#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/02/2011 07:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκαλύπτεται και ... ξαναθάβεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών!!!Λίγα μνημεία των αρχαίων  Αθηνών, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, αναφέρει ο Θουκυδίδης στην ιστορία  του. Από αυτά ακόμη λιγότερα έχουν βρεθεί και υπάρχουν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους της ασφυκτικά χτισμένης σύγχρονης πόλης. Αν κάποιος μας ρωτούσε: «Ποια στάση πρέπει να έχουμε προς αυτά τα μνημεία εμείς οι σημερινοί  Έλληνες;» Η απάντηση είναι προφανής: «Να τα διαφυλάξουμε ως κόριν οφθαλμού.  Να τα αναδείξουμε και να τα προβάλλουμε με κάθε τρόπο».

Ένα τέτοιο μνημείο είναι ο βωμός των 12 θεών, που ήταν η καρδιά της αρχαίας Αγοράς των Αθηνών. Η αξία του δεν σταματάει στο ότι οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν την καρδιά της αρχαίας Αγοράς, το κέντρο της αρχαίας πόλης, και το σημείο από το οποίο μετρούσαν τις αποστάσεις (όπως η πλατεία Συντάγματος σήμερα).  Από τον Θουκυδίδη γνωρίζουμε και το  πότε και το ποιός δώρισε στην πόλη του. Ήταν ο Πεισίστρατος ο νεώτερος , ο εγγονός του περίφημου τυράννου των Αθηνών που το δώρισε το 522 π.Χ. για να μείνει  στην αιωνιότητα το γεγονός ότι εκείνη την χρονιά είχε αναλάβει το ύπατο αξίωμα της πόλης κράτους των Αθηνών, αυτό του επωνύμου άρχοντος.

Η Αθηναϊκή γη διαφύλαξε επί αιώνες τα κατάλοιπα του σημαντικού μνημείου. Τα έφεραν στο φως το 1935 οι ανασκαφές των Αμερικανών αρχαιολόγων στην αρχαία Αγορά.Ποιά ήταν η αρχική μορφή του μνημείου; Ἐνας περίβολος, σχήματος  τετραγώνου με πλακόστρωση και  στο μέσον του ο βωμός αφιερωμένος στους 12 θεούς. Γύρω του υπήρχαν βάσεις αγαλμάτων με αναθέσεις   Αθηναίων πολιτών.

Πού βρίσκεται ο βωμός των 12 θεών;

Η μία γωνία του περιβόλου, βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς και μπορεί ο επισκέπτης να το δει. Το υπόλοιπο μνημείο βρίσκεται κάτω από τις γραμμές του ηλεκτρικού στο διάστημα μεταξύ των σταθμών Μοναστηρακίου-Θησείου.

Πώς εξηγείται αυτό, να είναι δηλαδή ένα μέρος του μνημείου ορατό και το υπόλοιπο θαμμένο κάτω από τις γραμμές του τρένου;  Εξηγείται, διότι όταν έγιναν οι γραμμές επί Τρικούπη δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη οι συστηματικές ανασκαφές στην αρχαία Αγορά (ξεκίνησαν το 1931).  Σήμερα, πάνω από 2.500 χρόνια από τότε που ανέθεσε το μνημείο  ο Πεισίστρατος και  πάνω από έναν αιώνα από τότε που έγιναν οι γραμμές και με πλήρη γνώση για το τι κρύβεται από κάτω τους, οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν με αφορμή τον εκσυγχρονισμό των γραμμών αποκάλυψαν στο σημείο αυτό το υπόλοιπο τμήμα του μνημείου με το πλακόστρωτό του. Τι ενθουσιασμός να το σκέφτεται κανείς!

Και τι θα κάνει η πολιτεία για να αναδείξει το μνημείο; Ακούγεται πως δεν θα κάνει απολύτως τίποτα όπως άλλωστε προκύπτει και από το ότι το αρχαιολογικό εύρημα έχει περάσει στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων. Αντίθετα θα το ξαναθάψει κάτω από τις γραμμές του τρένου. Οι γραμμές θα επισκευαστούν και ο βωμός θα θαφτεί. Αυτήν την τύχη επιφυλάσσει η πολιτεία που σε κάθε ευκαιρία, και μάλιστα προς τους ξένους κόπτεται για τους αρχαίους προγόνους και για την αθάνατη κληρονομιά τους.

Το μνημείο πρέπει να διατηρηθεί στο φως, εις θέαν όλων. Είναι υποχρέωσή μας προς τον εαυτό μας, προς τα παιδιά μας και προς τον υπόλοιπο κόσμο και μάλιστα του δυτικού πολιτισμού του οποίου οι ρίζες καυχιόμαστε ότι βρίσκονται εδώ.

Ν.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 10/02/2011 07:47:04

  Ν.Μ., σωστή τοποθέτηση όσον αφορά στις γενικές γραμμές. Είναι όμως παγκοσμίως κοινή πρακτική να "ξαναθάβονται" κάποια μνημεία προκειμένου να είτε να διαφυλαχτούν είτε να αξιοποιηθούν αργότερα... ας προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί στα σχόλιά μας και να βλέπουμε τα γεγονότα από περισσότερες από μία οπτικές γωνίες.

  • PaP avatar
   PaP @ Xrhstos Theocharis 10/02/2011 08:46:16

   Μάλλον αδίαφορο σε ακόυω γενικώς για τα αρχαία μας, ε; ¨Να αξιοποιηθόυν αργότερα...¨. Τώρα που καταρρέουμε σα χώρα και δοκιμαζόμαστε σαν έθνος δεν έπρεπε να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά? Για πες μας, που εχουν αποκαλύψει και ξαναθάψει σημαντικά μνημεία παρακαλώ?

   • In situ avatar
    In situ @ PaP 11/02/2011 12:37:51

    Σε ολόκληρη την Ελλάδα, αμέτρητες φορές έχουν αποκαλύψει και ξαναθάψει μνημεία. Κάτω από κατοικίες, καταστήματα, δρόμους, άλλα δημόσια έργα. Ολα τα μνημεία είναι σημαντικά, άρα θα έπρεπε να διατηρηθούν στο φως;
    Και τότε, δεν θα έχτιζε κανεις, πουθενά. Και το χειρότερο; αφού δεν θα έχτιζε, δεν θα ενδιαφερόταν για τη συντήρηση του αρχαίου στο οικόπεδό του. Τι θα έκανε το κράτος; θα μπορούσε να συντηρεί δεκάδες χιλιαδες αρχαίους τοίχους, πηγάδια, τάφους που με την πρώτη νεροποντή θα κινδύνευαν;
    Ας δούμε τι γίνεται ανά την υφήλιο. Ούτε οι πιο πλούσιες χώρες έχουν δυνατότητα να διατηρούν σε τόση έκταση τμήματα από την πολιτιστική κληρονομιά τους.
    Εν τέλει, για το προκείομενο: σωστός ο σεβασμός στα μνημεία, αλλά είναι δυνατόν να αλλάξει χάραξη το τραίνο σε έκταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων; (τόσο απαιτείται για παράκαμψη μερικών μέτρων). ΑΝ είναι δυνατόν, πόσο θα στοίχιζε κάτι τέτοιο; Τι παθαίνει ένα αρχαίο που θαμμένο περιμένει τις επόμενες γενιές;
    Ψυχραιμία!

   • hektor avatar
    hektor @ PaP 01/03/2011 19:02:25

    Που έχουν αποκαλύψει και ξαναθάψει σημαντικά μνημεία;;;Μια βόλτα να κάνεις στο Θησείο όλο και κάπου θα βρείς τέτοια σημεία!Δες για παράδειγμα οδ.Νηλέως απέναντι από έναν φούρνο.

 2. Antonis avatar
  Antonis 10/02/2011 08:27:12

  Επισήμως δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα! Είναι χαρακτηριστικό της αδιαφορίας και της εκτράχυνσης που επικρατεί σε παράγοντες και media. Μετά μιλάμε για παιδεία, πολιτισμό και εθνική υπερηφάνια...Τουρίστες στο τόπο μας μας καταντήσανε.

 3. Νίκος Τανάλιας avatar
  Νίκος Τανάλιας 10/02/2011 10:49:14

  Μπορούμε να δούμε το όλον θέμα ως τμήμα γυναικείου στήθους, που αποκαλύπτεται από άνοιγμα του λαιμού, κν. ντεκολτέ. Ένα βαθύ δηλαδή σχίσμα ή μία διαίρεση, διχοτόμηση ή διάσπαση μεταξύ αυτών που τιμούν την ελληνική κοσμοθέαση και αυτών που με τυφλή πίστη την απαρνούνται γιά την ατομική τους σωτηρία (νεο-ελληνική θρησκεία).

  Τι γίνετε όμως με όσουν θέλουν να ανοίκουν και στον ελληνικό κόσμο και στον χριστιανισμό; Μάλλον δηλαδή τρία στήθη έχει τούτο το... ντεκολτέ. Πω, πω, πω!

  Πηγή: Seymour Martin Lipset and Stein Rokkan "Cleavage Structures, Party Systems, and Voter Alignments" 1967.

 4. Tidbit avatar
  Tidbit 10/02/2011 11:09:05

  Εχουν θάψει πουθενά σημαντικά μνημεία? Δε νομίζω...

 5. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 10/02/2011 11:56:16

  Σε ολόκληρη την Ιερά Οδό αποκάτω έχουν θαφτεί αρχαία.

  • Tidbit avatar
   Tidbit @ ΣΟΝ ΠΕΝ 10/02/2011 12:36:44

   Καλά σε πολλά σημεία θάβονται αφού καταγραφούν, αλλά εαν βρισκόταν κάτι σημαντικό δε νομίζω (και ελπίζω) να θαβόταν. Εδώ μιλάμε για το σημείο αναφοράς της Αγοράς.

 6. lypon avatar
  lypon 10/02/2011 12:56:40

  Αγαπητοί Κύριοι

  Ξεχνάτε το Ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος, απέναντι από το Ναό του Ολυμπίου Διός, και ένα από τα ιερότερα σημεία της αρχαίας Αθήνας. Επί χρόνια προσπαθούν να το αποχαρακτηρίσουν από την ιδιότητα του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, γιατί είναι και εξαιρετικό οικόπεδο. Ε, έχω την αίσθηση πως τα έχουν καταφέρει, γιατί εδώ και ένα δύο μήνες είναι περιφραγμένο και ανασκάπτουν μετά μανίας...

  Και έχω την αίσθηση πως πρόκειται για σωστική ανασκαφή. Πράγμα που σημαίνει πως αποχαρακτηρίστηκε στα μουλωχτά από το ΚΑΣ και κάνουν σωστική ανασκαφή για να καταγράψουν τι υπάρχει, μια και θα ακολουθήσει ανέγερση πανάκριβης πολυκατοικίας...

  Ζήτω το ΠΑΣΟΚ! Αν και, υπερκομματικές είναι οι προσπάθειες, και επί ΝΔ πρασπάθησαν και δεν τους πέρασε.

 7. vassilis avatar
  vassilis 10/02/2011 18:05:28

  Μην ανησυχειτς θα φροντισει η πολιτεια να χτισει μια εκκλησια και δεν θα φαινεται τιποτα ,Ακου αρχαια αγορα να την αναδειξουμε!Και την ακροπολη θα εθαβαν αρκει να μην βρισκονταν στην κορυφη του λοφου!

 8. Κάποιος avatar
  Κάποιος 10/02/2011 19:40:16

  O βωμός των 12 θεών ήταν επίσης αφετηρία για τη μέτρηση χιλιομετρικών αποστάσεων από την Αθήνα προς άλλα μέρη.

 9. ΚΟΥΡΙΤΑΣ avatar
  ΚΟΥΡΙΤΑΣ 11/02/2011 01:14:51

  ΜΑ ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

 10. mixalis avatar
  mixalis 16/02/2011 20:46:31

  Το θάψανε...........οκ συνηθισμένη τακτική από την πολιτεία μας πάνω σε θέματα πολιτισμού.Το εξοργιστικό σε αυτήν την ιστορία είναι το γεγονός ότι η ίδια πολιτεία-πολιτικό σύστημα επικαλούνται το πολιτισμό μας όταν είναι στην πρόθεση τους να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο ή στην καλύτερη πέρίπτωση όταν θέλουν να παραστούν σε κάποιο ''event'' (εγκαίνια νέου μουσείου) με θέμα την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.