτικοί.

      Δεκτός ο διάλογος αλλά φέρσου λίγο με σεβασμό στη σημερινή ημέρα και μην πετροβολάς όπου νομίζεις.

     • Ο Ιθαγενής avatar
      Ο Ιθαγενής @ ΝΙΚΟΛΑΣ 29/05/2011 14:23:40

      Τη σημερινή ημέρα την σέβομαι ως Ιστορία τίποτα παραπάνω τίποτα παραπάνω.
      Οταν ο άλλος πολεμά και εσύ ανάβεις λιβάνια και κεριά δεν φταίει ο άλλος γιατί στα έθνη δεν υπάρχουν ...καλά ή κακά
      Οι Δυτικοί το 1204 πχ ήταν ο καταλύτης που επιτάχυνε την πτώση.
      Κάποιοι από τους Δυτικούς το 1453 ήταν που έγραψαν τις σελίδες αντίστασης
      που έγραψαν .
      Η Ιστορία δεν είναι αγιοποίηση είναι σεβασμός, διάβασμα και συμπεράσματα.

      Εαν για σένα φταίνε οι κακοί ξένοι που μας κυνηγάνε, δικαίωμά σου.
      Να διαβάζω και να διαμορφώνω άλλη άποψη επιτρέπεται; Ιστορία και όχι μυθολογία;
      Εγώ σέβομαι την άποψή σου εσύ με προτρέπει σε σεβασμό γιατί η άποψή μου είναι πετροβολισμός.

      Μου αρέσει δεν αρέσει το 1453 ήταν το τέλος ενός δρόμου.
      Το 1821 ήταν το ξεκίνημα ενός άλλου.
      Η Κωνσταντινούπολη το 2011 είναι Τουρκική.
      Δεν θα γίνω σαν τους γραφικούς Τούρκους που γιορτάζουν την άλωση ούτε την θέλω πίσω σήμερα.
      Τόσο απλά.
      Οπως αυτή η γωνιά είναι δική μας έτσι και εκείνη είναι δική τους.
      Τα άλλα θέματα είναι Ιστορία.

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 29/05/2011 16:41:13

      Τα ακριβώς αντίθετα είπα από αυτά που λες. Δε διαβάζεις τι γράφει ο άλλος.
      Και επειδή μάλλον φαίνεται παρεξηγείς την εθνική μνήμη και τον θρήνο, δεν ταυτίζονται με τον αλυτρωτισμό.
      Κι αν υιοθετήσουμε και την τελευταία άποψη σου, και η Β.Κύπρος τώρα είναι τουρκική, και .. τί να κάνουμε;
      Ε, όχι κύριε.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Ο Ιθαγενής 29/05/2011 13:26:59

     Οι παρατηρήσεις που κάνεις είναι πολύ σωστές.
     Αλλωστε η Κωνσταντινούπολη είχε πολιορκηθεί πολλές φορές από Πέρσες,Αβάρους,Άραβες,Ρώσους κ.α αλλά είχε αντέξει γιατί δεν υπήρχε ο εσωτερικός εχθρός, όπως το 1204 και το 1453.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 29/05/2011 12:01:00

  «O νούς μου καί ο λογισμός συγχύζεται νά γράψη,

  νά στιχοπλέξη αστοχεί, τήν άλωσιν τής Πόλης.

  Eσείς βουνά, θρηνήσετε καί πέτραι, ραγισθήτε

  καί ποταμοί φυράσετε καί βρύσες ξεραθήτε,

  διότι εχάθη τό Κλειδί όλης τής Οικουμένης,

  τό Mάτι τής Ανατολής καί τής Χριστιανοσύνης...»

  ~«O Θρήνος τής Kωνσταντινουπόλεως»
  Αγνωστος ποιητής, 15ος αιώνας

  1453 μ.Χ. 29 Μαΐου, Τρίτη
  «Εάλωωω! Η Πόλις εάλωωωω!»
  http://noiazomai.agrino.org/1453.html

 6. Φαίδρα avatar
  Φαίδρα 29/05/2011 12:32:54

  Συγχαρητήρια, πολύ καλό άρθρο! Υπάρχουν ιστορικές ανακρίβιες, αλλά δεν είναι αυτό που πρέπει να αποσπά την προσοχή μας. Εχουμε ανάγκη να ορθώσουμε επιτέλους το ανάστημά μας σαν Ελληνες. Εδώ που βρίσκομαι, εις την εσπερίαν, διδάσκουν ΜΟΝΟ την ιστορία που τους συμφέρει. Ξέρω καλά γιατί μιλάω, την διδάσκω και εγώ στα παιδιά τους. Και κατι που αγνοούμε εκεί στην Ελλάδα είναι η εσκεμμένη, βρώμικη προπαγάνδα εναντίον κάθε έννοιας ελληνικότητας, ιστορίας, κουλτούρας.... δυστυχώς από πολύ νωρίς, από το γυμνάσιο ακόμη... Θλιβερό!

 7. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 29/05/2011 12:41:05

  Συγχαρητήρια κ.Αποστόλου.
  Πολλοί οι συνειρμοί από ένα τέτοιο άρθρο.
  Μια σκέψη που μου ήρθε είναι το πόσο έχει ριζώσει στον ψυχισμό του αγνού Έλληνα η σημασία και ο συμβολισμός της άλωσης. Και αφορμή, μαζί με το παραπάνω μοιρολόϊ, ένα ντοκυμαντέρ που έδειξε κρατικό κανάλι (ιδιωτικά με τίποτα) για την εκκένωση του εναπομείνοντος Ελληνισμού στη Γεωργία τη δεκαετία του 1990.
  Προβλήθηκε στο ντοκυμαντέρ και το εξής: Τότε, με την επιχείρηση ¨Χρυσόμαλλο Δέρας", έφυγαν από τον Πόντο και οι τελευταίοι Έλληνες μετά από μακραίωνη παρουσία, κάποιοι από αυτούς από κομμάτια του Ελληνισμού που γνώρισαν την προσφυγιά 3 και 4 φορές.. Και όταν περνούσε το καράβι από την Πόλη με κατεύθυνση την Ελλάδα, στη θέα της Αγίας Σοφίας, οι επιβαίνοντες πρόσφυγες σάστισαν, κι ένας από αυτούς, λυράρης, ξεκίνησε να παίζει το θρήνο της Αλώσεως , όπως αυτός επιβίωσε σα σκοπός και παράδοση στο πέρασμα των αιώνων..Τί να λέμε εμείς εδώ..

 8. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 29/05/2011 14:57:18

  Στην φωτό,πάνω από το άρθρο, τα ψηλά κτίσματα,γύρω από την εκκλησία,(η Αγία Σοφία είναι?),τί είναι? Μιναρέδες? Αν η εικόνα δείχνει μάχη πριν από την άλωση,τί μας λέει? Ότι πριν την κατάληψη της Πόλης από τους Τούρκους,υπήρχαν μιναρέδες, ή ότι η Αγια Σοφιά ήταν ήδη τζαμί? Ά, και κάτι άλλο. Δεν ξέρω τί ακριβώς ήταν η 29η Μαίου 1453 για την ...Ρωμιοσύνη. Γνωρίζω όμως καλά ότι ήταν και είναι αποφράδα ημέρα για τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ! Προσωπικά, δεν υπήρξα ποτέ ρωμιός. Αισθάνομαι περήφανος που ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.

  • factorx avatar
   factorx @ ΙΩΝΑΣ 29/05/2011 15:03:20

   προφανώς η φαντασία του καλλιτέχνη εννοεί ότι η Πολή είχε ήδη καταληφθεί απο μέσα - απο εκείνους που προτιμούσαν το τουρκικό σαρίκι

   • ΙΩΝΑΣ avatar
    ΙΩΝΑΣ @ factorx 29/05/2011 15:21:18

    Αν η φαντασία του καλλιτέχνη,Φάκτορα, εξάπτεται τόσο πολύ από τους θιασώτες του καλύτερα φέσι Τουρκικό,παρά τιάρα Παπική, σύμφωνοι. Φαντασία είναι άλλωστε. Απ ότι θέλει εξάπτεται...

 9. irida avatar
  irida 29/05/2011 16:38:48

  Νομίζω πως βιώνουμε την τέταρτη άλωση!! Η τρίτη εγκαταστάθηκε νόμιμα στη χώρα το έτος 1981 με την έλευση του ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα ΑΛΛΑΓΗ(για όποιον θυμάται). Μετά κατρακυλήσαμε και ξηλώθηκαν τα πάντα κι αλλοιώθηκαν τα πάντα. Έτσι είμαστε σήμερα μπροστά στην 4 άλωση ανέτοιμοι, χαμένοι και ψάχνοντας στα σκουπίδια να βρούμε την ταυτότητά μας!!
  Αλλά ο χρόνος αλλοίωσε πολλά...οψόμεθα..

 10. Ένας avatar
  Ένας 29/05/2011 17:39:51

  Δυστυχώς το άρθρο σας θα χαρακτηριστεί ως εθνικιστικό.

  Τώρα προέχει να βγάλουν το χρέος απεχθές, να νικηθεί ο καπιταλισμός και να συνεχιστεί με άλλο τρόπο το φαγοπότι ως να μη συνέβει τίποτα.

 11. East avatar
  East 29/05/2011 17:46:03

  Εδώ, βίντεο-ντοκυμαντέρ του Ελληνικής καταγωγής Πατέρα-Τύχων, που είναι πνευματικός του Πούτιν, για τις αιτίες πτώσης του Βυζαντίου:

  http://www.vimeo.com/19044657

 12. juliet avatar
  juliet 29/05/2011 18:11:05

  Καλό απόγευμα σ΄όλους,
  κ.Αποστόλου ,σήμερα μας τιμήσατε με το άρθρο σας,ευχαριστούμε για την αφύπνιση.
  Θα μου επιτρέψετε να γράψω μια παραλαγή της Τραπεζούντος για την Αλωσης,να θυμόμαστε και τις χαμένες Πατρίδες και να αγωνιούμε για την τωρινή μας Πατρίδα.
  Τήμ Πόλημ όντας ώριζεν ο Έλλην Κωνσταντίνον,
  είχε πορτάρους δίκλοπους,αφέντους φοβετσ΄ιάρους,
  είχεν αφέντην σεκασκέρ΄τομ μέγαν Ιωάννην.
  Εκείνος είχε σύνοδον Ρωμαίους δωδεκάραν,
  εκείνος είχε μεκχεμέν Ρωμαίους αφεντάδες.
  Εκείν΄ ΄κ έκρίνναν δίκαια,έδωκαν τα κλειδία.
  Εκλείδωσαν τα εγκλησιάς και την αγί Σοφίαν.
  Απ΄ουρανού κλειδίν έρθεν σσ΄αγί Σοφιάς τημ πόρταν.
  Χρόνους έρθαν και πέρασαν ,καιροι έρθαν και δέβαν,
  νεσπάλθεν το κλειδίν άθες ,και πέμνεν κλειδωμένον.
  Θέλ΄απ΄ουρανού μάστοραν και απο την γην αργάτεν.(δια ν΄ανοιχθή χρειάζεται τεχνίτης απο τον ουρανόν και εργάτης απο την γην.)

  • metabasis avatar
   metabasis @ juliet 29/05/2011 22:36:54

   Καλησπέρα σε όλους,

   το άρθρο του κ. Αποστόλου είναι συγκινητικό και αυτό έγινε αντιληπτό από πολλούς. Είναι καλό για την ορθοφροσύνη και την ιστορική γνώση να μην αγνοούμε, για παράδειγμα, ότι ο Ιωάννης ο Κατακουζηνός ζήτησε τη βοήθεια του Ορχάν (γιού του Οσμάν, ιδρυτή της αυτοκρατορίας των Οσμανλιδών (Οθωμανών)) για να ανατρέψει από την εξουσία τον Ιωάννη τον Παλαιολόγο και ότι αργότερα πάλι τη δική του βοήθεια ζήτησε (15.000 ιππικό) για να αντιμετωπίσει τους Σέρβους που επέδραμαν κατά της Θεσσαλονίκης.

   Αλλά είναι, κατά τη γνώμη μου, ατελέσφορο για την καλλιέργεια εθνικού φρονήματος το οποίο, πάλι κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό που θα χρειαστούμε περισσότερο από κάθε τι άλλο, εάν πρόκειται να επιβιώσουμε όχι ως καταναλωτικές μονάδες αλλά ως έθνος με ειδοποιό χαρακτήρα.

   Φρονώ, για παράδειγμα, ότι είναι γελοίο να τονίζεται η ισπανική καταγωγή του Θεοδόσιου του Β' του Μέγα ( μεγάλο τον χαρακτηρίζει και ο Gibbon, εξηγώντας ότι αυτός ο ηγέτης αντιμετώπισε την κρίση με τους Γότθους), θεωρώ ότι είναι καταστροφικό να παρουσιάζεται ο Μέγας Κωνσταντίνος ως οπουρτουνιστής που βαφτίστηκε την τελευταία στιγμή όταν είναι γνωστό (βλ. πχ. "Εξομολογήσεις" του Αυγουστίνου) ότι οι χριστιανοί την εποχή εκείνη ανέβαλαν εσκεμμένα τη βάπτισή τους.

   Το "έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ότι είναι αληθές" αλλά η διδασκαλία του αληθούς είναι υπόθεση του έθνους και όχι των ΜΚΟ των Soros και cia. Έχει κανένα νόημα να πείς σε ένα παιδί του δημοτικού ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν μπεκτασής; Έχει όμως νόημα να πας τα παιδιά στο πρώτο νεκροταφείο και να τα στήσεις μπροστά στον τάφο του Κωσταντή του Κανάρη για να τους πεις ποιός ήταν αλλά και να τους υποσχεθείς ότι η εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας που αποπνέει το μνημείο είναι παρελθόν. Γιατί εσύ δάσκαλε που διδάσκεις τα "δροσερά ελληνόπουλα" θα τα μάθεις να φροντίζουν το τάφο του αρχικαπετάνιου που πήγε να κάψει το σπίτι του Μπραϊμη.

 13. Giorgos avatar
  Giorgos 29/05/2011 19:11:31

  Ελληνες σταματηστε να φιλοσοφειτε και ξυπνηστε!

  Τα συγχαρητήρια μου κ.Αποστόλου.

  <<>>

 14. Ignoramus avatar
  Ignoramus 29/05/2011 20:40:14

  Καλά τα λεει το αρθρο αλλα ξεχασε να αναφερει τους 150.000 καλογερους που ήταν κλεισμένοι στα κελιά τους και που δεν έβαλαν ούτε ένα χεράκι στους μόλις 6000 κυρίως ξένους υπερασσπιστές της πόλης.
  Κατά τα άλλα : πατριώτες και Έλληνες οι κληρικοί μας.

  • Λόγιος avatar
   Λόγιος @ Ignoramus 30/05/2011 19:17:22

   Φίλε, που ξέρεις ότι ήταν 15000 καλόγεροι στην Πόλη, και ό,τι δεν βάλαν το χεράκι τους; Μπορείς να μου δώσεις πηγή ή βιβλιογραφία από την οποία έχεις αυτή την πληροφορία; Γιατί εγώ ξέρω ότι, σύμφωνα με τον χρονογράφο Φραντζή που ήταν παρών στο γεγονός (αν πας σε ένα βιβλιοπωλείο όπως π.χ. η Πολιτεία θα βρεις το κείμενό του), το σύνολο των υπερασπιστών της Πόλης ήταν λίγο πιο κάτω από 5000. Και ο χρονογράφος αναφέρει ότι επρόκειτο για όλους τους ενήλικες αρτιμελείς άνδρες της Πόλης που επιστρατεύθηκαν, μαζί και οι μοναχοί το γράφει ρητά. Και κοντά στους 2000 ήταν οι ξένοι που συμμετείχαν, κυρίως πληρώματα εμπορικών πλοίων και οι λίγοι μισθοφόροι του Τζουστινιάνι. Σε πέντε χιλιάδες ντόπιους άνδρες (μαζί κι οι καλόγεροι), πρόσθεσε πόσοι θα ήταν οι γέροι, τα παιδιά κι οι γυναίκες, όλος ο πληθυσμός βγαίνει πάνω κάτω 20000. Άρα, που βρήκες και γράφεις για 15000 καλόγερους; και ότι δεν πολέμησαν; Οι μαρτυρίες άλλα λένε.

 15. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/05/2011 21:41:21

  ...η συμμαχία του με τον Σουλειμάν Πασά και το κάλεσμα για μετοίκιση της Καλλίπολης από Μουσουλμάνους...
  Στο δεύτερο μάλιστα εμφύλιο 1341 κάλεσαν οι ίδιοι οι Βυζαντινοί τους Τούρκους ως επιδιαιτητές ... αλλά πάντα φταίνε οι άλλοι.

 16. ierofantis avatar
  ierofantis 29/05/2011 23:21:05

  Καλησπέρα κύριε Αποστόλου.

  Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το άρθρο σας.

  Η μνήμη της άλωσης της Πόλης παραμένη άσβεστη όσα χρόνια και αν περάσουν.

  Έχει περάσει στο συλλογικό μας υποσυνείδητο και η ανάμνηση της αποτελεί φάρο στην ψυχή του κάθε Έλληνα.

  Ιστορικά όμως εκτιμώ ότι ο Ιθαγενής και ο Κάποιος έχουν δίκιο.

  Μετά το Ματζικέρτ και με τη φωτεινή εξαίρεση της βασιλείας του Μανουήλ Κομνηνού κατά τα μέσα του 12ου αιώνα (αν και αυτός υπέπεσε σε τραγικό στρατηγικό σφάλμα στο Μυριοκέφαλο στο τέλος) η μοίρα της αυτοκρατορίας ήταν προδιαγεγραμμένη.

  Και μετά την άλωση του 1204, απλά η αυτοκρατορία ήταν φάντασμα του ευατού της.

  Το γεγονός ότι δεν καταλήθηκε οριστικά νωρίτερα κατά την ταπεινή μου εκτίμηση οφείλεται περισσότερο σε δυναστικές έρειδες στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ανατολής, στην πανταχου παρούσα και ικανή βυζαντινή διπλωματία και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες (Ταμερλάνος, Τρίτη Σταυροφορία κλπ) παρά στην ικανότητα των αυτοκρατόρων και το στρατιωτικό σφρίγος της αυτοκρατορίας.

  Δυστυχώς η κατάλυση του θεσμού των θεμάτων, η περαιτέρω ενίσχυση των Δυνατών, η καταστροφή (οικονομική και πολιτική) των μικρογαιοκτημόνων, η αποφυγή στράτευσης μέσω εξαγοράς ή της αποδοχής του μοναχικού σχήματος από χιλιάδες νέους της εποχής, καθώς και η οριστική και αμετάκλητη κατάργηση του θεσμου των ακριτών, καταστάσεις που είχαν αρχίσει σταδιακά να εμφανίζονται μετά το τέλος της Μακεδονικής Δυναστείας, κατέτρωγαν το σώμα της Αυτοκρατορίας και της στερούσαν αυτό που σε όλα τα κράτη του κόσμου αποτελεί παράγοντα ισχύος αλλά και σταθερότητας στις σχέσεις με τους γείτονές τους, ειδικώς όταν αυτοί δεν διάκεινται φιλικά απέναντί τους.

  Δηλαδή του αξιόμαχου ιθαγενούς στρατού της και του ηθικού του.

  Αλλοεθνείς μισθοφόροι με σκοπό το κέρδος σταδιακά ανέλαβαν την προστασία των συνόρων και της κυριαρχίας της αυτοκρατορίας.

  Παράδειγμα προς αποφυγή και τροφή για σκέψη για το μέλλον.

 17. Κυαίστωρ avatar
  Κυαίστωρ 29/05/2011 23:23:37

  Θα ήθελα να σημειώσω πως μπορεί να έχουν μεταφερθεί λίγο τραγικά κάποια πράγματα αλλά ούτε το Μαντζικέρτ ήταν κάποια σοβαρή στρατιωτική ήττα με καταστροφικά αποτελέσματα, και ασφαλώς ούτε η πτώση της Πόλης το 1453 ήταν κάτι το μη αναμενόμενο.

  1) Ναι μεν υπήρχαν στρατιωτικές απώλειες στο Μαντζικέρτ (ας αφήσουμε κατα μέρος τα αίτια όπως η διαίρεση του στρατού, η προδοσία του Ανδρονίκου Δούκα κτλ) όμως το κύριο αποτέλεσμα ήταν η εντύπωση που αποκόμισαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Πως πλέον η αυτοκρατορία ήταν αδύναμη να αποκρούει αποτελεσματικά κάθε εισβολή έτσι είχαν την δυνατότητα να προχωρούν οχι πια σε ληστρικές επιδρομές, αλλά και σε μόνιμες εγκαταστάσεις !

  2) Περίπου 100 χρόνια μετά το Μαντζικέρτ ο Μανουήλ Κομνηνός ηττάται στο Μυριοκέφαλο ενώ ετοιμάζεται να χτυπήσει το Ικόνιο. Οι απώλειες είναι βαρύτατες αλλά και πάλι το κράτος δεν ειναι σε απελπιστική κατάσταση στρατιωτική αφού διαθέτει πόρους για να νοικιάζει μισθοφόρους. Ηδη τα μοναστήρια ειναι πανισχυρα και χιλιαδες νεοι επιλεγουν τη μοναστική ζωή απο τη στράτευση (ηδη απο την εποχη του Αλεξιου Α΄ο θεματικος θεσμος εχει ηδη καταρρευσει απολυτα), ενω πολλοι πλουσιοι δωριζουν τις περιουσιες τους στα μοναστηρια και το κρατος χανει αρκετα εσοδα.

  Η αδιαφορία που έδειξαν οι τελευταίοι Κομνηνοί και οι Άγγελοι στη συνέχεια για το στόλο έδωσε τρομερό πλεονέκτημα στους Βενετούς, Πιζανούς και Γενουάτες οχι μονο στρατιωτικά αλλά και εμπορικά αφού απέσπασαν πολλά εμπορικά προνόμια.

  Το 1204 η Αυτοκρατορία δέχθηκε το μοιραίο κτύπημα απο το οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ.

  Το οτι αντεξε απο το 1261 ως το 1453 ειναι το θαυμα... Και οταν μιλαμε για το 1453 καλο ειναι να ξερουμε πως το Βυζαντιο ηταν ηδη φορου υποτελες στους Οθωμανούς,,, και απο έκταση ειχε μονο την Πόλη και τον Μυστρά και ελάχιστα νησιά...

  Την ελληνικότητα της αυτοκρατορίας ας την αφήσουμε κατα μερος αφου ειναι ενα τεραστιο ζήτημα,

  αλλά εκεί που νομίζω πως πρεπει να βρισκεται ο ιστορικος παραλληλισμος ειναι στο οτι τοτε ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΑΧΗΤΕΣ , εστω και λιγοι, ανθρωποι που προέταξαν τα ιδανικα και την ιστορια τους ως ΡΩΜΑΙΟΙ με τιμημα τη ζωή τους.

  Σήμερα παραδινομαστε ανευ ορων,,,

  Δυστυχώς.

  (και το επιμυθιο : Ο Μαγυαρος Ουρβανος πριν παει στον Μωαμεθ Β' ειχε περασει απο την Πολη για να προσφερει τις υπηρεσιες του στον Κωνσταντινο ΙΑ΄ αλλα δεν υπηρχαν λεφτα και ετσι στραφηκε στους Τουρκους...Όπως αποδειχθηκε στη συνεχεια οι ισχυρες οικογενειες της Πολης διεθεταν αφθονο χρημα το οποιο και κρατησαν για τον εαυτο τους.....)

 18. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 30/05/2011 11:58:21

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

 19. Φίλος avatar
  Φίλος 30/05/2011 16:22:02

  Ως αντίλογο στο δήθεν επιχείρημα κάποιων για τους "χιλιάδες" καλόγερους κατά την προσπάθεια της άλωσης της Πόλης (για να ακριβολογούμε) ,ας κάνει τον κόπο ο οποιοσδήποτε ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΣ αναγνώστης να διαβάσει στο παρακάτω link (με στοιχεία, κι όχι υποθέσεις ή ενδεχόμενες προκατειλημμένες απόψεις που προσβάλουν το ματωμένο ράσο μας - οι όποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν πάντα τον κανόνα) :

  http://www.impantokratoros.gr/alosh_konstantinoupolhs_monaxoi.print.el.aspx

  Υ.Γ. Κι ας μην περιφρονούμε ,παρακαλώ, και τη δύναμη της προσευχής . Άλλωστε τι γιορτάζουμε την Παρασκευή του Ακάθιστου Ύμνου. Όποιος διαβάσει το Συναξάρι θα καταλάβει (και αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα).

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Φίλος 31/05/2011 00:56:04

   Σημαντική πηγή. Να είστε καλά.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Φίλος 31/05/2011 14:28:48

   Σε ευχαριστούμε φίλε. Να΄σαι καλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.