#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/03/2011 15:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι[caption id="attachment_90168" align="alignnone" width="600" caption=" Bill Gates "][/caption]

Ο Μεξικάνος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ διατήρησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2011 τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και κατά το μέγεθος του πλούτου τους, που ανέρχεται σε 4,5 τρις δολάρια σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes.

Αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των πλουσίων σημειώνεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που έρχεται δεύτερη, με 332 δισεκατομμυριούχους, μετά τις ΗΠΑ, όπου ζουν 413--το γεγονός ώθησε το οικονομικό περιοδικό να αποκαλέσει την Ασία «εργοστάσιο που παράγει δισεκατομμυριούχους».

Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ασία ήταν 234 το 2010. Στην Ευρώπη το περιοδικό καταγράφει 300 εφέτος, στην περιφέρεια Μέσης Ανατολής/Αφρικής 89 και στην υπόλοιπη αμερικάνικη ήπειρο 76.

[caption id="attachment_90169" align="alignnone" width="600" caption=" Carlos Slim"][/caption]

[caption id="attachment_90170" align="alignnone" width="600" caption="Warren Buffett"][/caption]

Μεταξύ των 10 πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο, ο Σλιμ έχει περιουσία που ανέρχεται σε 74 δις δολάρια. Το 2010, εκθρόνισε τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς από την κορυφή του καταλόγου του Φορμπς. Τον Σλιμ ακολουθούν σε απόσταση ο Γκέιτς, με περιουσία που εκτιμάται ότι φθάνει τα 56 δις δολάρια, κι ο Γουόρεν Μπάφετ με 50 δις δολάρια, στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Τους ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα ο γάλλος Μπερνάρ Αρνό (41 δις δολάρια)· ο αμερικανός Λάρι Έλισον, ιδρυτής της Oracle (39,5 δις δολάρια)· ο ινδός Λάξμι Μιτάλ (31,1 δις δολάρια)· ο ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα (επικεφαλής του ομίλου Zara, 31 δις δολάρια)· ο βραζιλιάνος Έικε Μπατίστα (ορυχεία, πετρέλαιο, 30 δις δολάρια)· ο Ινδός Μάκες Αμπάνι (πετροχημικά, αέριο, 27 δις δολάρια)· και ο επικεφαλής του ομίλου Wal-Mart αμερικανός Κρίστι Ουόλτον (λιανική, 26,5 δις δολάρια).

Οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν σε 1.210 το 2011 από 1.011 το 2010. Οι πλουσιότεροι του κόσμου έχουν κατά μέσον όρο περιουσία 3,7 δις δολάρια, από 3,5 δις δολάρια την περασμένη χρονιά. Στην πλειοψηφία τους οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους. Εκ του συνόλου, 102 είναι γυναίκες, από 89 το 2010.

Οι νεότεροι ανερχόμενοι δισεκατομμυριούχοι --πιθανότατα και νεαρότεροι-- βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ αύξησε την περιουσία του κατά 238%, φθάνοντας τα 13,5 δις δολάρια και κατατάσσεται 52ος στον κατάλογο (βρισκόταν στην 110η θέση). Δυο νέοι δισεκατομμυριούχοι είναι ο Σον Πάρκερ, επίσης του Φέισμπουκ, με περιουσία 1,6 δις δολάρια, και ο Μαρκ Πίνκους, επικεφαλής της Zunga, με 1 δις δολάρια.

Σύμφωνα με το Φορμπς, οι νέοι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από τους τομείς της ενέργειας, της μόδας και της λιανικής, της κατασκευαστικής βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εκτός εκείνων που έχουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς.

Στον κατάλογο του αμερικάνικου περιοδικού συμπεριλήφθηκαν 50 νέοι δισεκατομμυριούχοι, περιλαμβανομένων του Ράινολντ Γκάιγκερ της εταιρίας καλλυντικών L'Occitane (1,4 δις δολάρια), ενώ από τους μεγάλους χαμένους είναι ο ιδρυτής της Ikea Ίνγκβαρ Κάμπραντ που είδε την περιουσία να μειώνεται κατά 17 δις δολάρια στα 6 δις δολάρια λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Οι 300 Ευρωπαίοι δισεκατομμυριούχοι έχουν συνολικά περιουσία 1,3 τρις δολάρια, με πρώτο το Γάλλο Αρνό, ενώ οι 413 δισεκατομμυριούχοι που ζουν στις ΗΠΑ έχουν συνολική περιουσία 1,5 τρις δολάρια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν επίσης οι περισσότερες γυναίκες δισεκατομμυριούχοι, 45, η Ευρώπη έχει 24 ενώ η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού 17.

Η Κίνα, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, έχει 115 δισεκατομμυριούχους, η Ινδία 55, το Χονγκ Κονγκ 36 κι η Ιαπωνία 26. Αν και η Κίνα έχει πολυπληθέστερους δισεκατομμυριούχους από την Ινδία, οι πλούσιοι στην Ινδία έχουν μεγαλύτερο πλούτο κατά μέσον όρο, με 4,5 δις δολάρια έναντι 2,5 δις στην Κίνα. Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα, ο Ρόμπιν Λι, ο άνθρωπος πίσω από την μηχανή αναζήτησης Baidu, έχει περιουσία 9,4 δις δολάρια. Ο Τζακ Μα --ιδρυτής του Alibaba.com, ενός ιστοτόπου παρόμοιου με το eBay, αλλά για διεπιχειρησιακές συναλλαγές-- έχει περιουσία 1,6 δις δολάρια.

Οι δισεκατομμυριούχοι στην Ινδονησία διπλασιάστηκαν εφέτος φθάνοντας τους 14, σύμφωνα με το περιοδικό.

Στη Ρωσία, οι ολιγάρχες επέστρεψαν με πάταγο, καθώς η Μόσχα κατέστη η «πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη. Χάρη στις εκθετικές αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των αγαθών μαζικής κατανάλωσης, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία --οι περισσότεροι εκ των οποίων απέκτησαν τις επιχειρηματικές τους «αυτοκρατορίες» στην διάρκεια της άναρχης οικονομίας της δεκαετίας του 1990-- αυξήθηκαν σε 101 από 62 το 2010, σύμφωνα με το Φορμπς.

Στη Μόσχα ζουν 79 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο.

Η Ρωσία έχει περίπου το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης και 15 από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, περισσότερους από κάθε άλλη από τις λεγόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) μαζί και περισσότερους και από τη Σαουδική Αραβία. Ο πλουσιότερος ρώσος είναι ο Βλαντίμιρ Λίσιν, με εκτιμώμενη προσωπική περιουσία 24 δις δολάρια, την οποία έχει αυξήσει κατά 10 δις δολάρια από πέρυσι, ανεβαίνοντας 18 θέσεις, στην 14η. Τον μυστικοπαθή Λίσιν ακολουθεί άλλος ένας μεγιστάνας της βιομηχανίας του μετάλλου, ο Αλεξέι Μόρντασοφ, 29ος στον κατάλογο από 70ός πριν ένα χρόνο, αντικαθιστώντας το Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση 32, με περιουσία 18 δις δολάρια--σχεδόν 5 δις παραπάνω από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Ο αριθμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 31.

(Ο πλήρης κατάλογος κι αναλυτικότερα στοιχεία για τους επιχειρηματίες σε αυτόν βρίσκεται στο www.forbes.com/billionaires).

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 10/03/2011 15:25:59

  Οι οικογένειες Ροκφέλερ και Ρότσιλντ μένουν στην αφάνεια. Δεν αναφέρονται σε καμία λίστα, ενώ τα πλούτη τους είναι αμύθητα.

  • καινός avatar
   καινός @ Γιώργος 11/03/2011 09:34:33

   μα για αυτούς δεν υφίσταται καν το χρήμα...

 2. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/03/2011 15:39:52

  Για να πάρουν τον πλούτο μιας χώρας οι πολυεθνικές κρατάνε μια άρχουσα τάξη. Αν δεν υπήρχε η νομεκλατούρα στη Σοβιετική Ένωση, δεν θα έστελναν οι "επαναστάτες" 700 τόνους χρυσό στη Νέα Υόρκη.
  Αν δεν υπήρχε ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο στο Μεξικό, δεν θα έβγαζαν το πετρέλαιο, η BP, η Shell και οι άλλες αδερφές εταιρίες.
  Αν δεν υπήρχε ο Σαντάμ δεν θα γινόταν ο πόλεμος στο Ιράκ .
  Επειδή υπήρχε ο Καντάφι και οι λοιποί σύντοφοι της σοσιαλιστικής διεθνούς στη Βόρεια Αφρική το πετρέλαιο έρεε αφθονο. Το ίδιο και οι καταθέσεις των συντρόφων. 120 δις δολάρια έχει ο Καντάφι, 70 ο Μουμπάρακ και δε ξέρω πόσα οι άλλοι σοσιαλιστές εκτελεστές.
  Στην Ελλάδα ο λόγος που πλούτισαν σοσιαλιστές και συνδικαλιστές, ήταν για να μείνει η χώρα στάσιμη, μέχρι να επέμβει το μνημόνιο.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 10/03/2011 21:25:27

   Ενώ τα κακόμοιρα τα φτωχαδάκια οι "συντηρητικοί", "χριστιανοδημοκράτες","δεξιοί", "ρεμπουπλικανοί" και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, πεινάνε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.