Αποκάλυψαν το παλαιότερο σπέρμα του κόσμου… και είναι γιγαντιαίο
14/05/2014 20:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκάλυψαν το παλαιότερο σπέρμα του κόσμου… και είναι γιγαντιαίο

Είναι μια… χυδαία αποκάλυψη. Μοιάζει με φιδέ. Είναι αναμφισβήτητα τεράστιο. Και μοιάζει με περιττώματα… Είναι το παλαιότερο σπέρμα του κόσμου...

Το 1988, μια ομάδα παλαιοντολόγων της Αυστραλίας πήγε σε μια σπηλιά απολιθωμάτων στην αχανή τοποθεσία Riversleigh, στο βόρειο Queensland, που θεωρείται μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το πιο ενδιαφέρον μέρος του σπηλαίου, πίστευαν τότε οι ερευνητές, ήταν τα εκατομμύρια απολιθώματα από νυχτερίδες. Ήταν παντού: οστά νυχτερίδας, κρανία, δόντια και πάρα πολλά γκουανό. «Ήταν γεμάτο με αυτά τα υπέροχα απολιθώματα» λέει ο παλαιοντολόγος Michael Archer, πρώην διευθυντής του Μουσείου της Αυστραλίας. «Οι νυχτερίδες είναι πολύ συναρπαστικές και σκεφτήκαμε ότι αυτό ήταν όλο».

Η αναζήτηση όμως έγινε ακόμα πιο συναρπαστική. Όπως αποδείχθηκε, ο ασβεστόλιθος περιείχε στην πραγματικότητα έναν μαλακό ιστό μιας αρχαία γαρίδας, γνωστό ως οστρακοειδές. Αλλά δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε μαλακός ιστός. Ήταν ένα τέλεια διατηρημένο γιγάντιο σπέρμα, ηλικίας 17 εκατομμυρίων χρόνων. «Είναι το παλαιότερο απολιθωμένο σπέρμα που βρέθηκε ποτέ στα γεωλογικά αρχεία» δήλωσε ο Archer, ο οποίος συνέγραψε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B. «Είναι συγκλονιστικό».

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το μέγεθος του σπέρματος. Το οστρακοειδές είναι ένα πολύ μικρό ζώο - μήκους περίπου ενός χιλιοστού - αλλά, αναλογικά, το σπέρμα του είναι τεράστιο. Αν απλωθεί, το σπέρμα «μπορεί να φτάσει μέχρι και δέκα φορές το μήκος του σώματος του παραγωγού τους» σύμφωνα με το Science Daily. «Κανείς δεν ξέρει γιατί τα οστρακοειδή έχουν γιγαντιαίο σπέρμα ή πώς προήλθε» λέει ο David Horne του Queen Mary University της Βρετανίας στο Λονδίνο. «Τα νέα αποδεικτικά στοιχεία ότι υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια, προσθέτουν επιπλέον μυστήριο».

Το σπέρμα βρέθηκε στο εσωτερικό του αναπαραγωγικού συστήματος μιας απολιθωμένης θηλυκής γαρίδας. «Το σπέρμα ήταν σαφώς τυλιγμένο σε κόμπους μέσα σε αυτό το παράξενο όργανο, μαζεμένο σαν ένα κουβάρι σπάγκου που κυριολεκτικά εκτοξεύεται σε ένα θηλυκό και το θηλυκό το πιάνει», δήλωσε ο Archer. «Είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις σαν ένας βρώμικος ηδονοβλεψίας που τους έπιασε στη μέση της πράξης». Αλλά το γεγονός αυτό προσθέτει ακόμη περισσότερο μυστήριο στην ανακάλυψη, λένε οι επιστήμονες. Το απολίθωμα τιμά « το αρχαίο σεξ με γιγάντιο σπέρμα» σχολιάζει η ερευνήτρια Renate Matzke - Kárász του γερμανικού Πανεπιστημίου Ludwig –Maximilian.

Είναι ασαφές τι προκάλεσε την άμεση απολίθωση. «Δεν ξέρουμε πώς συνέβη η στιγμιαία απολίθωση» λέει ο Archer. «Αλλά το ότι δεν ξέρουμε τι συνέβη είναι μέρος της πλάκας» συμπληρώνει. Επισημαίνοντας επίσης ότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως το απολίθωμα μαλακών ιστών ήταν σχεδόν τέλεια διατηρημένο για 17 εκατομμύρια χρόνια - αλλά έχει μια αρκετά καλή ιδέα: τα περιττώματα.

Πριν από χρόνια, μια παρόμοια αποκάλυψη με έναν απολιθωμένο βάτραχο «που φαινόταν ακόμα κολλώδης» έγινε στη Γαλλία. Ο Archer δήλωσε ότι τα γκουανό των νυχτερίδων μπορεί να έχουν συμβάλει επίσης στη διατήρηση του συγκεκριμένου απολιθώματος. «Είναι κάποια διαδικασία που σχετίζεται με τα περιττώματα» είπε. «Υπάρχει κάπου ένα μαγικό συστατικό. Μια μέρα, κάποιος φοιτητής θα το εντοπίσει και κάποιος θα το βάλει και σε κρέμες προσώπου για την καταπολέμηση της γήρανσης».

http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/05/14/worlds-oldest-sperm-discovered-and-its-gigantic/?tid=pm_pop

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.